Dodaj do ulubionych

Pomniki historii

IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 18.10.03, 11:52
www.roztocze.net/miasta%20partnerskie/miasta%20unesco.html
Jesteśmy wyróżnieni z naszym Zamościem !
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Pomniki historii 19.10.03, 11:41
      Gość portalu: ubott napisał(a):

> www.roztocze.net/miasta%20partnerskie/miasta%20unesco.html
      > Jesteśmy wyróżnieni z naszym Zamościem !

Ciągle mam jednak przed oczyma mapę Polski wyd.Copernicus(polskie), na
      potrzeby reklamowe (o POlsce) Banku Reifeissena, w której nie zostały
      opisane jako zabytki klasy UNESCO - takie jak Stare Miasto w Zamościu ,
      Wieliczka itd. Mapa jest anty reklamą Polski. Nie będę sie denerwował.
      Nablużniłem na ten temat (wówczas) w kilku ogólnopolskich portalach i na
      kilku forumach. pzdr m
      • Gość: janusz Re: Pomniki historii IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 10:58
        Nie widziałem tej mapy i chyba lepiej jak jej oglądał nie bedę...:-(

I mamy okres drugiej wojny , w Zamościu znów rządzi język niemiecki , podobnie
        jak półtora wieku wczesniej za zaboru austiackiego, ale juz niedługo ...
        • czuk1 Re: Pomniki historii 20.10.03, 17:28
          Gość portalu: janusz napisał(a):

> Nie widziałem tej mapy i chyba lepiej jak jej oglądał nie bedę...:-(
          >
          >
          >
          > I mamy okres drugiej wojny , w Zamościu znów rządzi język niemiecki ,
          podobnie
          > jak półtora wieku wczesniej za zaboru austiackiego, ale juz niedługo ...
          O tych tragicznych latach Zamojszczyzny lepiej nie wspomnać, lepiej je
          przemilczeć. m
          • gammma Re: Pomniki historii 20.10.03, 17:31
            przemilczmy wiec, zwlaszcza ze nadchodzi powoli rok urodzin g!!!! co nalezy
            uczcic minuta ciszy hi hi
            pzdr
            g

czuk1 napisał:

> > I mamy okres drugiej wojny , w Zamościu znów rządzi język niemiecki ,
            > podobnie
            > > jak półtora wieku wczesniej za zaboru austiackiego, ale juz niedługo ...
            > O tych tragicznych latach Zamojszczyzny lepiej nie wspomnać, lepiej je
            > przemilczeć. m
            • Gość: ubott Re: Pomniki historii IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 20.10.03, 17:42
              A może lampka dobrego wina ?
              • gammma Re: Pomniki historii 20.10.03, 17:44
                a prosze cie bardzo! juz juz niedlugo! a twoj rok kiedy? byl juz czy przed
                nami?
                g

Gość portalu: ubott napisał(a):

> A może lampka dobrego wina ?
                • Gość: ubott Re: Pomniki historii IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 20.10.03, 17:47
                  Oj już był !!!
            • czuk1 Re: Pomniki historii 21.10.03, 07:57
              gammma napisała:

> przemilczmy wiec, zwlaszcza ze nadchodzi powoli rok urodzin g!!!! co nalezy
              > uczcic minuta ciszy hi hi
              > pzdr
              > g
              >
              > czuk1 napisał:
              >
              > > > I mamy okres drugiej wojny , w Zamościu znów rządzi język niemiecki ,
              >
              > > podobnie
              > > > jak półtora wieku wczesniej za zaboru austiackiego, ale juz niedługo
              > ...
              > > O tych tragicznych latach Zamojszczyzny lepiej nie wspomnać, lepiej je
              > > przemilczeć. m

To wymaga wyjaśnienia (jeśli można prosić - przynajmiej mnie). Jeśli rok
              urodzin g, tzn. Gammy. A jeśli Gammy to nie rok tylko dzień urodzin. A jeśli
              dzień urodzin - to Gamma sie cieszy, stawia kawę, a przyłączamy sie do życzeń -
              zdrowia i wszelkiej pomyslności.
              Innych oprócz Twoich urodzin na tym forum nie uznajemy. Rok Twoich urodzin
              też nie jest dla nas ważny lecz dzień by wiedzieć konkretnie kiedy to jest.
              Wtedy UBoot napewno - jakoi specjalista - prześli Ci piękne kwiaty - do góry
              nogami.
              p[zdr m
              • Gość: janusz Re: spacery ... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.10.03, 09:23
                Wszytkie urodziny juz nam niepostrzezenie przeleciały, o swoich juz
                zapomniałem.
                I mamy lata osiemdziesiąte , okres dla mnie bardzo sympatyczny.W tym czasie
                poznaje bliżej Zamość, który podoba mi się bardzo. Zastanawia mnie dlaczego
                tyle uliczek jest zamknietych? W wielu miejscach stoją ogrodzenia, parkany ,
                które zakazuja wstepu na place budowy, albo na place na których nic sie nie
                dzieje ,ale kaminica sie sypie. Oczywiście trudno mnie powstrzymacoraz moją
                ciekawość, przeciskam sie przez dziurę w płocie i juz jestem przy kamiczkach
                na Rynku Solnym . Odkrywam , że i tutaj sa podsienia, podobnie jak na Rynku
                Wielkim. Kamienica jest w opłakanym stanie , ale mi sie podoba, spaceruje i
                ogladam z każdej strony. Zauważyłem straznika, dozorcę , który pilnuje placu,
                cichcem przeciskam się przez inną szczelinę i za chwilę nie ma mnie, w tym juz
                trochę mniej tajemniczym miejscu...
                • gammma Re: spacery ... 21.10.03, 10:56
                  no to teraz juz wiem co to za jeden sie paletal po zakamarkach w zamosciu w
                  latach 80tych! nie raz probowalam go zlapac, ale zawsze byl szybszy. :))
                  pzdr
                  g

PS. podSienia czy poCienia? wg mnie ta druga wersja jest prawidlowa, chodzi
                  chyba o to ze cien daja?
                  • Gość: janusz Re: spacery ... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.10.03, 12:03
                    Mnie również dziwiło, dlaczego dozorca na Placu Solnym miał(a) długie
                    włosy,kiedy wszyscy inni byli regulaminowo wystrzyżeni ma zapałkę...
                    a i muszę się poskarżyć na tego dozorcę - cegłówkami nie musiał za mną
                    rzucać :-),trzeba było porozmawiać...

zapewne z z tymi podCieniami masz rację , a mi coś się pomieszło , że jest to
                    miejsce... pod sienią:-),
                    pozdrawiam j
                    • Gość: czuk1 Re: spacery ... IP: *.pkobp.pl 21.10.03, 15:44
                      Oj młodzi jesteście. W latach 80-tych inne włosy sie nosilo (miało). Byli tylko
                      dozorcy chłopo-robotnicy ktorzy przychodzili dorobic na stróżowaniu i porządnie
                      się przespać. To humorystycznie. Szeroko napisałem jak ciekawe były to czasy ze
                      stróżowaniem ,ale - niepomny naukom - doprowadziłem do utraty
                      mojego "artykułu". pzdr m
                  • Gość: Wojniz Re: spacery ... IP: krezus.d* / *.mofnet.gov.pl 21.10.03, 12:10
                    Cytuję za Słownikiem Jezyka Polskiego PAN wersja komputerowa cyt: "arch.
                    otwarte zewnętrzne pomieszczenie w przyziemiu budynku, wzdłuż jego elewacji,
                    ograniczone kolumnami lub filarami".
                  • Gość: Wojniz Re: spacery ... IP: krezus.d* / *.mofnet.gov.pl 21.10.03, 12:11
                    Chodzi oczywiście o PODCIENIA
                    • Gość: ubott Re: spacery ... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 01.11.03, 01:18
                      Te podcienia to jest bajer sprawa. Deszczyk pada a tu można spacerki sobie
                      uskuteczniać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka