ulpl 17.12.03, 12:06 Polećcie coś (biorąc pod uwagę, ze to dla ludzi, którzy nastolatkami nie są już od ładnych paru lat:). Pytam, bo od dawna tam nie mieszkam. Z góry dziękuję. Ula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
januszx Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 17.12.03, 12:19 Jest już u nas wątek o Sylwestrze , ale nie wiem czy mógłbym Ci polecić ..Wielki Rynek. Proponuje Krasnobród ośrodek Chełm, jeśli chcesz porozmawiam z kim trzeba i zobaczę jak tam wygląda sytuacja... Ten pensjonat jest wg mnie na poziomie i jesli chcesz zabawić się w wiekszym towarzystwie , wsród pięknych wzgórz , które z pewnoscią znasz :-) to trudno znaleźć lepsze miejsce. A w Nowy Rok mozesz wybrać się na kulig po lesnych ścieżynach i drogach polnych i poczuć sie jak Krzysia z Panem Michałem u boku... A jeśli jednak to "musi" być Zamość to może MB , nowy lokal przy Partyzantów , uważam jak na Zamość bardzo sympatyczny.., ewntualnie Arkadia lub Green Pub. Ale myslę ,że pojawią się jeszcze ciekawe propozycje ... pozdrawiam w przedświątecznym klimacie.... J Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 18.12.03, 14:38 Ja bylam kilka lat na fajnym sylwestrze na przeciwko Sezamu, jak nazywa sie ten lokal? , nie pamietam.. Gucio albo Smakolyk albo jakos tak, znajduje sie w poblizu tego zielonego rynku przy ul. Lubelskiej.Impreza byla wlasciwie zamknieta - to znaczy przyszli prawie wylacznie znajomi i lokal nalezal do nas! bawilismy sie do bialego rana Ula a mozna wiedzieć gdzie obecnie mieszkasz ,jesli nie w Zamosciu ?poazdrowienia wiloa Odpowiedz Link Zgłoś
ulpl Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 18.12.03, 16:34 Dzięki za odzew. będę sprawdzać Wasze propozycje juz będąc w Zamościu:). A mieszkam ostatnio w Brukseli.jutro wyruszamy w daleeeeką podróż do Polski... Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt. Ula Odpowiedz Link Zgłoś
gammma w Brukseli? 18.12.03, 17:10 to wyglada na to ze troche nas tu jest w okolicach! mozliwe ze sie spotkamy na drodze ulpl! na szczescie nie taka strasznie daleka ta droga :)) g Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: w Brukseli? 18.12.03, 18:38 A to ciekawe wyglada na to ,że góra z górą ...:-) Jesli miałabys ochotę Ulu na ten Krasnobród ...to daj znać , a ja zapytam właściwą osobę jak tam wyglada sytuacja:-). Mam nadzieję ,że jeszcze przed świetami sie do nas odezwiesz i toszkę za wczesne życzenia świąteczne...myślę:-) Życze Ci szczęśliwej podrózy, dobrej pogody i napisz jak Ci się dojechało ..., mam nadzieje , ze bedziesz miała możliwość wejść do przepastnej sieci...w Zamościu? Pozdrawiam J Odpowiedz Link Zgłoś
ulpl poproszę o szczegóły 19.12.03, 12:50 jesli mozna bedzie sie zdecydowac na pare dni przed Sylwestrem, bo ja do Zamościa dotrę, mam nadzieję, na Boże Narodzenie (po drodze jeszcze rodzina do odwiedzenia), i chyba dopiero tam będę miała dostęp do internetu. kończę pakowanie (żebyście wiedzieli,jak tego nie lubię:) i zaraz wyjeżdżamy. piszcie na priva: ulpl@gazeta.pl Więc - Wesołych Świąt! U. Ps. Załatwcie tam na górze dobrą pogodę na najbliższe dni i trochę śniegu na Święta:) Odpowiedz Link Zgłoś
januszx droga będzie piękna 19.12.03, 14:12 Zyczę szczęsliwej podróży i bezpiecznej drogi - bedzie dobra:-) możesz być pewna! a jesli chodzi o biały puch to rozmawiałem z Mikołajem :-) i powiedział mi tak -są poważne szanse że przyleci z obłoków tuż przed wigilią ... co mnie niezwykle ucieszyło... Nie lubisz się pakować czy też nie lubisz podróży? Za pakowaniem i ja nie przepadam ale podróżowanie - jesli droga jest w porządku to moja specjalność... Porozmawiam z właścielem ośrodka... kończę tymczasem i myślę ,że jeszcze przed świętami się spotakamy :-) ale Wesołych Świąt pozdrawiam J Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: w Brukseli? 19.12.03, 21:07 Witam Bruksela, czy to przypadkiem nie Belgia? :) W związku z takimi wiadomościami jak wyżej chciałem powiedzieć że Zamość od wieków ma powiązania z Belgią, a oto dowody: W roku 1606 Wilhelm van den Blocke projektował ołtarz dzisiejszej Katedry Zamojskiej. W latach 1610 - 1612 kształcił Tomasza Zamoyskiego w dziedzinie geometrii praktycznej profesor matematyki z Wurzburga Adrian van Roomen. Brukselę poznał także Jan Sobiepan Zamoyski. W roku 1966 Zamość nawiązał kontakt z Courcelles w ramach miast partnerskich. W roku 1984 wystąpił w Zamościu chór z Euven. Występowały w Zamościu również zespoły folklorystyczne "Sait Gilus Waas" w 1974r. i "De Vilitjes" w 1991r. W roku 1990 gościł w Zamościu następca tronu belgijskiego (niedoszły) książe Filip. Od roku 1991 Ośrodek Dzieci Niepełnosprawnych w Zamościu utrzymuje ścisłe kontakty z Panią profesor Zofią Kułakowską Wajs - neuropediatrą z Belgii. W roku 1995 Zamojskie Stowarzyszenie "Teatr Młodych" nawiązało kontakty artystyczne z Aalst i Ronse, goszcząc Belgów w Zamościu w 1995r. Jeżeli pokręciłem pisownię - wybaczcie i poprawcie, nie mniej jednak od strony faktycznej powinno być dobrze. Jak ta Brulsela jest blisko Zamościa.... Pozdrawiam W.1 Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: w Brukseli? 19.12.03, 21:18 Drogi Usersie i cóż my byśmy bez Ciebie zrobili...,przecież te informacje są wprost bezcenne!, ja nie znałem tych faktów oprócz informacji o nauczylelu matematyki hetmanowica Tomasza i może jeszcze dodam ,że II ordynat dzięki temu matematykowi szczególnie gruntownie zgłębił tajniki geometrii. A o Sobiepanie to nie wiedziałem...rzeczywiście był w Brukseli? i zdążył to uczynić w swym krórtkim zyciu... pozdrawiam J users1 napisał: > Witam > Bruksela, czy to przypadkiem nie Belgia? :) > W związku z takimi wiadomościami jak wyżej chciałem powiedzieć że Zamość od > wieków ma powiązania z Belgią, a oto dowody: > W roku 1606 Wilhelm van den Blocke projektował ołtarz dzisiejszej Katedry > Zamojskiej. W latach 1610 - 1612 kształcił Tomasza Zamoyskiego w dziedzinie > geometrii praktycznej profesor matematyki z Wurzburga Adrian van Roomen. > Brukselę poznał także Jan Sobiepan Zamoyski. > W roku 1966 Zamość nawiązał kontakt z Courcelles w ramach miast partnerskich. > W roku 1984 wystąpił w Zamościu chór z Euven. Występowały w Zamościu również > zespoły folklorystyczne "Sait Gilus Waas" w 1974r. i "De Vilitjes" w 1991r. > W roku 1990 gościł w Zamościu następca tronu belgijskiego (niedoszły) książe > Filip. Od roku 1991 Ośrodek Dzieci Niepełnosprawnych w Zamościu utrzymuje > ścisłe kontakty z Panią profesor Zofią Kułakowską Wajs - neuropediatrą z > Belgii. W roku 1995 Zamojskie Stowarzyszenie "Teatr Młodych" nawiązało > kontakty artystyczne z Aalst i Ronse, goszcząc Belgów w Zamościu w 1995r. > Jeżeli pokręciłem pisownię - wybaczcie i poprawcie, nie mniej jednak od strony > faktycznej powinno być dobrze. > Jak ta Brulsela jest blisko Zamościa.... > Pozdrawiam > W.1 Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: w Brukseli? 19.12.03, 21:28 Witaj Januszu I znów muszę się rumienić przez te Twoje komplementa :) W swoim poscie napisałem ze pod względem faktycznym powinno być dobrze, Ja z Panem Janem Sobiepanem Zamoyskim wprawdzie w Brukseli nie byłem, ale jeżeli wierzyć tym co byli... - A. Kedziora - Encyklopedia Miasta Zamościa str. 36. Pozdrawiam W.1 PS Sprawa geometrii, a właściwie matematyki i prof van Roomena to odrębmne zagadnienie, może kiedyś wrócę do tego tematu przy innej okazji, chyba by było warto.... Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Jan Sobiepan 19.12.03, 21:39 ja bynajmniej watpliwości nie mam ,ze warto...widzę ,że tematów. na które należy porozmawiać jest jeszcze nieodgadniona ilość A Sobiepan w którym roku udał siie był do Brukseli..zapewne juz po Szwedów wycieczce po naszym kraju?... Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Jan Sobiepan 19.12.03, 21:54 januszx napisał: > ja bynajmniej watpliwości nie mam ,ze warto...widzę ,że tematów. na które > należy porozmawiać jest jeszcze nieodgadniona ilość > A Sobiepan w którym roku udał siie był do Brukseli..zapewne juz po Szwedów > wycieczce po naszym kraju?... Januszu Jak zapewne wiesz, Jan Sobiepan Z. to szczególna postać w Rodzie Zamoyskich. Dużo podróżował głównie w calach turystyczno rozrywkowych był we Włoszech; w Wenecji Mantui, Florencji NaepoluPizzie i Rzymie, gdzie przyjął go nawet papież Urban VIII i jego następca Innocenty X. Był też w Ziemi Świętej, Aleksandrii, Portugalii. Podróże te przpadały na lata 1643 - 1646 - w tym też czasie był w Brukseli, Paryżu i Wiedniu, póżniej w latach 1646 - 1648 oraz 1650 - 1651 podróżował głównie do Wenecji, jak podają żródła "nie stronił również od mniej świetnych rejonów paryskich czy weneckiego świata" :) W.15 Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Jan Sobiepan 19.12.03, 22:03 Jasne ...,Sobiepan znany z hulaszczego trybu życia..nie wdał się w swojego dziadka!,ba... niestety! ale Usersiku porozmawiamy sobie o Nim innym razem A ja juz zacieram ręcę ...gdy widzę że interesujesz się historią miasta i Zamoyskich:-) Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Jan Sobiepan 19.12.03, 22:19 Zgoda Januszu, bo już się gubię między kluskami z makiem, prawdziwkami w cieście a Sobiepanem....:) I znowu rośnie W.86 Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 20.12.03, 01:41 To już nawet w Brukseli wiedzą o naszym zamojskim forum. Teraz tylko Tokyo, Madryt, Waszyngton .......... Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 20.12.03, 06:01 Witaj Ubott A cóż Ty się dziwisz, ostatnio mało Cię tu widać i to stąd to zdziwienie. W tym nie ma nic dziwneko, jakoże już Zamoyscy przetarli nam ścieżki do UE ;)) Pozdrawiam z rana W.15 Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 20.12.03, 07:44 tak Uboot w przeciwieństwie do Brukseli coś nas zaniedbuje...:-) i ja pozdrawiam z rana:-) J Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 21.12.03, 02:08 Miałem pewną przerwę w forum bo nie było mnie troszkę w Zamościu. Ale już pomału Was doganiam choćby w czytaniu i własnie wychodzę na prostą !!! Mętę juz widzę Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 22.12.03, 14:39 A moze hotel hotel Renesans , jest chyba nieźle , przynajmniej tak mmówila mi znajoma , takze moge polecic Odpowiedz Link Zgłoś