Dodaj do ulubionych

Gdzie udany Sylwester w Zamościu

17.12.03, 12:06
Polećcie coś (biorąc pod uwagę, ze to dla ludzi, którzy nastolatkami nie są
już od ładnych paru lat:). Pytam, bo od dawna tam nie mieszkam.
Z góry dziękuję.
Ula
Obserwuj wątek
    • januszx Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 17.12.03, 12:19
      Jest już u nas wątek o Sylwestrze , ale nie wiem czy mógłbym Ci
      polecić ..Wielki Rynek.
      Proponuje Krasnobród ośrodek Chełm, jeśli chcesz porozmawiam z kim trzeba i
      zobaczę jak tam wygląda sytuacja...
      Ten pensjonat jest wg mnie na poziomie i jesli chcesz zabawić się w wiekszym
      towarzystwie , wsród pięknych wzgórz , które z pewnoscią znasz :-) to trudno
      znaleźć lepsze miejsce.
      A w Nowy Rok mozesz wybrać się na kulig po lesnych ścieżynach i drogach
      polnych i poczuć sie jak Krzysia z Panem Michałem u boku...
      A jeśli jednak to "musi" być Zamość to może MB , nowy lokal przy Partyzantów ,
      uważam jak na Zamość bardzo sympatyczny.., ewntualnie Arkadia lub Green Pub.
      Ale myslę ,że pojawią się jeszcze ciekawe propozycje ...
      pozdrawiam w przedświątecznym klimacie....
      J
    • wiloa Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 18.12.03, 14:38
      Ja bylam kilka lat na fajnym sylwestrze na przeciwko Sezamu, jak nazywa sie
      ten lokal? , nie pamietam.. Gucio albo Smakolyk albo jakos tak, znajduje sie w
      poblizu tego zielonego rynku przy ul. Lubelskiej.Impreza byla wlasciwie
      zamknieta - to znaczy przyszli prawie wylacznie znajomi i lokal nalezal do
      nas! bawilismy sie do bialego rana Ula a mozna wiedzieć gdzie obecnie
      mieszkasz ,jesli nie w Zamosciu ?poazdrowienia wiloa

• ulpl Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 18.12.03, 16:34
        Dzięki za odzew. będę sprawdzać Wasze propozycje juz będąc w Zamościu:).
        A mieszkam ostatnio w Brukseli.jutro wyruszamy w daleeeeką podróż do Polski...
        Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
        Ula
        • gammma w Brukseli? 18.12.03, 17:10
          to wyglada na to ze troche nas tu jest w okolicach!
          mozliwe ze sie spotkamy na drodze ulpl!
          na szczescie nie taka strasznie daleka ta droga
          :))
          g
          • januszx Re: w Brukseli? 18.12.03, 18:38
            A to ciekawe wyglada na to ,że góra z górą ...:-)

Jesli miałabys ochotę Ulu na ten Krasnobród ...to daj znać , a ja zapytam
            właściwą osobę jak tam wyglada sytuacja:-).
            Mam nadzieję ,że jeszcze przed świetami sie do nas odezwiesz i toszkę za
            wczesne życzenia świąteczne...myślę:-)
            Życze Ci szczęśliwej podrózy, dobrej pogody i napisz jak Ci się dojechało ...,
            mam nadzieje , ze bedziesz miała możliwość wejść do przepastnej sieci...w
            Zamościu?

Pozdrawiam
            J
            • ulpl poproszę o szczegóły 19.12.03, 12:50
              jesli mozna bedzie sie zdecydowac na pare dni przed Sylwestrem, bo ja do
              Zamościa dotrę, mam nadzieję, na Boże Narodzenie (po drodze jeszcze rodzina do
              odwiedzenia), i chyba dopiero tam będę miała dostęp do internetu.
              kończę pakowanie (żebyście wiedzieli,jak tego nie lubię:) i zaraz wyjeżdżamy.
              piszcie na priva: ulpl@gazeta.pl
              Więc - Wesołych Świąt!
              U.
              Ps. Załatwcie tam na górze dobrą pogodę na najbliższe dni i trochę śniegu na
              Święta:)
              • januszx droga będzie piękna 19.12.03, 14:12
                Zyczę szczęsliwej podróży i bezpiecznej drogi - bedzie dobra:-) możesz być
                pewna!
                a jesli chodzi o biały puch to rozmawiałem z Mikołajem :-) i powiedział mi tak
                -są poważne szanse że przyleci z obłoków tuż przed wigilią ... co mnie
                niezwykle ucieszyło...
                Nie lubisz się pakować czy też nie lubisz podróży?
                Za pakowaniem i ja nie przepadam ale podróżowanie - jesli droga jest w
                porządku to moja specjalność...
                Porozmawiam z właścielem ośrodka...
                kończę tymczasem i myślę ,że jeszcze przed świętami się spotakamy :-)
                ale Wesołych Świąt
                pozdrawiam
                J
            • users1 Re: w Brukseli? 19.12.03, 21:07
              Witam
              Bruksela, czy to przypadkiem nie Belgia? :)
              W związku z takimi wiadomościami jak wyżej chciałem powiedzieć że Zamość od
              wieków ma powiązania z Belgią, a oto dowody:
              W roku 1606 Wilhelm van den Blocke projektował ołtarz dzisiejszej Katedry
              Zamojskiej. W latach 1610 - 1612 kształcił Tomasza Zamoyskiego w dziedzinie
              geometrii praktycznej profesor matematyki z Wurzburga Adrian van Roomen.
              Brukselę poznał także Jan Sobiepan Zamoyski.
              W roku 1966 Zamość nawiązał kontakt z Courcelles w ramach miast partnerskich.
              W roku 1984 wystąpił w Zamościu chór z Euven. Występowały w Zamościu również
              zespoły folklorystyczne "Sait Gilus Waas" w 1974r. i "De Vilitjes" w 1991r.
              W roku 1990 gościł w Zamościu następca tronu belgijskiego (niedoszły) książe
              Filip. Od roku 1991 Ośrodek Dzieci Niepełnosprawnych w Zamościu utrzymuje
              ścisłe kontakty z Panią profesor Zofią Kułakowską Wajs - neuropediatrą z
              Belgii. W roku 1995 Zamojskie Stowarzyszenie "Teatr Młodych" nawiązało
              kontakty artystyczne z Aalst i Ronse, goszcząc Belgów w Zamościu w 1995r.
              Jeżeli pokręciłem pisownię - wybaczcie i poprawcie, nie mniej jednak od strony
              faktycznej powinno być dobrze.
              Jak ta Brulsela jest blisko Zamościa....
              Pozdrawiam
              W.1
              • januszx Re: w Brukseli? 19.12.03, 21:18
                Drogi Usersie i cóż my byśmy bez Ciebie zrobili...,przecież te informacje są
                wprost bezcenne!, ja nie znałem tych faktów oprócz informacji o nauczylelu
                matematyki hetmanowica Tomasza i może jeszcze dodam ,że II ordynat dzięki temu
                matematykowi szczególnie gruntownie zgłębił tajniki geometrii.
                A o Sobiepanie to nie wiedziałem...rzeczywiście był w Brukseli? i zdążył to
                uczynić w swym krórtkim zyciu...
                pozdrawiam
                J

users1 napisał:

> Witam
                > Bruksela, czy to przypadkiem nie Belgia? :)
                > W związku z takimi wiadomościami jak wyżej chciałem powiedzieć że Zamość od
                > wieków ma powiązania z Belgią, a oto dowody:
                > W roku 1606 Wilhelm van den Blocke projektował ołtarz dzisiejszej Katedry
                > Zamojskiej. W latach 1610 - 1612 kształcił Tomasza Zamoyskiego w dziedzinie
                > geometrii praktycznej profesor matematyki z Wurzburga Adrian van Roomen.
                > Brukselę poznał także Jan Sobiepan Zamoyski.
                > W roku 1966 Zamość nawiązał kontakt z Courcelles w ramach miast
                partnerskich.
                > W roku 1984 wystąpił w Zamościu chór z Euven. Występowały w Zamościu
                również
                > zespoły folklorystyczne "Sait Gilus Waas" w 1974r. i "De Vilitjes" w 1991r.
                > W roku 1990 gościł w Zamościu następca tronu belgijskiego (niedoszły) książe
                > Filip. Od roku 1991 Ośrodek Dzieci Niepełnosprawnych w Zamościu utrzymuje
                > ścisłe kontakty z Panią profesor Zofią Kułakowską Wajs - neuropediatrą z
                > Belgii. W roku 1995 Zamojskie Stowarzyszenie "Teatr Młodych" nawiązało
                > kontakty artystyczne z Aalst i Ronse, goszcząc Belgów w Zamościu w 1995r.
                > Jeżeli pokręciłem pisownię - wybaczcie i poprawcie, nie mniej jednak od
                strony
                > faktycznej powinno być dobrze.
                > Jak ta Brulsela jest blisko Zamościa....
                > Pozdrawiam
                > W.1
                • users1 Re: w Brukseli? 19.12.03, 21:28
                  Witaj Januszu
                  I znów muszę się rumienić przez te Twoje komplementa :)
                  W swoim poscie napisałem ze pod względem faktycznym powinno być dobrze, Ja z
                  Panem Janem Sobiepanem Zamoyskim wprawdzie w Brukseli nie byłem, ale jeżeli
                  wierzyć tym co byli... - A. Kedziora - Encyklopedia Miasta Zamościa str. 36.
                  Pozdrawiam
                  W.1
                  PS
                  Sprawa geometrii, a właściwie matematyki i prof van Roomena to odrębmne
                  zagadnienie, może kiedyś wrócę do tego tematu przy innej okazji, chyba by było
                  warto....
                  • januszx Jan Sobiepan 19.12.03, 21:39
                    ja bynajmniej watpliwości nie mam ,ze warto...widzę ,że tematów. na które
                    należy porozmawiać jest jeszcze nieodgadniona ilość
                    A Sobiepan w którym roku udał siie był do Brukseli..zapewne juz po Szwedów
                    wycieczce po naszym kraju?...
                    • users1 Re: Jan Sobiepan 19.12.03, 21:54
                      januszx napisał:

> ja bynajmniej watpliwości nie mam ,ze warto...widzę ,że tematów. na które
                      > należy porozmawiać jest jeszcze nieodgadniona ilość
                      > A Sobiepan w którym roku udał siie był do Brukseli..zapewne juz po Szwedów
                      > wycieczce po naszym kraju?...

Januszu
                      Jak zapewne wiesz, Jan Sobiepan Z. to szczególna postać w Rodzie Zamoyskich.
                      Dużo podróżował głównie w calach turystyczno rozrywkowych był we Włoszech; w
                      Wenecji Mantui, Florencji NaepoluPizzie i Rzymie, gdzie przyjął go nawet papież
                      Urban VIII i jego następca Innocenty X. Był też w Ziemi Świętej, Aleksandrii,
                      Portugalii. Podróże te przpadały na lata 1643 - 1646 - w tym też czasie był w
                      Brukseli, Paryżu i Wiedniu, póżniej w latach 1646 - 1648 oraz 1650 - 1651
                      podróżował głównie do Wenecji, jak podają żródła "nie stronił również od mniej
                      świetnych rejonów paryskich czy weneckiego świata" :)
                      W.15
                      • januszx Re: Jan Sobiepan 19.12.03, 22:03
                        Jasne ...,Sobiepan znany z hulaszczego trybu życia..nie wdał się w swojego
                        dziadka!,ba... niestety! ale Usersiku porozmawiamy sobie o Nim innym razem
                        A ja juz zacieram ręcę ...gdy widzę że interesujesz się historią miasta i
                        Zamoyskich:-)
                        • users1 Re: Jan Sobiepan 19.12.03, 22:19
                          Zgoda Januszu, bo już się gubię między kluskami z makiem, prawdziwkami w
                          cieście a Sobiepanem....:)
                          I znowu rośnie
                          W.86
    • ubott.1 Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 20.12.03, 01:41
      To już nawet w Brukseli wiedzą o naszym zamojskim forum. Teraz tylko Tokyo,
      Madryt, Waszyngton ..........
      • users1 Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 20.12.03, 06:01
        Witaj Ubott
        A cóż Ty się dziwisz, ostatnio mało Cię tu widać i to stąd to zdziwienie. W tym
        nie ma nic dziwneko, jakoże już Zamoyscy przetarli nam ścieżki do UE ;))
        Pozdrawiam z rana
        W.15
        • januszx Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 20.12.03, 07:44
          tak Uboot w przeciwieństwie do Brukseli coś nas zaniedbuje...:-)
          i ja pozdrawiam z rana:-)
          J
          • ubott.1 Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 21.12.03, 02:08
            Miałem pewną przerwę w forum bo nie było mnie troszkę w Zamościu. Ale już
            pomału Was doganiam choćby w czytaniu i własnie wychodzę na prostą !!! Mętę juz
            widzę
            • wiloa Re: Gdzie udany Sylwester w Zamościu 22.12.03, 14:39
              A moze hotel hotel Renesans , jest chyba nieźle , przynajmniej tak mmówila mi
              znajoma , takze moge polecic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka