Dodaj do ulubionych

Kindergeld

28.07.11, 20:21
wiem, że po raz setny i z góry przepraszam.
W 2010 roku w grudniu rozwiodłam się z mężem Niemcem. Zgłosiłam do FK, ze ok czerwca będę wracać z dziećmi do PL. Wróciłam, zadzwoniłam, jak załatwić formalności... . Kindergeld wstrzymano - co oczywiście rozumiem, ale nikt nie jest mi wstanie udzieli informacji co dalej.
Wiem, ze mam złożyć wniosek do Norymbergi,( dowiedziałam się po miesiącu codziennego dzwonienia, pominę koszty bo familienkasse maja tylko infolinie:/).
Kiedyś rozmawiałam z adwokatem, okol 2 lat temu, wtedy mówił, ze oczywiście w takie sytuacji KG się należy, ze względu na to, ze ojciec dzieci został w DE i tam prowadzi firmę.
Teraz każdy mówi co innego:(. Jednego razu łączono mnie 9 razy, a ostatecznie usłyszalam, że nie ma nikogo kto by mógł mi odpowiedzieć jaki wniosek złożyć w sprawie.
Skontaktowałam się z Panem Hambura ostatecznie dzisiaj, rozważam kwestie zaangażowania go w sprawę, ale nie ukrywam, ze koszty na początek są dla mnie duże.
Obserwuj wątek
    • pierwszy-donosiciel Re: Kindergeld 28.07.11, 20:58
      forum.gazeta.pl/forum/w,10001,82232972,82409227,Re_Kindergeld_dla_kogo_w_Niemczech_.html

3 Lata temu wszystko było ok.

A teraz koniec?

Tak szybko czasy się zmieniają?
      • annam21 Re: Kindergeld 28.07.11, 21:39
        nie za bardo rozumiem co to ma wspólnego z moim pytaniem?
        Czasem 3 lata to bardzo mało, czasem 7 to bardo mało. W moim przypadku duzo - stanowczo za dużo.
        • pierwszy-donosiciel Re: Kindergeld 28.07.11, 22:06
          annam21 napisała:

> nie za bardo rozumiem co to ma wspólnego z moim pytaniem?
          > Czasem 3 lata to bardzo mało, czasem 7 to bardo mało. W moim przypadku duzo - s
          > tanowczo za dużo.
          ----------------------------------------------->

Trza było słuchać na Wandę, co Niemca nie chciała...

Ot co...
    • jureek Re: Kindergeld 28.07.11, 21:03
      annam21 napisała:

> wiem, że po raz setny i z góry przepraszam.
      > W 2010 roku w grudniu rozwiodłam się z mężem Niemcem. Zgłosiłam do FK, ze ok cz
      > erwca będę wracać z dziećmi do PL. Wróciłam, zadzwoniłam, jak załatwić formalno
      > ści... . Kindergeld wstrzymano - co oczywiście rozumiem, ale nikt nie jest mi w
      > stanie udzieli informacji co dalej.
      > Wiem, ze mam złożyć wniosek do Norymbergi,( dowiedziałam się po miesiącu codzie
      > nnego dzwonienia, pominę koszty bo familienkasse maja tylko infolinie:/).
      > Kiedyś rozmawiałam z adwokatem, okol 2 lat temu, wtedy mówił, ze oczywiście w t
      > akie sytuacji KG się należy, ze względu na to, ze ojciec dzieci został w DE i t
      > am prowadzi firmę.

No to ojciec będzie mógł ewentualnie dostawać pod pewnymi warunkami Kindergeld na te dzieci, ale nie Ty, jeśli mieszkasz w Polsce.

> Teraz każdy mówi co innego:(. Jednego razu łączono mnie 9 razy, a ostatecznie u
      > słyszalam, że nie ma nikogo kto by mógł mi odpowiedzieć jaki wniosek złożyć w s
      > prawie.

Jeżeli Ty mieszkasz w Polsce i dzieci też mieszkają w Polsce, to żaden wniosek Ci nie przysługuje.

> Skontaktowałam się z Panem Hambura ostatecznie dzisiaj, rozważam kwestie zaanga
      > żowania go w sprawę, ale nie ukrywam, ze koszty na początek są dla mnie duże.

Ja osobiście Hamburę bym odradzał. On robi wszystko przede wszystkim dla własnego rozgłosu. Wtopisz pieniądze i niewiele uzyskasz.
      Ja na Twoim miejscu odpuściłbym niemiecki Kindergeld, a skoncentrował się na wyegzekwowaniu alimentów od ojca.
      Jura
      • annam21 Re: Kindergeld 28.07.11, 21:38
        ale są na to jakieś przepisy, coś co mogła bym poczytać, bo link do odpowiedniego formularza dała mi Pani z FK, jest to formularz chyba KG51.
        • i.rys Re: Kindergeld 29.07.11, 10:29
          Od 1 maja 2010r. możesz sama złożyć wniosek w Polsce za pośrednictwem ROPS. Tam wszystko Ci wytłumaczą, dadzą formularze, przetłumaczą Twoje listy do Familienkasse za darmo.
          Otrzymasz przynajmniej część świadczenia Kindergeld, bo prawdopodobnie Twój były także złożył i będzie co roku składał odpowiednie wnioski.
          Wypełnij wniosek w ROPS-ie oraz napisz i złóż tam list skierowany do Urzędu Marszałkowskiego z informacją od kiedy przebywasz z dziećmi w Polsce (najlepiej potwierdź to dokumentem z UM o terminie zameldowania Ciebie i dzieci w Polsce). Opisz jaka jest Wasza sytuacja prawna (ksero wyroku rozwodowego i zasądzonych alimentów), czego oczekujesz - tzn. jakiej odpowiedzi chcesz uzyskać z Familienkasse. ROPS to przetłumaczy i prześle do Familienkasse a Ty od tego momentu co miesiąc tam chodzisz i pilnujesz sprawy :)

Poczytaj:
          www.mpips.gov.pl/koordynacja-systemow-zabezpieczenia-spolecznego/zmiany-w-przepisach-o-koordynacji/
          www.übersetzungen-witkowski.de/polski/prawo_podatkowe.html
          Jeśli wpiszesz hasło: kindergeld od 1 maja 2010 - znajdziesz wiele aktualnych analiz sytuacji
          Pozdrawiam

PS:
          Bądź wytrwała a dostaniesz dla dzieci to co im się należy :)
          I nie słuchaj "skąpych" facetów, którym latami uchodziło na sucho wydawanie tych pieniędzy na swoje przyjemności...
          W najgorszym razie powinnaś otrzymać połowę, bo drugą połowę zatrzyma ojciec w ramach "rekompensaty" za płacone alimenty.
      • i.rys Re: Kindergeld 29.07.11, 10:12
        Jeśli nie znasz aktualnych przepisów to po co kobiecie w głowie mieszasz?

• jureek Re: Kindergeld 29.07.11, 10:20
          i.rys napisała:

> Jeśli nie znasz aktualnych przepisów to po co kobiecie w głowie mieszasz?

Co w tym, co napisałem, jest nieprawdą?
          OK, nie spytałem, czy matka płaci w Niemczech podatki, no bo wtedy mimo zamieszkania za granicą mogłaby w Niemczech składać wniosek o Kindergeld.
          Jura
          • i.rys Re: Kindergeld 29.07.11, 10:36
            Jura przeczytaj mój post powyżej... porozmawiaj z pracownikami ROPS zajmującymi się koordynacją świadczeń rodzinnych... poczytaj w Internecie... prawo też się zmienia :)
            Przyszedł "starach" na swawolnych tatusiów, bo teraz mamusie mogą im odebrać kieszonkowe :)
            A najgorsze dla tych tatusiów jest to, że o ten zasiłek można występować nawet wówczas gdy tatuś przestanie (na złość mamusi) legalnie pracować na terenie Niemiec, bo wystarczy by był zameldowany i automatycznie można otrzymać Kindergeld.
            Oczywiście znajdą się i tacy, którzy będą skłonni się wymeldować i oficjalnie nie pracować no ale cóż nie da się "zbawić" całego świata...
            Pozdrawiam
            • pierwszy-donosiciel (Roll Over Protective Structure, kurz ROPS) 29.07.11, 10:52
              de.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cberrollschutz

Powyżej, dla osób, które nie wiedzą co znaczy ROPS...

(Roll Over Protective Structure, kurz ROPS)

Dobra rzecz, gorąco polecam...Także w życiu rodzinnym w mieszanych małżeństwach...
              • i.rys Re: (Roll Over Protective Structure, kurz ROPS) 29.07.11, 11:31
                Jesteś słodki ale chyba mocno Ci się w pracy nudzi...?
                ROPS - Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej - działa przy każdym Urzędzie Marszałkowskim :) Na szczęście takim sprzętem do pracy urzędnicy nie jeżdżą :)
                Miłego dnia
                • pierwszy-donosiciel Re: (Roll Over Protective Structure, kurz ROPS) 29.07.11, 12:02
                  i.rys napisała:
                  Jesteś słodki ale chyba mocno Ci się w pracy nudzi...?

===============================

Jestem członkiem Związków Zawodowych i płacę składki członkowskie.

Czy się stoi, czy się leży, dwa patyki się należy.

(W ramach harmonizacji Unii Europejskiej...)
            • jureek Re: Kindergeld 29.07.11, 14:29
              i.rys napisała:

> Jura przeczytaj mój post powyżej... porozmawiaj z pracownikami ROPS zajmującymi
              > się koordynacją świadczeń rodzinnych... poczytaj w Internecie... prawo też się
              > zmienia :)

OK. Przyznaję, że tego nie wiedziałem, że część Kindergeld może być wysyłana do Polski. Jednak załatwia się to przez ROPS, a nie bezpośrednio w Kindergeldkasse.

> Przyszedł "starach" na swawolnych tatusiów, bo teraz mamusie mogą im odebrać ki
              > eszonkowe :)

I bardzo dobrze, bo to, co było do tej pory, było rażąco niesprawiedliwe.
              Przepraszam założycielkę wątku za wprowadzenie w błąd (bez złych intencji)
              Pozdrawiam
              Jura

P.S. Hamburę jednak odradzam.
              • i.rys Re: Kindergeld 29.07.11, 22:05
                Jura a co o nim wiesz? Też myślałam by zwrócić się z moim problemem do Hambury... a teraz mam zasiane ziarno niepewności :(
                • jureek Re: Kindergeld 29.07.11, 22:57
                  i.rys napisała:

> Jura a co o nim wiesz?

Poczytaj sobie jego blog np. na Salonie24. To facet, który ma wielkie "parcie na szkło", czytając jego wypowiedzi odnoszę wrażenie, że bardziej zależy mu na rozgłosie wokół jego osoby niż na tym, żeby klient wygrał. Obecnie zajmuje się reprezentowaniem części rodzin ofiar katastrofy w Smoleńsku i nie sądzę, żeby miał czas i chęć na poważne zajęcie się takimi mało medialnymi sprawami, jak egzekwowane paru euro Kindergeldu. Dla mnie to taki Rutkowski wśród adwokatów.
                  Jura
    • niki_8 wniosek zlozyc w Polsce 30.07.11, 21:20
      nowe przepisy od maja 2010

zlozyc w ROPS ,a oni dalej przesylaja do Niemiec

dostaniesz na podstawie tego ,ze jeden z rodzicow pracuje w DE:)) oczywiscie nie pełną sume

info tu,,oraz kobiety ktore juz takowy otrzymaly

forumprawne.org/niemcy/
    • niki_8 Re: Kindergeld 30.07.11, 21:22
      1 maja 2010 r. zmieniły się zasady regulujące tzw. koordynację systemów zabezpieczenia społecznego. Dotyczy to w szczególności ustalania, który kraj ma wypłacać świadczenie rodzinne, gdy jeden rodziców pracuje za granicą. Obok miejsca wykonywania pracy przez tego rodzica oraz kraju pobytu dzieci, regionalny ośrodek polityki społecznej będzie też brał pod uwagę miejsce zamieszkania, gdy rodzic nie pracuje w Polsce, ale ten, który przebywa za granicą nie ma pracy. Wynika z tego, że koordynacją będą też objęci np. rodzice prowadzący działalność gospodarczą w Niemczech, nawet jeżeli nie podlegają przepisom o ubezpieczeniu społecznym. Zmieniły się także procedur wymiany informacji między instytucjami łącznikowymi w Polsce i za granicą, co znacznie przyśpieszy przyznawanie świadczeń. Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.
      Od 1 maja 2010 r. (odnośnie wniosków składanych po 1 maja 2010 r. przez osoby wchodzące w skład rodzin których członkowie przemieszczają się na terenie UE):
      mops.ostroda.pl/index.php/int...cze-rodzinnych
      W przypadku ustalenia, że Polska jest krajem mającym pierwszeństwo do wypłaty świadczeń, po wyeliminowaniu przez gminę decyzji z obrotu prawnego, lub w przypadku, gdy do ROPS został przekazany wniosek w trybie art. 23a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych ROPS wszczyna postępowanie w sprawie ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych i wydaje w tym zakresie decyzję administracyjną.
      Jeżeli ROPS uzna (na podstawie informacji uzyskanej z zagranicznej instytucji właściwej), że na podstawie ustawodawstwa państwa aktywności zawodowej członka rodziny może istnieć prawo do dodatku dyferencyjnego niezwłocznie przekazuje wniosek do instytucji właściwej tego państwa członkowskiego oraz informuje o tym zainteresowanego. Ponadto ROPS powiadamia instytucję państwa aktywności zawodowej członka rodziny o swojej decyzji w sprawie wniosku oraz o kwocie wypłaconych świadczeń rodzinnych. ROPS informuje o tym Państwo pobytu członka rodziny w formie decyzji o ustaleniu właściwości.
      www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5
      • niki_8 ojciec wypełnia KG71 30.07.11, 21:27
        j.w
    • kindergeld_db Re: Kindergeld 12.04.13, 16:20
      Chętnie pomożemy Państwu w załatwieniu wszelkich formalności. Jesteśmy kancelarią prawną specjalizującą się w prawie socjalnym na terenie Niemiec. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt na adres kindergeld@o2.pl

• annajustyna Re: Kindergeld 12.04.13, 17:06
        I wlasnej strony internetowej nie macie?
    • sas1234 Re: Kindergeld 20.04.13, 16:41
      TVP1, TVP2, Polsat, TVN, TVN24,National Geographic, HBO - ONLINE:
      meczyki-on.pl/index%20-%20TV%20online.html
      SPORT ONLINE:
      meczyki-on.pl/index%20-%20TV%20Sportowa.html
    • chief-denunciator Na okres wojny psychologicznej... 22.04.13, 20:37
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13785110,_Min__Gowin_wypowiedzial_wojne_Niemcom__Sprawa_moze.html#TRrelSST

Wypłata Kindergeldu została wstrzymana...

Ot, co....
      • chief-denunciator Re: Na okres wojny psychologicznej... 23.04.13, 11:18
        forum.gazeta.pl/forum/w,51283,144061032,144061032,Mowa_nienawisci_.html

Dalsze szczegóły patrz powyższy link!

Ot, co...
      • chief-denunciator Re: Na okres wojny psychologicznej... 23.04.13, 11:36
        Rozumie ktoś, co się z tym zalinkowanym artykułem w GW stało?

Wszyscy, wszystko zamiatają pod dywanik!

Ot, co...
        • chief-denunciator Re: Na okres wojny psychologicznej... 23.04.13, 11:52
          ns1.niepoprawni.pl/blog/7413/gowin-oskarza-niemcy-o-eksperymenty-medyczne-na-polakach-0

Inne źródła...

Ot, co...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka