Dodaj do ulubionych

selbständigkeit - studenci

17.07.04, 13:08
chcialabym tu skonczyc studia. a tu dochodza wiesci ze od 2005 ma byc gorzej
ze zanlezieniem pracy. do tego wlepione mam w wizie ograniczenie 90 dni
calych albo 180 poldniowek, latwo nie jest.

znajomi z krajow "lepszej unii" pracuja jako korepetytorzy albo nauczyciele
jezyka na zasadzie honorarbasis. czy ja z moja wiza i nowym prawem tez moge
to robic albo jest szansa zeby zalatwic pozwolenie? jestem wykwafifikowana
naucyzcielka mloda ale utalentowana ;) jaki sa szanse? w ausländerbehörde
zeznali ze jako studentka jakakolwiek samodzielnosc jest niemozliwa.
pzdr
Obserwuj wątek
    • slonikus Re: selbständigkeit - studenci 17.07.04, 14:45
      Witaj,
      mam dokładnie ten problem, co Ty. Właśnie straciłam dobrą pracę, bo się okazało,
      że szef nie chce mnie zatrudnić na stałe, tylko oczekiwał wystawiania rachunku
      przeze mnie.

Mam w głowie mnóstwo rzeczy, które mogłabym robić, ale większość z nich wymaga
      pewnego rodzaju samodzielności. Jak wszelkie prace dorywcze
    • tomek-niemcy Re: selbständigkeit - studenci 17.07.04, 21:05
      Jesli masz mozliwosc zarobic na tyle zeby sie utrzymac i jednoczesnie masz
      wystarczajaco duzo czasu aby kontynuowac Twoje Studia
      to proponowalbym odwrocenie sytuacji:
      - rezgnacja z wizy jako student/tka
      - zarejestrowanie dzialanosci gospodarczej w Niemczech
      - otrzymanie na tej podstawie pobytu najpierw na 5 lat, pozniej bezterminowo
      - kontynuacja studiow bez praw do stypendiow itp za legalna mozliwosc
      zarabiania pow. 90 dni w roku

O co w sumie biega:
      jako student pracujac tylko 90 dni w roku placisz mniej podatkow(Twoj
      pracodawca rowniez) jest tanio ubezbieczona zdrowotnie itp.
      Po zmianie statusu/zarabianiu wiecej, koszty dochodow sa po prostu wyzsze
      i tyle.

pozdrowienia
      tomek
      • mari.na Re: selbständigkeit - studenci 20.07.04, 22:26
        tomku, dziekuje, tylko dzialalnosc gosp w niemczech to tak jak u nas oznacza po
        prostu ze bede mogla wystawiac rachunki za uslugi? czy oznacza to firme mit
        allem drum und dran (kapital, jakies oplaty itp)? nie znam sie na tym w polsce
        tez jeszcze nie pracowalam na takich zasadach. jak bys to widzial prawnie
        gdybym chciala na serio udzielac korepetycji albo nawet zalozyc szkole jezykowa
        z przyjaciolmi? do kogo (do urzedu, prawnika??) trzebaby sie przejsc zeby
        pomogli a nie zjedli od razu?

asiu na razie przedluzam pozwolenie o te 10 g w tyg. (smieszne nie? ale nie mam
        ochoty pracowac na czarno) ktore mam w wizie, ty tez masz to samo? szef sie
        zgodzil papiery wypisac ale czy sie uda zobaczymy.

na razie nie slyszalam o jakiejs innej mozliwosci dla nas jak tylko
        unselbständige tätigkeit i to w tym ograniczonym czasie...moze ktos tu dopisze

pzdr
        mari
        • tomek-niemcy Re: selbständigkeit - studenci 21.07.04, 08:59
          1. tak, bedzeisz musiala wystawiac rachunki
          2. oplacac podatki i ubezbieczenie zdrowotne
          3. "zwykla" dzialalnosc gospodarcza => Gewerbeschein/Freiberuflich
          nie potrzebuje kapitalu, tylko tyle zebys mogla sie utrzymac az Twoje rachunki
          zostana placone.....

zalatwia sie to wszystko w Ordnungsamcie(Gewerbeschein) oraz Finanzamcie.
          Zadnego Adwokata nie potrzebujesz!!
          Jedyne co bym poradzil to Steuerberater, zebys z tymi rachunkami, rozliczeniem
          swoich kosztow sobie poradzila i nie tracila czasu, ktory potrzebujesz na
          studia.

Moim zdaniem koszt Steureberatera(1 spotkanie za darmo, pozniej miesiecznie 50-
          100 EUR plus rozliczenie roczne) zwraca sie bardzo szybko, po pierwsze mozna
          spokojnie spac ;-))
          No i popytaj swoich znajomych/kolegow-studentow moge sie zalozyc, ze jesli
          zaczniesz na ten temat rozmawiac okaze sie, ze znajda sie tacy ktorzy juz to
          maja za soba...

Powodzenia
          tomek

PS. w jakim miescie studiujesz?
          • mari.na Re: selbständigkeit - studenci 21.07.04, 17:02
            dzieki tomku
            problem jest taki ze na razie ledwo starcza w ogole na zycie a na rozkrecenie
            firmy (mam na mysli wlasnie podstawowe rachunki) to trzeba miec choc troche
            zaoszczedzone prawda? a rodzicow prosic nie bede dopoki nie przemysle sprawy
            jak konkretnie mialaby ta firma dzialac itd.

czyli, mozna powiedziec ze wg tego prawa mozna freiberuflich jako np prawnik
            nauczyciel informatyk itp pracowac i wystawiac rachunki, jak i miec biznes w
            stylu sklep czy gastronomia tak? jedyny problem dotyczy zatrudnienia, ze tak
            powiem, u kogos?

dziekuje i pozdrawiam
            mari, bielefeld, nrw

• tomek-niemcy dzialnosc gospodarcza 21.07.04, 18:06
              jesli teraz sie sama utrzymujesz
              to jako selbständig az tak duzo kosztow Ci nie dojdzie.
              Pewne znizki z tytulu bycia studentem bez dochodow wlasnych
              odpadna no i dochody(a takowe zakladasz) musisz wyzej opodatkowac
              z drugiej strony wspominalas ze chcesz wiecej pracowac wiec
              te dochody beda tez odpowiednio wyzsze, MUSISZ sobie wyliczyc
              ile naprawde Ci zostanie.

Co do Twoich pytan,
              mozesz sobie pare firm pozakladac i:
              - zarejestrowac sie jako freiberuflich jako np prawnik
              nauczyciel informatyk itp pracowac i wystawiac rachunki

- dodatkowo zalozyc biznes(Gewerbeschein) w stylu sklep czy gastronomia

no problem.

problem NIE dotyczy zatrudnienia bo to jest przez pare lat(okres przejsciowy
              Polski ) niemozliwe, tu chodzi o SELBSTÄNDIGKEIT => dzialnosc gospodarcza !
              Jesli juz to jestes zatrudniona u siebie ;-)

pozdrowienia
              tomek
            • kalkos Re: selbständigkeit - studenci 22.07.04, 18:56
              dodam tylko, ze nie ma potrzeby rezygnacji z wizy studenckiej. sam mam firme i
              jestem polakiem ze studencka wiza. i jakos nikt nie robi mi problemow.
              jak nie masz kasy na doradce, to zobacz na strone ambasady, wydzial
              gospodarczy. maja tam sporo przydatnych pdf-ow podatkowych. na poczatek
              wystarczy.
              also do dziela!
              • tomek-niemcy Re: selbständigkeit - studenci 22.07.04, 23:20
                czesc,

duze dzieki ze te informacje.

mam prosbe:
                moglbys tutaj lub/i na forum www.polonia-it.org(tam tez jest paru studentow)
                troszke dokladniej opisac sposob zalozenia Twojej dzialnosci gospodarczej.
                Ciekawe dla mnie jest miedzy innymi jakie urzedy konkretnie zaliczyles i w
                jakim miescie.

pozdrowienia
                tomek
              • slonikus Re: selbständigkeit - studenci 23.07.04, 13:47
                Dołączam się do prośby tomka. Napisz proszę, czy założenie przez Ciebie firmy
                wiązało się np. z rezygnacją z ubezpieczenia studenckiego (54 euro). Na jakiej
                podstawie jest to zgodne z wizą studencką (a raczej pozwoleniem na pobyt do
                celów studiowania)? Wydaje mi się to nie do końca zgodne z prawem, dlatego
                ciekawa jestem szczegółów.

Pozdrowienia,
                Asia
                • kalkos Re: selbständigkeit - studenci 18.08.04, 22:56
                  przepraszam, ze troche trwalo zanim zajrzalem na forum (:
                  firme w niemczech po 1 maja moze zalozyc kazdy polak (piszac najogolniej). moim
                  skromnym zdaniem (popartym przez ausländerbehörde), niezaleznymi od siebie
                  rodzajami aktywnosci jest zalozenie firmy i bycie studentem, i mozna je
                  kontynuowac rownoczesnie. poza tym swoboda osiedlania sie a studiowania tym
                  bardziej jest zapewniona w EU. nie musialem wiec rezygnowac z
                  krankenversicherung studenckiego, semesterticketu itp. socjalnych przywilejow
                  bycia studentem. naturalnie, jesli moja firma zacznie przynosic wymierne
                  dochody, wowczas bede zmuszony do zmiany stawki ubezpieczenia zdrowotnego.
                  coz, w razie dalszych pytan stoje do dyspozycji podajac maila prywatnego:
                  pawrut@gmx.de
                  szegolnie slonikus ze swoimi uzdolnieniami informatycznymi i nieodleglosc
                  geograficzna proszony o kontakt
                  i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka