Dodaj do ulubionych

Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik

31.07.13, 21:44
Witam, od roku pracuję u niemieckiego pracodawcy, mam umowę na stałe z zapisem w umowie o 2 tygodniowym okresie wypowiedzenia. Niestety od samego początku są problemy z wypłatami, nie są terminowe i zdarzyło mi się już przez 2 miesiące nie dostać pensji. W tej chwili mam propozycję pracy na stałe od zaraz za lepsze pieniądze. Jak złożyć wypowiedzenie, dodam że w tej chwili jestem na tygodniowym urlopie do piątku a nową pracę miał bym rozpocząć już od poniedziałku. Proszę o porady
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 31.07.13, 23:13
      No ale jak to, masz umowę na stale i dostaniesz na stale?
      Skoro są dwa tygodnie wypowiedzenia to wypowiedz. Nie rozumiem w czym problem?
      • mala.1970 Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 31.07.13, 23:19
        Tak mam stałą posadę i ta nowa też na stałe.Pisałem w czym problem, urlop mam do piatku 2 sierpnia a prace nową mam zacząc od 5 sierpnia, wiec ni jak się to ma do 2 tygodni wypowiedzenia.
        • lunatix Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 01.08.13, 02:11
          Po pierwsze jest cos takiego jak Arbeitsgericht, mysle ze chyba oni zajmuja sie przypadkami gdy pracodawca nie placi pensji.
          Po drugie troche dziwna stala praca z dwutygodniowym terminem wypowiedzenia. Najczesciej (Gesetzlich) sa minimum 3 miesiace.
          Po trzecie wypowiedzenie w formie pisemnej.
          Po czwarte, musisz byc tego swiadomy, ze w przypadku gdy sam wypowiadasz nie masz szans chyba przez 3 miesiace na Arbeitslosengeld. Czyli musisz sie sam utrzymywac w razie nie posiadania pracy.
          • chief-denunciator Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 01.08.13, 08:32
            lunatix napisał:
            Czyli musisz sie sam utrzymywac w razie nie posiadania pracy.
            =============================
            Przecie pisze jak wół, że nowa praca na niego czeka.
            Nie wszyscy mają dwie lewe ręce i dwie lewe nogi, jak rodzina Lunatyków.

Inni pracują w Niemczech, zamiast włóczyć się po sądach i pisać paszkwiły na Niemców.
            Pracownicy fizyczni mają krótszy okres wypowiedzenia.

Pytający ma takie kwalifikacje, jakie niemieccy pracodawcy właśnie potrzebują.
            Lunatyk jest ekspertem od paszkwiłów...
            Każdy ma swą specjalność...

Ot, co...
    • chief-denunciator Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 01.08.13, 08:43
      Nie jestem expertem w prawie niemieckim, jak Lunatyk vel Wizytor, wydaje mi się jednak, że jeżeli pracodawca nie wywiązuje się ze swoich obowiązków, pracobiorca może wypowiedzieć pracę ze skutkiem natychmiastowym. Tym bardziej, że są szanse znalezienia bardziej solidnego pracodawcy. Postanowienia w umowie o pracę są wiążące dla obu stron.

Ot, co....
      • mala.1970 Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 01.08.13, 08:59
        Dzieki za info :) Powiem tak nie bawi mnie włóczenie se po sądach nie mam na to czasu ani ochoty, nie bawi mnie tez zasiłek dla bezrobotnych ani socjal... i w sumie jak koncze jedną umowe i zaczynam druga na stałe, bez dnia przerwy dlaczego w razie problemów miałbym stracić prawo do bezrobotnego??? jedyne czego się w tej chwili obawiam a własciwie jestem pewien to tego ze bede miał kłopot odzyskac pensje za lipiec... Pozdrawiam
        • chief-denunciator Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 01.08.13, 09:16
          mala.1970 napisał(a):

> Dzieki za info :) Powiem tak nie bawi mnie włóczenie se po sądach nie mam na to
          > czasu ani ochoty, nie bawi mnie tez zasiłek dla bezrobotnych ani socjal... i w
          > sumie jak koncze jedną umowe i zaczynam druga na stałe, bez dnia przerwy dlacz
          > ego w razie problemów miałbym stracić prawo do bezrobotnego??? jedyne czego się
          > w tej chwili obawiam a własciwie jestem pewien to tego ze bede miał kłopot odz
          > yskac pensje za lipiec... Pozdrawiam
          ===============================

Powyższą wypowiedź całkowicie popieram.

Panie Lunatyku weź pan se przykład, także w Niemczech można znaleźć pracę!

Ot, co...

Postscriptum

Sądy Pracy są przez takich osobników jak Lunatyk tak zarzucone pracą, że sprawy są rozpatrywane po kilku miesiącach, latach.
      • chief-denunciator Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 01.08.13, 09:04
        www.experto.de/b2b/steuern-buchfuehrung/controlling/die-kuendigung-durch-den-arbeitnehmer.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Als Gründe für die fristlose Kündigung durch den Arbeitnehmer kommen u. a. in Betracht

Die Nichtzahlung des Arbeitsentgelts, wenn der Arbeitgeber zeitlich oder dem Betrag nach erheblich in Verzug kommt,
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pisz krótko, rzeczowo i uprzejmie.
        Nie należy przesadzać, ale to może być ważny dokument. Więc Polecony z potwierdzeniem odbioru.

Ot, co...
        • mala.1970 Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 01.08.13, 09:09
          dzięki chief pozdrawiam
          • chief-denunciator Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 01.08.13, 09:36
            mala.1970 napisał(a):

> dzięki chief pozdrawiam
            ============================

Nie ma za co. Także pozdrawiam i życzę sukcesu na nowym miejscu pracy...

Postscriptum

Panie Lunatyku !

Weź pan se przykład z "mala.1970" ...

Pracuje u Niemców, u luda z mentalnością tendencji Eichmannowskiej, a mimo to ma na swoim kompie polskie znaki...

Wypadła ci szczęka?

Z wrażenia?

Pisz dalej swe obelgi i jadowite paszkwile na Niemiaszków...

Oświetl nas proszę wszystkich twą olbrzymią wiedzą historyczną, napisz proszę kto to był Himmler i jaki wpływ miał na kształtowanie się niemieckiej mentalności ... W roku 2013...

Wszyscy czekamy z olbrzymim napięciem...

Ot, co...
            • gadupa Sraka sraka sraka 01.08.13, 10:01
              No jak tam w jerorozolimie, wrzuc cos chorego.
              • chief-denunciator Re: Sraka sraka sraka 01.08.13, 10:12
                izrael.org.il/

Tegoroczne lato rozpieszcza plażowiczów.

Ot, co...

=====================================
                gadupa napisała:

> No jak tam w jerorozolimie, wrzuc cos chorego.
              • chief-denunciator Re: Sraka sraka sraka 01.08.13, 10:19
                gadupa napisał jak w tytule:
                =======================

Odpowiedź:

Argument z olbrzymią siłą siłą przebicia....

Ot, co...

Postscriptum

Sądząc po reakcji czytelników, wszystkich przekonałeś...
                Swoją retoryką...
                • gadupa Droga towarzyszko. 01.08.13, 10:30
                  Oszlomionemu komuszemu polactwu mowimy stanowcze nie.
      • gadupa Ty w niczym nie jesztes ekspertem. 01.08.13, 10:00
        Moze lepeij napisz nam cos antysemickiego.

Bo skad ma chory psychool siedzacy tu godzinami a nawet nie zyjacy w niemczech cos wiedziec.
        • chief-denunciator Re: Ty w niczym nie jesztes ekspertem. 01.08.13, 10:05
          gadupa napisała:

> Moze lepeij napisz nam cos antysemickiego.
          >
          > Bo skad ma chory psychool siedzacy tu godzinami a nawet nie zyjacy w niemczech
          > cos wiedziec.
          ====================================

Notujemy skrupulatnie godzinkę wystąpienia gadupy poza pracą :

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          Autor: gadupa 01.08.13, 10:00
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ot, co...
        • chief-denunciator Re: Ty w niczym nie jesztes ekspertem. 01.08.13, 10:49
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14009502,Niemcy_wyplaca_ocalalym_z_Holocaustu_dodatkowo_800.html

Nie wiem, czy powyższy link jest "pro" czy "anty" ale może ci o to chodziło?

====================================================

gadupa napisała:

>
          > Bo skad ma chory psychool siedzacy tu godzinami a nawet nie zyjacy w niemczech
          > cos wiedziec.
        • chief-denunciator Re: Ty w niczym nie jesztes ekspertem. 01.08.13, 11:01
          www.rp.pl/artykul/562885.html

Miałeś powyższe na myśli?

Nie wiem czy to jest "pro" czy "anty"...

To chyba zależy z jakiego punktu się patrzy.

A może czytelnicy osądzą?

==============================================

gadupa napisała:

>
          > cos wiedziec.
          • gadupa Juz amok sie zaczal. 01.08.13, 11:05
            Dora towarzyszko.
            Nas wasze polackie nacjonalistyczne linki nie interesuja.

buahahahahahahahaha
        • chief-denunciator Re: Ty w niczym nie jesztes ekspertem. 01.08.13, 11:10
          www.rp.pl/artykul/447129.html

A może powyższy link jest po waszej myśli?

Zainteresowany czytelnik osądzi, czy jest "anty", albo "pro"

Ot, co...

gadupa napisała:

>
          > cos wiedziec.
        • chief-denunciator Re: Ty w niczym nie jesztes ekspertem. 01.08.13, 11:18
          www.rp.pl/artykul/420982.html

A może powyższy link jest w Twoim guście?

Czytelników, które te sprawy mało, lub całkowicie nie interesują, są zwolnieni z lektury...

===============================================

gadupa napisała:

>
          > cos wiedziec.
        • chief-denunciator Re: Ty w niczym nie jesztes ekspertem. 01.08.13, 12:02
          www.rp.pl/artykul/552823.html

Bez najmniejszych wątpliwości, większość niemieckich urzędników, szczególnie ci z niemieckiego Sozialamt, to goje ....

===================================

gadupa napisała:

>
          > cos wiedziec.
        • chief-denunciator Re: Ty w niczym nie jesztes ekspertem. 01.08.13, 12:09
          www.rp.pl/artykul/740224-Rabin--slub-z-gojem-jak-nazizm.html

Także ciekawe...

Może kogoś zainteresuje...

Ale nie ma tu obowiązkowej lektury...

=======================

gadupa napisała:

>
          > cos wiedziec.
          • lunatix Zrodlo Wiki 01.08.13, 12:59
            "Od 1991 „Rzeczpospolita” wydawana była przez spółkę Presspublica, pierwotnie polsko-francuską. Twórcami były Państwowe Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita” oraz grupa prasowa Roberta Hersanta – „Presse Participations Europennes”. W 1996 udziały francuskiego koncernu Roberta Hersanta przejął norweski koncern Orkla. Przez następne 10 lat 51 % udziałów znajdowało się w posiadaniu spółki-córki Orkli Press Polska – Presspublica Holding Norway, a 49 % – Państwowego Przedsiębiorstwa Wydawniczego „Rzeczpospolita” (od 1 marca 2005 – Przedsiębiorstwa Wydawniczego „Rzeczpospolita” SA). W październiku 2006 udziały Orkli Press Polska zostały przejęte przez spółkę Mecom Poland Holdings S.A. należącą do brytyjskiej Mecom Group. W lipcu 2011 spółka Gremi Media, należąca do Grzegorza Hajdarowicza kupiła udziały Mecom Poland[3][4] a następnie w październiku 2011 udziały Skarbu Państwa i stała się 100 % udziałowcem wydawnictwa Presspublica[5]."
            • chief-denunciator Re: Zrodlo Wiki 01.08.13, 13:38
              lunatix cytuje z Wiki...

Serdeczne dzięki za oświecenie nas tą wiadomością.

Przed oświeceniem żyliśmy w kompletnych intelektualnych ciemnościach... mrokach i gęstej mgle... O Wiki słyszymy po raz pierwszy w życiu...

Pozostaję z najwyższym poważaniem,

chief-denunciator

Postscriptum

Ciągle jeszcze nie wiem:

Rzepa jest "pro" czy "anty" ?
              • chief-denunciator Muszę z tego powodu pójść do spowiedzi świętej? 02.08.13, 07:44
                chief-denunciator napisała:

> lunatix cytuje z Wiki...
                >
                > Serdeczne dzięki za oświecenie nas tą wiadomością.
                >
                > Przed oświeceniem żyliśmy w kompletnych intelektualnych ciemnościach... mrokac
                > h i gęstej mgle... O Wiki słyszymy po raz pierwszy w życiu...
                >
                > Pozostaję z najwyższym poważaniem,
                >
                > chief-denunciator
                >
                > Postscriptum
                >
                > Ciągle jeszcze nie wiem:
                >
                > Rzepa jest "pro" czy "anty" ?
                ==================================

Ja czytam Rzepę.

Muszę z tego powodu pójść do spowiedzi świętej?

Orientuje się może kto?

Ot, co....
            • chief-denunciator Re: Zrodlo Wiki 01.08.13, 14:04
              www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3342999,00.html

lunatix powala nas swym olbrzymim zasobem wiedzy...

A kto stoi za powyższym wydawcą ?

Serdecznie prosimy o bliższe szczegóły...

Pozostaję z najwyższym poważaniem,

chief-denunciator
            • chief-denunciator Zrodlo ADL 01.08.13, 16:55
              www.adl.org/

Jeśli kogoś zainteresuje, może poczytać.

Przymusu nie ma...

Postscriptum

Ja osobiście uwielbiam taką lekturę...
              Poszerza horyzonty myślowe...

Ot, co...
    • gadupa Uwaga na trolla ! 01.08.13, 09:58
      uwaga na Chef.donosiciel
    • goere Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 01.08.13, 14:44
      Mała, a nie możesz po prostu zadzwonić i porozmawiać z obecnym pracodawcą, jak on widzi tę sytuację? Nie mogłaś wypowiedzieć umowy przed urlopem? Pytam, bo w większości firm odchodzi się z końcem miesiąca (Kündigung mit einer Frist von 14 Tagen zum Monatsende). Jeśli tak jest, możesz oficjalnie odejść dopiero z końcem sierpnia. Pewnie, możesz odejść natychmiastowo, powołując się na nieterminowe wypłaty, ale wtedy pewnie o lipcową pensję też będziesz musiała walczyć. Ja na twoim miejscu zadzwoniłabym do szefa, powiedziała, że chcę zmienić firmę i zaproponowała podpisanie "Aufhebungsvertrag". Swoją drogą, co to za firma, że daje taki krótki okres wypowiedzenia?!
      • annajustyna Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 07.08.13, 20:00
        Moze jest wciaz na Probezeit?
        • goere Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 08.08.13, 14:41
          Po roku?
          • annajustyna Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 08.08.13, 15:05
            Ok, cos przegapilam :P. W takim razie cos niehalo, bo istnieja Mindestkündigungsfristen, a te wynosza 4 tygodnie.
            • chief-denunciator Re: Jak wypowiedzieć umowę jako pracownik 08.08.13, 17:28
              annajustyna napisała:

> Ok, cos przegapilam :P. W takim razie cos niehalo, bo istnieja Mindestkündigung
              > sfristen, a te wynosza 4 tygodnie.
              Wasza dyskusja już dawno nieaktualna. Pytający się jest już dawna na nowej i lepszej pracy...

Ot, co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka