ewaratu
17.12.13, 10:06
Witam. Przyjechałam do Niemiec do mojego narzeczonego. Niestety nie umiem języka niemieckiego ale podjęłam juz kurs nauki z każdym miesiącem idzie mi co raz lepiej.Od dwóch miesięcy pracuję w restauracji jako barmanka na mini job i z tego co się dowiedziałam to praca w której zarabia się nie więcej niż 400 E. Ja, jak dotąd zarobiłam jedynie 240 E na miesiąc, przepracowując 30h. W tym miesiącu, czyli 12.2013 przepracowałam 37 godzin.Otrzymałam od szefa papier rejestrujący mnie do pracy na mini job. Chcąc wypełnić go poprawnie, poprosiłam szefa aby mi w tym pomógł. Stwierdził, że wszystko jest ok. Jednak po przepracowaniu miesiąca, w czasie kiedy powinnam dostać wypłatę okazało się, że moje dokumenty nie są do końca wypełnione, i nie dostanę wynagrodzenia. Nikt mi nie powiedział, że muszę być zameldowana i jeszcze dodatkowo muszę załatwić sobie jakąś kartę ubezpieczeniową w AOK!!!sąsiadka, Niemka zadzwoniła do tej ubezpieczalni i okazało się, że nie ubezpieczają na mini job!!! robi to osobiście osoba zatrudniająca! Gdy już to wszystko wyjaśniłam, upomniałam się o wypłatę. Polka, która tam pracuje na pełny etat, słysząc rozmowę zapytała się mnie czy chcę całą wypłatę do ręki. Odpowiedziałam, oczywiście, że tak!!! Dostałam do ręki 150 E!!!!!! za 30h!!!! Dopiero w domu, uświadomiłam sobie, że to za mało. Powinnam dostać 8E za godzinę. Zadzwoniłam więc do tej Polki aby umówić się na spotkanie z szefem i rozmowę. Wyjaśniłam jej o co dokładnie chodzi a ona mi odpowiedziała że jednak nie dostałam całej wypłaty!!! Niby coś zle zrozumiałam. Szef nie mógł mi wypłacić całej kasy bo musi to obgadać z szefową... ble ble ble. Okazuję się że wie więcej niż ja!! Zaczęła mi mówić, że szef musi podatek zapłacić i że zarabiam 8E na godzinę!!! Co za podatek znowu? i za co? Przejrzałam już tysiąc stronek w poszukiwaniu odpowiedzi. Jak to jest z tą praca na mini job jeżeli nie zarabiam 400 E? Proszę o poradę lub link gdzie moge znalezć odpowiedz na moje pytania.