24.02.14, 15:36
Mam konkretny zawód tzn jestem stomatologiem, młodym, po stażu podyplomowym. Bardzo chciałabym wyjechać do pracy w niemczech ograniczeniem jest mój język. Wymagają go na poziomie B2. Znam podstawy niemieckiego. Chciałabym wyjechac i pracować poczatkowo w innym zawodzie, a na miejscu szlifować język żeby po roku wrócić do zawodu. Czy w przeciągu roku jestem w stanie wskoczyć z poziomu A1 do poziomu B2? językowo jestem całkiem zdolna tylko zawsze były wydatki na cos innego, a nie na nauke języka niemieckiego :). Czy w Nimeczech przynajmniej czesciowo finansuja jezyk niemiecki dla obcokrajowcow? wyjezdzam z kolezanka praca typu opiekunka dla osob starszych przez rok, chcemy dojezdzac do starszych ludzi a same wynajmowac mieszkanie czy bedziemy w stanie sie utrzymac ? bo czesto oferuja opiekunka miejsce zamieszkania u opiekuna ale jak mowie nie chcialabym tak. Jeszcze troche czasu bo pol roku mamy na zastanowienie sie w jakim zawodzie chcialybysmy wyjechac i co tam robic zeby sie uczyc tego nieszczesnego ;) jezyka. Raczej jestesmy zdecydowane, a miasto jakies multi kulti nie wiem jeszcze gdzie ale jak pisze mamy czas bo ponad pol roku na tro wszystko. Jednak trzeba sie powoli informowac o wszystkim. bede wdzieczna za pomoc. Bardzo zaluje ze nie skorzystalam z programu erasmus teraz bym smigala zapewne po niemiecku ale nie skorzystalam wiec teraz trzeba sobie jakos poradzic. Doradzcie cos. Dzieki.
Obserwuj wątek
    • lew_ Re: witam 24.02.14, 18:27
      Hej,zapraszam do Köln,miasto ponad 1 milion mieszkancow i przyjazne dla obcokrajowcow,lekarze sa poszukiwani.Teraz minus:Za rok nie jestes w stanie sie nauczyc jezyka,zeby pracowac jako dentysta samodzielnie ,tu piszesz ze chcesz pracowac ,wiec czasu za duzo miec nie bedziesz.Prace jakoo opiekunka znajdziesz bez problemu,mysle ze 2 lata minimum zeby sie nauczyc do tego stopnia zeby pracowac jako dentzysta,Dentysci zarabiaja dobrze tu,jednak zastanawia mnie,czemu chcesz jechac do niemiec?? O ile wiem to w polsc e dentysci tez dobrze zarabiaja,.Mieszkanie za 600 € ,okolo 70 m2 dostaniesz bez problemu,tu jednak juz chca widziec ile zarabiasz ,bez tego nikt ci mieszkania nie wynajmie.Byloby super jakbys miala swoje auto,bo bez tego stracisz mase czasu na dojazdy i bilety tez kosztuja.
    • chief-denunciator Re: witam, Ja także! 24.02.14, 18:42
      0ankaskakanka napisała:
      wyjezdzam z kolezanka
      ==========================

Szalenie dobry pomysł! Z daleka od ojczyzny, a mimo to będzie można sobie pogwarzyć w ojczystym języku.

Tak trzymaj!

Ot, co...

Lach Dir mal einen deutschen Freund an, dann kannste mit Sicherheit Deutsch schnacken!
    • mei3 Re: witam 24.02.14, 18:58
      Musisz osiagnac poziom C1 i miec papier z Goethe-Institut albo stad:
      www.telc.net/fuer-pruefungszentren/spracheninstitute/von-telc-profitieren/
      Praca opiekunki da Ci niewielkie mozliwosci rozwoju jezykowego. Proponuje intensywny kurs przykladowo w Inlingua lub Berlitz - Uwaga! nie sa to tanie kursy, ale wyniki nieporownywalne

tutaj przykladowo mozesz zlozyc wniosek przykladowo w Hesji:
      www.rp-giessen.de/irj/RPGIE_Internet?cid=8c95c86d2508f07f8d435c84d2088f3f
      przeczytaj (przetlumacz) sobie to:
      www.gesetze-im-internet.de/zhg/
      Punkt 1 § 1- § 7a

niestety nie mam czasu tlumaczyc;)))

z prawej znajdziesz download wniosku dla lekarzy z EU- Abschluss in der EU
      dwie ostatnie pozycje
      EU-Approbation, Infoblatt Medizin.pdf
      EU Approbationsantrag.pdf
      oczywiscie przy zalozeniu, ze chcesz pracowac w Hesji

Tutaj zdobedziesz wszelkie niezbedne informacje:
      Frau Christiane Lis
      Hessisches Landesprüfungs- und Untersuchungsamt im Gesundheitswesen, Walter-Möller-Platz 1, 60439 Frankfurt am Main
      Tel.: +49 (0)69 1567 710
      Fax.: +49 (0)69 1567 716
      E-Mail: Christiane.Lis@hlpug.hessen.de

od landu do landu wymogi moga nieznacznie sie roznic....warto troche pogooglowac i poczytac gdzie najlepiej zarabiaja dentysci.
      Etat z pewnoscia sie znajdzie.
      Najlepiej gdybys juz teraz znalazla potencjalnego pracodawce, wtedy byloby Ci znacznie latwiej uzyskac Approbation.
      Jaka masz specjalizacje?...

Warunke zlozenia wniosku:
      Musisz miec przepracowane w zawodzie pelne 3 lata (w ciagu ostatnich 5) w EU i miec odpowiednie zaswiadczenie

Uwaga: Die Berufsbezeichnung Dentist ist veraltet und bezeichnete bis 1952 fortgebildete Zahntechniker, die in begrenztem Umfang Zahnheilkunde ausüben durften

tak wiec uwazaj przy tlumaczeniu przysieglym! Dokumenty musza byc w oryginale i poswiadczone przysiegle.
      • mei3 Re: witam 24.02.14, 21:09
        dyplom bedziesz miala uznany jautomatycznie jesli masz 5 letnie studia i otrzymalas Dyplom z tytułem "lekarz dentysta" 1. Akademia Medyczna, Lekarsko – Dentystyczny Egzamin Państwowy Lekarz dentysta
        2. Uniwersytet Medyczny,
        3. Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego

potrzebne bedzie Ci tez zaswiadczenie Okregowej/Krajowej Rady Lekarskiej zgodne z linia EU - 1.5.2004
    • chief-denunciator Ja mam lepszy Geschäft! 24.02.14, 19:23
      Wstawisz mi kilka implantów, a ja Cię nauczę niemieckiego.

Ot, co...
      • chief-denunciator Re: Ja mam lepszy Geschäft! 24.02.14, 20:24
        In Dojczland leben die Zahnärzte von der Hand im Mund...

Ot, co....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka