Dodaj do ulubionych

Meldunek dzieci

03.07.15, 10:06
Witam czy dzieci mogą być zameldowane na stałe w Polsce i w Niemczech , jakie mogą być konsekwencje podwójnego meldunku, dzieci na stałe mieszkają ze mną w Polsce i mają mój meldunek.
Obserwuj wątek
    • vermieter tak. moga byc zameldowane 03.07.15, 12:36
      W Niemczech nie rozroznia sie meldunku stalego i tymczasowego. Jezeli opuszcza sie miejsce pobytu to zwyczajnie mozna sie wymeldowac.
      Jezeli dzieci beda zameldowane na stale w Niemczech to obejmie jest obowiazek szkolny ;)
      A do czego ten meldunek potrzebny? Na Kindergeld nie jest potrzebny, moga mieszkac w Polsce.
    • mei3 a w jakim wieku sa dzieci? 04.07.15, 00:40
      najpozniej mozesz miec klopot w postaci scigania zwynikajacego ze spelnienia obowiazku szkolnego, bo rozumiem, ze dziecko w Niemczech do szkoly nie chodzi.
      Ale nie zyje w Polsce wiec nie wiem, wiem tylko, ze jak hcialam meldowac dziecko w POlsce od razu sprawdzali, czy chodzi do szkoly.
      • vermieter a ty nie CHcialas isc do szkoly? :D 04.07.15, 09:53
      • vermieter klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 04.07.15, 10:55
        ze dziecko uczescza do szkoly za granica.
        Z obowiazku szkolnego nie wynika, ze szkola musi byc w miejsc zamieszkania, czy nawet w Niemczech.
        • mei3 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 04.07.15, 16:56
          tak, ale odwrotnie:
          jak chcialam zameldowac dziecko w POlsce ( w Niemczech urodzone) , to sie przyczepili gdzie wiecej przebywa- patrz gdzie chodzi do szkoly i chcieli mi zameldowac dziecko na tymczasowym. Ale w druga strone nie powinno byc problemu.
          • rotkaeppchen1 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 04.07.15, 23:22
            No ale po co dwa meldunki, nie rozumiem. Zamelduj tam, gdzie czesciej przebywa i problem z glowy.
            • mei3 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 04.07.15, 23:57
              jesli posiadasz mieszkanie i jestes zameldowana, to chyba sie nie wymeldowalas z niego, bo mieszkasz w Niemczech?
              • mei3 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 04.07.15, 23:58
                czasem meldunek bywa przydatny, w moim przypadku nie do pobierania zasilku.
              • rotkaeppchen1 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 05.07.15, 11:51
                To jednak co innego, bo ja jestem wlascicielem mieszkania a nie osoba trzecia tam zameldowana.
                • mei3 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 05.07.15, 23:47
                  tzn. wg Ciebie dziecko wlasciciela mieszkania nie ma prawa do meldunku?
                  • rotkaeppchen1 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 06.07.15, 00:05
                    Hmm... wyjasnie zatem. Mam mieszkanie w Warszawie, ktore wynajmuje..Jestem w nim zameldowana, bo jestem wlascicielka (mieszkanie spoldzielcze wlasnosciowe). Chyba nie ma opcji, zebym nie byla zameldowama, bedac czlonkiem spoldzielni.
                    Nie mam dzieci. Gdybym miala, oczywiscie NIE bylyby one zameldowame w warszawskim mieszkaniu, bo PI CO? Nie mieszkalyby tam. Gdybym miala dzieci, bylybx one zameldowane tylko i wylacznie tam, gdzie by mieszklaly (czyli tam, gdzie ja mieszkam), czyli w moim przypadku w Essen. Jaki mialanym powod, zeby meldowac je gdziekilwiek w Polsce?
                    • mei3 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 06.07.15, 00:17
                      ty powodu nie masz, ale inni moga go miec, i nie chodzi tutaj o benefity.
                  • rotkaeppchen1 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 06.07.15, 00:07
                    A co do prawa - wlasciciel ma prawo zameldowac kogo zechce. Wiec moje hipotetyczne dziecko mialo by to prawo.
                    • mei3 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 06.07.15, 00:20
                      prawo to moze i by mialo czysto hipotetycznie, ale urzedy sie na to nie zgodza.
                      Zameldowanie dziecka na pobyt staly moze przebiegac tylko jesli osoba zamieszkuje w Polsce wiecej niz 180 dni. Jesli wyjechalas z Polski i bylas juz wlascicielka - sprawa jest prosta.
                      Bylas i jestes.

Chiylam podac Ci przyklad, ze ludzie moga miec rozne powody, aby meldowac dziecko tu i tam.
                      • rotkaeppchen1 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 06.07.15, 10:46
                        To podaj przyklad, jestem ciekawa.
                        • mei3 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 06.07.15, 12:00
                          pozyjesz troche, pozbierasz roznych doswiadczen, to sama zobaczysz...,
                          zycie da Ci przyklady.
                          • rotkaeppchen1 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 06.07.15, 18:29
                            A coz to za protekcjonalna adpowiedz?
                            W zyciu sporo przeszlam, doswiadczen mam ta soba nie malo. A akurat tego typu nie i serio, jestem ciekawa, w jakich sytuacjach, lub z jakich powodow warto zameldowac dzieci w dwoch miejscach, w roznych krajach. Takiego doswiadczenia raczej miec nie bede.
                            • mei3 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 06.07.15, 21:04
                              a co nie planujesz w ogole dziecka?

kapturku, to nie jest protekcjonalna odpowiedz, a jedynie proba zachowania prywatnej sfery.
                              Kiedys pytalam sie Ciebie o Twoje mieszkanie i zjechalas mnie z mety za jak to nazwalas : probe "przesluchania".
                              Na koncu przy ostatnim moim pytaniu wiecej sie nie pojawilas, co wybitnie swiadczy o tym jak bardzo nie chcialas wchodzic w detale - OK!
                              Badz wiec prosze konsekwentna i szanuj tez cudza prywatna sfere.
                              Jesli jednak kiedys mimo wszystko bedziesz miala dziecko, to zycie napisze Ci samo scenariusz. I to co wydaje Ci sie teraz niedorzeczne nagle moze okazac sie niezbedne.
                              • rotkaeppchen1 Re: klopotu nie bedzie, wystarczy zaswiadczenie, 06.07.15, 22:30
                                Ok, jasne ale ja nie pytalam o twoje powody, tylko teoretyczne, jakie moga byc, nie wchodzac w twoja prywatna sfere.
    • rotkaeppchen1 Re: Meldunek dzieci 04.07.15, 11:43
      Ale po co meldowac w Niemczech, skoro mieszkaja w Polsce?
      Ja mam mieszkanie w Warszawie, ktore jest wynajmowane i tam tez jestem zameldowana ale to co innego. W Niemczech tez jestem, tu, gdzie mieszkam. Jedno nie koliduje z drugim. Ale to jest zupelnie inna sytuacja.
    • rotkaeppchen1 Re: Meldunek dzieci 04.07.15, 23:23
      W Polsce nie ma Kindergeld.
      • mei3 Re: Meldunek dzieci 04.07.15, 23:59
        ale jest rodzinne;-)
        • mei3 Re: Meldunek dzieci 05.07.15, 00:00
          przynajmniej kiedys bylo, nie wiem jak teraz.
    • warszawianka1111 Re: Meldunek dzieci 06.07.15, 00:22
      Tak dla wiadomości nie pobieram żadnych świadczeń na dzieci w Polsce, a pytam się bo ojciec dzieci chce je zameldować u siebie w Niemczech i chcę po prostu wiedzieć czy nie będę miała żadnych komplikacji z tym związanym, dzieci są pod moją opieką i mieszkają ze mną w Polsce
      • rotkaeppchen1 Re: Meldunek dzieci 06.07.15, 00:47
        Najlepiej niech ojciec dzieci dowie sie w Bürgeramt w Niemczech. Dzieci maja oba obywatelstwa? Czy tylko polskie? Zeby potem nie bylo, ze dzieci pojada do ojca na wakacje j juz nie wroca. Roznie bywa. Dlaczego ojcu dzieci zakezy, zeby je u siebie zameldowac, skoro z nimi nie mieszka. To troche dziwne.
      • rotkaeppchen1 Re: Meldunek dzieci 06.07.15, 00:50
        W Polsce nie ma za bardzo czego pobierac...
      • mei3 Re: Meldunek dzieci 06.07.15, 09:59
        ja ci dobrze radze zamelduj dzieci jak najszybciej w Polsce.
        Ja mialam straszny problem w urzedzie z zameldowaniem dziecka w wieku 5 lat.
        Gdzie sie urodzily?..
        Jezeli zostaly urodzone w Niemczech musisz umiejscowic akt urodzenia w USC.
        Jaki jest ich obecny status?
        Mozesz napisac do mnie na priv.
        • vermieter a ja ci dobrze radze, czytaj ze zrozumieniem ;) 06.07.15, 10:50
          dzieci mieszkaja w Polsce, sa tam zameldowane, matka sprawuje opieke.
          To ojciec, mieszkajacy w Niemczech, chce je dodatkowo zameldowac u siebie.
          Niech melduje jak chce, nic z tego nie wynika.
          • mei3 Re: a ja ci dobrze radze, czytaj ze zrozumieniem 06.07.15, 11:58
            rzeczywiscie zgadza sie, zasugerowalam sie postem kapturka,
            w tym wypadku ojciec faktycznie moze sobie meldowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka