peggi 10.01.05, 08:48 Witam Was !!! Mam pytanie, jak najlepiej/najkorzystniej przeslac pieniadze do Polski. Dodam, ze pracuje tutaj i chce przeslac troche pieniedzy rodzinie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasia1 Re: Jak najlepiej przeslac pieniadze? 10.01.05, 19:24 Przelew z Twojego konta tutaj na konto w Polsce. Jak masz IBAN = PL + numer konta i BIC/SWIFT = kod banku w Polsce to przelew kosztuje tyle co przelew na terenie Niemiec np. w Postbank jest darmowy Odpowiedz Link
basia553 Re: Jak najlepiej przeslac pieniadze? 10.01.05, 19:27 w Dresdner Bank (jesli masz tam konto), jest tez darmowy Odpowiedz Link
walterbertin Dziewczyny !!! w kazdym banku jest darmowy 11.01.05, 22:18 przelewy do Polski sa w kazdym banku darmowe z tym ze trzeba miec konto w niemieckim banku lub sparkassie - alternatywnie znajomego/znajoma z kontem ktory pomoze uwaga 1. nie wszystkie banki czy sparkasse maja opcje dokonywanie IBAN przelewu na konto za granica przez internet - tak ze znajomy musi miec chwile czasu by sie do banku czy sparkase kopsnac. 2. banki w Polsce wymyslily sobie oplaty za przyjmowanie przekazu, ktore to oplaty potracaja z sumy przekazywanej - szczegolnie lubiany trik gdy przekaz w Ojro a otrzymujacy odbiera w zlotowkach z tym ze sa czarne owce i sa biale owce wsord bankow w Polsce Zachwycajace jest tempo - przekaz pieniedzy z konta na konto ze Sparkasse Mossburg/Bayern do Banku chyba PKO w Szczecinku - bo nie pamietam gdzie szwagierka przekazywala a moze jakiegos innego - idzie szybciej (dokladnie 24 godziny) niz wewnatrz Niemiec - czasami potrafi isc do piec dni - dlaczego i jak to jest to Bogi wiedza. bo na innych liniach bankowych same seki - do dwoch tygodni i jeszcze te dziwne oplaty przy odbiorze Walter Odpowiedz Link
joasia1 Re: w kazdym banku jest darmowy 12.01.05, 03:41 walterbertin napisał: > przelewy do Polski sa w kazdym banku darmowe Nie darmowe tylko oplata jest taka sama jak za przelew na terenie Niemiec - np. w Volksbank w Rheine biora 0,50 Euro za 1 przelew. Odpowiedz Link
bastek78 Re: Dziewczyny !!! w kazdym banku jest darmowy 26.02.05, 02:48 To nie prawda ! ! ! W Citibanku koszuje to ok 9€, zalezy od quoty. Odpowiedz Link
kinga38 Re: Jak najlepiej przeslac pieniadze? 25.01.05, 19:06 chcialam przeslac pieniadze na Polskie konto to powiedzieli ze prowizja kosztuje 20 do 30 euro,wiec zrezygnowalam.dodam ze mam konto w sparkassie. Odpowiedz Link
joasia1 Re: Jak najlepiej ...? 26.01.05, 03:47 Za przelew - jak masz IBAN i BIC/SWIFT - nie maja prawa brac wiecej niz za przelew na terenie Niemiec. Czyzby pracownicy Sparkasse nie znali oferty swojego pracodawcy? www.sparkasse.de/privatkunden/konten_und_karten/eu-standardueberweisung.html Odpowiedz Link
plesser Re: Jak najlepiej przeslac pieniadze? 27.01.05, 13:11 Moja Sparkasse za przelewy do Polski nie bierze nic- tak, jak za przelewy do niemiec. PKO BP bierze natomiast 7 Euro za przyjecie przelewu. I nie chodzi tu o zadne przeliczanie z Euro na PLN, bo konto w PKO jest dewizowe w Euro. Wedle mojej wiedzy rozmaite polskie banki biora wlasnie w przedzilae 7- 15 Euro. Odpowiedz Link
patrysia5 Re: Jak najlepiej przeslac pieniadze? 18.02.05, 10:44 A ja polecam przeslanie pieniedzy busem pod wskazany adres, najlepiej dowiedziec sie w miejscu zamieszkania rodziny w Polsce, jakie busy jezdza do pani doNiemiec i moze pani robic przekazy pieniezne i paczki dla roduiny, to chyba najlepsze rozwiazanie, ja dokladnie tak robie, pod dom podwioza, dostarcza mniej wiecej w ciagu 20 godzin, a cena okolo 10 euro za przekaz pieniezny a poaczka w zaleznosci ile wazy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
basia553 Re: Jak najlepiej przeslac pieniadze? 18.02.05, 18:22 czyli sama widzisz: placisz niepotrzebnie 10 Euro, bo w banku zrobiliby to za darmo. Odpowiedz Link