Dodaj do ulubionych

Antena satelitarna - polska tv

10.01.05, 13:38
Kochani,
coś mi się obiło o uszy, że jest takie prawo, że obcokrajowiec mieszkający w
Niemczech ma prawo do odbioru stacji tv w swoim języku. I to jest
najważniejsze, ponad wszystko.
czy to prsawda???
Bo nasz właściciel przylecial w niedziele rano z awanturą, że ammy
natychmiast zdjąć natenę, bo budynek wygląda jak socjalny, hahaha!!!
Dodam, że jak wynajmowalismy mieszkanie, mieliśmy postawić antenę na
balkonie, bo właściciel na pytanie o stronę powiedział, że to jest zachodnia.
W praniu wyszło, ze jest to strona południowa,s tąd musieliśmy zawieśic
natenę. Wystaje minimalnie poza balkon, a jemu przeszkadza.
Stwierdzilismy, ze nie zdjemiemy jej, dopóki nie ustalimy, czy mamy prawo do
polskiej tv.
Dodam, ze właściciel mówi, ze w kwietniu ma zakładać satelitę, ale po 1 - nie
wiemy czy terminu dotrzyma,
po 2 - nie wiadomo, czy będzie astra odbierac,
po 3 0 nie znam języka niemieckiego i przez kolenje miesiace nie za bardzo
mam ochotę raczyc się tylko i wyłącznie niemiecką tv. Wystaczy mi niem. radio

Poradzcie jak rozwiazać te sprawe!
Obserwuj wątek
    • noie Re: Antena satelitarna - polska tv 10.01.05, 16:40
      Tak. istnieje takie prawo. jednak jesli mieszkasz w prywatnym mieszkaniu lub
      domku, tzn wynajmujesz je od prywat. a nie ze spoldzielni...masz czezko...bo on
      moze zrobic co mu sie podoba :-( Ale moze sie myle...wiec dobrze by bylo gdyby
      inni cos na ten temat sie wypowiedzieli....
      pozdrawiam
      noie
      • joasia1 Re: Antena satelitarna - polska tv 10.01.05, 19:34
        W Niemczech istnieje tylko jeden Mietrecht (prawa wynajmu) a nie jedne dla
        mieszkan spoldzielczych a inne dla domow ktorymi wlascicielami sa osoby
        prywatne.
        • noie Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 15:53
          No niby tak ale cos mi nie pasuje. Osoba prywatna wynajmujaca dom/ mieszkanie
          ma prawo wyboru nie tylko osoby ktora tam mieszkac bedzie, moze ale rowniez
          spisac akt wynajmu( cholercia tak sie nazywa) taki jaki chce. I jesli sobie nie
          zyczy zadnych anten... i to podpiszesz ( bo masz do wyboru podpisac albo nie)
          to co mu zrobisz? Moze mi to wytlumaczycie ?
          pozdrawiam
          noie
          • joasia1 Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 18:56
            Owszem moze sobie wybrac osobe ktorej wynajmie mieszkanie/dom ale Mietvertrag
            (umowa wynajmu) musi byc zgodna z obowiazujacymi przepisami i wszelkie zawarte
            w niej , niezgodne z przepisami zastrzezenia nie maja znaczenia.
      • walterbertin sorry za poprawki 11.01.05, 15:35
        nie prawo czyli przepis prawny - paragraf - ale decyzja sadu nie pamietam
        jakiej instancji na podstawie wystapienia chyba Wlocha o umozliwienie mu
        dostepu do programow RAI - chyba jest to skrot od Radio Admissione Italiana.

Decyzja (wyrok) sadu jest wiazaca dla wszystkich wynajmujacych mieszkania
        - prawo jest jednakowe dla wlascicieli domkow - naogol osob prywatnych
        (fizycznych) i wlascicieli blokow - naogol korporacji - osob prawnych
        czy tez wlascicieli pojedynczych mieszkan w blokach i wynajmujacych te
        mieszkania gdzie bloki sa administrowane przez jakies przedsiebiorstwo w
        rodzaju ADM

- motto decyzji bylo mniej wiecej takie
        Jezeli nie ma programu w jezyku wynajmujacego w kablu a jedynie przez satelite
        to wynajmujacy ma prawo do talerza na zewnatrz budynku w ramach swobodnego
        dostepu do informacji w jezyku ojczystym ale tylko jezeli jest to jedyne zrodlo
        informacji czy jedyna forma do dostepu do informacji w jezyku ojczystym.
        - chodzenie na udry z wlascicielem mieszkania nie jest najlepszym rozwiazaniem -
        ale zgodnie z decyzja sadu chyba z NRW obcokrajowiec mieszkajacy w Niemczech
        ma prawo dostepu do serwisu informacyjnego radio-TV w swoim jezyku ojczystym
        jednak nie do pelnego programu TV w jezyku ojczystym tylko prawo do serwisu
        informacyjnego

Na tej podstawie jest kontr-decyzja innego sadu odnosnie talerza na zewnatrz
        - chyba z Monachium - w kablu w Monachium byl, nie wiem czy nadal jest,
        emitowany przez dwie czy cztery godziny dziennie polski program i sad uznal ze
        jest to wystarczajace jako swobodny dostep do serwisu informacyjnego - czyli
        wlasciciel mial podstawe do odmowienia zalozenia indywidualnego talerza przez
        wynajmujacego w tym przypadku Polaka czy Polke.

Walter
        • cytrusowa Re: sorry za poprawki 11.01.05, 15:51
          Dzięki za info.
          Wcale nie mamy ochoty zadzierać z właścicielem, to wygląda raczej tak, jakby on
          sazukał punktu zaczepeineia, by mieć jak największy wgląd w to, co u nas sie
          dzieje na bieżąco.
          Mieszkamy w Kolonii, tutaj w tym kablu nie ma nic polskiego, nawet polskiego
          radia:-(
          • kokolores Alternatywa do anteny? 11.01.05, 20:10
            Ja mam kabel i polska telewizje ,a wcale nie mieszkam w tak duzym miescie jak
            Kolonia.Kupilam sobie Digital Decoder i zamowilam 2 dostepne polskie programy
            (za 6 Euro w miesiacu)ITVN i Tv Polonia.Pozdr.
          • walterbertin spieszylo mi sie i troche za szybko kliklem 11.01.05, 21:14
            spieszylo mi sie i troche za szybko kliklem mialo byc inaczej
            a wylowilas akurt to co moze nienajlepiej sformulowalem

mriajoanna cytuje dosc dokladnie decyzje BGH V ZB 51/03
            z niej wynika nawet ze jezeli jest kabel ale udokumentowanie niewystarczajacy
            w porownaniu z satelita to - nie ma mozliwosci odmowienia talerza.

BGH to jest Bundesgerichtshof czyli cos takiego jak sad najwyzszy czy chyba
            teraz sad konstytucyjny w Polsce - no nie ma juz wyzej instncji sadowej
            w Bundesrepublik Deutschland - tak ze wlasciciel mieszkania, czy moze tylko
            administrator w waszym przypadku ktory sie do was przyczepil moze sie odpimpac
            i to koncertowo jezeli chodzi o talerz na balkonie.

Inna rzecz ze ogladanie TV w jezyku danego kraju b. pozytywnie wplywa
            na poznawanie jezyka - jakos ten jezyk potoczny TV (glownie reklam bo
            powtarzanych z niezmiennym slownictwem) sam sie uklada w szare komorki.

Wiem na podstawie doswiadczen z dziecmi - te ktore mialy dostep do polskiej TV
            w Niemczech b. slabo robily postepy w niemieckim w odroznieniu do tych ktore
            byly rzucone na szerokie wody niemieckich programow dzieciecych

Walter
    • basia553 Re: Antena satelitarna - polska tv 10.01.05, 22:05
      czy przyjechalas do Niemiec na stale? to zacznij ogladac niemiecka TV, to
      najlepszy sposöb aby sie jezyka nauczyc. jak juz niemiecki opanujesz, mozesz
      ogladac polska TV. a nawet jesli przyjechalas tylko na jakis czas: wykorzystaj
      szanse uczenia sie jezyka, bo to Ci sie w zyciu na pewno przyda. niedenerwuj
      sie, ze truje. mam na pewno racje. Pozdrawiam!
      • marijohanna BGH mowi : 10.01.05, 22:24

• marijohanna sorry, za szybko sie wyslalo 10.01.05, 22:25
          Satellitenschüssel für Ausländer - auch bei vorhandenem Kabelanschluss!
          Nicht nur ausländische Mieter, sondern auch ausländische Wohnungseigentümer
          dürfen wegen ihres besonderen Informationsinteresses eine Parabolantenne
          installieren. Dies gilt insbesondere diejenigen, die ihre Heimatprogramme nicht
          oder nur in geringer Zahl per Kabel empfangen können und sogar dann, wenn im
          Haus bereits ein Kabelanschluss vorhanden ist.
          So entschieden durch den Bundesgerichtshof im Rahmen eines Rechtsstreits um die
          Einwilligung einer Hausverwaltung zur Installation einer Satellitenschüssel für
          einen polnischen Wohnungseigentümer. Im konkreten Fall hatte die
          Eigentümerversammlung das Anbringen von Parabolantennen generell verboten -
          wegen eines vorhandenen Kabelanschlusses. Vor dem Bundesgerichtshof hatte er
          letztlich Erfolg. Die Karlsruher Richter bezweifelten, dass das im Kabelnetz
          verfügbare Medienangebot angesichts des technischen Fortschritts "die
          Meinungsvielfalt noch hinreichend widerspiegele". Unter der Voraussetzung, dass
          die anderen Eigentümer der Wohnanlage nicht über das "unvermeidliche Maß"
          hinaus beeinträchtigt würden und die Schüssel entsprechend den bau- bzw.
          denkmalschutzrechtlichen Vorschriften fachgerecht installiert werde, musste im
          zu entscheidenden Fall daher eine Genehmigung erteilt werden.

BGH V ZB 51/03
          • marijohanna krotko mowiac: 10.01.05, 22:27
            mozesz zainstalowac i powolac sie na powyzsze.
      • cytrusowa Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 12:52
        basiu553, nie przyjechałam do Niemiec na stałe. Nie znam wogóle języka,
        zaczynam dopiero naukę, televizję niemiecką oglądam, radia też słucham, ale
        mimo wszystko muszę mieć kontakt z językiem polskim i tym, co sie w kraju
        dzieje.
        Po prostu mam taką potrzebę, chyba to nie dziwne.
        Pozdr.
        • dunia77 Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 16:28

> basiu553, nie przyjechałam do Niemiec na stałe.

ja tez, wiec sie wypowiem ;)

> Nie znam wogóle języka,

Jak przyjechalam, to tez (prawie) nie znalam....

> zaczynam dopiero naukę, televizję niemiecką oglądam, radia też słucham, ale

I bardzo dobrze. Basia ma racje.
          Ja nie mam polskiego radia ani tv - i teraz w sumie sie z tego ciesze.
          Bo majac polskie programy pewnie glownie takie bym ogladala, a tak bylam rzucona
          na gleboka wode.
          Z tej tv nauczylam sie calkiem niezle jezyka, wszyscy sie dziwia, ze nie
          chodzilam na zadne kursy itp.

> mimo wszystko muszę mieć kontakt z językiem polskim i tym, co sie w kraju
          > dzieje.

A internet ?
          Nawet kiedy jeszcze mieszkalam w Polsce, wiecej sie moglam dowiedziec z newsow
          na gazecie czy onecie niz akurat z tv.
          Chyba, ze musisz sledzic aktualne losy bohaterow M jak milosc, to zmienia postac
          rzeczy ;)

• cytrusowa Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 16:32
            Kochani i kochane,
            ja Was pytam o radę w sprawie przepisów i jak to wygląda z zakładaniem anteny,
            a nie o radę żeby nie oglądać polskiej tv tylko niemiecką.
            I da;ej ponawiam
            A za rady "językowe" dziękuję
            • marijohanna Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 16:54
              czy nie mozna po prostu odpowezdiec na pytanie i zrezygnowac z "dobrych" rad????
              • cytrusowa Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 17:05
                ot co
      • joasia1 Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 19:00
        Powiedz to milionom turkow, wlochow, hiszpanow, chinczykow i innych
        cudzoziemcow mieszkajcych w Niemczech.
    • basia553 Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 17:07
      Nikt Cie nie chcial urazic, zauwaz ze nasze dobre rady nie mialy nawet cienia
      zlosliwosci. Tak wiec Twoja odpowiedz jest troche niegrzeczna.
      • marijohanna Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 17:39
        basia553 napisała:

> Nikt Cie nie chcial urazic, zauwaz ze nasze dobre rady nie mialy nawet cienia
        > zlosliwosci. Tak wiec Twoja odpowiedz jest troche niegrzeczna.

twoje dobre rady, to jak wlazenie z buciorami w prywatne zycie. to cytrusowej
        sprawa kiedy i jak bedzie (jesli w ogole) uczyla sie jezyka. moze jej pierwszym
        priorytetem jest nauczyc sie chinskiego? z roznych wzgledow tobie nieznajomych.
        to ty jestes nietaktowna z twoim pouczeniem.
        • cytrusowa Re: Antena satelitarna - polska tv 11.01.05, 17:59
          Dziękuję wszystkim, którzy radzili mi w sprawie anteny satelitarnej,a nie
          pokusili się o dobre rady nt mojej nauki języka.
          Kochani, ja się chcę uczyć jezyka i chodzę do szkoły językowej, ale mój wątek
          jest o antenie satelitarnej i kontakcie z moim ojczystym językiem.
          Jeśli byłam niegrzeczna do basi, to ja już nie wiem jak mam pisać, by ktos nie
          poczul się dotkniety...
          • walterbertin basia ma racje,moze w ton nie trafila ale ma racje 11.01.05, 21:26
            cytrusowa napisała:

> Dziękuję wszystkim, którzy radzili mi w sprawie anteny satelitarnej,a nie
            > pokusili się o dobre rady nt mojej nauki języka.
            > Kochani, ja się chcę uczyć jezyka i chodzę do szkoły językowej, ale mój wątek
            > jest o antenie satelitarnej i kontakcie z moim ojczystym językiem.
            > Jeśli byłam niegrzeczna do basi, to ja już nie wiem jak mam pisać, by ktos
            > nie poczul się dotkniety...

Zapomnij jakies szkoly jezykowe - te na ktore cie bedzie stac
            bo zakladam ze na Goethe Institut - koszt rzedu paru, o ile nie parunastu
            tysiecy Euro to sie bedziesz szczypac i bedzie ci szkoda - wielu zrobio ten
            blad i gorzko plakali
            Wszystkie inne "uczelnie" to przypadek losowy ze akturat beda skuteczne
            dobor nauczyciela i dobor uczniow - rzeczy b. przypadkowe - nie wiem jak to
            robia w Goethe Institut ze ten dosc przypadkowy dobor niweluja przez poziom
            - jest to duza suma ale naprawde dobrze zainwestowana - wszystcy
            moi "international" znajomi rowniez kolezanki i koledzy w pracy - ktorzy
            przeszli Goethe nie to ze nie maja klopotow z niemieckim ale normalnie mowia po
            6 do 9 miesiacach i to mowiac na codzien w pracy po angielsku - czyli bez
            dodatkowego przymusu w pracy.
            Moje i moich znajomych doswiadczenie raczej negatywen z VHS czy Berlioz czy
            podobnymi - chociaz nie mozna w czambul potempiac ale Goethe nie dorastaja do
            piet
            Zeby skompensowac to co daje Goethe to dlatego tylko na gleboka woda - do
            sklepu - sama bez meza - TV deutsch only gdzie sie tylko da - nawet jezeli za
            pomoca rak i nog ale na szeroka wode z niemieckim - sorry ale tak trzeba

Walter

• lewap.a Re: Antena satelitarna - polska tv 24.08.05, 08:31
      Mozesz miec antene satelitarna - i to wyrokiem Bundesgerichtshof Az. V ZB 51/03.
      Zacytuje : Ausländische Mieter oder Wohnungseigentumer können wegen ihres
      besonderen Informationsinteresses trotzt bestehenden Kabelanschlusses eine
      zusätzliche Parabolantenne installieren.
      Das gilt vor allem für jene Ausländer,dern Heimatprogramme nicht oder nur in
      geringer Zahl ins das deutsche Kabelnetz eingespeist werden.
      Interesujace jest to,ze do takiego wyroku doprowadzili Polacy,ktorych najpierw
      Landgericht Kiel zobligowal do zdjecie anteny,jednek Oberlendgericht Schleswig
      przekazal ta sprawe do Bundesgerichtshof i ten wydal wyrok jak wyzej.
      • lewap.a Re: Antena satelitarna - polska tv 24.08.05, 08:37
        Sorry,nie zauwazylem,ze informacja o tym wyroku juz wczesniej zostala podana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka