Dodaj do ulubionych

Jakiej narodowosci byl Kopernik?

05.05.05, 22:48
Bo z moich obserwacji wynika, ze w Niemczech Kopernik uwazany jest za
rodowitego Niemca. Wg wiekszosci Maria Sklodowska-Curie byla Francuska. Mam w
domu kalendarz kupiony w Hugendubel, w ktorym na kazdy dzien przeznaczona
jest porcja oswiecajacych informacji o pisarzach, naukowcach itd. Informacje
podawane sa na podstawie roznych leksykonow niemieckich. Z przykroscia
stwierdzam, ze wg tych zrodel Kopernik (Copernikus podajze) to Niemiec a
Maria Curie to französische Chemikerin. Wunderbar!
Obserwuj wątek
    • fan.club1 Kup se polski kalendarz! n/t 05.05.05, 23:20
    • maya2006 Re: Jakiej narodowosci byl Kopernik? 06.05.05, 09:55
      dodaje, ze czesto chopin jest uznawany za francuskiego kompozytora... no coz
      niemcy nie grzesza znajomoscia historii i geografii, a szkoda, bo watpie, ze to
      ma byc zlosliwe. czy mozesz mi podac, przez jakie to wydawnictwo zostal wydany
      ten kalendarz? pozdr
      • dede1 Re: maya2006 06.05.05, 13:37
        Bertelsmann Lexikon Institut. Informacja o Marie Curie jest 18 maja. O
        Koperniku bylo wczesniej.

Wiesz pal licho, ze Niemcy nie grzesza wiadomosiami z zakresu historii itd.
        Przeciez w leksykonie powinny znajdowac sie informacji prawdziwe i obiektywne.
        Po to zeby sobie mogl taki Niemiec PRAWDE przeczytac. Jeszcze z Maria Curie to
        pol biedy bo w leksykonie, ktory mam w domu jest napisane, ze byla polska
        chemiczka. Ale Kopernik jest dla mnie zagadka. My tu sie cieszymy,
        ze "wstrzymal slonce ruszyl ziemie polskie go stworzylo plemie" i duma nas
        rozpiera, a Niemcow tez rozpiera. Maz (pracuje w banku) mowi, ze nawet na
        jakies monecie wyprodukowanej z jakiejs tam okazji byl Copernikus. No na
        monetach to sie narodowych bohaterow itd wybija, czyz nie. Mnie na serio
        interesuje jakiej narodowosci byl Kopernik. Bo o Marie Curie to juz
        kilka "wykladow" dalam - ze Polska w dobie rozbiorow, ze wiele naukowcow i
        pisarzy opuszczalo ziemie ze wzgledu na przesladowania itd. Ale o Koperniku to
        nie wiem co mam powiedziec.
        • lalka_01 Re: maya2006 06.05.05, 14:24
          powiedz ze za czasow Kopernika pojecie (i poczucie) narodowosci nie bylo tak
          jasne jak dzis. Ze Kopernik opowiedzial sie po stronie polskiej wladzy,
          lokalnej i krajowej. To jest pewne, reszta to kwestia interpretacji - Niemcy
          tez maja swoje argumenty nie do zbicia ;-)
          • mona_lisa79 Niemiecki uczony 06.05.05, 15:43
            A podobno pisal po lacinie bo wtedy wszytsko sie pisalo po lacinie.
            A tak nawiasem mowiac mialam kiedys ten sam dylemat co ty, we Frankfurcie nad
            Odra, gdzie studiowalam jest pomnik wielkiego niemieckiego uczonego Nikolausa
            Copernicusa..
            • dede1 Re: Niemiecki uczony 06.05.05, 15:57
              o kurcze!
              • walterbertin Nikolaus Kopernik byl narodowosci niemieckiej 08.05.05, 16:43
                to jest jednoznaczne
                oto dane z Wikipedii ale rowniez z Ecyklopedia Brytanica czy innych rownie
                powaznych zrodel

Tatus rowniez Nikolaus Kopernik z rodziny niemieckiej handlujacej metalem w
                Krakowie
                osiedlil sie w Toruniu - tez handlowal metalami - gdzie poslibil Barbara
                Watzenrode rodem z Wloclawka, corke Lucas Watzenrode - kupca.
                Dziadek Lucas musial byc dosc zamozny by finasowac ksztalcenie syna i
                wywindowac syna na stolec ksieci-biskupow warminskich (Fürstbischof von Ermland)

Lucas Watzenrode, brat Barbary (oni sie mieli z tymi imionami z ojca na syna)
                po wczesnej smierci rodzicow Nikolaus (sen) i Barbary zajal sie rodzenstwem
                Kopernik - obok Nikolaus junior byla jeszcze czy jedna czy dwie siostry Kopernik

Wuj Lucas Watzenrode ozenil siostrzenice in Danzig w rodzinach kupieckich
                a z braku wlasnych potomkow - celibat na to nie pozwalal - szykowal Nikolaus
                Kopernik (jun.) na swojego nastepce na stolcu biskupim Ksieci-Biskupow
                Warminskich Fürstbischof von Ermland - finansujac jego studia i w Krakowie i w
                Padwie i w Rzymie - z tym ze chyba tylko ta czesc kanoniczna studiow.

Warmia/Ermland nie byla wtedy czescia Polski tylko kondominium miedzy papiezem
                a polskim krolem - tak troche jak dzis Andorra miedzy Hiszpania a Francja
                Jednoznacznie Warmia/Ermland w tym czasie byla panstwem koscielnym - rzadzil
                biskup jako ksiaze - kto zostal biskupem zatwierdzal papiez na podstawie
                propozycji polskiego krola.

caly zwiazek Nikolaus Kopernikus z Polska
                - urodzil sie w Toruniu i mieszkal ze 4 lata do smierci rodzicow
                - studiowal jako obcokrajowy student (Warmiak-biskupiak) w Krakowie
                - jako sekretarz swojego wuja w swoistmy ukladzie miedzy papiezem i polskim
                krolem "zalatwial" dla polskiego krola sprawy w miedzynarodowych sadach i
                instytucjach - rodzaj kanonicznego adwokata - mial po temu stosowne
                przygotowanie teoretyczne - studia w Padwie i Rzymie -
                Ukladzik no bo gdyby sie nie zajmowal gwiazdami i narobil krzywosci z KK
                to polski krol by go mial wstawic na liste kandydatow do zatwierdzenia na
                biskupa Warminskiego nastepnika wuja
                - trzeba bylo sie ukladac - dla przyszlego stolka.

Status prawny - obywatelstwo - Nikolaus Kopernik nie jest jasne
                wiadomo, ze na rok przed smiercia zwrocil sie do polskiego krola o przyjecie go
                jako poddanego polskiego krola - dzis by sie powiedzialo o polskie
                obywatelstwo
                nie wiadomo czy otrzymal odpowiedz pozytywna o polskie obywatelstwo (poddanstwo
                polskiego krola) - jednak sam wnioske swiadczy o tym ze przynajniej w czasie na
                rok przed smiercia polskim obywatelem nie byl, no bo gdby byl to by wniosku nie
                skladal - chyba logiczne.

Tak ze ani narodowosc polska ani polski obywatel - tylko sobie mieszkal i zyl
                na terenach ktore dzis do Polski naleza ale wtedy nie nalezaly albo wcale
                albo mialy swoje niemieckie mieszczanstwo jak Torun czy Krakow

Ponadto Mustafa z Berlina zawsze bedzie Turkiem - nawet jezeli bedzie mial
                niemiecki paszport a Nikolaus Kopernik - Niemiec z Torunia, bedzie Niemcem -
                niezaleznie od tego jak by go PRLowska i pozniejsza propagana na Polaka
                przemalowywala

Mozna to ujac tak przekladajac na wspolczesny jezyk:

"Nikolaus Kopernik byl dzieckiem niemieckich Gastarbeiterow w Polsce"

ja zreszta tez - Niemiec z Warszawy
                Walter
                • maya2006 Re: Nikolaus Kopernik byl narodowosci niemieckiej 08.05.05, 18:44
                  "Status prawny - obywatelstwo - Nikolaus Kopernik nie jest jasne
                  wiadomo, ze na rok przed smiercia zwrocil sie do polskiego krola o przyjecie go
                  jako poddanego polskiego krola - dzis by sie powiedzialo o polskie
                  obywatelstwo
                  nie wiadomo czy otrzymal odpowiedz pozytywna o polskie obywatelstwo (poddanstwo
                  polskiego krola) - jednak sam wnioske swiadczy o tym ze przynajniej w czasie na
                  rok przed smiercia polskim obywatelem nie byl, no bo gdby byl to by wniosku nie
                  skladal - chyba logiczne."

a to ciekawe, bardzo ciekawe, wskazuje na to, ze faktycznie byl niemcem z
                  pochodzenia...

• walterbertin sytuacja prawna ktora Polska olewa 10.05.05, 21:28
                    Przez caly okres PRL Polska usilowala przemalowac Nicolaus Copernicus na Polaka
                    - trzymajac sie tej niczym nie podpartej tezy zupelnie jak ten pijany plotu -

Hiszpanie wszedzie oglaszaja ze Columbus byl z Genuii a wiec Wlochem
                    chociaz dla krolowej hiszpanii Isabell "Ameryke odkryl"

Poniewaz niemieckim astronomom to wogole lata czy Polak czy nie
                    a przedewszystki zalezalo na zakonczeniu jalowej dyskusji z gatunku
                    leperki-netoperki - to zostalo w mieszanych komisjach naukowych polsko-
                    niemieckich uzgodnione w latach 80tych, ze bedzie sie pisalo po lacinie
                    Nicolaus Copernicus - tak jak wiekszosc podpisywanych przez Nikolaus Kopernik
                    dokumentow - wszystcy na swiecie sie do tego stosuja - tylko nie PL

Walter
          • maya2006 lalka 01 07.05.05, 11:22
            lalka_01 napisała:

> powiedz ze za czasow Kopernika pojecie (i poczucie) narodowosci nie bylo tak
            > jasne jak dzis. Ze Kopernik opowiedzial sie po stronie polskiej wladzy,
            > lokalnej i krajowej. To jest pewne, reszta to kwestia interpretacji - Niemcy
            > tez maja swoje argumenty nie do zbicia ;-)

ciekawi mnie na jakiej podstawie twierdzi sie, ze opowiedzial sie po stronie
            polskiej wladzy... czy masz moze jakies zrodla, ktore moglabys mi podac?
        • maya2006 Re: maya2006 06.05.05, 20:41
          szukalam, czytalam w niemieckich zrodlach, i doszlam do wniosku, ze zdania sa
          podzielone, no wiec, wydaje mi sie, ze nie da sie tego jednoznacznie ocenic. do
          dzis bylam PEWNA, ze kopernik byl jednoznacznie polakiem, po przeczytaniu tego
          wszytskiego wydaje mi sie, ze on ani niemcem ani polakiem nie byl...
    • dzicz.germanska Re: Jakiej narodowosci byl Kopernik? 06.05.05, 18:19
      dede1 napisała:

> Bo z moich obserwacji wynika, ze w Niemczech Kopernik uwazany jest za
      > rodowitego Niemca.

A w Polsce Witt Stwosz jest uwazany za rodowitego Polaka.
    • beatach1 Re: Jakiej narodowosci byl Kopernik? 06.05.05, 20:00
      A to tylko dlatego, ze w czasie gdy Mikolaj Kopernik sie urodzil, Torun nalezal
      do Niemiec.
      www.reise-nach-ostpreussen.de/Frauenburg/NikKopnk.html
      Za to Maria Curie Skladowska jest czysta Polka.
      polska-info.de/de/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=27&page=1

Nigdy wczesniej nie slyszalam, aby mowiono, ze Witt Stwosz ma polskie
      pochodzenie:
      Kraków.Eurocity.pl
      ... Mistrzem, który podjal sie tak ogromnego wyzwania byl najslynniejszy wtedy
      rzezbiarz pochodzenia germanskiego - Witt Stwosz. Prace trwaly dwanascie
      lat. ...

Pozdrawiam
      Beata
      • dzicz.germanska Re: Jakiej narodowosci byl Kopernik? 06.05.05, 20:38
        beatach1 napisała:

> Nigdy wczesniej nie slyszalam, aby mowiono, ze Witt Stwosz ma polskie
        > pochodzenie:

Ale sposob przedstwiania postaci w programach szkolnych (przynajmniej do polowy
        lat osiemdziesiatych) - na staropolsko spolonizowane nazwisko Wit Stwosz plus
        brak jakiejkolwiek wzmianki o narodowosci artysty - utrwalala pokolenia uczniow
        w przekonaniu, ze Veit Stoß byl wielkim polskim artysta.

A Kopernik byla kobieta!
        • beatach1 Re: Jakiej narodowosci byl Kopernik? 06.05.05, 20:54
          dzicz.germanska napisał:

> A Kopernik byla kobieta!

NO wlasnie! Kopernik byla kobieta ! ;)

Pozdrawiam
      • walterbertin Torun do roku 1792 nie nalezal do Niemiec 08.05.05, 17:43
        Torun do 1945 byl zawsze miastem miedzynarodowym, podobnie jak Straßburg
        wzglednie Strassbourg - Strassbourg nie mial w serdniowieczu az takiej
        znamienitosci jak dzis
        - Torun/Thorn moze nie w calym swiecie ale byl bardziej znany niz Starassbourg
        w serdniowieczu
        - byla by okazja zeby moze umiescic jakas instytucje UEropejska w Toruniu -
        badz co badz Strassbourg na tej podstawie sredniowiecznej miedzynarodowosci sie
        na Parlament Europejski zalapal

Torun wzglednie Thorn do roku 1792 nie nalezal do Niemiec.

nie wiem dokladnie jakie byly najdawniejsze poczatki Torunia/Thorn - te
        pogansko-staropruskie - ale zawsze w dawnej historii bylo to miasto pruskie.

Najpierw jako czesc panstwa koscielnego - krzyzackiego - zakonnego
        - Zakon Rycerski Krzyzowy Najswietszej Marii Panny podlegal bezposrednio pod
        Stolice Apostolska jak kazdy zakon - czy salezianow czy jezuitow czy matlanski
        a wiec mozna powiedziec ze Torun/Thorn byl niejako miastem papieskim jak Rzym
        czy chociazby tez w tym czasie Ravenna i Padwa.

Tak bylo do wojny 14 letniej.
        Wojna 14 letnia byla wywolana przez zwiazek miast (mieszczan) pruskich
        przeciwko wladzy zwierzchniej koscielno-zakonnej
        a glownie przeciwko podatkom jakie im zakon, wzglednie kosciol katolicki w
        panstwie zakonnym, narzucal
        Polski krol obiecal te podatki zmniejszyc i poparl mieszczan przeciwko zakonowi
        - pozatym z Krolewca/Könningberg czy do Danzig do Bromberg do Elbing czy do
        Thorn bylo blisko a z Krakowa daleko
        Poborca podatkowy zakonny z Krolewca siedzial mieszczanom miast pruskich na
        karku
        - a poborca podatkowy z Krakowa zanim po podatki przyjechal to minelo spora
        czasu
        Po wojnie 14 letniej Torun byl miastem w Prusach Krolewskich - (Westpreussen)-
        glownie katolickich. - Czesc tych Prus Krolewskich to bylo Ksiestwo-biskupie
        Warmia-Ermland gdzie biskupem zatwierdzonym przez papieza a z laski polskiego
        krola byl wuj Kopernika Lucas Watzenrode

Prusy Krolewskie jako przeciwstawienie Ksiazecym
        - Prusy Ksiazece (Ostpreussen)- glownie ewangielickie.

Torun dostal sie ponownie do polaczonych Prus miedzy tym co sie w Polsce nazywa
        I a II rozbiorem tak niejako pozakolejnoscia w roku 1792 - z puntku widzenia
        Polski rozbiory z punku widzeinia pruskiego wladcy Prus ponownym laczeniem
        pruskich ziem w jedna administracyjan calosc. - punkt siedzenia okresla punkt
        widzenia

Mieszczanstwo Thorn bylo mieszane narodowosciowo - jak to bylo w wtedy we
        wszystkich sredniowiecznych miastach z ludnoscia z bliska i z daleka
        byli Polacy wzglednie Slowianie Polacy Kaszubi Warmiacy Mazurzy byli Niemcy
        kupcy i osadnicy z zmiem niemieckich ale i Holendrzy Szwedzi Skadnynawowie, a
        nawet i Szkoci - protestanci szkoccy ktorzy sie udali pod ochrone pruskiego
        krola a ten ich w czesci do Torunie eksportowal
        - w XVII wieku doszlo w Toruniu do jakichs zamieszek narodowosciowych
        po klotni w ratuszu miedzy radnymi niemieckiej frakcji a polskiej frakcji
        doszlo do rzezi-pogromu niemieckich mieszczan a pozniej jeszcze postawiono
        ilus niemickich radnych pod sad i stracono jako prowodyrow Redelsführer.
        Tak ze to wspozycie narodowosci w Torun/Thorn nie zawsze bylo latwe

Walter
    • basia553 no dobrze, 06.05.05, 20:11
      powiedzmy, ze dokonam nagle odkrycia. Czy wtedy tez sie o mnie beda bic?
      Urodzilam sie w Niemczech, ale po roku znalazlam sie w Polsce, gdzie spedzilam
      wiele lat, skonczylam tez polskie szkoly. Ale od 30 lat mieszkam znowu w
      Niemczech z niemieckim obywatelstwem. Wiec jak, kto ma mi stawiac pomniki?
      Widzicie, ze to nie takie latwe:)))))
      • beatach1 Re: no dobrze, 06.05.05, 20:55
        basia553 napisała:

> powiedzmy, ze dokonam nagle odkrycia. Czy wtedy tez sie o mnie beda bic?
        > Urodzilam sie w Niemczech, ale po roku znalazlam sie w Polsce, gdzie
        spedzilam
        > wiele lat, skonczylam tez polskie szkoly. Ale od 30 lat mieszkam znowu w
        > Niemczech z niemieckim obywatelstwem. Wiec jak, kto ma mi stawiac pomniki?
        > Widzicie, ze to nie takie latwe:)))))

Moj maz ma to samo co Ty . I trudno tu byc madrym ;)

Pozdrawiam
        Bias z Prieny
        • ochmis Wymiencie mezow, 06.05.05, 22:08
          na mniej skomplikowanych! :-)))
          • basia553 Re: Wymiencie mezow, 07.05.05, 11:48
            chyb nie pojales o co chodzi.
            • ochmis Basiu, Basiu, wyjdz przed... 07.05.05, 23:17
              ...to brzmi podobnie jak zyciorys Papieza Marcela R.-R. :-)))
          • beatach1 Re: Wymiencie mezow, 07.05.05, 20:28
            Mnie to sluzy. Bo lubie myslec, a nawet pofilozofowac ;) He hee.

Pozdrawiam
            Bias z Prieny
          • ochmis Life is beautyfull, 07.05.05, 22:58
            i pelne niespodzianek!
            Ozenilem sie z autentyczna Slowianka w Polsce; w trakcie urlopu w Niemczech w
            latach 80, dowiedzielismy sie przypadkowo, ze moja slubna jest Niemka.
            Przyjaciele, rodowici Niemcy skrecali sie ze smiechu: Wusstest du nicht, dass
            deine Alte eine "Schwabka" ist? Termin "szwab" znali, poniewaz spedzali czas
            wolny rowniez w Polsce.
            Dla mnie zabrzmialo jak dobry Witz, ze wowczas (1986) stalem sie automatycznie
            Niemcem i w Ratuszu wreczono mi Personalausweis. Udalo mi sie
            uratowac "Volkszugehörigkeit". Jest taka, jak w metryce urodzenia = polnisch.
            Samo zycie!
            Wiem kim jestem, trudniej doroslemu synowi (studentowi): on nie chce byc
            kartoflem.
            • dede1 Re: Ogolnie rzecz biorac 11.05.05, 09:38
              to rozpoczelam ten watek aby sprawdzic jaki jest stan faktyczny dot.
              narodowosci Copernicus´a. Nie mam watpliwosci co do Szopena czy Curie bo zrodla
              sa w miare zgodne. Poza tym o Marie Curie byl nakrecony film (dosc dawno) w
              kooperacji francusko-polsko-szwajcarskiej bodajze, opowiadajacy o jej zyciu w
              polsce, emigracji, badaniach naukowych, jej chorobie spowodowanej
              napromieniowaniem. Tylko Copernicus mnie niepokoil. Coz jestem dzieckiem PRL
              (rocznik 74) wiec pewne wiadomosci moga byc niezgodne z prawda. A nie zawsze
              nadarzy sie okazja do ich zweryfikowania. Gdy pierwszy raz, zupelnie
              przypadkowo wynikl w rozmowie z moim mezem temat Copernicusa zrobilam wielkie
              oczy ze zdziwnia. Walter jak zykle nie zawiodl i walna krotki wyklad na temat.
              Wielkie dzieki. Pozdrawiam wszystkich.
              • walterbertin do Chopin to i Polska i Francja maja rowne prawa 12.05.05, 11:30
                Chopin a nie Szopen
                i do Chopin tak patrzac dokladnie to i Francja i Polska maja rowne prawa.

W Polsce sie zapomina, ze bez malego wkladu (paru plemniczkow) tatusia Francuza
                w polska mame Krzyzanowska to by Frideryka nie bylo.
                A sam Frideric wiekszosc swojego zycia spedzil we Francji - gdzie jak
                przypuszczam sie poslugiwal francuskim paszportem (po tacie) - nauczycilu
                domowym (Gastarbieter) w Zelazowej Woli.
                inna opcaj po roku 1815 po kongresie wiedenskim bylby paszport rosyjski,
                ktorego przyjecia odmowil - z potrzeba pozwolenia samego cara na kazyd wyjazd i
                z potrzeba francuskiej wizy - tak ze mysle ze raczej sie poslugiwal francuskim,
                dla wygody.

Pomimo plomiennych tekstow w roznych zrodlach jak to polska mama uczyla malego
                Frycka polskosci, to jednak tata byl mauczycielem francuskiego i muzyki - a
                wiec raczej bym przypuszczal, ze to tato posadzil malego Frdericaca do
                fortepianu a nie mama - chociaz moze bylo to wspolne dziel.
                Zarowno mama jak i tata robili dookola Frederic Chopin rozne triki reklamowe
                - do dzis nie idzie ustalic dokladnej daty urodzenia no bo go pasujac do
                sytuacji odmladzano - byl to czas Wunderkindow - jakas data urodzenia zostala
                przyjeta jako najbardziej prawdopodobna jednak jako pewnik wiadomo ze sie
                urodzil gdzies miedzy 1808 - 1810 rokiem, czyli w czasie kiedy zarowno Zelazowa
                Wola jak i Warszawa byly pod panowaniem milosciwie panujacego krola w Prusiech
                czy ksiecia elektora pruskiego, jednego z Friedrich-ow - no i mlodemu na
                chrzcie Frideric dano - mama z tata dbali w Talent Show na kazda strone.

Nie przewidzieli jednego, ze w 1815 roku granice sie zmienia i Zelazowa Wola
                jak tez Warszawa sie znajda w Rosji dokladnie pod panowaniem milosciwiego cara
                Alexandra - mogli dla Werbung dac Frickowi na drugie Alexander |:-)))
                albo Frideric Alexander Napoleon a nie Franciszek, bylby zabezpieczony na kazda
                okazje.

z tego skomplikowanego czasu urodzenia Frederic Chopin biora sie jego niemiecki
                nauczyciel muzyki Joseph Elsner i niemiecki promotor ETA Hoffmann - Lebemann
                (bon vivant - pieczeniarz) ale i niemiecki bajkopisarz, ale rowniez zalozyciel
                Filharmonii Warszawskiej

www.culture.pl/de/culture/artykuly/os_chopin_fryderyk
                na tym linku jest ciekawa prawie anekdotyczna informacja

"Am 2. November verlässt Chopin Warschau zu den Klängen der Kantate ZRODZONY W
                POLSKIEJ KRAINIE / GEBOREN IN POLEN von Jozef Elsner."

komponista Kantaty i nauczyciel Chopin'a byl Niemcem zyjacym w Warszawie
                - dziwne sa zakrety zycia na emigracji -

Walter

• walterbertin no co ci poradzic na polska zaborczosc 11.05.05, 10:05
      Nicolaus Copernicus - taka lacinska forma zostala ustalona przez komisje
      naukowe calego swiata i to udzialem naukowcow z Polski byl Niemcem
      i to nawet nie zamieszkalym w Polsce bo mieszkal na Warmii/Ermland ktore w
      czasie jego zycia bylo odrebnym panstwem rzadzonym przez ksiecia-biskupa
      warminskiego
      on sie tylko urodzil w Toruniu
      dziwne jest ta "zaborczosc" polska na tych wielkich ludzi
      - bo jak tylko sie polscy naukowcy odwrocili plecami na tej konferencji wsiedli
      do samolotu to zaraz sie znow zaczelo Mikolaj Kopernik - Wielki Polak
      - on sie tylko w Polsce urodzil a nawet nie byl polskim obywatelem wzglednie
      poddanym polskiego krola
      dziwna jest rowniez wybiorczosc tego sobie przywlaszczania
      Nicolaus Copernikus Niemiec sie urodzil w Polsce - Wielki Polak
      Iccah Rabin Zyd sie urodzil w Polsce - Wielki Izraelita
      LUdwik Lejzer Zamenhof zydowski lekarz z Bialegostoku (wtedy Rosja przedtem
      Litwa i to zamieszkala przez Bialorusinow a nie Polska) - tworca Esperanto a
      tworca miedzy innymi dlatego ze nigdy nie byl w stanie sie nauczyc polskiego
      sie naraz robi polskim lekarzem patrz -
      ttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ludwik_Zamenhof

Natomiast o naprawde Wielkich Polakach w nauce to sie wogole nic nie mowi w
      Polsce albo z przekasem
      Lukasiewicz - wynalazca lampy naftowej - symbolu ciemnogrodu dla ciemnogrodu
      podczas gdy Lukasiewicz tak naprawde poprawil do stopnia technoligicznego
      procedure rafinacji ropy naftowej - bez tego by nie bylo dzis benzyny

A jak sie nazywali ci ludzie w Krakowie ktorzy skroplili powietrze
      i stworzyli podwaliny kriolizy wszelkich przechowywan transplantatow w
      zamrozeniu ???

ciekaw jestem kto odpowie ??? nie wertujac polowy internetu

a byli to naprawde Wielcy Polscy naukowcy
      o roli w nauce i wynalazczosci dorownywujacej Edisonowi czy Tesli

Walter

PS 1
      przy Chopin sie tak troche zapomina:
      ten maly wklad, tych pare plemniczkow, francuskiego taty
      - no i fakt ze polowe zycia przezyl w Paryzu i na Mallorce
      poslugujac sie francuskim paszportem (po tacie)

PS 2
      Maria Curie - po slubie nigdy sie nie podpisywala Sklodowska
      czy to w formie Curie-Sklodowska czy Sklodowska-Curie
      tylko - Maria Curie -
      zgodnie z obowiazuja w tym czasie koniec XIX wieku poczatek XX w norma ze zona
      przyjmuje nazwisko meza po slubie
      - dlaczego jej ta Sklodowska w PL dopisuja to Bog raczy wiedziec
      • dede1 Re: no co ci poradzic na polska zaborczosc 11.05.05, 10:34
        A ja ukonczylam Uniewersytet Marie Curie Sklodowskiej(UMCS w Lublinie). Nawet
        gdyby Sklodowska sobie nazwisko panienskie zostawila to byloby Sklodowska-Curie
        a nie inaczej. Tak sobie mysle, ze w sumie wazniejsze jest kto sie gdzie
        wychowal, gdzie zyl przez wiekszosc zycia. Jezeli spedzilam 26 lat w Polsce to
        niegdy nie stane sie Niemka i przyjecie obywatelstwa Niemieckiego nie bedzie
        mialo wplywu na moja mentalnosc. Nie twierdze przez to, ze jestem z tych co
        tkwia w rozowju emocjonalnym w miejscu. Aczkolwiek rdzen mojej osobowosci
        uformowal sie w Polsce i tak chyba juz zostanie. Podobnie moje dzieci (czy tez
        dziecko, ktore zamierzam miec) nie beda pewnie mialy za wiele wspolnego z
        Polska poza mama Polka i pewnym doswiadczeniem z pobytow w Polsce. Ale beda
        przeciez wychowywaly sie w Niemczech, chodzily tutaj do szkoly i to ich inaczej
        (w sensie pozytywnym) uksztaltuje niz gdyby wychowywaly sie w Polsce. Myslac w
        ten sposob, ciezko mi uznac Marie Curie za Franzuske bo wyjechala do Francji
        jako dorosla kobieta a fakt zmiany nazwiska o niczym nie swiadczy. Ja takze
        nosze nazwisko meza (kurcze wyszlo na to, ze sie z Curie porownuje) ale samo
        nazwisko nie czyni ze mnie Niemki. Gdyby mi sie zdarzylo kiedys byc slawna czy
        beda o mnie w leksykonach pisali Izabela M. niemiecka...daj my na to uczona? Z
        jednej strony bez sensu. Z drugiej jednak strony jesli kariere naukowa zrobilam
        w Niemczech, wspierana tutujszym budzetem na badania naukowe itd. to
        zrozumiale, ze Niemcy zyczyliby sobie abym byla duma narodu niemieckiego. To
        tylko takie rozwazania. Z ta narodowoscia to tylko problemy sie ma z tego co
        widze.
        • walterbertin mysle ze troche wrzucasz pare grzyby w barszcz 11.05.05, 20:08
          raz ze tym ustalaniem - niemiecki naukowiec polski naukowiec francuski
          naukowiec - to tak dobre dla Bild Zeitung i jego czytelnikow czy odpowiednikow
          tego pisma i czytelnikow w innych krajach

Ale jak juz tak musimy szufladkowac, to mysle ze wrzucasz zbyt wiele grzybow w
          barszcz i nie jestes odosobniona - rowniez dobrym a nawet bardzodobrym
          dziennikarzom udaja sie takie lapsus lingue - a juz dziennikarzom sportowym to
          masowo.

wlasnie sie troche obsmialem przy wspomnieniach o Charles Aznavour w TV
          no moze nie na cale gardlo ale taki usmieszek mi sie wyrwal

padalo
          Charles Aznavour - francuski Chansonista - zgodnie z realiami
          Charles Aznavour - syn armenskich imigrantow do Francji urodzony w Paryzu -
          zgadza sie
          i teraz pomieszane z poplatanym tekst dziennikarza-szufldkarza
          "Charles Aznavour spiewa w swojej armenskiej Heimat ...."

No przeciez Heimat to strony rodzinne a on sie urodzil w Paryzu i tam dorastal.
          nawet nie strony rodzinne czy Heimat jego rodzicow bo oni wprawdzie Ormianie
          ale chyba z Libanu czy Syrii i z cala pewnoscia Armenii na oczy nie widzieli

Nie wrzucal w jeden garnek narodowosci i bycia jakiegos kraju naukowcem czy
          czyms innym. Ja jestem Niemcem ale z cala pewnoscia bylem polskim uczniem, no
          bo chodzilem do polskich szkol
          Moj kolega ze szkolnej lawy, Sasza, jest ukrainskim Zydem, polskim uczniem do
          roku 1968 i po roku 1968 i skonczeniu studiow w USA - amerykanskim adwokatem
          - i nikomu to nie przeszkadza,
          a mnie to lata bo sie z Sasza po ponad 30 latach spiknalem i bylo nam cieplo na
          sercu i mokro dookola oczu.

Walter
          • dede1 Re:myslac tym tokiem 12.05.05, 11:47
            mozna dojsc do wniosku, ze polacy urodzeni w czasie rozbiorow tak na prawde
            Polakami nie byli, skoro znajdowali sie pod obcym panowaniem i byli sukcesywnie
            rucysyfikowani i germanizowani. Troche zaczynasz przeginac Walter w swoich
            wywodach. A jesli chodzi o gazety i czasopisma to czytam jedynie Psychologie
            heute, wiec nie wiem jakie okreslenie jest dobre dla Bild Zeitung czy innych
            smiecio-gazet tego typu.
            • ochmis Obywatelstwo i narodowosc... 12.05.05, 13:41
              to sa dwa rozne pojecia. W przypadku Kopernika czy Szopena mogliby oni sami sie
              okreslic.
              Bedac w Valdemossa w celi Szopena, czytalem jego list pisany po polsku.(wyslany
              z Paryza). W jego muzyce odnajdujemy elementy, no jakie? Ja mam ucho slonia.
              Podam moze co znajdujemy w Encyklopedii Brockhausa:
              Chopin, Fryderyk Franciszek (frz. Frederic Francois), poln. Komponist und
              Pianist ... , ...und v.a. der poln. Volksmusik inspirierte Melodik;... oft von
              poln. Folklore angeregte Rhytmik... Also, ist alles klar!
              Kopernikus, Copernicus, Nikolaus, eigtl. N.Koppernigk, poln. Kopernik. O
              narodowosci nie ma zadnej wzmianki.
              A kim jest np. Roman Polanski?
              Polanski, Polanski(polska pisownia), Roman, poln.Filmregisseur... *Paris
              18.8.1933; kam 1936 mit den Eltern nach Krakau,... 1976 wurde er frz.
              Staatsbürger;
              Uwazam, ze kazdy samemu wie najlepiej kim jest. Po osobach niezyjacych
              zachowaly sie tez pisemne pamiatki. Smieszy mnie i mierzi zarazem, gdy na sile
              sie przypisuje pewnej osobie polska narodowosc (najczesciej tylko wowczas, gdy
              odnosi sukcesy), a zainteresowana osoba nie zna slowa po polsku.

• dede1 Re:I tym wspanialym akcentem 12.05.05, 17:41
                mozemy zakonczyc cala dyskusje! A Chopin, Copernicus i Curie niech spoczywaja w
                spokoju. O ile ich dusze nie wioda juz kolejnego zycia w nowych krajach.
      • fan.club1 Marie a nie Maria 11.05.05, 12:35
        "Skłodowska" używała francuskiej wersji swojego imienia.
        • dede1 Re: Marie a nie Maria 11.05.05, 15:05
          Bardzo smieszne. Dobra, Marie Curie. Mam Francuza w rodzinie. Ciekawa jestem co
          on powie na temat Marie Curie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka