Dodaj do ulubionych

Zmiana Obywatelstwa?

29.08.05, 17:24
Czy to zrobic? Jestem przeszlo 8 lat w Niemczech, po zawarciu zwiazku
malzenskiego z Niemcem. Czy ta zmiana jest mi rzeczywiscie potrzebna? A
moze...pytania i strach, co bedzie jak kiedys zostane sama w Niemczech?
Jestem przez to troche, a wlasciwie kompletnie w dolku. Czy ktos mi odpowie?
Obserwuj wątek
    • magnusg Re: Zmiana Obywatelstwa? 29.08.05, 18:23
      Ja uwazam,ze potrzebna nie jest.Jestem dluzej od ciebie w Niemczech i do tej
      pory mam tylko polskie obywatelstwo.Nic ci wlasciwie nie daje otryzmanie
      niemieckiego obywatelstwa,no chyba ze czesto latasz do USA,to nie potrzebujesz
      jak na razie wizy.Ale piszesz o zamanie obywatelstwa,co nawet jesli bys chciala
      przyjac niemieckie nie jest od 1 stycznia konieczne,bo mozesz polskie zachowac.
      Pozdrawiam Wojtek
      • noie Re: Zmiana Obywatelstwa? 29.08.05, 18:31
        jesli nie czujesz sie dobrze w swoim zwiazku i chcesz zostawic drzwi
        otwarte....tak na wszelki wypadek....to po co ? Jesli natomiast uwazasz ze
        wracac nie chesz obojetnie jak sprawy sercowe stac beda to dopiero wtedy bym
        sie zastanawiala. pozdrawiam
        noie
        • tunia03 Re: Zmiana Obywatelstwa? 29.08.05, 20:29
          Wlasnie tak jest. Zdecydowalam sie i nie bede wracala do Polski. Milosc jest i
          bedzie - taka sie rzadko trafia i ja mam to szczescie. Problem moj polega na
          tym, ze jestem tu samiutenka, tylko z NIM. A jak sie cos stanie, to czy wtedy
          lepiej by nie bylo zebym miala niemieckie obywatelstwo? Pomoz....
          Dzieki dla innych - to lapie za serce, gdy inni pomagaja. Ja dopiero zaczynam
          przygode z komputerem, a moze i z Wami? Pomyslalam, ze jak ktos odpowie na moj
          post, to nie bede juz sama.Pozdrowienia.
      • pyciu00 Re: Zmiana Obywatelstwa? 29.08.05, 19:28
        magnusg napisał:
        > nie jest od 1 stycznia konieczne,bo mozesz polskie zachowac.

A mozesz rozwiąć temat ? Zmieniło się coś w tej kwestii ? Można
        przyjąć niemieckie obywatelstwo nie rezygnując z polskiego ?

Może jakis link albo namiar na ustawę/rozporządzenie.
        TIA

pzdr.
      • tunia03 Re: Zmiana Obywatelstwa? 29.08.05, 20:33
        Dzieki Wojtek - nie o latanie do Stanow chodzi a o strach pozostania samemu.
        Maz zachorowal i to dlatego.Ok. Dzieki.Halina
    • plesser Re: Zmiana Obywatelstwa? 29.08.05, 21:52
      Nie ma co rozwazac zmiany obywatelstwa, bo od 1 maja Polacy moga byc
      naturalizowani z zachowaniem polskiego obywatelstwa. nabywasz neimeickie jako
      drugie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10001&w=12021067&v=2&s=0
      • ggigus do Plessera 29.08.05, 21:56
        Hej,
        podle Bawary wciaz klamia,a ze musze oddac polski pasek, bo nie maja umowy z
        polskim rzadem. Czy mozesz mi wytlumaczyc jak krowie przy rowie, gdzie mam
        zalatwic Beschwerd w Verwaltungsgericht?
        Kiedy gdzies o tym pisales, pamietam, ale nie moge znalezc. Jestem zla na
        Bawarow i Becksteina i dlatego chce im wydac wojne.
        z gory dziekuje za odp.
        • marijohanna Re: do Plessera 31.08.05, 23:12
          ggigus napisała:

> Hej,
          > podle Bawary wciaz klamia,a ze musze oddac polski pasek, bo nie maja umowy z
          > polskim rzadem.

a co oni za extra umowe musza miec??
          • ggigus Re: do Plessera 31.08.05, 23:50
            ano musza jako Freistaat, Bawary podle
            • plesser Re: do Plessera 01.09.05, 09:13
              Umowa zadna nie jest potrzebna. Zgodnie z przywolanym orzeczeniem wzajemnosc w
              zakresie naturalizacji z zachowaniem dotychczasoego obywatelstwa jest kategoria
              faktyczna- czyli istnieje, jesli Niemiec w Polsce moze nabc polskie obywatelstwo
              i wladze polskie nie wymagaja od niego, by zrzekl sie niemeickiego paszportu.
              Inne landy z pewnoscia informacji o takiej wzajemnosci nie wziely z sufitu, ale
              otrzymaly przez MSZ i niemieckie placowki dyplomatyczne w Polsce, ktore
              konsultowaly sie z polskimi wladzami.

Musisz zlozyc wniosek o naturalizacje. Jesli to juz zrobilas i teraz
              'sygnalizuja' Ci, ze nie bedzie on dalej przerabiany poki nie zrzekniesz sie
              polskiego obywatelstwa, zazadaj wydania Ablehnungsbescheid. Potem (w terminie!)
              musisz zlozyc odwolanie. W razie potrzeby sluze pomoca. Napisz adres kontaktowy.
              Jesli i odwolanie nie pomoze, a najprawdopodobniej nie pomoze, jesli taka jest
              linia polityczna w Bawarii, trzeba potem skierowac sprawe do Verwaltungsgericht.
              • marijohanna Re: do Plessera 01.09.05, 19:00
                u mnie pani powolala sie, na czlonkowstwo polski w eu. i wg tej ustawy bewerber
                z krajow eu moga zachowac dotychczasowe obywatelstwo. nikt mnie zmuszal abym sie
                zrzekla, postraszono "tylko", ze moge miec w polsce problemy i gdyby co to
                panstwo niemieckie mi nie pomoze. musialam napisac uzasadnienie dlaczego chce
                zachowac polskie i dlaczego przyjac niemieckie i juz. a jest dosyc swieze, bo
                dostalam urkunde przedwczoraj:))
                • ggigus w Hannowerze jest inaczej 01.09.05, 21:58
                  jutro ide i zalatwiam wg rady plessera
              • ggigus dzieki plesser za rade! 01.09.05, 21:58
                jutro ide zalatwiac, wyposazona w Twoje cenne wskazowki
                jeszcze raz b. b. dziekuje
      • tunia03 Re: Zmiana Obywatelstwa? 29.08.05, 23:18
        Dziekuje. Spojrzalam na Twoj Post z 2004 - jeszcze raz dziekuje.
        Halina
    • abc007 plesser dzieki 05.09.05, 11:32
      dzieki za informacje!!! dzisiaj sie dowiadywalam i wyglada na to, ze w Hesji
      nie robia problemow. informacje o mozliwosci zatrzymania polskiego obywatelstwa
      dostalam dopiero po zapytaniu o taka mozliwosc ale potem juz poszlo gladko.
      potrzebyny jest komplet roznych papierkow, oplata i cierpliwosc (czeka sie oklo
      9 miesiecy) ale to nie problem. jest nadzieja na wakacje w USA bez stania w
      kolejce w Warszawie na Pieknej i zwiazanych z tym upokorzen, hurrrra
      pozdrawiam
      aga
      • peterli obywatelstwo 05.09.05, 22:21
        möwiac szczerze to tez stalem przed tym problemem pare lat temu, byly inne
        uklady i warunki ale sie bardzo zastanawialem czy ten krok uczynic i zmienic
        obywatelstwo na niemieckie (po malzenstwie z niemka) i teraz z biegiem czasu
        zaluje troche tego bo sie wiele spraw inaczej potoczylo niz myslalem, zmienily
        sie przepisy, nie ma granic a do jankesöw nie ciagnie mnie wogöle, a co
        najlepsze to dowiedzialem sie bedac teraz na urlopie w tröjmiescie ze nie mam
        prawie zadnych szans na zakupno immobilien na terenie pomoza ze wzgledu na
        jakas stara umowe z roku 1920 (ochrona terenu przed wykupieniem przez
        cudzoziemcöw w szczegölnosci przez obywateli niemieckich!!!) dziwne nie?
        i co teraz???

nic!!!.mieszkam sam, zyje sam, ciagnie mnie po ponad 17 latach do kraju z
        powrotem i troche jest to trudne, unia jest otwarta dla wszystkich czyli tak
        möwiac obecnie zmiana obywatelstwa nie daje nic takiego i chyba nikogo to nie
        obchodzi...chyba ze tylko jakiegos malego urzednika niemieckiego na bawarskiej
        prowincji ale to inna historia...

ciao
        • ggigus do peterli 05.09.05, 23:08
          ale mnie do jankesow ciagnie i nie mam szans na dostanie wizy.
          A poza tym uwazam, ze dwa paski to jest cool (ale tak nie uzasadnie mojej
          decyzji o pozostawnieiu polskiego obywatelstwa oficjalnie, nie nie)
          a poza tym musiales zrezygnowac przed paroma laty z polskiego obywatelsta, a ja
          nie musze.
          chociaz z drugiej strony po tym, jak okazalo sie, ze do wniosku o naturalizacje
          wymaga sie od mnie private Altersvorsorge, tez sie zastanawiam, czym sens
          udowadniac temu bawaskiemu urzednikowi (zadna prowincja, obrazilby sie, to
          wielka bawarska metropolia), ze nie mam ochoty ani zamiaru pasozytoac na
          Wielkim Niemieckim Narodzie, hm, czasem mi sie odchciewa. Moze sa landy i
          urzednicy, ktorzy traktuja naturalizcje mniej dogmatycznie.
          pozdr
    • abc007 co napisac??? 06.09.05, 08:32
      co piszecie w uzasadnieniu? siedze nad tym i jakos mi nic madrego do glowy nie
      przychodzi (bo przeciez prawdy nie napisze)

czy przyznynie obywatelstwa jest naszym prawem czy sprawa uznaniowa? ja nie
      tylko nie wplacam na prywatna rente ale jesetem obarczona na spolke z mezem
      dlugiem hipotecznym. czy moze to pogorszyc moja sytuacje i dpoprowadzic do
      oddalenia wniosku?
      pozdrawiam
      • ggigus do abc 06.09.05, 13:10
        jesli renta hipoteczna na dom /mieszkanie w niemczech, mozesz argumentowac, ze
        tak wlasnie dowodzisz przywiazania do nowej ojczyny
        a ja wczorja przejrzalam te dokumenty i jak przeczytalam, ze Wielke Panstwo
        Niemieckie poprzez Deutschheirat(doslownie!) robi mi laske i pozwala mi sie
        naturalizowac wszeniej, szczeka mi opadla
        napisz, ze poprzez mieszkanie, zycie i prace w niemczech (zwiazek z niemcem???
        tez?) czujesz sie zwiazana z nowa ojczyzna i, chcesz byc lojanym i pelnoprawnym
        obywatelem, chcsz miec prawo do udzialu w demokracji itp i jednoczesnie nie
        chcesz zrywac ziezow z krajem ojczystym, bo narodow ma sie tylko jedna bla bl l
        itp
        jak cos wymysle jeszcze, to dopisze
        pozdr
      • plesser Re: co napisac??? 06.09.05, 17:48
        W sprawie Einbuergerung unter Hinnahme von Mehrstaatigkeit obywateli EU urzednik
        nie ma zadnego luzu decyzyjnego. Jesli istnieje wzajemnosc, wymog zrzeczenia sie
        obywatelstwa jest z ustawy wylaczony. Dlatego jako uzasadnienie mozna wpisac §
        87 Abs. 2 AuslG. Nie trzeba uzasadniac, dlaczego polski paszport chcialoby sie
        zachowac, bo nikogo przy Einspruchseinbuergerung nie powinno to na dobra sprawe
        interesowac. Sprawa gotowosci do oddania polskiego obywatelstwa liczyc sie moze
        ewentualnie tylko przy Ermessenseinbuergerung.
        • ggigus plesser, jestes boski! 06.09.05, 17:56
          dzieki za paragraf!
          pozdrowienia
        • marijohanna Re: co napisac??? 06.09.05, 19:58
          plesser napisał:

Nie trzeba uzasadniac, dlaczego polski paszport chcialoby sie
          > zachowac, bo nikogo przy Einspruchseinbuergerung nie powinno to na dobra sprawe
          > interesowac.

nie powinno, ale interesuje. napisalam krotkie uzasadnienie (na wiecej i tak nie
          bylo miejsca w formularzu), ze 20 lat mieszkalam w poslce, tam sie urodzilam i
          wychowalam i tam zyje moja rodzina. nie chce zrywac wiezow z krajem ojczystem.
          bla bla. a dlaczego chce niemieckie?? to co ggigus napisala, bo tu mieszkam,
          zyje, moja nowa rodzina (czyt. meza) jest niemiecka, tu konczylam studia i chce
          w pelni uczestniczyc w zyciu kraju bla bla.
          • abc007 dzieki 06.09.05, 20:22
            dziekuje Wam wszystkim za rady jakos tak wspolnie wypelnilismy ten moj wniosek -
            jutro umawiam sie na termin oddania
            pa
            aga
    • abc007 plesser 06.09.05, 19:42
      dziekuje za szybka informacje. pogrzebalam troche w paragarfach i znalazlam na
      stronie ministerstwa spraw wewnetrznych co o przejsciu AuslG w
      Staatsangehörigkeitsgesetz (od 01.01.05) i wspomniany przez Ciebie paragraf 87
      Abs.2 odpowiada rzeczywiscie §12 Abs. 2. Staatsangehörigkeitsgesetz. Wiesz cos
      na temat? Czy AuslG nadal obowiazuje? Na ktory sie powolywac?
      z gory dzieki
      aga
      • abc007 Re: plesser 06.09.05, 20:19
        www.bmi.bund.de/cln_012/nn_121572/Internet/Content/Themen/Staatsangehoerigkeit/DatenundFakten/Was__aendert__sich__durch__das__Zuwanderungsgesetz.html

"Die Vorschriften zur Anspruchseinbürgerung, die bislang im Ausländergesetz
        (AuslG) geregelt waren, sind jetzt nahezu unverändert in das
        Staatsangehörigkeitsgesetz (StAG) übernommen worden"

"übernommen" oznacza, ze AuslG nadal obowiazuje czy zostal uchylony? z gory
        dzieki za odpowiedz
        pozdrowionka
        aga
    • marijohanna o BEAMTE w kontescie obywatelstwa;)) 08.09.05, 20:55
      przypomnialo mi sie cos humorystycznego. choc moze to i smutne wziawszy pod
      uwage tepote urzednika. otoz w formularzu na obywatelstwo byla rubryka w jaki
      sposob nauczylam sie jezyka: poprzez pobyt w kraju, czy przez ukonczenie kursow
      i szkoly jezykowej. zakreslilam pobyt w kraju. urzedas spytal (rozmawialismy
      dluzsza chwile i mogl sie nausznie przekonac o mej znajomosci jezyka-niezlej jak
      mniemam), czy nie skonczylam chocby VHS.. chcial wiocznie miec cos na pismie.
      wiec powiedzialam, ze mam moj dyplom informatyka, ktory robilam w niemczech z
      wykladowym niemieckim. na to urzedas:
      " a czy mialam niemiecki na tej informatyce??". strasznie mnie to ubawilo;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka