Dodaj do ulubionych

certyfikat jezykowy

30.08.06, 22:20
Witam serdecznie,
mam pytanko dotyczace certyfikatu, mieszkam w niemczech i obecnie uczeszczam
na kurs jezyka niemieckiego zastanawiam sie czy przydaje sie lub czy jest
gdzies wymagany (np. w pracy) certyfikat jezyka niemieckiego.Bo wlasnie
koncze kurs i nie wiem czy decydowac sie na zrobienie certyfikatu bo troszke
on kosztuje a nie wiem czy jest potrzebny, Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ggigus a moze podasz nazwe certyfikatu? 30.08.06, 22:21
      jeden drugiemu nierowny
      • caysee Re: a moze podasz nazwe certyfikatu? 31.08.06, 08:26
        O tym samym pomyslalam. Jak chodzi o certyfikaty Goethego, to sa one chyba
        najbardziej uznane (przy czym pytanie jeszcze ktory z tych certyfikatow chcesz
        zdawac), jednak nie podejrzewam zebys miala sytuacje, ze ktos cie do pracy nie
        przyjmie bo nie masz certyfikatu ;) Wiadomo, liczy sie _umiejetnosc_ mowienia i
        pisania po niemiecku a nie papier na to. Ja zrobilam w maju ZOP i dolaczam go do
        swoich CV, bo mysle ze jakis maly plusik to jednak jest (daje pewnosc, ze nie
        jestem jakims glabem), ale tez nie sadze, zeby to realnie zawyzalo moje szanse.
        • margo125 Re: a moze podasz nazwe certyfikatu? 31.08.06, 09:47
          Jesli certyfikat,to zdecydowanie ZOP. Umiejetnosci z poziomu ZOP to dobra
          basis, na ktorej mozna dalej szlifowac niemiecki. Osobiscie nie wyobrazam sobie
          staranie sie o posade inna niz Putzkraft, tudziez pomocnik murarza bez
          znajomosci jezyka przynajmniej z poziomu ZOP.
          • mami27 Re: a moze podasz nazwe certyfikatu? 31.08.06, 20:04
            Cześć,
            przypuszczam, że niki chodzi o Zertifikat Deutsch, który robi się po kursie
            integracyjnym. Czy warto go robić? Jeżeli ktoś poważnie chce dalej się uczyć
            niemieckiego - to szkoda pieniędzy. Warto włożyć je w dalszą naukę, a jeżeli
            nie - no to wiadomo,że lepsze to niż nic.
            ewa
          • pestka34 Re: a moze podasz nazwe certyfikatu? 31.08.06, 21:59
            witam:-) oswieccie mnie prosze, co to jest ten ZOP i gdzie sie go robi? bo ja
            chodzilam do VHS na Mittelstufe i teraz szukam wlasnie czegos po czym
            faktycznie podszlifuje swoja znajomosc niemieckiego na tyle zeby tu jakos
            egzystowac, a nie tylko poszerze grono znajomych;-) Bede wdieczna za wskazowki
            i rady:-))) Jestem tu od niecaly rok i jakos sie nie moge wciaz odnalezc:-(((
            • caysee Re: a moze podasz nazwe certyfikatu? 31.08.06, 23:08
              ZOP to tak samo jak ZMP certyfikat Instytutu Goethego, jak chodzilas do VHS to
              pewnie masz informator? Poszukaj tam o certyfikatach, napewno bedzie cos
              napisane, typu terminy, ceny :)
        • niki255 Zertifikat Deutsch 31.08.06, 22:15
          Zertifikat Deutsch, chodzilam 6 miesiecy na ten kurs i jedyne co sie tam
          nauczylam to zla wymowe, zeby cos sie nauczyc to musialam pracowac sama w domu,
          teraz szukam cos innego.
          • ggigus Re: Zertifikat Deutsch 31.08.06, 22:18
            jesli to jest certyfikat po kursie integracyjnym, to sie poucz w domu, a potem
            idz do Goethe Institut(h???) na kurs - wazniejszy
            albo n unwi. DSH, ktory upowanznia do studiow w De
            • alesko Re: Zertifikat Deutsch 31.08.06, 23:30
              jest jeszcze test Daf
              a w Vhs na pewno jest poziom ZOP, sama w tamtym sem. robilam jeden kurs na tym
              poziomie
              pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka