Dodaj do ulubionych

obywatelstwo

25.02.07, 18:32
pewnie temat wielokrotnie maglowany,mam pytanie:jedna znajoma starajac sie o
obywatelstwo niemieckie musiala zrzec sie polskiego,przejsc testy,zaplacic za
to fure kasy...druga natomiast twierdzi ze niczego sie zrzec nie
musiala,zatrzymala obydwa(reszta przebiegala podobnie-testy itp,itd)
pochodzenia po rodzicach zadna z nich nie miala-obydwie wyszly za maz za
niemcow.jakie sa wiec kryteria nadawania obywatelstwa?dlaczego jedna musiala
sie zrzekac a druga nie?i czy konieczne jest urodzenie dzeicka zeby moc
obywatelstwo dostac?sprostujcie prosze bo cos mi to zakrawa na jakies babskie
wymyslanie,sama nie wiem komu wierzyc.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: obywatelstwo 25.02.07, 18:33
      Nie, mozesz starac sie 3 lata po slubie o obyw. niemeickie, a polskiego nie
      bedziesz musiala sie zrzekac, od kiedy PL jest w Unii...
      • annajustyna Re: obywatelstwo 25.02.07, 18:34
        Aha, nie mozesz byc osoba bezrobotna na zasilku...
        • yvonne75 Re: obywatelstwo 25.02.07, 18:37
          a czy ktos wie jak przebiegaja takie testy ,na czym polegaja?z grubsza wiem,ale
          chodzi mi o to czy ktos wie cos o szczegolach?
          • annajustyna Re: obywatelstwo 25.02.07, 18:40
            Moja sasiadka w PL je zdala, ale nie wiem, w ktorym landzie...Po niemiecku mowi
            "Kali chciec"...
            • info-tw Re: obywatelstwo 25.02.07, 19:49
              Nie wiem o jakich testach mowa. Ode mnie chcieli podstawowe dokumenty, jak
              zezwolenie na pobyt staly, zaswiadczenie o zarobkach i napewno zyciorys. Duzo
              nie pamietam juz, ale napewno nie zdawalam zadnych testow.
              • kokolores Re: obywatelstwo 25.02.07, 19:55
                info-tw napisała:
                , jak
                > zezwolenie na pobyt staly, zaswiadczenie o zarobkach i napewno zyciorys. Duzo
                > nie pamietam juz, ale napewno nie zdawalam zadnych testow.

...rowniez nie pamietam ,zebym zdawala testy. A to nie jest jeszcze az tak dawno
                temu ,jakies 2 lata . Wypelnilam jedynie formularz i dostarczylam wymienione
                dokumenty + 254 Euro .

:o)
                Koko
                • kokolores i jeszcze ... 25.02.07, 19:56
                  ...polskie obywatelstwo oczywiscie zachowalam.

:o)
                  Koko
      • utopya Re: obywatelstwo / Niewiedza jest glupotą 27.02.07, 17:00
        Nieprawda, z Unią to nie ma nic wspólnego. Musisz się zrzec, czy masz męża,
        dzieci czy nie. Chyba, że masz przodków Kaszubów czy Slązaków. Tu są wyjątki i
        można mieć dwa!!!!
        • mazur39 nie köam 27.02.07, 17:03
        • mazur39 nie kłam! na zasadzie wzajemności Niemcy 27.02.07, 17:05
          mogą uzyskać obywatelstwo PL bez zrzekania się dotychczasowego i odwrotnie,
          Polacy mogą uzyskać obywatelstwo D bez zrzekania się polskiego.
          • mlodytatus Re: nie kłam! na zasadzie wzajemności Niemcy 27.02.07, 19:45
            o kolego tu sie mylisz!!!!!!!!

majac tylko niemieckiego i staranie sie o inne, automatycznie stracisz niemieckiego!

turki maja takie problemy ktory dostali niemiecki bo tureckie im odebrano. potem
            znowu wzieli tureckie zeby kupic domy tam. byla przeciez wielka afera chyba 2
            lata temu, ze wedlug prawa automatycznie stracili niemieckie. tylko nie wiem jak
            to sie konczylo
            • mazur39 nie zawracaj dupy za przeproszeniem! 27.02.07, 19:53
              masz przestarzałe informacje, nie jesteś na bieżąco. Basta! Koniec dyskusji.
            • mazur39 i tu nie chodzi o Turków, tylko o umowę 27.02.07, 19:54
              międzypaństwową między PL i D.
              • utopya Do Mazur39 / Jaka to umowa i kiedy podpisana? 28.02.07, 09:13
                A co to za umowa między PL i D i kiedy została podpisana?
                MOże dotyczy Polaków z byłych ziem niemieckich, a obecnie polskich (w których
                płynie trochę niemieckiej krwi :-)np. Pomorze, Kaszubi i Slązacy?),ale o tym to
                każdy wie, że oni mogą się "wyjątkowo" starać o podwójne i indywidualnie
                dostają.
                Czy treść tej umowy jest może w internecie?
                Uważam się za osobę oczytaną i znającą prawo, ale nigdzie na tę umowę nie
                natrafiłam a i polskie media o tym nie informowały.
                Wczoraj przed udziałem w Forum rozmawiałam z polską organizacją polonijną,
                która też potwierdziła, że należy się zrzekać polskiego, chyba że ma się
                przodków, z byłych ziem niemieckich. tj. Sląsk, Pomorze itd.
                A tak naprawdę do dzisiaj zadzwonię do polskiego konsulatu w BRD i zapytam.
                Kto jak kto, ale oni powinni wiedzieć najlepiej.
                Pozdrawiam
                • bluejanet Re: Do Mazur39 / Jaka to umowa i kiedy podpisana? 28.02.07, 09:29
                  To ciekawe, co to za organizacja polonijna, ze takie glupoty opowiada.
                  • utopya Re: Do Mazur39 / Jaka to umowa i kiedy podpisana? 28.02.07, 09:38
                    Rzeczywiście głupoty!! Jest to "Nowy Związek Polaków w Niemczech 2001".
              • utopya Korekta!!/Obywatele UE nie muszą się zrzekać !!!! 28.02.07, 09:36
                Szanowni Państwo!
                Mazur39 ma rację. Zwracam honor!!!
                ROzmawiałam właśnie z polskim konsulatem. Wedłu Postanowienia Trybunału
                Europejskiego (ok 2-3 lata temu jak Greczynka pozwała Niemcy) orzeczono, że
                żaden obywatel UE (a więc i Polski) nie musi się zrzekać własnego obywatelstwa
                jeśli ubiega się o niemieckie.
                Jeśli urzędy będą sprawiać problemy (robią to jeszcze w Bawarii i
                konsulaty "jeszcze nad tym pracują") zgłaszajcie to do polskiej
                ambasady/konsulatów !!!!
                Konsulat zwraca uwagę , na pewien niuans.
                Mając obywatelstwo niemieckie, bądzie się w Niemczech obywatelem niemieckim
                a pozostawiając paszport polski będzie się dla Polski nadal Polakiem, a nie
                NIemcem.
                Wobec krajów trzecich np. USA można sobie "wybrać".
                Tak więc Polacy: "ab zur Ausländerbehörde" (jeśli oczywiście spełniacie wymogi
                państwa niemieckiego na uzyskanie tego obywatelstwa).
                Jeszcze raz "Entschuldigung" za wczorajsze wprowadzenie Was w błąd.
                Człowiek uczy się całe życie... :-)
                • mazur39 nic nowego! temat był już na tym forum 28.02.07, 09:51
                  zajrzyj do wyszukiwarki :-)
        • analyza o tak, i jeszcze Westpreußer :))), bajki 28.02.07, 06:51
          opowiadasz utopijo
    • caysee Re: obywatelstwo 25.02.07, 18:37
      Podejrzewam, ze obydwie mowia prawde. Kiedys trzeba sie bylo zrzekac
      obywatelstwa, teraz juz nie :)
      • mazur39 dostałem obywatelstwo w 1985 i zachowałem 25.02.07, 18:56
        polskie :-)
        • annajustyna Re: dostałem obywatelstwo w 1985 i zachowałem 25.02.07, 18:57
          Wtedy byly inne przepisy.
        • caysee Re: dostałem obywatelstwo w 1985 i zachowałem 25.02.07, 18:57
          No ale cos mi sie o uszy obilo, ze kiedys trzeba bylo jednak sie zrzekac? W
          latach 90tych bodajze, do wejscia do Unii?
          • annajustyna Re: dostałem obywatelstwo w 1985 i zachowałem 25.02.07, 18:58
            W latach 90. - az do 2004 roku...
        • mazur39 i jeszcze dostałem Vertriebenenausweis, 25.02.07, 19:05
          chociaż nikt mnie nie wypędzał, tylko sam przyleciałem samolotem (LOT-em, żadne
          Billigairlines!)
    • fufu_ffm Re: obywatelstwo 25.02.07, 19:06
      Yvonne75,

Z tego co wiem obywatelstwa trzeba sie bylo zrzekac dawno temu. Ludzie poza EU,
      Jak na przyklad z Niemieccy Turcy musza sie zrzekac swojego obywatelstwa jezeli
      chca przyjac Niemieckie i maja z tym nieraz problemy - moj kumpel, Turecki
      artysta, ktory jest gay nie mogl sie doczekac zeby przyjac Niemiecki
      obywatelstwo (bo w Turcji homoseksualizm jest prawnie karalny i ciagle sie czul
      niepewnie w Niemczech bez obywatelstwa) ale najwieksze problemy mial wlasnie ze
      zrzekaniem sie Tureckiego.

Od kiedy Polska jest w EU Polskiego obywatelstwa nikt sie nie zrzeka ani sie
      nie musi zrzekac.

Powiem Ci na przykladzie Hessen jak to jest z aplikowaniem o Niemieckie
      obywatelstwo teraz. Zaznaczam ze sie to do Hessen odnosi, bo slysze, ze sa
      jakies regionalne roznice.

Jezeli wyszlas za maz za Niemca to:

1. Po 2.5 roku malzenstwa z czego minimum 2 lata musisz mieszkac w Niemczech
      mozesz zlozyc podanie o obywatelswto. Normalne jest 3 lata, ale poniewaz w
      Hessen procesowanie aplikacji trwa nieraz i 8 miesiecy to mozna juz po 2.5 roku
      skladac aplikacje.

2. W czasie tego 2.5 roku nie moglas byc na garnuszku u Panstwa - to znaczy maz
      mogl Cie utrzymywac ale nie moglas brac jakis zasilkow czy innych zapomog - nie
      wiem jak sie nazywaja - Harz obil mi sie o uszy ale ludzi na forum czasem
      jeszcze pisali o jakims zasilku "ALG" czy cos w tym stylu. Po prostu musisz sie
      wykazac ze nie bedziesz ciezarem dla panstwa - co w sumie jest logiczne.

Osobiscie mam wrazenie, ze im wiecej podatkow placisz tym szybciej idzie
      procesowanie Twojej aplikacji - ale moze to tylko moje wrazenie.

Do aplikacji w kazdym razie musisz dolaczyc zaswiadczenie o zarobkach i o
      niekaralnosci, swiadectwo urodzenia, zdjecie, akt slubu i takie tam. Twoj maz
      musi podpisac Twoja aplikacje. Zreszta na pierwszej wizycie w urzedzie
      emigracyjnym dadza Ci cala liste z koniecznymi dokumentami i wyjasnia co i jak
      detalicznie.

3. Nastepnie zdajesz egzamin z jezyka.
      (Ale tylko jezeli nie mialas wczesniej jakiegos oficjalnego kusu z jezyka z
      odpowiednim egzaminem).

Egzamin wyglada tak, ze daja Ci przedrukowany arykul z gazety po Niemiecku do
      przeczytania ktory masz opowiedziec swoimi slowami :-) Zaden "fachowy"
      ani "specjalistyczny" jezyk tylko normalna, potoczna hostoria z zycia wzieta,
      ktora na dobre moglabs zrozumiec z samego contextu. Proste i bez zadnych
      zlosliwosci. Trwa to wszystko jakies 5 minut - w zaleznosic jak szybko
      czytasz :-)

4. Nastepnie czekasz kilka miesiecy i przychodzi Ci do domu potwierdzenie, ze
      jestes obywatelem.

Acha, musisz zaplacic jakies 250 czy kolo 300 euro za cale podanie i to
      wszystko. W Hessen duzo jest obcokrajowcow wiec podan jest duzo i nieraz ludzie
      nawet i 8-12 miesiecy czekaja. Ale w innych landach odpowiedz nieraz przychodzi
      o wiele szybciej.

Jezeli sie to porowna z procesem przyznawania obywatelstwa w innych krajach
      (jak Szwajcaria albo takie USA) to Niemiecki process jest wyjatko latwy, prosty
      i dobrze zorganizowany. A przynajmniej w Hessen tak jest. Urzedniki w tutejszym
      urzedzie emigracyjnym sa bardzo mile, pomoga Ci aplikacje wypelnic a nawet jak
      przez telefon poprosisz to czasem zostana dluzej albo wczesniej przyjda do
      pracy jak Ty na przyklad masz takie godziny pracy, ze nie mozesz sie kompletnie
      wyrobic w normalnych godzinach urzedowania.

• ggigus nie tylko Turcy, Austriacy tez musza sie zrzec 25.02.07, 19:12
        austriackiego paska, gdy chca niemiecki!
        to kwestia umow bilateralnych
        • fufu_ffm Re: nie tylko Turcy, Austriacy tez musza sie zrze 25.02.07, 19:24

Acha, to ciekawe.
          Ale co by tam wogole jakis Austriak w Niemczech mial szukac? :-) Wyzszych
          podatkow?
          • ggigus a wyobraz sobie, ze sie mylisz, bo a) wielu Austri 25.02.07, 19:34
            akow zrzeka sie aust. obywatelwsta i przjmuje niemieckie, np. znany przyklad
            Arabella Kiesbauer :)) b) w Austrii np. kupno samochodu obciazone jest podatkiem
            od luksusu - 25%
            • mazur39 a w Niemczech posiadanie auta jest luksusem 25.02.07, 19:57
              przy tych cenach benzyny. Precz z dotychczasową polityką energetyczną! Niech
              żyją AKW!
              Już politycy zaczynają rewidować swoje stanowisko odnośnie elektrowni
              atomowych. Jeszcze niech przestaną subwencjonować wydobycie węgla kamiennego i
              powietrze się rozjaśni.
              • kokolores Re: a w Niemczech posiadanie auta jest luksusem 25.02.07, 20:00
                mazur39 napisał:
                Jeszcze niech przestaną subwencjonować wydobycie węgla kamiennego i
                > powietrze się rozjaśni.

Otoz to!
                :o)))
                Koko
              • ggigus no to jak jestes za AKW, to juz nic nie moge zrobi 25.02.07, 21:26
                c
                benzyna powinna byc iles tam drozsza, aby pokryc wszystkie koszta - zdrowotne,
                ekolog. i inne
                • yvonne75 Re: no to jak jestes za AKW, to juz nic nie moge 26.02.07, 16:16
                  chcialabym podzeikowac fufu_ffm za wyczerpujaca informacje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka