maria421 01.04.07, 21:18 Prosze tych, ktorzy myla krytyke religii z rasizmem o zapoznanie sie z terminem rasizm. pl.wikipedia.org/wiki/Rasizm To ulatwi nam dalsza dyskusje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konrad-walenrod Re: Rasizm 15.07.07, 10:02 maria421 napisała: > Prosze tych, ktorzy myla krytyke religii z rasizmem o zapoznanie sie z > terminem rasizm ========================== Ja! Ich leide auch sehr unter dem Rassismus! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ „Ojczyzno, ty jesteś jak zdrowie, ile Cię trzeba cenić ten tylko się dowie, kto Cię stracił” ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kampf dem Rassismus! Odpowiedz Link
warszawa33 Zobacz rasizm i religia 02.08.07, 13:53 Ojej, ktos tu sam powinien sie zapoznac z terminem rasizm..... Zobacz "Rasizm i Religia" w tejze samej wikipedii. A jak to bylo z nazizmem i wytepianiem Zydow i "Gott mit uns"? Odpowiedz Link
maria421 Re: Zobacz rasizm i religia 02.08.07, 16:07 annajustyna napisała: > A o co chodzi, bo nie kumam? Chodzi o dawne dyskusje w ktorych krytyke islamu nazywano rasizmem. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Zobacz rasizm i religia 03.08.07, 13:17 I twierdzono, ze katolicy organizuja (tak, tak, czas terazniejszy) krucjaty;). Odpowiedz Link
fan.club ggigus, czyżbyś chciała porównywać... 03.08.07, 20:37 misjonarzy z krzyżowcami? Odpowiedz Link
ggigus oczywiscie ze tak 03.08.07, 20:42 nie twierdzisz chyba, ze misjonarze byli cacy, a krzyzowcy be? cociaz misjonarze koreanscy az tak zli nie byli, to fakt Odpowiedz Link
ggigus no to sie jakos zbierz do kupy i postaraj sie 06.08.07, 10:48 odpowiedziec jakims argumentem... :)) Odpowiedz Link
annajustyna Re: no to sie jakos zbierz do kupy i postaraj sie 06.08.07, 12:46 Jak mam sie zebrac do kupy, jak zostal postawiony znak rownosci miedzy wscieklymi siepaczami, nierzadko zadnymi jedynie bogactwa i innych dobr doczesnych, a pokojowymi glosicielami slowa Bozzego? A moze ojciec Zelazek tez byl rowny "krzyzowcom"? (od razu wyjasniam, ze wiem, ze i wsrod krzyzowcow bylo wielu godnych i honorowych rycerzy, realizujacych swoja wiare tak jak umieli, i tak jak czasy tego wymagalay)... Odpowiedz Link
ggigus misjonarze dzialali z przekonania, ze ludzie, ktor 06.08.07, 12:52 ymi sie zajmuja, sa z racji innej wiary, jezyka, kultury itepe tepsi i glupsi, prymitwniejsi itepe teraz to sie zmienilo, misjonarze organizuja szkoly, w ogole kk sie zmienil, ale to w koncu Ty deklarowalas sie jako specjalistka od kk, wiec sie nie wtracam ojca Zelazko nie znam, bo sie nie specjalizuje w historii kk, to jedna z - wielu - dziedzin, w ktorych nie jestem zorientowana Odpowiedz Link
maria421 Re: misjonarze dzialali z przekonania, ze ludzie, 10.08.07, 18:08 ggigus napisała: > ymi sie zajmuja, sa z racji innej wiary, jezyka, kultury itepe tepsi i glupsi, > prymitwniejsi itepe Jestes tego pewna, czy tak Ci sie wydaje? > teraz to sie zmienilo, misjonarze organizuja szkoly, w ogole kk sie zmienil, A dawniej nie organizowali szkol? Odpowiedz Link
ggigus Re: misjonarze dzialali z przekonania, ze ludzie, 10.08.07, 21:23 jestem tego pewna, czyzbys nigdy o tym aspekcie misji nie slyszala??? kiedy misjonarze uwazali innych ludzi za prymitywy, nie organizowali szkol Odpowiedz Link
maria421 Re: misjonarze dzialali z przekonania, ze ludzie, 10.08.07, 21:26 ggigus napisała: > jestem tego pewna, czyzbys nigdy o tym aspekcie misji nie slyszala??? > kiedy misjonarze uwazali innych ludzi za prymitywy, nie organizowali szkol Olsnij mnie na temat "tych" aspektow misji . Odpowiedz Link
ggigus nie, o misjach poczytaj sobie sama 10.08.07, 21:30 ja, mario, nie jestem nauczycielka masz braki w wiedzy, to je uzupelnij Odpowiedz Link
maria421 Re: nie, o misjach poczytaj sobie sama 10.08.07, 21:34 ggigus napisała: > ja, mario, nie jestem nauczycielka > masz braki w wiedzy, to je uzupelnij I cale szczescie ze nie jestes nauczycielka:-))) Odpowiedz Link
maria421 Re: na cale nieszczescie musisz uzupelnic wiedze! 10.08.07, 21:39 ggigus napisała: A czego nie wiedzialam? Odpowiedz Link
maria421 Re: nie, mario, tego nie napisalam 10.08.07, 21:46 Ggigusiu, Ty juz sama nie wiesz co pisalas a co nie:-) Odpowiedz Link
maria421 Re: no to sie jakos zbierz do kupy i postaraj sie 10.08.07, 18:12 ggigus napisała: > odpowiedziec jakims argumentem... :)) Ggigus, argumentow mozna uzywac w powaznej rozmowie, Twoja wstawka na temat krzyzowcow i misjonarzy jest tylko dobrym zartem:-) Odpowiedz Link
ggigus niestety,mario, znow uzywaszad personam a nie 10.08.07, 21:24 argumentow czy bylobyci milo, gdybym napisala, ze piszesztylko glupoty i farmazony i ze sie nie oplaca dyskusja z toba? nie wiec traktuj innych jak partnerow do rozmowy Odpowiedz Link
maria421 Re: niestety,mario, znow uzywaszad personam a nie 10.08.07, 21:28 Gdybym porownala krzyzowcow do misjonarzy to mialabys prawo mowic ze pisze glupoty i farmazony. Odpowiedz Link
ggigus masz inny punkt widzenia i piszesz inne glupoty 10.08.07, 21:29 nie wymagam,bys pisala to,co mysle ja Odpowiedz Link
maria421 Re: masz inny punkt widzenia i piszesz inne glupo 10.08.07, 21:33 ggigus napisała: > nie wymagam,bys pisala to,co mysle ja Ja natomiast wymagam, aby moj rozmowca, jezeli chce za takiego uchodzic, mial szacunek dla faktow:-) Odpowiedz Link
ggigus to podaj fakty,skoro wymagasz szacunku do nich 10.08.07, 21:35 na razie jestes przy ad personam Odpowiedz Link
maria421 Re: to podaj fakty,skoro wymagasz szacunku do nic 10.08.07, 21:43 Ggigus, FAKTEM jest ze koreanscy misjonarze nie organizowali zadnej krucjaty. Przyjmij ten FAKT do wiadomosci i nie osmieszaj sie wiecej. Odpowiedz Link
maria421 Re: Zobacz rasizm i religia 02.08.07, 16:06 warszawa33 napisała: > Ojej, ktos tu sam powinien sie zapoznac z terminem rasizm..... > Zobacz "Rasizm i Religia" w tejze samej wikipedii. W tejze Wikipedii, w rozdziale "Religia i rasizm" sa informacje na temat usprawiedliwiania rasizmu przez religie lub odlamy religii. Nie ma nic na temat ze krytyka religii jest rasizmem:-) A jak to bylo z nazizmem i > wytepianiem Zydow i "Gott mit uns"? Z nazizmem bylo tak, ze Niemcy czuli sie najdoskonalsza rasa panow i nawet to "naukowo udowadniali". Rasa slowianska miala stac nizej, a Zydzi stali najnizej, jako "Unmenschen". Jak wiesz, slowo Zyd odnosi sie tak do wyznawcy judaizmu, jak i do czlonka narodu zydowskiego. Nazisci tepili narod zydowski, (wg. nich "rase zydowska") zarowno wyznawcow judaizmu jak i ateistow. "Gott mit uns" nie swiadczy o zadnym rasizmie religijnym- jakby nie bylo z takim samym napisem niemieccy zolnierze chrzescijanscy szli na chrzescijanska Polske, wiec o jakim rasizmie tu mowic? "Gott mit uns" bylo absolutnym naduzyciem religii. Odpowiedz Link
fufu_ffm Re: Zobacz rasizm i religia 03.08.07, 15:08 maria421 - Religia jest uleczalna. Swiat by duzo zyskal, jakby ludzie sami siebie przestali otumianiac tymi glupimi religijnymi przepisami, ktore ludzie wymyslaja w imie jeszcze glupszych wymyslonych przez siebie samych bogow. Wszytkie te religie ktore Cie na samym poczatku ostrzegaja "Nie bedziezs miec przede mna innych Bogow" (tak, nie daj Boze :-) zebys sie spotkal z nowa mysla - to Cie od razu szlag trafi). Kazda religia zabezpiecza sie przed konkurecja i mysleniem "Nie stawiaj pytan" boi i tak nie zrozumiesz o oc Bodu chodzi. Na szczescie nie dotyczy to tych "kaplanow" - oni wiedza o co Bogu chodzi. Arghhhhhhh....jak mozna w takie banialuki wierzyc? To te wszytkie monoteistyczne oszolomy wprowadzily dopiero koncept, ze sie nienawidzi tych ktorzy "do nas nie naleza" i nie chca "na nasza strone przejsc" (a przeciez ta strona taka super -musi diably wcielone, trzeba wycietrzewic). Wczesniej ludzie sie zabijali z normalnych przyczyn - z milosci, zazdrosci i dla zysku. Monoteistyczne religie wprowadzily koncept zabijania bo "jestes inny" - a nie wolno Ci byc innym. Bo MY mam racje, my wiemy od Boga co to jest racja. Jak sie tak popatrzy na historie katolicyzmu, role kosciola w trakcie 2 wojny, traktowanie kobiet, noi wogole caly ten mesko-showinisty ruch to nie wiem czy smiac sie czy plakac, ze tyle ludzi dalej sie tym otumania. Nie mam specjalnie lepszej opinii o Islamie(radze Koran przeczytac - tam naprawde pisze, ze kobieta to ostatnie g...). Jedyna filizofia religijna ktora ludziom szkod nie przyniosla, nie robila ludziom wody z mozgu i nie traktowala kobiet jak brudnych scierek ktore musza byc "wyczyszczone" i "uratowane" to chyba Grecka mitologia. Co ludzkosci przyniosly te zorganizowane religiie oprocz placzu i zgrzytania zebow? Odpowiedz Link
jessi_a Re: Zobacz rasizm i religia 03.08.07, 15:13 Jedyna filizofia religijna ktora ludziom szkod nie przyniosla, nie robila ludziom wody z mozgu i nie traktowala kobiet jak brudnych scierek ktore musza byc "wyczyszczone" i "uratowane" to chyba Grecka mitologia. ................................................................................ ............................................................................... bo starozytna religia grecka opierala sie na jednosci praktyk a nie pogladow Odpowiedz Link
fan.club Czytam raz, i drugi, i ciąglenie... 03.08.07, 15:17 mogę się dopatrzeć, gdzie w tym długim tekście, jest mowa o religii. Jeżeli religia miała by być chorobą, to Ty, fufu, już na nią zapadłaś. Odpowiedz Link
naganoga Re: Zobacz rasizm i religia 05.08.07, 13:20 nic fufu, nic. oprocz tego ze wyodrebnila sie jakas grupa ludzi, ktorej sie dobrze zyje kosztem innych. fufu coraz bardziej cie lubie. odpowiada mi twoje spojrzenie na swiat. lekko krytyczne i szukajace przyczyn. pozdrawiam. Odpowiedz Link
ggigus to jest pseudonim, a nie zlozenie naga noga, 06.08.07, 12:50 wiec sa inne reguly odmiany Odpowiedz Link
maria421 Re: Zobacz rasizm i religia 10.08.07, 18:05 Fufu, czyzbys wlasnie byla po lekturze Dawkinsa? To tez jest uleczalne:-) Wiesz, z tym oglupianiem, to tak jest ze jedni "oglupiaja" nakazem milowania blizniego jak siebie samego, a drudzy haslem ze religia jest opimum dla ludu. Jak widac na przykladzie najnowszej historii , eksperyment wprowadzenia upanstwowionego ateizmu i wykorzeniania religii w spoleczenstwie nie przyniosl ludziom nic dobrego. Nie wiem jakie "glupie przepisy religijne" masz na mysli. Czy jest to moze "Nie kradnij", "Nie zabijaj", "Czczij ojca swego i matke swoja"? A moze wlasnie "miluj blizniego jak siebie samego"? Czy wiesz ze bez tego "glupiego przepisu religijnego", bez takiej jednej "glupiej" historyjki o Samarytaninie nie mielibysmy dzisiaj prawa ktore nakazuje udzielic pomocy potrzebujacemu? Przykazanie "Nie bedziesz miec innych Bogow przede mna" wcale nie oznacza ze nie wolno zadawac pytan. Czlowiek przeciez ma rozum i wolna wole. "Szukajcie, a znajdziecie"... Strzelilas wielka bzdure piszac "monoteistyczne religie wprowadzily koncept zabijania". GDZIE??? Przeciez to judaizm wprowadzil ZAKAZ zabijania ("Nie zabijaj") i to przykazanie zostalo przejete przez chrzescijan. Chrzescijanstwo wprowadzilo tez koncept wybaczenia, przebaczenia, nadstawiania drugiego policzka. Pytasz: " Co ludzkosci przyniosly te zorganizowane religiie oprocz placzu i zgrzytania zebow" Zastanow sie raczej co by bylo, gdyby nie bylo "Nie zabijaj", "Nie kradnij", "Nie cudzoloz" itd. Odpowiedz Link