01.04.07, 21:18
Prosze tych, ktorzy myla krytyke religii z rasizmem o zapoznanie sie z
terminem rasizm.

pl.wikipedia.org/wiki/Rasizm
To ulatwi nam dalsza dyskusje.
Obserwuj wątek
    • konrad-walenrod Re: Rasizm 15.07.07, 10:02
      maria421 napisała:

> Prosze tych, ktorzy myla krytyke religii z rasizmem o zapoznanie sie z
      > terminem rasizm
      ==========================

Ja! Ich leide auch sehr unter dem Rassismus!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      „Ojczyzno, ty jesteś jak zdrowie, ile Cię trzeba cenić ten tylko się dowie, kto
      Cię stracił”
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kampf dem Rassismus!

• warszawa33 Zobacz rasizm i religia 02.08.07, 13:53
      Ojej, ktos tu sam powinien sie zapoznac z terminem rasizm.....
      Zobacz "Rasizm i Religia" w tejze samej wikipedii. A jak to bylo z nazizmem i
      wytepianiem Zydow i "Gott mit uns"?
      • annajustyna Re: Zobacz rasizm i religia 02.08.07, 14:15
        A o co chodzi, bo nie kumam?
        • maria421 Re: Zobacz rasizm i religia 02.08.07, 16:07
          annajustyna napisała:

> A o co chodzi, bo nie kumam?

Chodzi o dawne dyskusje w ktorych krytyke islamu nazywano rasizmem.
          • annajustyna Re: Zobacz rasizm i religia 03.08.07, 13:17
            I twierdzono, ze katolicy organizuja (tak, tak, czas terazniejszy) krucjaty;).
            • ggigus a nie organizuja? uprowadzeni koreanczycy 03.08.07, 17:33
              to misjonarze
              • fan.club ggigus, czyżbyś chciała porównywać... 03.08.07, 20:37
                misjonarzy z krzyżowcami?
                • ggigus oczywiscie ze tak 03.08.07, 20:42
                  nie twierdzisz chyba, ze misjonarze byli cacy, a krzyzowcy be?
                  cociaz misjonarze koreanscy az tak zli nie byli, to fakt
                  • annajustyna Re: oczywiscie ze tak 06.08.07, 09:44
                    Wlasnie rence i piersi mi opadly...
                    • ggigus no to sie jakos zbierz do kupy i postaraj sie 06.08.07, 10:48
                      odpowiedziec jakims argumentem... :))
                      • annajustyna Re: no to sie jakos zbierz do kupy i postaraj sie 06.08.07, 12:46
                        Jak mam sie zebrac do kupy, jak zostal postawiony znak rownosci miedzy
                        wscieklymi siepaczami, nierzadko zadnymi jedynie bogactwa i innych dobr
                        doczesnych, a pokojowymi glosicielami slowa Bozzego? A moze ojciec Zelazek tez
                        byl rowny "krzyzowcom"? (od razu wyjasniam, ze wiem, ze i wsrod krzyzowcow bylo
                        wielu godnych i honorowych rycerzy, realizujacych swoja wiare tak jak umieli, i
                        tak jak czasy tego wymagalay)...
                        • ggigus misjonarze dzialali z przekonania, ze ludzie, ktor 06.08.07, 12:52
                          ymi sie zajmuja, sa z racji innej wiary, jezyka, kultury itepe tepsi i glupsi,
                          prymitwniejsi itepe

teraz to sie zmienilo, misjonarze organizuja szkoly, w ogole kk sie zmienil, ale
                          to w koncu Ty deklarowalas sie jako specjalistka od kk, wiec sie nie wtracam
                          ojca Zelazko nie znam, bo sie nie specjalizuje w historii kk, to jedna z - wielu
                          - dziedzin, w ktorych nie jestem zorientowana
                          • maria421 Re: misjonarze dzialali z przekonania, ze ludzie, 10.08.07, 18:08
                            ggigus napisała:

> ymi sie zajmuja, sa z racji innej wiary, jezyka, kultury itepe tepsi i glupsi,
                            > prymitwniejsi itepe

Jestes tego pewna, czy tak Ci sie wydaje?

> teraz to sie zmienilo, misjonarze organizuja szkoly, w ogole kk sie zmienil,

A dawniej nie organizowali szkol?
                            • ggigus Re: misjonarze dzialali z przekonania, ze ludzie, 10.08.07, 21:23
                              jestem tego pewna, czyzbys nigdy o tym aspekcie misji nie slyszala???
                              kiedy misjonarze uwazali innych ludzi za prymitywy, nie organizowali szkol
                              • maria421 Re: misjonarze dzialali z przekonania, ze ludzie, 10.08.07, 21:26
                                ggigus napisała:

> jestem tego pewna, czyzbys nigdy o tym aspekcie misji nie slyszala???
                                > kiedy misjonarze uwazali innych ludzi za prymitywy, nie organizowali szkol

Olsnij mnie na temat "tych" aspektow misji .
                                • ggigus nie, o misjach poczytaj sobie sama 10.08.07, 21:30
                                  ja, mario, nie jestem nauczycielka
                                  masz braki w wiedzy, to je uzupelnij
                                  • maria421 Re: nie, o misjach poczytaj sobie sama 10.08.07, 21:34
                                    ggigus napisała:

> ja, mario, nie jestem nauczycielka
                                    > masz braki w wiedzy, to je uzupelnij

I cale szczescie ze nie jestes nauczycielka:-)))
                                    • ggigus na cale nieszczescie musisz uzupelnic wiedze! 10.08.07, 21:35

• maria421 Re: na cale nieszczescie musisz uzupelnic wiedze! 10.08.07, 21:39
                                        ggigus napisała:

A czego nie wiedzialam?
                                        • ggigus nie, mario, tego nie napisalam 10.08.07, 21:41
                                          nauczy sie dyskutowac
                                          papapapa
                                          • maria421 Re: nie, mario, tego nie napisalam 10.08.07, 21:46
                                            Ggigusiu, Ty juz sama nie wiesz co pisalas a co nie:-)
                      • maria421 Re: no to sie jakos zbierz do kupy i postaraj sie 10.08.07, 18:12
                        ggigus napisała:

> odpowiedziec jakims argumentem... :))

Ggigus, argumentow mozna uzywac w powaznej rozmowie, Twoja wstawka na temat
                        krzyzowcow i misjonarzy jest tylko dobrym zartem:-)
                        • ggigus niestety,mario, znow uzywaszad personam a nie 10.08.07, 21:24
                          argumentow
                          czy bylobyci milo, gdybym napisala, ze piszesztylko glupoty i farmazony i ze sie
                          nie oplaca dyskusja z toba?
                          nie
                          wiec traktuj innych jak partnerow do rozmowy
                          • maria421 Re: niestety,mario, znow uzywaszad personam a nie 10.08.07, 21:28
                            Gdybym porownala krzyzowcow do misjonarzy to mialabys prawo mowic ze pisze
                            glupoty i farmazony.
                            • ggigus masz inny punkt widzenia i piszesz inne glupoty 10.08.07, 21:29
                              nie wymagam,bys pisala to,co mysle ja
                              • maria421 Re: masz inny punkt widzenia i piszesz inne glupo 10.08.07, 21:33
                                ggigus napisała:

> nie wymagam,bys pisala to,co mysle ja

Ja natomiast wymagam, aby moj rozmowca, jezeli chce za takiego uchodzic, mial
                                szacunek dla faktow:-)
                                • ggigus to podaj fakty,skoro wymagasz szacunku do nich 10.08.07, 21:35
                                  na razie jestes przy ad personam
                                  • maria421 Re: to podaj fakty,skoro wymagasz szacunku do nic 10.08.07, 21:43
                                    Ggigus, FAKTEM jest ze koreanscy misjonarze nie organizowali zadnej krucjaty.
                                    Przyjmij ten FAKT do wiadomosci i nie osmieszaj sie wiecej.
      • maria421 Re: Zobacz rasizm i religia 02.08.07, 16:06
        warszawa33 napisała:

> Ojej, ktos tu sam powinien sie zapoznac z terminem rasizm.....
        > Zobacz "Rasizm i Religia" w tejze samej wikipedii.

W tejze Wikipedii, w rozdziale "Religia i rasizm" sa informacje na temat
        usprawiedliwiania rasizmu przez religie lub odlamy religii.
        Nie ma nic na temat ze krytyka religii jest rasizmem:-)

A jak to bylo z nazizmem i
        > wytepianiem Zydow i "Gott mit uns"?

Z nazizmem bylo tak, ze Niemcy czuli sie najdoskonalsza rasa panow i nawet to
        "naukowo udowadniali". Rasa slowianska miala stac nizej, a Zydzi stali najnizej,
        jako "Unmenschen". Jak wiesz, slowo Zyd odnosi sie tak do wyznawcy judaizmu, jak
        i do czlonka narodu zydowskiego. Nazisci tepili narod zydowski, (wg. nich "rase
        zydowska") zarowno wyznawcow judaizmu jak i ateistow.
        "Gott mit uns" nie swiadczy o zadnym rasizmie religijnym- jakby nie bylo z takim
        samym napisem niemieccy zolnierze chrzescijanscy szli na chrzescijanska Polske,
        wiec o jakim rasizmie tu mowic?
        "Gott mit uns" bylo absolutnym naduzyciem religii.
        • fufu_ffm Re: Zobacz rasizm i religia 03.08.07, 15:08

maria421 -

Religia jest uleczalna.

Swiat by duzo zyskal, jakby ludzie sami siebie przestali otumianiac tymi
          glupimi religijnymi przepisami, ktore ludzie wymyslaja w imie jeszcze glupszych
          wymyslonych przez siebie samych bogow.

Wszytkie te religie ktore Cie na samym poczatku ostrzegaja "Nie bedziezs miec
          przede mna innych Bogow" (tak, nie daj Boze :-) zebys sie spotkal z nowa mysla -
          to Cie od razu szlag trafi). Kazda religia zabezpiecza sie przed konkurecja i
          mysleniem "Nie stawiaj pytan" boi i tak nie zrozumiesz o oc Bodu chodzi. Na
          szczescie nie dotyczy to tych "kaplanow" - oni wiedza o co Bogu chodzi.
          Arghhhhhhh....jak mozna w takie banialuki wierzyc?

To te wszytkie monoteistyczne oszolomy wprowadzily dopiero koncept, ze sie
          nienawidzi tych ktorzy "do nas nie naleza" i nie chca "na nasza strone przejsc"
          (a przeciez ta strona taka super -musi diably wcielone, trzeba wycietrzewic).
          Wczesniej ludzie sie zabijali z normalnych przyczyn - z milosci, zazdrosci i
          dla zysku. Monoteistyczne religie wprowadzily koncept zabijania bo "jestes
          inny" - a nie wolno Ci byc innym. Bo MY mam racje, my wiemy od Boga co to jest
          racja.

Jak sie tak popatrzy na historie katolicyzmu, role kosciola w trakcie 2 wojny,
          traktowanie kobiet, noi wogole caly ten mesko-showinisty ruch to nie wiem czy
          smiac sie czy plakac, ze tyle ludzi dalej sie tym otumania.

Nie mam specjalnie lepszej opinii o Islamie(radze Koran przeczytac - tam
          naprawde pisze, ze kobieta to ostatnie g...).

Jedyna filizofia religijna ktora ludziom szkod nie przyniosla, nie robila
          ludziom wody z mozgu i nie traktowala kobiet jak brudnych scierek ktore musza
          byc "wyczyszczone" i "uratowane" to chyba Grecka mitologia.

Co ludzkosci przyniosly te zorganizowane religiie oprocz placzu i zgrzytania
          zebow?

• jessi_a Re: Zobacz rasizm i religia 03.08.07, 15:13
            Jedyna filizofia religijna ktora ludziom szkod nie przyniosla, nie robila
            ludziom wody z mozgu i nie traktowala kobiet jak brudnych scierek ktore musza
            byc "wyczyszczone" i "uratowane" to chyba Grecka mitologia.
            ................................................................................
            ...............................................................................
            bo starozytna religia grecka opierala sie na jednosci praktyk a nie pogladow
          • fan.club Czytam raz, i drugi, i ciąglenie... 03.08.07, 15:17
            mogę się dopatrzeć, gdzie w tym długim tekście, jest mowa o religii. Jeżeli
            religia miała by być chorobą, to Ty, fufu, już na nią zapadłaś.
          • naganoga Re: Zobacz rasizm i religia 05.08.07, 13:20
            nic fufu, nic. oprocz tego ze wyodrebnila sie jakas grupa ludzi, ktorej sie
            dobrze zyje kosztem innych.

fufu coraz bardziej cie lubie. odpowiada mi twoje spojrzenie na swiat. lekko
            krytyczne i szukajace przyczyn. pozdrawiam.
            • ggigus i ja sie dolaczam do naganogi 06.08.07, 10:48

• annajustyna Chyba "Nagiejnogi"? :) 06.08.07, 12:46

• ggigus to jest pseudonim, a nie zlozenie naga noga, 06.08.07, 12:50
                  wiec sa inne reguly odmiany
                  • annajustyna jest zlozenie, pytalam u zrodla;)))) 06.08.07, 16:03

• maria421 Re: Zobacz rasizm i religia 10.08.07, 18:05
            Fufu, czyzbys wlasnie byla po lekturze Dawkinsa? To tez jest uleczalne:-)

Wiesz, z tym oglupianiem, to tak jest ze jedni "oglupiaja" nakazem milowania
            blizniego jak siebie samego, a drudzy haslem ze religia jest opimum dla ludu.
            Jak widac na przykladzie najnowszej historii , eksperyment wprowadzenia
            upanstwowionego ateizmu i wykorzeniania religii w spoleczenstwie nie przyniosl
            ludziom nic dobrego.

Nie wiem jakie "glupie przepisy religijne" masz na mysli. Czy jest to moze "Nie
            kradnij", "Nie zabijaj", "Czczij ojca swego i matke swoja"?
            A moze wlasnie "miluj blizniego jak siebie samego"? Czy wiesz ze bez tego
            "glupiego przepisu religijnego", bez takiej jednej "glupiej" historyjki o
            Samarytaninie nie mielibysmy dzisiaj prawa ktore nakazuje udzielic pomocy
            potrzebujacemu?

Przykazanie "Nie bedziesz miec innych Bogow przede mna" wcale nie oznacza ze nie
            wolno zadawac pytan. Czlowiek przeciez ma rozum i wolna wole. "Szukajcie, a
            znajdziecie"...

Strzelilas wielka bzdure piszac "monoteistyczne religie wprowadzily koncept
            zabijania". GDZIE??? Przeciez to judaizm wprowadzil ZAKAZ zabijania ("Nie
            zabijaj") i to przykazanie zostalo przejete przez chrzescijan. Chrzescijanstwo
            wprowadzilo tez koncept wybaczenia, przebaczenia, nadstawiania drugiego policzka.

Pytasz: " Co ludzkosci przyniosly te zorganizowane religiie oprocz placzu i
            zgrzytania zebow"

Zastanow sie raczej co by bylo, gdyby nie bylo "Nie zabijaj", "Nie kradnij",
            "Nie cudzoloz" itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka