Dodaj do ulubionych

kindergeld a UE

21.05.03, 16:54
Ciekawi mnie, czy Polacy zameldowani w Niemczech po wejsciu Polski do UE
uzyskaja prawo do Kindergeld. Wiem, ze wszyscy obywatele panstw UE
mieszkajacy w Niemczech maja takie prawo, chyba niezaleznie od rodzaju
pobytu. Bylo nie bylo jest to troche grosza...
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • anenia Re: kindergeld a UE 21.05.03, 17:38
      ja nie rozumiem pytania. ja jestm Polka, jestem zameldowana w Niemczech, mam
      wize na czas okreslony i dostaje KG. czy chodzi o Polakow bez prawa pobytu?
      • gosciu_z_niemiec Re: kindergeld a UE 21.05.03, 20:50
        anenia napisała:

> ja nie rozumiem pytania. ja jestm Polka, jestem zameldowana w Niemczech, mam
        > wize na czas okreslony i dostaje KG. czy chodzi o Polakow bez prawa pobytu?

Zgroza ogarnia na taka rozrzutnosc. Ale chyba sie to skonczy wraz z reforma.

Gosciu
        • lalka_01 Re: kindergeld a UE 22.05.03, 14:32
          Nic nie mam przeciwko walce z rozrzutnoscia. Ale nie kosztem moich dzieci :-))))
    • anenia Re: kindergeld a UE 23.05.03, 13:50
      "Zgroza ogarnia na taka rozrzutnosc"
      A czy nie ogarnia zgroza, ze jako Polka musze placic w Niemczech podatki?
      • nancyboy Re: kindergeld a UE 23.05.03, 13:53
        > A czy nie ogarnia zgroza, ze jako Polka musze placic w Niemczech podatki?

Bitte was?
        Jeśli mieszkasz w Niemczech to nie, w końcu korzystasz z tego na co płacisz
        (policja, szpitale itp...).
    • weronisia26 Re: kindergeld a UE 23.05.03, 15:44
      Kindergeld dostają tylko Ci, którzy mają pochodzenie. To się wydaje logiczne.

Przynajmniej tak mi się wydaje...

Mój mąż ma obywatelstwo niemieckie, więc dzieci dostają KG dzięki niemu, a nie
      dzięki mnie, bo mam tylko polskie obywatelstwo.
      • ro-bert Re: kindergeld a UE 23.05.03, 17:06
        weronisia26 napisała:

> Kindergeld dostają tylko Ci, którzy mają pochodzenie. To się wydaje logiczne.

Masz na mysli pochodzenie niemieckie, rozumiem. Wybacz ale mi to sie wydaje
        zupelnie nielogiczne... i tak tez nie jest. Kindergeld w wypadku obcokrajowcow
        dostaja Ci, ktorzy maja w Niemczech prawo stalego pobytu, sa azylantami itp.
        To byloby naprawde nielogiczne gdyby potrzeby dziecka (Kindergeld jest
        przeznaczony dla dziecka a nie dla jego rodzicow!) byly uzalezniane od takiego
        czy innego pochodzenia jego rodzicow.

> Mój mąż ma obywatelstwo niemieckie, więc dzieci dostają KG dzięki niemu, a
        > nie dzięki mnie, bo mam tylko polskie obywatelstwo.

Wybacz ale znowu sie nie zgodze. Twoje dziecko nie dostaje pieniedzy ani
        DZIEKI Tobie ani DZIEKI Twojemu mezowi. Dostaje je dlatego, ze przepisy
        niemieckie przewiduja takie swiadczenie dla dzieci mieszkajacych (legalnie) w
        Niemczech.
        Najlepiej jednak spojrz chyba po prostu pod ten adres:

www.arbeitsamt.de/hst/services/lis/kg/anspr/eltern/auslaender.html

pozdr.

robert
        • lalka_01 Re: kindergeld a UE 24.05.03, 17:41
          Robciu, kurcze, mylisz sie. My nie jestesmy azylantami, nie mamy stalego
          pobytu, a Kindergeld dostajemy od momentu otrzymania pierwszej wizy. Dlaczego -
          do tej pory nie wiem. Kiedys rozmawialam o tym z Czechem, ktory pracowal na
          uniwersytecie (tez mial kontrakt na czas okreslony) - popatrzyl na wize meza i
          stwierdzil, ze jest "lepsza" od jego wizy. Ale dlaczego? Chetnie sie dowiem,
          moze ktos sie orientuje....
          • kalkos Re: kindergeld a UE 25.05.03, 20:54
            kazdy cudzoziemiec mieszkajacy w niemczech ma wize. rodzaj tej wizy jest
            zalezny m. in. od charakteru pobytu, jego dlugosci oraz od kraju pochodzenia
            cudzoziemca. dzisiaj prawo do kindergeld maja obywatele eu (niezaleznie od
            rodzaju wizy bo takiej nie maja) i ci, ktorzy maja np. aufenthaltserlaubnis.
            jezeli ma sie aufenthaltsgenehmigung albo bewilligung to tego prawa jako np.
            polak sie nie ma.
            stad bylo moje pytanie, czy jako polak z np. aufenthaltgenehmigung za rok
            uzyskam prawo (juz jako obywatel panstwa eu) do kindergeld. sam orientuje sie
            bardzo pobieznie dlatego pytam.
            pozdrawiam i mam nadzieje, ze ktos sie w tej kwestii orientuje
            • plesser Re: kindergeld a UE 14.06.03, 11:10
              Kalkos,
              Wszystko jest na stronie podanej przez Roberta. Okres przejsciowy po wejsciu
              Pl do EU bedzie dotyczyl prawa do osiedlania sie i podejmowania w BRD pracy. W
              stosunku do legalnie przebywajacych w BRD Polakow bedzie po wejsciu do EU
              obowiazywala zasadnia niedyskryminacji ze wzgledu na obywatelstwo. Czyli jesli
              juz Polaka wpuszcza, musza go traktowac jak innych obywateli EU. Jesli inni EU-
              Bürger maja jakies prawa, bedzie je mial takze Polak posiadajacy prawo do
              stalego pobytu.
              Plesser

• kalkos Re: kindergeld a UE 15.06.03, 14:51
                dzieki!
    • kontrowers Re: kindergeld a UE? Ja, natürlich! 19.07.03, 02:44
      Was ist das Kindergeld?
      A jak ja nie mam Kinder? A lubię Geld?
      A w ogóle jestem Polak poch. niem. w 5 pokoleniu i po Eintritt do Europäische
      Union jak ma być jakiś Geld dla EU-Bürger to ja chce też dostawać ten Geld.
      Grüsse aus Polen
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12224
      :)))))))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka