Dodaj do ulubionych

Gry planszowe

21.06.07, 21:57
W Niemczech duzo bardziej niz w Polsce popularne sa gry planszowe, w ktore
chetnie graja rowniez dorosli. Ciekawa jestem, czy wy rowniez gracie w takie
gry? Jakie gry polecacie?

Ja na przyklad polecam gry: Die Siedler (no ale to klasyka), Carcassone,
Niagara, Labirynth, Thurn und Taxis
Nie podobaja mi sie za to: El Grande i Alhambra.
Ostatnio tez spodobala mi sie jedna karcianka: Wizard.

A moze ktos nalezy do jakiejs regularnej Spielgruppe? Bo ja wlasnie nie, a w
sumie nie mam tutaj tylu znajomych, a ci ktorych mam to nie zawsze sa
zainteresowani graniem albo nie zawsze maja czas i nieraz sobie mysle, zeby
znalezc moze jakas zorganizowana grupe.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Gry planszowe 21.06.07, 22:12
      Chyba od roku nosze sie z zamiarem, zeby kupic jakas gre i jak na razie
      nici...Wole forum:)))
      • caysee Re: Gry planszowe 21.06.07, 22:42
        No to jak juz to nie JAKAS gre, tylko porzadna:) Jak pisalam klasyka jest Die
        Siedler, jest naprawde bardzo fajna, w dwie osoby tez dobrze sie w nia gra. To
        byla moja pierwsza planszowka tutaj i zdecydowanie ja polecam na pierwsza gre :)
        • annajustyna Re: Gry planszowe 22.06.07, 21:37
          Wlasnie mam ten problem, ze tych dobrych gier jest za duzo...Ale na pewno
          predzej czy pozniej ktoras kupie.))). Pzdr serdecznie!
    • dsdl Taifho - połączenie szachów i warcabów. 07.07.13, 19:32
      Czołem!
      Graliście już w nową grę z gatunku "abstract strategy" o nazwie Taifho ?
      Jest to połączenie szachów i warcabów!! Bardzo dynamiczna i ciekawa gra !!
      Gorąco polecam!!
      www.taifho.com
    • rotkaeppchen1 Re: Gry planszowe 09.07.13, 00:35
      My gramy namietnie w Einfach Genial i Scrabble. Czasem tez Die Siedler von Catan.
      • jureek Re: Gry planszowe 09.07.13, 10:27
        rotkaeppchen1 napisała:

> My gramy namietnie w Einfach Genial i Scrabble. Czasem tez Die Siedler von Cata
        > n.

Scrabble po niemiecku, czy po polsku?
        Ja grywam w jedne i drugie, ale nie będę ukrywał, że w polskiej wersji mam dużo lepsze wyniki.
        Poza tym z niemieckimi mam ten problem, że nie mam oficjalnego słownika dopuszczalnych słów, a dla polskich sobie taki słownik kupiłem i nie ma już kłótni, czy jakieś słowo liczy się, czy nie.
        Jura
        • rotkaeppchen1 Re: Gry planszowe 09.07.13, 10:31
          Po niemiecku. Moj facet jest Niemcem, nie zna polskiego, bylo by nie fair grac z nim po polsku, no nie ;-P
          W szkole z uczniami tez gram (po niemiecku), czasem wychodza nam wyrazy na cala plansze - niemiecki pod tym wzgledem jest niezastapiony :D

Ale fakt, z mama grywalam wczesniej po polsku i tez mialam znacznie lepsze wyniki :-)
          • jureek Re: Gry planszowe 09.07.13, 11:29
            rotkaeppchen1 napisała:

> Po niemiecku. Moj facet jest Niemcem, nie zna polskiego, bylo by nie fair grac
            > z nim po polsku, no nie ;-P

Jakie nie fair? Ty mogłaś się nauczyć niemieckiego, to niech on się uczy polskiego. Wiem, że polski jest trudniejszy, tym bardziej będzie mógł pokazać, jak gorące są jego uczucia :)

> W szkole z uczniami tez gram (po niemiecku), czasem wychodza nam wyrazy na cala
            > plansze - niemiecki pod tym wzgledem jest niezastapiony :D

Ano fakt. Udało Ci się zachęcić mnie do zagrania po niemiecku, właśnie ze względu na te słowa. Dzieci już dorosłe, ale może znajdą czas w niedzielę na partyjkę (czasem gramy też w skata)

> Ale fakt, z mama grywalam wczesniej po polsku i tez mialam znacznie lepsze wyni
            > ki :-)

Wiesz, że można po polsku grać w scrabbla online? Możesz grać towarzysko lub rankingowo, w tle działa sprawdzanie położonych słów na podstawie oficjalnego słownika polskiego związku scrabblowego, działa też czat na stole, czyli możesz rozmawiać z graczami, jest tylko jedna wada - to wciąga, więc trzeba uważać.
            Jura
            • rotkaeppchen1 Re: Gry planszowe 09.07.13, 18:27
              > Jakie nie fair? Ty mogłaś się nauczyć niemieckiego, to niech on się uczy polski
              > ego. Wiem, że polski jest trudniejszy, tym bardziej będzie mógł pokazać, jak go
              > rące są jego uczucia :)

Niby masz racje ale w koncu mnie nikt nie zmuszal do przyjazdu do Niemiec, no nie? :D
              Nie chce go zmuszac do nauki polskiego, to trudny jezyk, wiec poczekam, az sam nabierze checi. Najpozniej zacznie sie uczyc, jak sie dorobimy dzieci, poniewaz mam zamiar mowic do nich tylko i wylacznie po polsku.

A online w scrabble wole nie grac, bo sie wciagne a na to na razie nie mam czasu. Na razie musze skonczyc studia, pozdawac egzaminy, przeczytac ksiazki, ktore przeczytac musze lub chce. A w wolnych chwilach grywam w scrabble offline :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka