Dodaj do ulubionych

kilka pytan

25.06.07, 15:00
Planuje przenosiny do DE, mam w zwiazku z tym kilka pytan...

Mam obywatelstwo, niemiecki dowod i zameldowanie. Na poczatku zatrzymam sie u
rodziny, ale chcialabym sie jak najszybciej usamodzielnic. Pierwsze kroki,
ktore poczynie to zameldowanie przy mnie 6letniego dziecka i wizyta w urzedzie
pracy. Chce tez oczywiscie szukac pracy na wlasna reke, najchetniej przy
tlumaczeniach, w kancelarii czy firmie, bo chcialabym zrobic kiedys tlumacza
przysieglego... No i tu moje pytania... Czy na czas poszukiwania pracy dostane
jakis Zuschuss od panstwa niemieckiego??? Nie chce zbytnio obciazac finansowo
rodziny, ale zdaje sobie sprawe, ze poszukiwania moga mi zajac z miesiac-dwa.
Rozwazam tez mozliwosc studiow, mam ukonczone wyzsze w Polsce, filologiczne,
moze tu moglabym podszlifowac jeszcze jezyk na uniwerku??? Czy w takim wypadku
moge tez liczyc na jakas pomoc socjalna??? Nie chce byc tu darmozjadem i zyc
na zasilku, ale chyba w tym pierwszym okresie sie bez tego nie obejdzie, co???

moze doradzicie mi, co moge, co powinnam w tej sytuacji zrobic... Jestem
alleinerziehend, po magisterskich studiach na germanistyce, pracowalam w
Polsce 3 lata jako lektorka niemieckiego... nie wiem totalnie, jak sie wziac
za ukladanie sobie zycia za granica, ale chce sprobowac...

pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • mucha_na_dziko1 Jedna odpowiedz. 25.06.07, 15:12
      Chyba ciebie popadalo.

Niemiecki Wirtschaftswunder skonczyl sie 20 lat temu.
      Niemcy to ani kraj ludzi milych, kraj totalnej kontroli, ani nie ma tam ladnej
      pogody, ani zdrowej wody, a ludzi zyja zastraszeni przez urzedy i urzednikow.
      Jednym slowej robia wszystko aby sie zylo jak najgorzej.
      Gdybym mial podjac decyzje, wybral bym bardziej sympatyczny kraj.
      Niemcy sa drogie i to co zarobisz skasuja inni. Jednym slowem, pozostanie
      ci "goowno" w kieszeni.
      • fleischwolf Re: Jedna odpowiedz. 25.06.07, 15:17
        Nie licze wcale na cuda na kiju. chcialabym po prostu przez rok-dwa podszlifowac
        jezyk przed egzaminem na tlumacza. Innego kraju nie wybiore, bo nie wyobrazam
        sobie zaczynac wszystkiego od nowa samiusienka z malym dzieckiem. Mieszkalam tu
        kiedys, mam tu rodzine, nie planuje zostac na stale... Potrzebne mi konkretne
        rady jak wziac sie za zalatwienie sobie studiow albo pracy.
        • caysee Re: Jedna odpowiedz. 25.06.07, 19:10
          Fleischwolf, nie sluchaj tego oszoloma, w Niemczech mozna sobie calkiem
          normalnie ulozyc zycie. Jako mloda kobieta z zzagranicy bedziesz miala
          trudniejszy start niz inni, jednak zdobycie sensownej pracy nie jest niemozliwe,
          aczkolwiek moze troche potrwac.

O urzedzie pracy zapomnij. Tzn. zarejestruj sie, to bardzo wazne, jednak nie
          licz na to, ze ci cos pomoga. Szukac musisz sama, jak to wyglada pewnie wiesz -
          im wiecej rozeslesz cv, tym wieksze szanse na rozmowe. Gdzie szukac - sama
          znalazlam prace szukajac na jobpilot.de i polecam ten serwis. Udalo mi sie to w
          miare szybko; fakt, ze mam chodliwe wyksztalcenie i sporo farta, ale jednak sie
          udalo mimo braku doswiadczenia i wcale nieidealngo jezyka. Dlatego - jobpilot.de :)

Co do zasilkow itp. to ci nie podpowiem, bo nie korzystam i nie znam nikogo kto
          korzysta.

Powodzenia!
          • mucha_na_dziko1 oooooo oszolom! 25.06.07, 19:32
            Ty caysee, nawet sie na ciebie zloscic nie moge!

Jak mozna sie na kogos zloscic, kto sobie nawet nie sprawy nie zdaje jakim jest
            dziadem.
            To tak jakbym sie zloscil na inwalide, ze jest inwalida, a to nie wypada i jest
            po prostu niesmaczne.
        • caysee Re: Jedna odpowiedz. 25.06.07, 19:14
          A jak chodzi o studia, to przeciez tego sie nie zalatwia. Musisz sobie po prostu
          wybrac uczelnie i tam sie dowiadywac jakich papierow chca, jakie sa terminy
          itp., procedury sa rozne i chyba nikt cie w tym temacie jakos dokladnie tu nie
          poinformuje. Jedna rzecz jest jednak warta uwagi, nie znam sie tak dokladnie,
          ale powinnas w tym kierunku pogrzebac - coraz wiecej landow (jezeli juz nie
          wszystkie) wprowadza oplaty za studia, gdzieniegdzie sa to chyba oplaty dopiero
          po ktoryms semestrze (np.10). Nie wiem jednak, czy twoj okres studiow w Polsce
          nie zaliczalby sie do okresu studiow ogolnie i moze bys musiala te oplaty placic
          duzo wczesniej (gdzies mi sie na forum obilo po oczach, ale dokladnie nie wiem
          jak to jest).
        • annajustyna Re: Jedna odpowiedz. 25.06.07, 20:37
          Polska germanistyka - jelsi chodzi o wolny rynek - to tak jakbys nie miala
          zawodu:(((...A tlumaczy z polskiego az nadto...
    • konrad-walenrod Optimisten werden überall gerne gesehen. 25.06.07, 20:24
      fleischwolf napisała:

ale zdaje sobie sprawe, ze poszukiwania moga mi zajac z miesiac-dwa.

================
      Optimisten werden überall gerne gesehen. Wir suchen händeringend Optimisten. Da
      es davon aber in Deutschland immer weniger gibt, werden sie importiert:

Aus Indien

Aus Polen

• renebenay Re: kilka pytan 25.06.07, 20:43
      Natychmiast po przyjezdzie udac sie do socjalu aby otrzymac pomoc finasowa i
      zabezpieczenie zdrowotne,masz niemieckie obywatelstwo i dlatego bardzo szybko i
      latwo otrzymasz pomoc,dla Ciebie 345 €/miesiac i dla dziecka 207 €/miesiac co da
      552 € wlacznie z rodzinnym-te pieniadze nie podlegaja zwrotowi.Jezeli chcesz
      studiowac to masz prawo do pomocy z Bafög tzn. na tych samych warunkach
      socjalnych z tym ze,po ukonczeniu studiow i podjeciu pracy trzeba polowe tej
      pomocy zwrocic-okolo 100€ miesiecznie.Najlepiej o wszystkim poinformowac sie na
      uczelniach i ja bym Ci radzil pojsc na pedagogike bo przez nastepne okolo 8 lat
      bedzie brakowac jeszcze nauczycieli.Moja corka i syn sa na pedagogicznej szkole
      w Karlsruhe,pomimo ze, urodzili sie we Francji i przyjezdzajac w wieku 9 i 11
      lat do Niemiec i nie znajac wogole niemieckiego zrobili matury i teraz sa na
      studiach,trzeci starszy syn bedzie juz konczyl studia w przyszlym roku na
      kierunku informatyk ekonomiczny,rowniez w Karlsruhe.Nie przejmoj sie i
      przyjezdzaj do Niemiec,napewno z glodu i chlodu nie pozwola Ci umrzec a pozatym
      swiat nalezy do odwaznych.
      • annajustyna Re: kilka pytan 25.06.07, 20:50
        Nie znajac niemieckiego zrobili mature w Niemczech?;).
        • baerenfang w wieku 9 i 11 lat nie znali niemieckiego 25.06.07, 21:06
          a Ty masz lat trzydzieści i nadal nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Dobrze,
          że maturę w PL zrobiłaś:-)))))))))))))))))))
          • annajustyna Nie, ja po prostu znam zasady interpunkcji... 25.06.07, 21:10
            W tekscie powyzej jest pisane jednym ciagiem i wychodzi zbitek slow...
            • baerenfang dlatego konieczne jest czytanie ze zrozumieniem, 26.06.07, 03:12
              wówczas interpunkcja nie gra takiej roli.
              Chyba logiczne, że do matury niezbędna jest znajomość języka niemieckiego
              • baerenfang myślałem o maturze w Niemczech, 26.06.07, 03:13
                to tak na wszelki wypadek, gdybyś chciała oponować, że w Polsce wystarczy
                znajomość języka polskiego. :-))))))))))))))))
                • alesko Re: do tematu 26.06.07, 10:47
                  Tak, tak niektórzy mają problemy z interpunkcją, gramatyką i
                  ortografią...polską. Zakładam, że inne języki znają lepiej:)

Co do zawodu tłumacza pol-niem, to nie jest on w Niemczech specjalnie chodliwy,
                  głównie dlatego, że jest duża konkurecja na rynku. Dużo bardziej opłacalne jest
                  bycie dobrym tłumaczem w PL.
                  Co do pedagogiki to nie wiem na ile twój niemiecki jest perfekcyjny...mam
                  koleżankę (po germanistyce w PL, wyszła tutaj za mąż za Niemca), która
                  postanowiła zrobić tutaj pedagogikę i ciągle walczy z niemieckim, bo ten ponoć
                  nie jest idealny....niby do każdej innej pracy jak najbardziej(jak to zapewniają
                  miłe panie profesor)...no właśnie do każdej innej!
                  Przemyśl czy gra jest warta świeczki. Można się nieźle wkopać.
                  Co do studiów do niektóre uczelnie mają programy podyplomowe dla germanistów
                  DaF, np w Berlinie taki program ma TU, więc dla ciebie byłby idealny. Osobiście
                  znam natomiast absolwentki lingiwstyki, które postanowiły studiować po niemiecku
                  coś innego (konkretnie Sozialwissenschaften) i też dostały się od razu na
                  Mastera. Możesz zacząć studiować Bachelora na jakimś innym zupełnie innym
                  kierunku. W przypadku twojego zawodu na pewno takie studia poszerzą twój zasób
                  słownictwa, do tego mogą być bardziej przydatne w DE.
                  W Berlinie z zasady za sudia podyplomowe (Master) się nie płaci, ale w innych
                  ladnach owszem (jak to już caysee napisała).
                  Dokąd się wybierasz? Na południu tradycyjnie jest więcej możliwości (ale też
                  większe koszty), z kolei w takim Berlinie bezpłatne studia, ale słaby rynek pracy.
                  Tak na marginesie, 2 miesiące to bardzo optymistyczny wariant (taki dla
                  inżyniera lub informatyka). Humanista na ogół szuka dużo dłużej.
                  Powodzenia

• konrad-walenrod Genau! Esperanto kann ich perfekt! 26.06.07, 12:00
                    alesko napisała:

> Tak, tak niektórzy mają problemy z interpunkcją, gramatyką i
                    > ortografią...polską. Zakładam, że inne języki znają lepiej:)
                    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
                    Genau! Esperanto kann ich perfekt!

-----------------------------------------
                    • mucha_na_dziko1 PZPR wysylalo ciebie w delegacje do Bulgarii? 26.06.07, 13:55
                      Normalni ludzie nie uczyli sie tego.
                      • konrad-walenrod Normalni ludzie nie uczyli sie tego. 26.06.07, 13:58
                        mucha_na_dziko1 napisała:

> Normalni ludzie nie uczyli sie tego.
                        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                        Und wer behauptet denn, dass ich normal bin?

• konrad-walenrod Wer spricht denn in Berliner Schulen noch Dojcz? 26.06.07, 10:01
                baerenfang napisał:
                Chyba logiczne, że do matury niezbędna jest znajomość języka niemieckiego
                °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
                Total veraltete Ansichten!

Wer spricht denn in Berliner Schulen noch Dojcz?

Neonazis nur noch! Und den werden wir das auch noch austreiben!!!
                • jessi_a Re: Wer spricht denn in Berliner Schulen noch Doj 26.06.07, 10:44
                  nur Lehrer
                  • konrad-walenrod perfekt türkisch oder polnisch sprechen. 26.06.07, 11:49
                    jessi_a napisała:

> nur Lehrer
                    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
                    Na gut! Aber nur die Braunen. Das bekommen wir ja auch noch in den Griff!

Jeder, der sich um einen Job als Lehrer bewirbt, muss perfekt türkisch oder
                    polnisch sprechen.
                    • mucha_na_dziko1 Hast weisheit mit riesen löffel gegessen. 26.06.07, 13:58
                      Und weiss alles Bescheid, ist doch klar, typischer pole-online.
                      • konrad-walenrod Irregular German Verbs 26.06.07, 14:13

> Und weiss alles Bescheid, ist doch klar, typischer pole-online.
                        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                        Irregular German Verbs
                        --------------------
                        • mucha_na_dziko1 Re: Irregular German Verbs 26.06.07, 14:17
                          Ich liebe solche klugscheisser.
                          LMAA lieber konradchen.
                          • konrad-walenrod Re: Irregular German Verbs 26.06.07, 15:04

> Ich liebe solche klugscheisser.
                            > LMAA lieber konradchen.
                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                            Na wzajem!
                    • jessi_a Re: perfekt türkisch oder polnisch sprechen. 26.06.07, 14:17
                      zaponiales o rosyjskim
              • annajustyna Przeciez to byl zart, ludzieeeeeeeeeeeeee!!! 26.06.07, 21:17

• jessi_a Re: kilka pytan 25.06.07, 21:11
      fleischwolf napisała:

> Planuje przenosiny do DE, mam w zwiazku z tym kilka pytan...
      >
      >... Czy na czas poszukiwania pracy dostane
      > jakis Zuschuss od panstwa niemieckiego??? Nie chce zbytnio obciazac finansowo
      > rodziny, ale zdaje sobie sprawe, ze poszukiwania moga mi zajac z miesiac-dwa.
      > ---------------------------------------------------------------------------
      poczytaj sobie to:
      www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/SGB-II/was-wieviel-wer-2006-Leistungen-AN.pdf
    • fufu_ffm Re: kilka pytan 26.06.07, 12:16

Fleischwolf (...ale masz nika) -

Do odwaznych swiat nalezy wiec jak masz ochote cos sprobowac to probuj.

Odradzam studia w Berlinie bo z tego co piszesz to pewnie bys chciala w czasie
      studiow dorobic a tam jest okropny rynek pracy. Polecam natomiast Frankfurt am
      Main i Hessen ogolnie :) Jeden problem jest, ze tutaj z kolei sa problemy z
      opieka nad dzieckiem.

W urzedzie pracy powinnas sie zarejestrowac jako szukajaca od razu dzisiaj a
      potem skreslic ich adres z pamieci. Szukanie pracy odbywa sie online, przez
      gazety, ewentualnie znajomych (jak masz). Wazne jest nawiazac personalny
      kontact przez telefon czy e-mail - zeby ludzie widzieli, ze dobrze Niemiecki
      znasz.

Humanisci maja ciezko - chyba, ze z doskonalym Angielskim. Wtedy mozna czasem
      jako "writer" jakas pozycje znalezc w Angielskich czy Amerykanskich firmach. Tu
      we Franfurcie jest ich duzo.

Ale istnieje tez cos takiego jak "EU-Beamter" - to jest urzednik EU. Trzeba tam
      przejsc przez rok selekcji, egzaminow, rozmow kwalifikacyjnych itd. ale na
      koniec pracujesz dla EU, masz prace do konca zycia i zarabiasz dobrze. Z tego
      co wiem placa nawet kilkaset euro miesiecznie "na dziecko". Poszukaj na
      Google.de EU Beamter i dowiesz sie wiecej o calym tym procesie aplikacji.

Moze by to bylo cos dla Ciebie bo tam liczy sie bardzo wlasnie znajomosc
      jezykow i z tego co wiem to szukaja ludzi z tego "nowego EU".

Na studia, tak jak Caysee napisala, po prostu idiesz i sie zapisujesz. Powiedza
      Ci jakie dokumenty i ewentualnie egzaminy sa potrzebne.

Ze wzgledu na slabe prospekty pracy serdecznie Ci odradzam wszelkie kierunki
      humanistyczne a juz zwlaszcza Germanistyke jako obcokrajowiec. Pedagogika tez
      Ci wiele nie da. W DE w miare normalnie zarabiaja wylacznie nauczyciele
      gimnazjalni a pedagodzy czy nauczyciele podstawowek na reke dostaja troche
      ponad 1000 euro i musza sie z kasa liczyc.

Jak juz chcesz studiowac to idz na BWL z jakas humanistyczna specjalizacja jak
      HR czy cos w tym stylu - ale to tylko moja personalna rada. W takim Franfurcie
      czy okolicach to wtedy bez problemu prace znajdziesz.

O zasilkach nic nie wiem bo ani sama nigdy nie bralam ani nie mam nikogo w
      rodzinie ani wsrod znajomych co bral. Moze ktos inny Ci doradzi.

Zycze Ci powodzenia!
      • alesko Re: kilka pytan 26.06.07, 13:21
        ja polecilam studia germanistyczne w kontekscie powrotu do polski
        i pracy tlumacza w PL
        jezeli ktos chce zostac w DE to oczywiscie nic mu takie studia nie dadza
        pozdr
      • jessi_a Re: kilka pytan 26.06.07, 13:45
        W DE w miare normalnie zarabiaja wylacznie nauczyciele
        gimnazjalni a pedagodzy czy nauczyciele podstawowek na reke dostaja troche
        ponad 1000 euro i musza sie z kasa liczyc.
        --------------------------------------------------------------------------------
        to ma byc zart?
        • konrad-walenrod to ma byc zart? 26.06.07, 13:50
          jessi_a napisała:
          to ma byc zart?
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Meine Nachbarin, mit zwei Staatsexamina in Germanistik, hat mir das Gleiche
          über ihren Sohn, einen Junglehrer, auch erzählt.

• fleischwolf Re: kilka pytan 26.06.07, 15:00
        Bardzo dziekuje Wam za wszystkie informacje i sugestie.
        Moja rodzina mieszka jakies 100 km od Dortmund, wiec pracy chcialabym szukac
        wlasnie w tamtych rejonach - nie wiem, czy w takich malych miejscowosciach typu
        Bielefeld czy Herford jest sens szukac??? Bo chcialabym osiedlic sie jednak
        gdzies w poblizu rodziny, zeby nie czuc sie zbyt samotnie...

zarejestrowalam sie na portalu arbeitsagentur.de i zaczynam juz poszukiwania.
        Jakie inne serwisy mozecie mi polecic???

Co do studiow, to pedagogiczne czy humanistyczne odpadaja, zrazilam sie
        niesamowicie do pracy nauczyciela w PL, harowa totalna i 850zl w kieszeni, przez
        najblizsze 3 lata nie chce miec nic wspolnego ze zlota mlodzieza, obojetnie czy
        polska czy niemiecka...

Co do znajomosci jezykow, to angielski w miare dobrze (ale niepotwierdzony
        zadnym certyfikatem), poza tym komunikatywnie rosyjski i czeski...

mam jeszcze pytanie odnosnie dwoch spraw - czy musze miec zalozone konto bankowe
        ubiegajac sie o AGeld II??? i jak to jest z ubezpieczeniem zdrowotnym - dostane
        je automatycznie czy tez musze sie gdzies zapisywac???

jeszcze raz dzieki za porady i pozdrawiam!!!:)))
        • konrad-walenrod Wir polnische Beamte in Dojczland. 26.06.07, 15:08
          fleischwolf napisała:
          jeszcze raz dzieki za porady i pozdrawiam!!!:)))
          ~~~~~~~~~~~~~~
          Keine Ursache! Wir helfen, wo wir können. Wir polnische Beamte in Dojczland.
          • mucha_na_dziko1 Re: Wir polnische Beamte in Dojczland. 26.06.07, 15:13
            Vor allem wo ihr nicht könnt, ihr poln. klugscheisser in deutschland.
        • alesko Re: kilka pytan 26.06.07, 16:29
          jezeli taka jest twoja sytuacja to rzeczywiscie pomysl o bwl,

a tak to mozesz, dzieki b dobrej znajomosci niem (co nie jest zadna
          oczywistoscia), szukac pracy jako sekretarka itp
          popatrz tez na ecommerce, czasami szukaja ludzi do polskojezycznego supportu
          albo tlumaczenia stron i serwisow
          jezeli jeszcze zdazysz to popraw EDV w PL,
          w De troche wiecej sie wymaga w tej kwestii
          pozdr
          • alesko Re: kilka pytan 26.06.07, 16:40
            oczywistoscia w przypadku obcokrajowca oczywiscie
            jezyk to plus dla ciebie

przede wszystkim szukaj w Düsseldorfie, tam sa uslugi
            Bielefeld hmm pamietam, ze w Münster bylo masakrycznie ciezko, w Bielefeld chyba
            jest lepiej, na dobra sprawe w miejszych miejscowosciach tez moga miec siedziby
            dobrze rozwijajace sie male i srednie firmy
            np firma mojego meza ma biuro w Ahlen
            pozdr
            • alesko Re: kilka pytan 26.06.07, 16:42
              uscisle
              firma, w ktorej pracuje moj maz:)
              zeby nie bylo ze mamy firmy po calych niemczech:)
              pozdr
            • fleischwolf jeszcze raz dzieki 26.06.07, 21:03
              pod koniec tygodnia dam znac jak poszlo w Arbeitsagentur i biore sie za pisanie
              Lebenslauf:)

pozdrawiam
              • konrad-walenrod Lebenslauf:) 26.06.07, 21:16
                fleischwolf napisała:
                Lebenslauf:)
                ~~~~~~~~~~~
                Jede Reise beginnt mit dem ersten Schritt.
              • baerenfang do Arbeitsagentur nie potrzebujesz Lebenslauf, 26.06.07, 21:20
                wypełniasz formularze. Idź jak najszybciej, liczy się data rejestracji. I
                składaj wniosek o zasiłek. Przyznają od daty zgłoszenia. Time ist money!
                • jessi_a Re: do Arbeitsagentur nie potrzebujesz Lebenslauf 26.06.07, 21:27
                  baerenfang napisał:

> wypełniasz formularze. Idź jak najszybciej, liczy się data rejestracji. I
                  > składaj wniosek o zasiłek. Przyznają od daty zgłoszenia. Time ist money!
                  ----------------------------------------
                  co jest z tzw: Bedarfsgemeinschaft
                  "Die Personen einer Bedarfsgemeinschaft werden quasi „in einen Topf geworfen“:
                  Die Leistungsansprüche werden zusammengezählt. ..."
                  i co na to powie wspaniala rodzina
                • fleischwolf Re: do Arbeitsagentur nie potrzebujesz Lebenslauf 26.06.07, 21:29
                  CV pisze, zeby odpowiedziec na interesujace mnie oferty...nie dla Agentur:)

rodzinka, przy ktorej bede mieszkac ma dosc wysokie zarobki, mam nadzieje, ze
                  nie bedzie to podstawa do nienaliczania mi ALGII??
                  • konrad-walenrod Mit Sicherheit aber doch! 26.06.07, 21:39
                    fleischwolf napisała:
                    rodzinka, przy ktorej bede mieszkac ma dosc wysokie zarobki, mam nadzieje, ze
                    > nie bedzie to podstawa do nienaliczania mi ALGII??
                    ~~~~~~~~~~~~~~
                    Mit Sicherheit aber doch!

Bedarfsgemeinschaft, bitte nachlesen was das bedeutet!

ALG II wird von Steuern geleistet!!!

Wieso soll eine gut verdienende Familie ihr Mitglied nicht unterstützen???

Wieso soll das auf die Gemeinschaft der Steuerzahler abgewältzt werden???

• jessi_a Re: Mit Sicherheit aber doch! 26.06.07, 21:47
                      konrad-walenrod napisała:

> fleischwolf napisała:
                      > rodzinka, przy ktorej bede mieszkac ma dosc wysokie zarobki, mam nadzieje, ze
                      > > nie bedzie to podstawa do nienaliczania mi ALGII??
                      > ~~~~~~~~~~~~~~
                      > Mit Sicherheit aber doch

> zostalo ci "Vor der Stelle suche zu einer perfeckten Bewerbung" wysylac i
                      uzbroic sie w cierpliwosc i czekac
                      >
                    • baerenfang ponieważ jest osobą dorosłą i tworzy z dzieckiem 26.06.07, 21:51
                      własną Bedarfsgemeinschaft. I jako Alleinerziehende dziecka poniżej 7 lat
                      przysługuje jeszcze 36 % Mehraufwand. Może być Untermieterin w mieszkaniu
                      rodziny.
                      • konrad-walenrod detaillierte Abrechnungen 26.06.07, 22:01
                        baerenfang napisał
                        Może być Untermieterin w mieszkaniu rodziny.
                        =================================================
                        Ja, genau! Aber die ARGE will detaillierte Abrechnungen sehen. Extra Miete,
                        extra Nebenkosten!

Bis auf den € Cent!
                        • baerenfang Unterkunft może być pomocą rodziny. 26.06.07, 22:04
                          a regelsatz przysługuje jej swoją drogą.
        • baerenfang załóż konto bankowe, wystarczy Sparkasse, 26.06.07, 18:16
          na początek wpłacisz 1 €. Bez nr konta nie istniejesz, to nie Polska, gdzie
          można być premierem bez własnego konta ;-)
          Ubezpieczenie zdrowotne to chyba równocześnie z wnioskiem o ALG II, weź AOK,
          przyzwoite świadczenia i dodatkowe programy, np. Mutter-Kind itd.
          www.aok.de/index.php?bl_neu=19
          Certyfikaty językowe mniej się liczą, wystarczy że porozmawiasz z pracodawcą w
          tym języku ;-)

• michalina1974 fufu, 26.06.07, 17:41
        niezupelnie zgodze sie z Twoja opinia, ze godna polecenia jest cala Hesja.
        Sytuacja na rynku pracy na przyklad w Kassel nie wyglada wcale rozowo. Zarowno
        jesli chodzi o wyksztalcenie techniczno-inzynieryjne jak i humanistyczne. W tym
        przypadku nie ma to wiekszego znaczenia dla autorki postu, gdyz jak juz wiemy
        wybiera sie ona do innej czesci Niemiec, ale generalnie bylabym wstrzemiezliwa
        jesli chodzi o udzielanie tego typu rad.
        serdecznie pozdrawiam :-)

-----------------------------------------------------
        Quand un homme te parle, souris-lui et ne l'écoute pas
        • fufu_ffm Re: fufu, 27.06.07, 11:44

michalina1974 napisała:

> niezupelnie zgodze sie z Twoja opinia, ze godna polecenia jest cala Hesja.
          > Sytuacja na rynku pracy na przyklad w Kassel nie wyglada wcale rozowo

---------------

Masz totalnie racje.

Jakos tak mnie zacukowalo, ze mowiac Hessen mam na mysli Frankfurt i okolice.
          Nawet Mainz w to myslowo wlaczajac choc wcale w Hessen nie jest.
          A o Kassel to kompletnie zapomnialam.

• konrad-walenrod Nicht Worte, sondern Taten zählen. 26.06.07, 19:02
      fleischwolf napisała:
      Chce tez oczywiscie szukac pracy na wlasna reke, najchetniej przy
      > tlumaczeniach, w kancelarii czy firmie, bo chcialabym zrobic kiedys tlumacza
      > przysieglego...
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Meine liebe maszynka do mięsa,

ich schlage vor, Du schreibst mal hier einen Beitrag auf Dojch, und danach
      können wir Dich besser beraten.

Nicht Worte, sondern Taten zählen.
      • mucha_na_dziko1 A wiec. 26.06.07, 19:04
        Czas abys zamknal Klappe.
    • baerenfang nie zapomnij zgłosić się do ARGE 26.06.07, 21:18
      po ALG II. Nawet jeżeli mieszkasz nieodpłatnie przy rodzinie, to dostaniesz
      chociaż swój Regelsatz (345 plus na dziecko). Może wspaniałomyślnie dostaniesz
      też procentowy udział kosztów mieszkania?
    • fleischwolf mimo masakrycznego zmeczenia 27.06.07, 12:35
      ruszyłam zaraz po przyjeździe do ARGE, dostałam 20 stron formularzy do
      wypełnienia i termin na początek lipca... konto też już mam, w Sparkasse, młodą
      zameldowałam ohne Probleme, jestem po prostu zachwycona sprawnością załatwiania
      tu tego typu spraw...:)

Jutro wybieram się do AOK, bo w ARGE potrzebny mi będzie jakis Kartennummer, a
      poza tym w PL nie mam ubezpieczenia (no bo jak rozwiązałam umowę o pracę, to już
      nikt nie płaci na mnie i młodą składek, no nie??), więc muszę to szybko
      załatwić... No i znów pytanie - czy za to ubezpieczenie moje i małej muszę na
      razie płacić jakoś sama???

I ostatnie pytanie przed obiadem - w jakiej sieci kupię najtańsze Kartenhandy???
      Oglądałam dziś w T-Punkt takie za 20 EU, czy ta sieć jest OK???

pozdrawiam
      • pauline1983 Re: mimo masakrycznego zmeczenia 27.06.07, 12:56
        Witam serdecznie, jesli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne to aby uzyskac
        mozliwosc ubezpieczene panstwowego czyli tego tanszego musi Pani zlozyc wniosek
        najpozniej w przeciagu 3 miesiecy od daty meldunku. Ubezpieczalnia maja
        wielorakie oferty ubezpieczen zdrowotynch rodzinnych , w Pani przypadku
        najkorzystniej byloby wybrac takowa oferte. Jesli chodzi o platnosci to jesli
        Pani nie posiada obywatelstwa to niestety musi Pani samodzielnie placic skladki
        ubezpieczeniowe, natomiast w przypadku obywatelstwa trzeba odpowiedziec na
        pytani ekiedy obywatelstwo zostalo przyznane i cz ybyla klauzula dotyczaca
        pomocy socjalnej. obawiam sie ze jesli Pani nie pracowala w Niemczech to
        Arbeitsamt nie wyrazi zgody na przejecie platnosci.
        • fleischwolf Re: mimo masakrycznego zmeczenia 27.06.07, 13:10
          zameldowana jestem od lutego 2007, ale mieszkam tu od dziś... obywatelstwo mam
          od 1991 i byłam już jako dziecko w AOK... qrcze a co jeśli się zgłoszę jutro i
          mam już ponad 3 mce od daty meldunku??? i czy córka też automaycznie będzie
          ubezpieczona przy mnie???
          • fufu_ffm Re: mimo masakrycznego zmeczenia 27.06.07, 13:22

Jezeli masz ubezpieczenie panstwowe to corka jest automatycznie tez
            ubezpieczona.

Tutaj pisze "Wie wird man EU-Beamter"
            publications.europa.eu/others/faq/index_de.htm#7
            Tak ogolnie to brzmi to barziej skompliwanie niz to jest.
            W kazdym razie humanisci maja szanse, a zwlszcze humanisci ze Wschodniej Eurpoy
            u dobra znajomoscia roznych jezykow i uniwestyteckim wyksztalceniem.

Tu jest link do ich zarobkow (z 2005):
            de.wikipedia.org/wiki/EU-Beamter
            Tutaj ogolnie o processie (ale to juz starty artykul):
            fluter.de/look/article.tpl?IdLanguage=5&IdPublication=2&NrArticle=1242&NrIssue=11&NrSection=15&ALStart=44
            • fleischwolf Re: mimo masakrycznego zmeczenia 27.06.07, 13:49
              no po przeczytaniu wczoraj artykułu - jakiegoś polskiego = to jakoś marnie widzę
              moje szanse:) 40.000 chętnych na te 300 miejsc!!! ale dzieki za linki
      • baerenfang w AOK powiesz, że będziesz pod opieką ARGE, 27.06.07, 13:55
        płacić nie musisz, dziecko będzie ubezpieczone razem z Tobą.
        Odnośnie handy tanie jest:
        www.simyo.de/
        bez abonamentu, płacisz tylko za rozmowy, przejrzysta taryfa, doładowujesz sama
        przez internet. Konto w Sparkasse też masz online? Jest taniej.
        • jessi_a Re: w AOK powiesz, że będziesz pod opieką ARGE, 27.06.07, 19:18
          baerenfang napisał:

> płacić nie musisz, dziecko będzie ubezpieczone razem z Tobą.
          > Odnośnie handy tanie jest:
          > www.simyo.de/
          > bez abonamentu, płacisz tylko za rozmowy, przejrzysta taryfa, doładowujesz
          sama
          > ---------------------------------
          od wypelnienia 20. stron do decyzji jeszcze daleka droga, skad pewnosc, ze
          bedzie ona pozytywna.
          > przez internet. Konto w Sparkasse też masz online? Jest taniej.
          • baerenfang 20 stron jej nie dotyczą, to jest tylko 27.06.07, 19:59
            komplet dokumentów.
            Jest obywatelką Niemiec, mieszka w Niemczech, może i chce pracować, więc należy
            się ALG II. Gdyby nie mogła pracować przysługiwałby jest Sozialgeld. ALG II
            jest świadczeniem niezależnym od wcześniejszego zatrudnienia.
            Ukończyła 25 lat, więc nie przysługuje jej garnuszek u rodziców. Dalsza rodzina
            nie jest zobowiązana do świadczenia pomocy.
            • jessi_a Re: 20 stron jej nie dotyczą, to jest tylko 27.06.07, 20:49
              baerenfang napisał:

> komplet dokumentów.
              > Jest obywatelką Niemiec, mieszka w Niemczech, może i chce pracować, więc
              należy
              >
              > się ALG II. Gdyby nie mogła pracować przysługiwałby jest Sozialgeld. ALG II
              > jest świadczeniem niezależnym od wcześniejszego zatrudnienia.
              > Ukończyła 25 lat, więc nie przysługuje jej garnuszek u rodziców. Dalsza
              rodzina
              >
              > nie jest zobowiązana do świadczenia pomocy.
              nie chce byc nieuprzejma ale mnie tez nie dotycza ani tych urzednikow w ARGE.
              Fajnie ze wyreczyles urzad niemiecki. Pomimo to zycze jej pozytywnego
              zalatwienia a przede wszystkim pracy.
              • baerenfang nie wyręczyłem ARGE tylko przeczytałem 27.06.07, 22:56
                uważnie Twój link:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10001&w=64814670&a=64835240
                Też życzę "wilkowi do mięsa" powodzenia w znalezieniu pracy, pomoc ze strony
                ARGE na pewno ją wspomoże w ambitnych planach.
                • jessi_a Re: nie wyręczyłem ARGE tylko przeczytałem 28.06.07, 10:18
                  to samo zycze tez.
                  • konrad-walenrod Ich will nicht abseits stehen! 28.06.07, 11:58
                    jessi_a napisała: to samo zycze tez.
                    =========================================

Wenn alle so höflich hier sind, will ich nicht abseits stehen! Ich schließe
                    mich den Wünschen mit ganzen Herzen an!

PS

In der EU werden Tausende Menschen und Menschinnen von den europäischen
                    Flugzeugwerken zur ARGE geschickt.

In the Chinese People’s Republik wird ein Montagewerk für die EU Flugzeugwerke
                    eingerichtet.

Ich freue mich aufrichtig für die People in China!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka