Dodaj do ulubionych

Nollendorfplatz -> Schönefeld

03.07.07, 10:26
Drodzy Berlinczycy,
musze sie za pare dni dostac z Nollendorfplatz na wspomniane w temacie
lotnisko. Przybywam do Berlina dzien wczesniej, nocuje w mieszkaniu uzyczonym
mi na noc przez przyjaciol, ale jako ze ich nie ma wtedy w Belinie, musze sie
samodzielnie dostac na lotnisko. Czy mozecie mi poradzic w co wsiasc i gdzie
sie przesiasc? Probowalam na stronie berlinskiego transportu, ale pokazuje mi
jakies same wieloprzesiadkowo-autobusowe kombinacje... A wolalabym autobusami
sie nie poruszac - mam dosc ciezka walizke.
Dzieki za pomoc!
Obserwuj wątek
    • buka007 Re: Nollendorfplatz -> Schönefeld 03.07.07, 11:00
      tu dwie najlepsze opcje dojazdu :
      www.fahrinfo-berlin.de/Fahrinfo/bin/query.bin/dn?ld=0.1&seqnr=2&ident=mg.0152951.1183452835&
      • dobiasz Re: Nollendorfplatz -> Schönefeld 03.07.07, 12:16
        To pytanie pojawia się regularnie co jakiś czas a odpowiedź zawsze ta sama:
        www.bvg.de

Nie dałoby się zrobić jakiegoś FAQ w nagłówku forum i wpisać tam ten adres?
        • buka007 Re: Nollendorfplatz -> Schönefeld 03.07.07, 13:21
          i zawsze o tą samą trasę: Nöllendorfplatz-Schönefeld?? :))
          • diegosia polaczenie 03.07.07, 13:29
            Ze wzgledu na ciezka walizke radze osobiscie wybrac to polaczenie:
            U1 Nollendorfplatz - Möckernbrücke
            U7 Möckernbrücke - Rudow
            Bus 171 Rudow - Terminal Flughafen

Masz 1 przesiadke na Möckernbrücke i 1 w Rudow - autobus pewnie zatrzymuje sie zaraz przy stacji a
            zawiezie Cie pod samo wejscie lotniska!

Jezeli pojedziesz najpierw U1 do Warschauer Str. bedziesz musiala przejsc spory kawalek do S-Bahn, bo
            stacje U- i S-Bahn dzieli spora odleglosc! poza tym S-Bahn zatryzmuje sie kawalek od lotniska, wiec i
            tu albo idziesz spory kawalek, albo czekasz na autobus zeby podjechac 1 przystanek.
            • caoba Re: polaczenie 03.07.07, 13:56
              Dzieki wielkie! O taka odpowiedz mi chodzilo :)

Zajrzalam na bvg.de ale uwierzcie mi, wyskakiwaly mi bardzo dlugie trasy - moze
              zrobilam blad i nie zaznaczylam dobrze przystanku Schoenefeld.

Mam nadzieje, ze odnajde autobus bez problemu, tym bardziej ze to bedzie
              sobotni poranek!;)

Walizka jest ciezka, ale na kolkach, wiec nie mam nic przeciwko ciagnieciu jej
              za soba przez pewien odcinek - czy jesli jednak zdecyduje sie wysiasc na
              Flughafen Berlin-Schoenefeld, to czy ze stacji bez problemu dojde na lotnisko?
              Piszesz o sporym kawalku, a tutaj:
              www.berlin-airport.de/EN/ReisendeUndBesucher/AnUndAbreise/AnfahrtBusUndBahn/SXF/Oeffentlich
              eSXF.html

jest napisane, ze to okolo 400 m. Nie wiem czemu, ale nie lubie autobusow i
              zawsze wole podrozowac metrem, wiec jesli to mozliwe, to chetnie zrezygnuje z
              autobusu.

Rozumiem, ze na taka wieloprzesiadkowa jazde wystarczy mi jeden bilet ABC?(AB w
              przypadku nieautobusowym?)
              • dobiasz Re: polaczenie 03.07.07, 14:13
                caoba napisała:

> Walizka jest ciezka, ale na kolkach, wiec nie mam nic przeciwko ciagnieciu jej
                > za soba przez pewien odcinek - czy jesli jednak zdecyduje sie wysiasc na
                > Flughafen Berlin-Schoenefeld, to czy ze stacji bez problemu dojde na lotnisko?
                > Piszesz o sporym kawalku, a tutaj:
                > <a
                href="www.berlin-airport.de/EN/ReisendeUndBesucher/AnUndAbreise/AnfahrtBusUndBahn/SXF/Oeffentlich"
                target="_blank">www.berlin-airport.de/EN/ReisendeUndBesucher/AnUndAbreise/AnfahrtBusUndBahn/SXF/Oeffentlich</a>
                > eSXF.html
                >
                > jest napisane, ze to okolo 400 m.

I mniej więcej tyle jest. Bez problemu do przejścia z lotniczym bagażem a na
                dworcu są rampy podjazdowe więc nie trzeba targać po schodach.

> Nie wiem czemu, ale nie lubie autobusow i
                > zawsze wole podrozowac metrem, wiec jesli to mozliwe, to chetnie zrezygnuje z
                > autobusu.

W Berlinie sugeruję wybierać S-Bahn - z reguły jeździ szybciej niż U-Bahn.

> Rozumiem, ze na taka wieloprzesiadkowa jazde wystarczy mi jeden bilet ABC?(AB w
                >
                > przypadku nieautobusowym?)

Wystarczy AB.
              • dobiasz Re: polaczenie 03.07.07, 14:18
                caoba napisała:

> Zajrzalam na bvg.de ale uwierzcie mi, wyskakiwaly mi bardzo dlugie trasy

Zawsze można zerknąć na schemat linii S/U-Bahn i wybrać samemu pamiętając, że
                a) najwięcej czasu traci się na przesiadkach, więc warto wybrać trasę z
                najmniejszą ich ilością,
                b) U-Bahn jeździ wolniej od S-Bahnu, bo dużo gęściej ma przystanki - najlepiej
                policzyć ilość przystanków na opcjonalnych trasach i wg tego wybrać;

Schemat jest naprawdę bardzo czytelny. Autobusami i tramwajami warto sobie
                zawracać głowę tylko kiedy nie ma innej możliwości.
                • caoba Re: polaczenie 03.07.07, 15:18
                  Dzieki wielkie za pomoc.

Znalazlam mape na stronie, wiec juz wiem jak najlepiej szukac - chociaz niby
                  najlogiczniejsza opcja jakos nie pasuje - U1 do Warschauer Strasse i tam
                  przesiadka na S9. Jak wbijam NollendorfPlatz->Flughafen, to ta opcja sie nie
                  wyswietla, nawet jak wbijam via Warschauer Strasse... A moze ja zle widze i S9
                  nie jezdzi przez Warszawska? ALbo nie jezdzi w sobote rano...

Wybiore chyba ta opcje:
                  U2: U Nollendorfplatz dep: 07:13 -> S+U Zoologischer Garten Bhf arr: 07:18

i przesiadka

RB14: S+U Zoologischer Garten Bhf dep: 07:27 -> S Flughafen Berlin-Schönefeld
                  Bhf arr: 08:02

Calosc trwa 49 minut i nie ma autobusow.
                  Jeszcze gwoli scislosci: Na bilet komunikacji miejskiej moge jechac tym
                  pociagiem?
                  • dobiasz Re: polaczenie 03.07.07, 15:55
                    caoba napisała:

> Dzieki wielkie za pomoc.
                    >
                    > Znalazlam mape na stronie, wiec juz wiem jak najlepiej szukac - chociaz niby
                    > najlogiczniejsza opcja jakos nie pasuje - U1 do Warschauer Strasse i tam
                    > przesiadka na S9. Jak wbijam NollendorfPlatz->Flughafen, to ta opcja sie ni
                    > e
                    > wyswietla, nawet jak wbijam via Warschauer Strasse... A moze ja zle widze i S9
                    > nie jezdzi przez Warszawska? ALbo nie jezdzi w sobote rano...

Jeździ jeździ, ale ten algorytm wyszukiwania na BVG jest trochę dziwny. IMHO
                    trochę na siłę próbuje znaleźć najszybsze połączenie kosztem ilości przesiadek.
                    Pamiętam, że HAFAS na stronie PKP kiedyś potrafił znajdować kwiatki w stylu -
                    połączenie z Lublina do Wrocławia:
                    - wsiądź do pociągu Lublin-Wrocław,
                    - przesiądź się w Lublińcu na ekspress Warszawa-Wrocław,
                    a to po to, żeby zaoszczędzić 3 minuty ;-)

Może to ten sam algorytm.

A na Warschauer Strasse niewygodnie się przesiadać bo jest daleko od U-Bahnu do
                    S-Bahnu.

> Jeszcze gwoli scislosci: Na bilet komunikacji miejskiej moge jechac tym
                    > pociagiem?

Na 99% tak.

A jeśli chodzi o połączenia to może spróbuj U4 pojechać na południe do Ringu i
                    stamtąd już bezpośrednio S45 (lub S46 albo S47 z przesiadką na Schoeneweide).
                    Ringiem się jedzie szybciej niż trasą średnicową a na pewno szybciej niż cisnąć
                    się przez całe miasto U1.
          • dobiasz Re: Nollendorfplatz -> Schönefeld 03.07.07, 14:10
            buka007 napisała:

> i zawsze o tą samą trasę: Nöllendorfplatz-Schönefeld?? :))

A co to za różnica?
    • camel_3d 2 najprostrze polaczenia 03.07.07, 16:40
      1. nolendorf platz (U2) do ZOO. z Zoo s-bahnem do schönefled. lub
      s-bahnem doe hauptbanhow (jada wszystkie) i tam przesiadziesz sie do
      Airportexpress. Jedzie jakies 20 minut na lotnisko.

2. z nollendorf platz do alexander plaz (U2). Z Alexanderplatz masz S-bahn
      prosto na Lotniskow i dodtakowe zatrzymuje sie tam Airport Express.

powodzenia. Latwiej nie moznna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka