moni692 20.08.07, 13:34 Chcemy z narzeczonym wziasc slub. Wiecie czy istnieje mozliwosc zalatwienia papierow i jakich przez Niemcy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moni692 Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 20.08.07, 13:35 Dodam ze jestem stanu wolnego i jeszcze nigdy nie bylam zonata, owdowiala badz tez rozwiedziona. Odpowiedz Link
moni692 Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 20.08.07, 13:59 ups, chodzilo mi o to ze mezatka tez nie bylam. Odpowiedz Link
michalina1974 Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 20.08.07, 13:52 a dlaczego nie dowiesz sie w odpowiednim urzedzie stanu cywilnego? tak byloby chyba najprosciej. Co do papierow to potrzebne sa: 1. odpis zupelny aktu urodzenia (urzad stanu cywilnego w Polsce) 2. zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego zagranica tzw. Ehefähigkeitszeugnis (urzad stanu cywilnego w Polsce, do odbioru osobicie, wazny tylko 3 miesiace). Jest mozliwosc uzyskania tego dokumentu przez konsulat, jesli mieszkasz w Niemczech od 16-tego roku zycia. Na obu dokumentach nalezy miec rowniez tzw. apostille do zdobycia w MSZ w Warszawie. Polecam jednak wybrac sie do najblizszego USC, bo dostaniesz tam spis wszystkich dokumentow jakie nalezy przedlozyc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
moni692 Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 20.08.07, 14:01 Chcialam sie wlasnie najpierw tutaj dowiedzie zanim bede do Standesamtu leciala. Odpis zupelny aktu urodzenia mam, ale Ehefähigkeitszeugnis niestety nie. Ja moze jeszcze dodam ze zostalam w Niemczech po 18 roku zycia przez ojczyma adopotowana i jestem wpisana do Familienbuch pod nowym nazwiskiem, a adopcja nie jest uznana w Polsce. Potrzebuje mimo to Ehefähigkeitszeugnis czy moge po prostu tam sei z wyciagiem z Familienbuch pojawic? Odpowiedz Link
michalina1974 Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 20.08.07, 14:10 to moze zacznijmy od tego jakie masz obywatelstwo? bo to co napisalam wczesniej odnosi sie do obywateli polskich zamieszkalych na terenie Niemiec. Odpowiedz Link
moni692 Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 20.08.07, 14:15 obywatelstwo mam polskie. Nowe nazwisko jest wazne tylko w Niemczech, a paszport mam na stare nazwisko. Odpowiedz Link
michalina1974 Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 20.08.07, 14:16 najprosciej bedzie jesli zwrocisz sie do USC. tam uzyskasz wszelkie niezbedne informacje. Odpowiedz Link
moni692 Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 20.08.07, 14:17 Polskiego czy niemieckiego? Jest konieczna wyprawa do Polski po papiery czy mozna raczej to zaltwic szybko i tanio przez Niemcy? Odpowiedz Link
michalina1974 Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 20.08.07, 14:25 oczywiscie niemieckiego, przeciez to tutaj chesz wziac slub. Odpowiedz Link
moni692 Re: duby smalisz palone, mala... 20.08.07, 14:55 Nie, moj ojczym to Niemiec. Ale jesli adopcja po 18 roku zycia, to nie ma automatycznie obywaltestwa. Troche to zagmatwane... :-( Odpowiedz Link
jecki.p OK, w tym punkcie masz racje, 20.08.07, 15:12 istotne jest jednak rowniez, kiedy ojczym formalnie wnioskowal o adopcje (byc moze przed ukonczeniem przez Ciebie 18 lat?) j. Odpowiedz Link
moni692 Re: OK, w tym punkcie masz racje, 20.08.07, 15:14 Nie, to wszystko odbywalo sie juz po 18 urodzinach. W tym wypadku to sie nie da nic zrobic. Ja jestem wpisana w nasza "Familienbuch". Jak myslisz, moze to w sumie wystarczy + akt urodzenia? Odpowiedz Link
jecki.p niestety, obawiam sie, ze nie: 20.08.07, 15:20 potrzebny bedzie zaswiadczenie o zdolnosci do malzenstwa (czy jak to sie tam w Polsce nazywa:-), ktore otrzymasz w ostatnim miejscu zamieszkania. nie zapominaj rowniez o apostille. j. Odpowiedz Link
jecki.p Re: niestety, obawiam sie, ze nie: 20.08.07, 15:35 www.berlin.polemb.net/index.php?document=426 j. Odpowiedz Link
moni692 Re: niestety, obawiam sie, ze nie: 20.08.07, 15:39 Dotyczy to tez tych dokumentow/wyrokow sprzed przystapienia Polski do uni? Odpowiedz Link
jecki.p Re: niestety, obawiam sie, ze nie: 20.08.07, 15:42 tak, porozumienie obejmuje wszystkie dokumenty oficjalne ("öffenliche"), ktore maja byc przedlozone w kraju-czlonku konwencji. j. Odpowiedz Link
michalina1974 Re: niestety, obawiam sie, ze nie: 20.08.07, 15:43 dotyczy wszystkich dokumentow w obiegu miedzynarodowym po 14 sierpnia 2005. Właściwym do wydawania apostille urzędem, w stosunku do polskich dokumentów, jest Ministerstwo Spraw Zagranicznych (adres: MSZ Dział Legalizacji, Al. Szucha 21, 00-580 Warszawa tel: 22 523-9463 lub 22 523-9128). Odpowiedz Link
moni692 Re: niestety, obawiam sie, ze nie: 20.08.07, 15:49 no wlasnie, a u nas dokument zostal wydany w roku 2002. wiec ta apostille chyba nie potrzebna? w konsulacie mi mowiono ze ja musze to przed polskim sadem potwierdzic. Odpowiedz Link
michalina1974 Re: niestety, obawiam sie, ze nie: 20.08.07, 16:03 potrzebna. czytaj uwaznie. od dn.14.08.2005 na kazdym dokumencie urzedowym przedkladanym w tutejszych urzedach potrzebna jest apostille. co do wyrokow sadowych to warunkiem zdobycia apostille jest potwierdzenie wyroku przez prezesa sadu okregowego, w ktorym dokument byl wydany. jeszcze raz podkreslam, mowie o dokumentach polskich. Odpowiedz Link
moni692 Re: niestety, obawiam sie, ze nie: 20.08.07, 16:15 Acha, czyli bede to dokumente polskie jesze w urzedach potwierdzic musiala? Odpowiedz Link
michalina1974 Re: niestety, obawiam sie, ze nie: 20.08.07, 20:19 dotyczy to wylacznie wyrokow sadowych. Odpowiedz Link
ggigus akt urodzenia jest i tak wazny tylko trzy miesia 20.08.07, 21:52 ce, bo rozumiem, ze o akt urodzenia, wystawiony w 2002 roku chodzi wiec musisz wsz. zalatwic od nowa Odpowiedz Link
vampirrr co to za atomowa bzdura ?! 20.08.07, 21:58 dla kogo "wazny", dla ciebie moze? nie ma zadnej granicy waznosci metryk. v. Odpowiedz Link
vampirrr kein Bedarf 20.08.07, 22:12 spotkalem wielu idiotow (plci obojga), jednakze ani jednego, ktory uwazalby, ze co trzy miesiace nalezy aktualizowac date urodzenia... v. Odpowiedz Link
ggigus twoj kein bedarf rozumiem 20.08.07, 22:14 ozenek ci nie grozi i nie chodzi o aktualizacje daty urodzenia, a o aktualne dokumenty przy zawarciu zwiazku mazl. mozesz sie w USC zapytac ot tak, niby ze dla kolegi Odpowiedz Link
ggigus jesli juz to o ODPIS aktu urodzenia 20.08.07, 22:26 i ten NIE moze byc starszy niz 3 miesiaca Odpowiedz Link
ggigus akt urodzenia to jednorazowa robota 20.08.07, 22:27 poza tym mozna jedyniem miec ODPIS od tego aktu pl.wikipedia.org/wiki/Akt_urodzenia bo prawo jest logiczne Odpowiedz Link
michalina1974 ggigus 21.08.07, 08:20 odpis aktu urodzenia, zarowno polskigo jak i niemieckiego jest wazny 6 miesiecy, wiec nie wiem skad masz informacje, ze tylko 3? 3 miesiace jest wazny Ehefähigkeitszeugnis. Odpowiedz Link
ggigus Re: ggigus 21.08.07, 20:55 bo bralam slub w De i wymagano ode mnie odpisu o dacie waznosci 3 mies. Odpowiedz Link
jecki.p rozumIsz, michalina ? 21.08.07, 21:36 - od gigulki WYMAGANO, wieEnc gigulka WI ! j. Odpowiedz Link
monikaneubrandenburg Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 21.08.07, 08:56 zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego z polskiego usc(wazne 3 m-ce), odpis aktu urodzenia (wazny 6m-cy), zaswiadczenie o stalym zameldowaniu, wszystko tlumaczone przez tlumacza przysieglego na terenie Niemiec, tlumaczenia z polski nie sa tu uznawane w Standesamt, i wszystkie tlumaczenia sa tez wazne 3 miesiace takze zanim je przetlumaczysz zrobcie najpierw termin slubu, czesto bywa ze zanim doczekasz terminu slubu dokumenty traca waznosc i trzeba tlumaczyc jeszcze raz :-) Odpowiedz Link
gizela001 Re: Slub w Niemczech - jakie papiery? 21.08.07, 09:57 Nadmienie tylko, ze niedawno tez zalatwialam takie dokumenty i duzo zalezy od urzednikow ktorzy to zalatwiaja. Mi zaakceptowali 2 letni odpis z aktu urodzenia. A tlumaczenia byly robione w Polsce i tez najmniejszego problemu z tym nie bylo. Wiec radze sie udac do Standesamtu i wypytac dokladnie. Zrszta dadza nawet karte z wykazem co bedzie potrzebne. Zycze powodzenia :o) Odpowiedz Link
jecki.p definitywnie ostatni raz na temat: 21.08.07, 18:05 - nie istnieje zaden okres "waznosci" odpisow aktow urodzenia. kazda proba odrzucenia dokumentu potwierdzonego apostille jest samowola, kwalifikujaca sie - przynajmniej w Niemczech - do wniesienia skargi sluzbowej, tu: Dienstaufsichtsbeschwerde. j. Odpowiedz Link
baerenfang warto w ogóle brać ślub? 21.08.07, 10:07 zobacz ile problemów przed ślubem, a co dopiero po ślubie. To może największą miłość zabić. ;-) Odpowiedz Link