Dodaj do ulubionych

trzymcie kciuki plis :-)

02.10.07, 16:12
Jade w piatek oblookac dom do wynajecia.
Przy okazji, czy ktos wie cos o miejscowosci Feldafing na pd. od Monachium?
Dobra lokalizacja?
Obserwuj wątek
    • ggigus Re: trzymcie kciuki plis :-) 02.10.07, 16:14
      trzymam kciuki, na lokalizacji się nie znam
      • ggigus Ps Feldafing to tzw. Vorstadt 02.10.07, 16:31
        z S-Bahn-Anschlussem jak wiele innych miejscowosci
        są ehm bardiej prestiżowe i ehm mniej prestiżowe
        ale prestiż i dobra lokalizacja to rzecz względna
        • dee.angel Re: Ps Feldafing to tzw. Vorstadt 02.10.07, 17:10
          Prestiz to mi chyba powiewa i wisi :-) Byle bezpiecznie bylo. Aha, i marza mi
          sie sasiedzi, z ktorymi mozna sie zaprzyjaznic. Ale to chyba nie od miejsca
          zalezy tylko od szczescia...
          • ggigus Re: Ps Feldafing to tzw. Vorstadt 02.10.07, 17:14
            hm, skoro po raz enty pytasz o dobra lokalizacje...
            co do sasiadow i spokoju - podejrzewam ze w Feldafingu mieszkaja i mili ludzie i
            potwory
            jak wszedzie...
            a bezpiecznie jest w Niemczech, a szczegolnie w Bawarii na przedmiesciach duzego
            miasta to juz wyjatkowo
            • fasolka3 Re: Ps Feldafing to tzw. Vorstadt 02.10.07, 18:19
              Na przedmiesciach Monachium bezpiecznie???
              Masz na mysli Hasenbergl, Neuaubing und co???? Germering tez nie jest zle, jesli
              np. ktos potzrzebuje narkotyki, w duzym wyborze w gimnazjum, realschule i pod
              stadthalle...

FFF
              • ggigus Re: Ps Feldafing to tzw. Vorstadt 02.10.07, 18:38
                kupno narkotykow to jedno, w koncu wymaga checi kupna, a statstyczna mozliwosc
                bycia ofiara gwaltu/napadu to druga
                ile razy Cie napadnieto, pobito, zgwalcono, ze piszesz o niebzepiecznych
                przedmiesciach Monachium?
              • zosiaczek25 Re: Ps Feldafing to tzw. Vorstadt 02.10.07, 20:29
                Jak tak to czytam, to sie nawet w sumie ciesze, ze maz stracil tam prace
                (Puchheim), bo mielismy sie przeprowadzac w tamta strone- najpewniej do
                Germering. Ah, nie ma to jak nasz Ingolstadt. :)
                • dee.angel zamiast 02.10.07, 20:57
                  ...mnie straszyc moze powiecie cus konkretnego? Bo juz sama nie wiem czy mam sie
                  bac czy nie...
                  • ggigus czego sie bac? 03.10.07, 11:59
                    znasz wskazniki przestepczosci w Bawarii?
                • ggigus dla fasolki, zosiaczka i dee.dangel 03.10.07, 13:04
                  fajny cytat:
                  Nie ma związku między obiektywnym poziomem bezpieczeństwa a jego subiektywnym
                  odczuciem. To potwierdzają badania zarówno polskie, jak i amerykańskie.
                  Bezpieczeństwo może pojawiać się na pierwszym miejscu jako powód grodzenia,
                  niezależnie od tego, jak bardzo bezpieczna jest okolica. Brak poczucia
                  bezpieczeństwa wpisuje się w charakterystyczny dla Polaków brak zaufania do
                  nieznanych sobie osób. Europejskie sondaże pokazują, że Polacy plasują się
                  najniżej w całej Europie, jeśli chodzi o poziom zaufania do ludzi w ogóle. A -
                  jak z kolei pokazują nasze badania - to właśnie brak zaufania jest najlepszym
                  wyznacznikiem stosunku do grodzenia. Ci, którzy zasadniczo ufają ludziom, są
                  przeciwni grodzeniu i woleliby mieszkać na przestrzeni otwartej.

z:
                  www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4530848.html
                  • zosiaczek25 Re: dla fasolki, zosiaczka i dee.dangel 04.10.07, 20:30
                    Nie kumam tego grodzenia, ale przyznam racje co do nieufnosci Polakow. Ja
                    mieszkalam juz w kilku miejscach i w kilku krajach. I musze przyznac, ze nie
                    trafilam jeszcze na miejsce, w ktorym nie czulabym sie bezpiecznie. Tfu,tfu. ;)
              • pianazludzen artysci z przedmiescia monachium :) 04.10.07, 22:40
                hehe
                youtube.com/watch?v=KFEMr9LY2OE
                ale na powaznie to sie zgodze, ogolnie z mojego doswiadczenia wynika, ze jest
                bezpieczniej niz np w Polsce czy UK
            • dee.angel Re: Ps Feldafing to tzw. Vorstadt 02.10.07, 20:54
              Pytam, bo jak sie okazalo, ze Grunwald mi sie podobal, to posadzono mnie o
              wiesniactwo :-) Ale powaznie to moze nieprecyzyjnie sie wyrazilam, kwestia
              definicji. Mnie chodzilo o to, czy jest tam przedszkole, szkola, lekarz, sklepy
              itp. i czy latwo sie dostac gdziekolwiek bez auta (mam nianie). A nie czy
              "odpowiedni" ludzie mieszkaja :-)
              • ggigus Re: Ps Feldafing to tzw. Vorstadt 03.10.07, 11:59
                wiesniactwo to kwestia wzgledna, co dla mnie jest super, dla ciebie moze byc
                szczytem wiesniactwa
                przedszkole, lekarz, sklepy itepe sa wszedzie
                • fasolka3 Re: Ps Feldafing to tzw. Vorstadt 03.10.07, 21:21
                  W ciagu 6 lat w Germering:
                  2 rowery ukradzione, wlamanie do piwnicy, dwukrotne wlamanie do auta, wlamanie
                  do mieszkania (w nocy, kiedy w nim bylismy!!!! Na szczescie zlodziei
                  przeploszylismy!). Mieszkam na blokowisku i nikomu nie polecam, policja bywa tu
                  non stop, sporo rodzin z problemami, a najwiekszym problemem sa bandy
                  dzieciakow. Robia wlamanie, ale nikt im nic nie zrobi, bo sa niepelnoletni.
                  Dopiero kiedy dorosna, wsadza sie ich do heimu. Oczywiscie nastepni rosna.

Problem Monachium polega na tym, ze aby tu mieszkac trzeba miec kase, a odsetek
                  ktorych jej nie ma rosnie, jak w calych Niemczech. No wiec mlodziez sobie te
                  kase organizuje.

Wiesz o tym Ggigus, ze 20 % bawarskiej mlodziezy, odsetek najwiekszy w
                  Niemczech, nie konczy zadnej szkoly? W czasach, kiedy dobrej pracy dla
                  niewykfalifikowanych praktycznie nie ma?

Oczywiscie, statystyki sa swietne, ale moje dzieci zbieraly strzykawki z placu
                  zabaw. I to jest dla mnie realne. A nie statystyki.
                  Nie wiem, czy moge miec poczucie bezpieczenstwa, wiedzac ze w Jugendzentrum w
                  Germering mozna kupic narkotyki. Ja ich nie kupie..
                  Ale moje dziecko?

NIestety moje dzieci rosna, wiec musza, jak wiekszosc myslacych ludzi, uciekac z
                  blokowiska. I tak sie rodzi getto.

FFF
                  • ggigus oj, przykro mi, nie wiedziałam, że masz 03.10.07, 21:29
                    aż takie doświadczenia
                    i nie przypuszczałam, że w Germering się takie rzeczy dzieją
                    bo ja mieszkam w centrum i jest spokój, pewnie można kupić narkotyki w centrum
                    mlodz., ale nie mam dzieci i nie używam narkotyków

tak, Bawaria jest landem-rekordzistą pod względem reprodukcji hm jakby to ująć -
                    dzieci idą tą samą drogą, co rodzice, społeczna fluktuacja jest niska
    • dee.angel No i ch...ala .-( 08.10.07, 21:20
      Feldafing jest za daleko :-( Minimum godzina dojazdu w jedna strone do roboty.
      Szukamy dalej... Dzieciaki juz niedlugo calkiem sie od papy odzwyczaja :-(
      • wiki113 Re: No i ch...ala .-( 08.10.07, 21:56
        takie rzeczy to mozna online sprawdzic, np dla auta www.map24.de
        albo srodkami kom. miejskiej www.mvv-muenchen.de, nie ruszajac sie z
        domu, moze wasze poszukiwania powinniscie wlasnie od tego- zawezenia
        terenu poszukiwan
        • dee.angel Re: No i ch...ala .-( 08.10.07, 22:20
          No niezupelnie, bo wg agenta i systemu nawigacyjnego to mialo byc 35 minut. Tyle
          tylko, ze takie usrednione wyliczenia to mozna sobie o kant potluc, bo
          niespecjalnie sie sprawdzaja w praktyce, szczegolnie w godzinach szczytu. Poza
          tym, czasami miejscowi maja swoje patenty na szybszy dojazd.

A drugie "poza tym", jezeli chalupka bedzie naprawde super i np. super
          przedszkole pod nosem i stacja kolejowa na piechote itd. - to rozwazymy
          wszystkie za i przeciw... Dlatego tak calkiem nie moge zawezic, bo nic nie
          znajde :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka