berlinka2 04.01.08, 19:14 Wybieram się na kurs niemieckiego, jak myslicie czy mozna sie tam nauczyć jezyka, czy macie jakiś doswiadczenia, ucze sie sama ale ciżko mi idzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
info-tw Re: Volkschochschule 04.01.08, 21:58 Nie mozna. Zrobilam tam Zertifikat ale zadowolona nie jestem. Odpowiedz Link
ggigus zloz papiery na uniw., tak dla picu 04.01.08, 22:22 i zapisz sie na ichni kurs jest drozszy, z tego co wiem, ale poniewaz w zalozeniu absolwenci kursow maja studiowac, musi byc lepszy Odpowiedz Link
agnesia82 Re: zalezy... 05.01.08, 12:42 to zalezy od szkoly,nauczyciela itd. ja np.mialam okzje dostac sie na kurs w hamburgu-schanzenstr i nauczyciel byl rewelacyjny. poza tym przed rozopoczeciem kursu sprawdzaja twoj poziom robiac tzw.Einstufungstest.Powodzenia Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: zalezy... 01.10.08, 21:28 moj znajomy chodzil do tej szkoly. sam nie byl zadowolony i wszystkiego uczyl sie w domu, niestety byl to najtanszy kurs i jedyny ktory firma zgodzila sie finansowac. ale jakos nie byl zachwycony grupa gdzie jest 30osob i w wiekszosci pochodzenia tureckiego ktore wlasciwie nie wiedza po co pszly do tej szkoly bo nawet ochoty na zrobienie zadania nie maja. i tu nawet najlepszy nauczyciel nie pomoze, tym bardziej ze przy takiej ilosci osob mial male szanse na dorwanie sie do glosu gdyz nauczyciel pytal najwiecej tych najslabszych a on ze sie uczyl sam byl zawsze jednym z najlepszych Odpowiedz Link
beniusia79 Re: najtanszy kurs? 02.10.08, 08:13 jestes pewna, ze na VHS? oni nie maja tanich kursow.... Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: najtanszy kurs? 02.10.08, 11:19 kolega chodzil na intensywny chyba 3 czy 4 razy w tygodniu. podobna ilosc godzin w colon kosztowala chyba 3x wiecej( przynajmniej tak bylo rok temu jak szukalam szkoly) no i w vhs mozna dostac jakies doplaty jak sie jest zameldowanym i spelnia jeszcze kilka warunkow(on spelnial) tylko ze w colon faktycznie 3 razy szybciej mozna sie bylo nauczyc jak ktos tylko chodzil na zajecia.... ten sam poziom poprostu w vhs trwal 3xdluzej Odpowiedz Link
beniusia79 Re: to raczej chyba bardziej zalezy od nauczyciela 02.10.08, 14:23 i podejscia do sprawy danego "ucznia". nie kazdy ma znizki w VHS i kursy z VHS na pewno nie naleza do tanich. chyba, ze dla ciebie 300- 400 euro za kurs to malo? :) Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: to raczej chyba bardziej zalezy od nauczyciel 02.10.08, 19:56 w hamburgu o ile dobrze pamietam byla szansa na placenie niewiele ponad 100e/za miesiac albo kurs 6tyg, nie jestem pewna... 4x w tygodniu po 4 godziny.wtedy chyba wychodzi tyle co w colon za jeden poziom. tylko komfort nauki przy takiej ilosci jest inny i nauka trwa znacznie dluzej. moze to ze wzgledu na ilosc osob w grupie bo podobno rzadko sie zdazalo zeby bylo mniej niz 30osob. w grupach znaczna wiekszosc turkow (nie zebym miala cos przeciwko nim ale zdecydowanie nie maja ochoty a nauke i opozniaja nauke calej grupy). kolega bardzo pilny bo test daf zdal na 95% ale uczyl sie w wiekszosci sam i czesto przenosil sie na wyzszy poziom... ale mimo wszystko narzekal ze podejscie wszedzie takie samo.... jak turcy nie rozumieli to trzeba bylo dostosowac sie do ich poziomu. moze uczylas sie w innym miescie a nie hamburgu??:) Odpowiedz Link
hatige Re: Volkschochschule 05.01.08, 19:22 Jak najbardziej mozna! Zrobilam Zertifikat i Mittelstufe - dwa lata temu nie rozumialam nic procz "danke", dzis daje sobie rade, gadam, czytam... Wazne by kursy baly intensywne, najlepiej codziennie, z wymagajacym nauczycielem Odpowiedz Link
anapolka Re: Volkschochschule 05.01.08, 22:59 skonczylam pierwszy etap kursu intensywnego w tejze szkolce. osoby w grupie sa na roznym poziomie: jedne nie mowia ani slowa po niemiecku i nie nadazaja z przyswojeniem nowopoznanych slow oraz spedzaja dlugie godziny w domu na tlumaczeniu tych niezrozumialych, a inne osoby sa juz po innych kursach, rozumieja do 90% co sie do nich mowi i mieszkaja w niemczech po kilka lat... nauczyciel po prostu leci z materialem, owszem zwazajac na to iz jedni sa w tyle a drudzy nudza sie, ale rozwiazania na to nie ma. zrezygnowalam z niego. szukam innej szkoly, ale poki co w styczniu bede chodzic na kurs w tempie normalnym. w styczniu zaczynaja sie pierwsze kursy wiec moze warto sprawdzic czy grupa do ktorej sie zapiszesz bedzie ok. ja zanm tylko ta swoja... Odpowiedz Link
westina Re: Volkschochschule 05.01.08, 23:12 Berlinko, jak najbardziej polecam kursy na VHS :) Odpowiedz Link
lifesurfer Re: Volkschochschule 06.01.08, 15:12 mysle,ze mozna ja przynajmniej sie nauczylam. W kwietniu zaczelam Grundstufe I (nie potrafilam sie nawet przedstwic) i po kolei wszystkie kursy. W ciagu poltora roku skonczylam wszystkie kursy, po drodze zdajac ZMP a na koniec ZOP,oba na 1. Nie mialam zadnych lekcji dodatkowo, chociaz przyznaje sporo uczylam sie sama w domu. Odpowiedz Link
fasolka3 Re: Volkschochschule 06.01.08, 18:11 Hej, jak tez mialam b.fajna nauczycielke na Mittlestufe i beznadziejnego nauzczyciela na Grundstufe Roznie bywa. Ale na pewno duzo sie nauczysz, bo niezaleznie od nauczyciela, bedziesz zmuszona sluchac, opowiasac, pisac itp. FFF Odpowiedz Link
zosiaczek25 Re: Volkschochschule 06.01.08, 20:09 Mysle, ze to jak zwykle zalezy od nauczyciela. Ja w VHS robilam jedynie kurs przygotowujacy do DaF-u, wiec o poczatkujacych nie moge sie wypowiedziec. Moja nauczycielka na przyklad byla bardzo dobra. Swietnie przygotowala nas do egzaminu, dawala mnostwo dodatkowych cwiczen. Nie slyszalam, zeby ktos z naszej grupy zle zdal lub nie zdal wogole egzaminu. Odpowiedz Link
mami27 Re: Volkschochschule 07.01.08, 15:25 Cześc, no to jeszcze teraz głos osoby pracującej w VHS. Własciwie to wszystko juz napisane. Najważniejsze, abys trafiła do grupy o poziomie dla Ciebie odpowiednim. Każdy porządny VHS ma Einstufungstest test wstępny i kompetentną rozmowę z uczestnikiem kursu. U nas sa tez lekcje próbne (Probestunde) i wtedy możesz zobaczyc jaki jest nauczyciel. Niestety czasami się ma pecha, wtedy pozostaje jak najszybsze przeniesienie sie do innej grupy. Nie trac czasu u złego nauczyciela! No i to co już ktoś pisał, bez nauki, odrabiania lekcji w domu, kontaktu z żywym niemieckim, sukces tez nie gwarantowany. Jak masz jeszcze jakies pytania, to zaglądam tu czasami:) pozdrowienia z Salzgitter Ewa Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: Volkschochschule 07.01.08, 15:56 mami27 napisała: masz jeszcze > jakies pytania, to zaglądam tu czasami:) > pozdrowienia z Salzgitter > Ewa ------------------- Albo: tinyurl.com/38hhmx . Odpowiedz Link
ollka02 Re: Volkschochschule 27.02.08, 14:28 Witam Mam pytanie, chodzę na kurs A2 i chciałabym sie przenieść na ten sam poziom do innego miasta czy w związku z tym ponoszę jakieś dodatkowe koszta? Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link
konrad-walenrod VHS to urządzenie komunalne. 27.02.08, 14:57 ollka02 napisała: > Mam pytanie, chodzę na kurs A2 i chciałabym sie przenieść na ten sam > poziom do innego miasta czy w związku z tym ponoszę jakieś dodatkowe koszta? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Z pewnością tak. VHS to urządzenie komunalne. Dlaczego to niby jedna komuna miałaby tracić na rzecz innej komuny? Odpowiedz Link
mami27 Re: Volkschochschule 29.02.08, 19:57 Czesc, VHS są wprawdzie komunalne, ale działaja jak nasze polskie szkoly jezykowe. Czyli idac na kurs masz umowe z ta VHS, a nie inna. Wiec najlepiej skonczyc semestr, i isc gdzie indziej. Sa mozliwosci rezygnacji z kursu, ale chyba jeszcze zanim sie rozpoczal. Czy masz od nich jakas umowe albo cos_ ewa Odpowiedz Link
anapolka Re: Volkschochschule 08.02.08, 01:25 tak jak pisalam wczesniej zaczelam nauke z inna grupa na przekor bylej nauczycielce ktora twierdzila iz powinnam dalej w jej grupie. i teraz jest o.k., a metody nauczania nowego nauczyciela bardziej odpowiadaja. ale zadnych testow i rozmow przed kursem z uczestnikiem nie ma w monachijskiej volkschochschule. zycze szybkich postepow w nauce! Odpowiedz Link
beniusia79 Re: polecam 02.10.08, 08:13 ja robilam kilka kursow na VHS i jestem zadowolona. mozliwe, ze trafilam na dobrych nauczycieli. nauczylam sie jezyka w mig, ale uczylam sie tez duzo sama w domu, czytalam duzo, ogladalam tv itp. sama szkola to troche za malo, tu trzeba samozaparcia i checi nauki... Odpowiedz Link
beniusia79 Re: jeszcze jedno 02.10.08, 08:17 robilam przed rozoczeciem kursu test, po ktorym "zaszufladkowano" mnie do jednej z grup. w tej grupie wszyscy bylismy na podobnym poziomie. ci, ktorzy mieli duze zaleglosci i problemy musieli powtarzac kurs, reszta przechodzila dalej. robilam kurs intensywny. zajecia codziennie, po kilka godzin dziennie. Odpowiedz Link
alessia27 Re: jeszcze jedno 03.10.08, 19:37 Najwiecej sie nauczysz i najszybciej skaczac na gleboka wode. Takie kursy to sa do dupy. mam meza ktorego poznalam w polsce przyjechal do mnie do niemiec poszedl na kurs i sie gowno tam nauczyl tez VHS Poszedl do pracy byl zmuszony se dogadac po niemiecku. Pracowal na lotnisku 2 lata i sie dogaduje nawet zaprasza do siebie kumpla niemca :) ♥ Macius 10.05.2002 Odpowiedz Link
fan.club Re: jeszcze jedno 03.10.08, 20:14 "Się dogaduje" czy naprawdę mówi po niemiecku? Poznałem już wielu takich, którzy olewali kursy uważając, że "nauczą się" w pracy. Wszyscy z nich mają do dziś duże problemy z niemczyzną. Niektórzy nie mają nawet pracy, więc są jakby usprawiedliwieni. Odpowiedz Link