Dodaj do ulubionych

Znaczek na list

12.01.08, 12:36
Musze wyslac pilnie list, duzy format (troszke wiekszy od A4, zeby zmiescily
sie papiery w tym formacie) i duzo w nim papierow (ciezki) i zastanawiam sie,
skad mam wiedziec, ile bedzie kosztowal znaczek. Najlepiej by mi pasowalo
kupic znaczki w automacie, bo nie bardzo mam czas w godzinach otwarcia poczty.
Czy w Niemczech liczy sie tylko wielkosc listu, czy tez waga? Za ile kupic
najlepiej znaczek, zeby na 100% bylo wystarczajaco? Jest to dla mnie b. wazne
wiec wole przeplacic nawet 2 Euro niz zeby do mnie wrocilo, to by byla
katastrofa, a juz kiedys tak mialam :/
Obserwuj wątek
    • kokolores Re: Znaczek na list 12.01.08, 12:53
      www.deutschepost.de/dpag?tab=1&skin=lo&check=&lang=de_DE&xmlFile=link1015323_1008709

Wielkosc i waga sie liczy .

:o)
      Koko
    • zosiaczek25 Re: Znaczek na list 12.01.08, 16:01
      Liczy sie i jedno i drugie. Ale nie mam pojecia, ile to moze kosztowac.
      • fan.club Też tak myślę! ntxt 12.01.08, 20:04
    • kokolores Mary ... 12.01.08, 22:06
      ...naklej znaczki za 3,90 Euro , jak na Päckchen ,"sicher ist sicher" .

Koko
      • nana_c Re: Mary ... 13.01.08, 11:36
        Nie wiem, jakie "papiery" masz na mysli, ale jesli jest to cos waznego, to moze
        lepiej pofatygowac sie na poczte/ poprosic kogos, o wyslanie tego listu jako
        poleconego?

W sumie nie spotkalam sie z przypadkiem odeslania listu z powodu za malego
        porto- jest przeciez tak, ze odbiorca placi brak, co jest tez czasami bardzo
        zenujace ;-)
        • mary_an Re: Mary ... 13.01.08, 21:01
          Doradzono mi, zeby wyslac najlepiej poczta kurierska z DHLu. Chyba sie jednak
          wybiore na poczte i odstoje ta godzine w kolejce, bo inaczej to nie bede pewna i
          bede sie denerwowala :/
          Mi kiedys odeslano b. wazny list, bo nie wiedzialam, ze przekroczylam o troche
          wage, tylko kierowalam sie formatem listu. Ale bylam wtedy wsciekla.. Ale to
          bylo w Polsce, chociaz podejrzewam, ze tutaj sa takie same zasady.

A jak nie zdaze na poczte to moze rzeczywiscie kupie za 4 Euro, tyle to juz
          chyba na pewno powinno wystarczyc.
        • zosiaczek25 Re: Mary ... 14.01.08, 13:08
          nana_c napisała:
          > W sumie nie spotkalam sie z przypadkiem odeslania listu z powodu za malego
          > porto- jest przeciez tak, ze odbiorca placi brak, co jest tez czasami bardzo
          > zenujace ;-)

A ja sie spotkalam. Dwa lata temu podniesli oplaty za znaczki. Wyslalam list ze
          znaczkiem kupionym w automacie po starej cenie. Po dwoch tygodniach wrocil sie
          do mnie, bo zabraklo.... 5 centow :) Od tamtej pory wole postac w kolejce,
          szczegolnie, gdy wysylam jakies wazne papiery.
          • nana_c Re: Mary ... 14.01.08, 13:57
            Faktycznie moglo sie zmienic z tego powodu, ze koszty pobrania tych brakujacych
            5 centów u adresata sa wieksze, niz odeslanie listu do wysylajacego. Jesli
            wysylajacy jest oczywiscie napisany na kopercie, bo nie jest to regula ani
            obowiazkiem. Wtedy musieliby chyby faktycznie mimo brakujacych 5 centów dostarczyc.
            • martabg Re: Mary ... 14.01.08, 14:37
              Jeśli na kopercie jest za mało znaczków, a na kopercie napisany jest
              nadawca, to list taki wraca z przyklejoną żółtą infomacją, ile
              trzeba do tego listu dopłacić. Wtedy zrywa się tą naklejkę
              (pozostałe znaczki są już ostemplowane), zostaje taka mała z napisem
              DeutschePost i można po doklejeniu brakujących znaczków wrzucić do
              skrzynki.
              Jeśli nie ma nadawcy na kopercie, to list przeważnie zostanie
              dostarczony do adresata, tyle że musi on za znaczek zapłacić. Może
              też tego listu nie przyjąć.

Informacje z pierwszej ręki, hiehie:)
      • mary_an Re: Mary ... 13.01.08, 21:04
        Aha, ale zapomnialam powiedziec, ze to wysylam do Polski. Czy 3,90 do Polski
        bedzie sicher?
        • martabg Re: Mary ... 14.01.08, 08:51
          Nie, to będzie za mało.
          Zwykła poczta:
          tnij.com/iwqX
        • kokolores Re: Mary ... 14.01.08, 14:19
          mary_an napisała:

> Aha, ale zapomnialam powiedziec, ze to wysylam do Polski. Czy 3,90 do Polski
          > bedzie sicher?

Dobra jestes ,hehehehehe , to jest akurat bardzo istotne.
          Popatrz do tabelki ,ktora wkleila ci Martab.

Koko
          • fan.club Re: Mary ... 14.01.08, 15:08
            Po tabelką po prawej stronie jest klick do Portokalkulatora.
    • mary_an Juz wyslalam i wszystko wiem :)) 14.01.08, 16:01
      Okazalo sie, ze list DHLem to by kosztowal minumum 40 Euro za sztuke, a ze
      mialam dwa to zrezygnowalam. Za to jeden poszedl jako Eilbrief za 10 Euro a za
      drugi, normalny lotniczy zaplacilam 4,50. To tak na przyszlosc, jakby ktos sie
      zastanawial, jak to wyglada w Niemczech.

W sumie 10 Euro za jeden list to troche duzo, ale ponad 40 to juz mnie zupelnie
      zwalilo z nog. To jest podanie, ostateczna data jest jutro (mam nadzieje, ze
      liczy sie stempel pocztowy), ale za 40 Euro to ja licze przeslac tam siebie
      (samolotem) na ewentualna rozmowe kwalifikacyjna, a nie jeden glupi list!!!!!
      Ile taki list jest przeciez mniejszy i lzejszy ode mnie (w sensie ile listow
      zmiesci sie w samolocie na moim miejscu), ze bilet na samolot jest tanszy niz
      zwykly list w formacie A4 (nawet wyslany z DHL) to sie nie spodziewalam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka