pentax5 02.05.08, 11:26 W maju konczy mi sie wiza, nie wiecie czy musze od razu isc ja przedluzyc czy moge np. za pare miesiecy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokolores Re: kokolores napisała: Jaka wiza ?? USA N/T 02.05.08, 19:40 Bylam lekko zdziwiona tym pytaniem ,bo z tego co wiem Polacy niemieckiej wizy juz dawno nie potrzebuja ,wiec nie rozumiem twojej odpowiedzi . :o) Koko Odpowiedz Link
renata3 Re: Przedluzenie wizy. 02.05.08, 13:41 Urzad sam sie przypomni o wizie, jezeli wiza wydana jest juz w De. Odpowiedz Link
pentax5 Re: Przedluzenie wizy. 02.05.08, 14:04 Niemiecka wiza, dostalam na 3 lata i teraz w maju juz mi sie konczy. Odpowiedz Link
pianazludzen Re: Przedluzenie wizy. 02.05.08, 14:27 nie potrzebujesz w niemczech zadnych wiz. Odpowiedz Link
mallina Re: Przedluzenie wizy. 02.05.08, 15:23 dostalas 3 lata temu niemiecka wize?? od 1.05.2004 Polska jest w UE i nie potrzebujesz na pobyt zadnej wizy. moze jedynie zlozyc podanie o pozwolenie na pobyt(jesli to pobyt dluzszy niz 3miesiace) www.justlanded.com/polski/Niemcy/Narzedzia/Przewodnik/Wizy-i-Pozwolenia/Pozwolenia-na-pobyt Odpowiedz Link
annajustyna Re: Przedluzenie wizy. 04.05.08, 18:57 A moze ma inne obywatelstwo albo ma na mysli nie wize, tylko te smieszna ksiazeczke ze zdjeciem, co faktycznie wydawali pare lat temu? Odpowiedz Link
mallina Re: Przedluzenie wizy. 05.05.08, 00:08 jaka ksiazeczke ze zdjeciem? ja przyjechalam 7lat temu i nie dostalam zadnej ksiazeczki:-) mialam wize w paszporcie, a po wejsciu do UE w Ordnungsamcie dostalam papier jaki trzeba i tyle. Odpowiedz Link
mallina Re: Przedluzenie wizy. 05.05.08, 00:10 a pytam bo zalozycielka watku przybyla po mnie do DE (tak wnoiskuje z jej wpisu) Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus :)) annajustyna zartuje 05.05.08, 10:09 chodzi o paszport, ale dzis sa unijne dowody, rzecz niebywale wygodna Odpowiedz Link
konrad-walenrod ale dzis sa unijne dowody (Was ist das?) 05.05.08, 10:30 znana.jako.ggigus napisała: > chodzi o paszport, ale dzis sa unijne dowody, rzecz niebywale wygodna ++++++++++++++++++++++++++ Tylko do usa cię bez vizy nie wpuszczą! Z "unijnym" pasportem! Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: ale dzis sa unijne dowody (Was ist das?) 05.05.08, 10:33 a po mi USA, jak mam Unie? hehe a zycie z uinujnym dowodem jest piekne, musze przyznac przychodze, okazuje i jestem gosciowa! a kiedys szlam do miasta i jednya mysl mi sie tlukla po glowie - czy zgubilam juz paszport? Odpowiedz Link
annajustyna Re: ale dzis sa unijne dowody (Was ist das?) 10.05.08, 10:35 W Ausländerbehörde dowodow nie uznaja, musisz miec i tak paszport (wydawali mi potwierdzenie Freizügigkeit w styczniu 2006) Odpowiedz Link
annajustyna Re: :)) annajustyna zartuje 10.05.08, 10:34 W 2003/2004 wydawali taka wkladke do paszportu (to mialam na mysli). A paszport i tak musisz miec, bo Freizügigkeitstitel jest wazny tylko z paszportem (napisane jest jak byk). Odpowiedz Link
bo4630 nie masz racji. 10.05.08, 11:41 Freizuegigkeitsbescheinigung ważne jest z dokumentem stwierdzającym tożsamość, a więc paszportem LUB dowodem osobistym. Napisane jak byk jest w Twoim przypadku "krowo", ponieważ przedłożyłaś paszport, a mogłaś też przedłożyć dowód osobisty. Odpowiedz Link
annajustyna Re: nie masz racji. 10.05.08, 11:53 Przedlozylam oba. Pan powiedzial, ze interesuje go tylko paszport. I nie odpowiadaj, Mareczku, na moje posty, bo do Ciebie nie pisze. Albo idz i zmien kolejny raz nicka, trollu (w koncu tylko tak sie realizujesz w zyciu)... Odpowiedz Link
bo4630 odpowiadać będę, żeby uchronić 10.05.08, 11:57 pozostałych forumowiczów przed Twoimi bredniami, a Ty nie musisz tego czytać. Odpowiedz Link
bo4630 po to są niki, żeby nie zwracać się 10.05.08, 12:01 do siebie po imieniu. Nie spoufalaj się. Odpowiedz Link
annajustyna Tak a propos Polski w Schengen... 10.05.08, 10:38 Czy wciaz istnieje obowiazek meldunku w Ausländerbehörde po 3 miesiacach pobytu, od kiedy PL jest w Schengen? Pytam, bo chlopu konczy sie paszport, a nie ma kiedy wyrobic nowego (nowy dowod ma). Na EG-Freizügigkeitsbescheinigung napisane ejst, ze jest wazne tylko z paszportem... Odpowiedz Link
bo4630 po co Twojemu chłopu taka prawniczka, która 10.05.08, 11:43 dowiaduje się na forach? Ja bym już dawno wymienił na jego miejscu. Odpowiedz Link
annajustyna Re: po co Twojemu chłopu taka prawniczka, która 10.05.08, 11:51 Ale on nie ma kiedy. Aby wymienic w PL musialby jezdzic dwa razy w te i nazad. Aby wystapic do konsulatu, musialby przytargac z PL aktualny akt urodzenia i malzenstwa. Odpowiedz Link
bo4630 niech idzie po kolejne Freizuegigkeitsbescheinigun 10.05.08, 11:59 g, tym razem z dowodem osobistym. Odpowiedz Link
annajustyna Re: niech idzie po kolejne Freizuegigkeitsbeschei 10.05.08, 12:07 Ale byc moze tego Freizügigkeit juz nie potrzebuje. I to chcialam tutaj wyjasnic. Odpowiedz Link
bo4630 nie potrzebuje, jezeli opuszcza Niemcy. 10.05.08, 14:26 Jezeli chce tutaj przebywac dluzej to potrzebuje. Nie zapominaj, ze mozna pozbawic obywatela unijnego prawa do wjazdu i pobytu na terenie danego panstwa. I dlatego konieczne jest posiadanie Freizügigkeitsbescheinigung. Napisalem to prostym, zrozumialym jezykiem, zebys nie miala watpliwosci. Odpowiedz Link
annajustyna Re: nie potrzebuje, jezeli opuszcza Niemcy. 10.05.08, 15:08 Ok. Ale obywatele tzw. starej Unii tego nie potrzebuja (mowie o meldunku w Ausländerbehörde, atylko ten urzad wydaje to Bescheinigung). Potrzebuja natomiast Angole, ale oni nie sa w Schengen. Odpowiedz Link
bo4630 BASTA!!!! 10.05.08, 17:03 Przestan w koncu opowiadac glupoty, macisz w glowie naiwnym, ktorzy Ciebie czytaja. www.aufenthaltstitel.de/freizuegigkeitsgeu.html Odpowiedz Link
annajustyna Re: BASTA!!!! 11.05.08, 11:29 Dalej nie rozumiesz - chodzi mi o obowiazek zgloszenia sie w Ausländeramcie i uzyskania papiorku pod nazwa potw. prawa do unijnego przeplywu osob. Czy Polacy wciaz tego potrzebuja od czasu wejscia do Schengen? Wczesniej na pewno istnial obowiazek uzyskania takowego po 3 miesiacach meldunku w De. Odpowiedz Link
bo4630 znasz język więc poczytaj: 11.05.08, 13:32 www.aufenthaltstitel.de/freizuegigkeitsgeu.html Odpowiedz Link
fan.club Nie żartuj! Chłopa byś wymienił? 10.05.08, 17:38 Kto by pomyślał, że Ty taki... Odpowiedz Link