henwoj2 16.01.09, 20:42 Jakie trzeba mieć ubezpieczenie,żeby otrzymać 100% Kindergeld. Czy wystarczy prywatna Krankenkasa? Jeśli ktoś może pomóc,to dzięki wielkie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
info-tw Re: 100% Kindergeld..... 16.01.09, 20:51 A co ma Kindergeld z ubezpieczeniami wspólnego? Odpowiedz Link
kokolores Re: 100% Kindergeld..... 16.01.09, 20:53 ..i tych procentow tez nie rozumiem . ;o) Koko Odpowiedz Link
kokolores Re: 100% Kindergeld..... 16.01.09, 20:55 www.arbeitsagentur.de/nn_26532/zentraler-Content/A09-Kindergeld/A091-steuerrechtliche-Leistungen/Allgemein/Kindergeld.html ;o) Koko Odpowiedz Link
henwoj2 Re: 100% Kindergeld..... 16.01.09, 21:07 Te strony już przeglądałem. Nic tam nie znalazłem o uwarunkowaniach wysokości przyznanego Kindergeld. Jakiś czas temu przyznano mi 50%,czyli 77€ na dziecko. W ROPS w Toruniu powiedziano mi,że jeśli płaci się ubezpieczenie w Niemczech,to Familienkasse musi przyznać 100%.Nie dowiedziałem się niestety jaki to musi być ubezpieczenie(pani tego nie wiedziała). Może ktoś wie czy musi być voll,czy wystarczy Krankenversicherung?? Odpowiedz Link
caysee Re: 100% Kindergeld..... 16.01.09, 21:28 Czemu o wysokosc Kindergeld dowiadujesz sie w Toruniu? Odpowiedz Link
henwoj2 Re: 100% Kindergeld..... 16.01.09, 22:28 caysee napisała: > Czemu o wysokosc Kindergeld dowiadujesz sie w Toruniu? > > Bo w Polsce świadczeniami z UE zajmują się RegOśrPomSpoł. Mój jest w Toruniu. Odpowiedz Link
info-tw Re: 100% Kindergeld..... 16.01.09, 21:46 henwoj2 napisał: > Jakiś czas temu przyznano mi 50%,czyli 77€ na dziecko. No bo bogaty pewnie jesteś to Ci obcięli ;) Odpowiedz Link
noie Re: 100% Kindergeld..... 17.01.09, 10:21 KIndergeld nie zalezy tez od ubezpieczenia . Odpowiedz Link
kokolores Re: 100% Kindergeld..... 17.01.09, 14:03 .....napisz wiecej szczegolow ,mieszkasz , placisz podatki w DE , zyjesz z dzieckiem i jego matka ??? ;o) Koko Odpowiedz Link
annajustyna Re: 100% Kindergeld..... 17.01.09, 14:44 Pewnie chodzi o to, ze za jedno dziecko wpisuja do Lohnsteuer 0,5 przy Kinder. Mozna wystapic o 1, jesli sie udowodni, ze dziecko tak naprawde jest utrzymywane tylko przez 1 osobe. Odpowiedz Link
renata3 Re: 100% Kindergeld..... 17.01.09, 15:26 Aby dostac Kindergeld nie wystarczy ubezpieczenie prywatne - musisz w Niemczech placic podatki - Odpowiedz Link
lepian4 Re: 100% Kindergeld..... 05.11.09, 07:35 Wystarczy ALG II i mozna byczyc sie nawet w Toruniu Odpowiedz Link
nana_c Re: 100% Kindergeld..... 30.10.09, 23:46 annajustyna napisała: > Pewnie chodzi o to, ze za jedno dziecko wpisuja do Lohnsteuer 0,5 przy Kinder. > Mozna wystapic o 1, jesli sie udowodni, ze dziecko tak naprawde jest utrzymywan > e > tylko przez 1 osobe. Tez mam pól dziecka na karcie podatkowej, a otrzymuje caly Kindergeld. Odpowiedz Link
henwoj2 Re: 100% Kindergeld..... 18.01.09, 18:39 Oczywiście płacę podatki,a teraz również KK. Nie wiem tylko czy to wystarczy,aby ubiegać się o 100% świadczenia. Wiem,że żona i dzieci nie muszą być tu zameldowani(to świadczenie jest z UE). Odpowiedz Link
kokolores Re: 100% Kindergeld..... 18.01.09, 19:56 Jesli nie pobierasz swiadczen w Polsce (rodzinnego np.) to IMO powinno wystarczyc. :o) Koko Odpowiedz Link
alpepe Re: 100% Kindergeld..... 19.01.09, 10:21 co napisali Ci w odmowie? Bo mojemu mężowi odpisali, że miałam prawa do polskiego odpowiednika Kndergeldu, co oczywiście jest nieprawdą, bo w POlsce nie ma zasiłku na dziecko niezależnego od dochodu. Odwołaliśmy się od decyzji, mija trzeci miesiąc, jeszcze nam nie odpowiedzieli, ale wiem, bo mops z mojego miasta przysłał nam odpis decyzji, że przesyła to do ROPSU w Katowicach, że niemiecki urząd po prostu chce odpowiedzi od polskiego urzędu. Na decyzji miałeś na pewno podany czas na wniesienie sprzeciwu od decyzji, jak napiszesz pismo tak jak my, to też ci powinni zwrócić tę obciętą połowę kasy. Jakbyś miał pytania, pisz na priva, bo tu rzadko zaglądam. Mieszkam teraz w Berlinie. Odpowiedz Link
wiktorynek Re: 100% Kindergeld..... 20.01.09, 13:31 przedewszystkim musi dziecko byc zameldowane w niemczech ,odemnie rzadali takze zaswiadczenia ze szkoly ,ubezpieczenia oczywiscie w niemczech. no ale najwazniejsze aby dziecko bylo w niemczech bo jak nie, to placa wtedy polowe Odpowiedz Link
alpepe Re: 100% Kindergeld..... 20.01.09, 13:51 BZDURA BZDURA BZDURA BZDURA NIe mają żadnych podstaw, by płacić połowę kindergeldu. Odpowiedz Link
wichary1 Re: 100% Kindergeld..... 20.01.09, 17:21 To nieprawda, ze dziecko MUSI tu mieszkac. My załatwialiśmy gdy ja jeszcze mieszkałam z dziećmi w Polsce.Mąż był tu sam. W ROPS-ie w Katowicach byliśmy osobiście . I tak: warunek podstawowy to odprowadzanie składek (praca) w Niemczech przez przynajmniej jednego rodzica ( od 1.05.04 nie trzeba miec nawet obywatelstwa). Po dostarczeniu tam (ROPS)i wysłaniu przez nich dokumentów czeka się na decyzję ( dosyć długo). A Kindergeld moze byc mniejszy, gdy dzieci mieszkają w Polsce jedynie gdy pobierałas w czasie, w którym się o niego starsz jakieś świadczenia w Polsce, np zasiłek rodzinny, zasiłek wychowawczy. Oni sami to odejmą i wyjaśnią w pismie za jaki okres. Wynika on z dostarczonych przez Ciebie dokumentów. Nie miałam problemów zadnych, tyle, ze przez jakis czas przed wyjazdem właśnie mieszkałam w Polsce i trzeba było dostarczyc zaswiadczenia z tamtego okresu. Tutaj jak w zegarku mam co m-c na koncie. I ta podwyżka teraz jest budująca..( mam 3 dzieci :-)) Pozdrawiam i nie daj sie !!! Odpowiedz Link
wichary1 Re: 100% Kindergeld..... 20.01.09, 17:25 www.d-pl.eu/thema571.htm Tutaj jest opisane jak to wygląda :-) Odpowiedz Link
henwoj2 Re: 100% Kindergeld..... 20.01.09, 20:43 D-PL Portal jest bardzo ciekawy. Dzięki za link. O Kindergeld informacje podobne jak w innych portalach,choć na tej stronie jakoś lepiej wyklarowane. Niestety nie znalazłem nic o uwarunkowaniach przyznania połowy Kindergeld. Odpowiedz Link
jureek Re: 100% Kindergeld..... 21.01.09, 11:14 Znajomemu przyznano Kindergeld w ten sposób, że za miesiące, w których pobierał zasiłek rodzinny w Polsce przyznano mu pełną stawkę z potrąceniem tego, co dostawał w Polsce (wyszło tego ponad 140 euro na dziecko), a za miesiące, w których zasiłku w Polsce nie pobierał, przyznano mu tylko połowę stawki, czyli 77 euro. Urządnik tłumaczył to w ten sposób, że ktoś pobiera zsiłek rodzinny w Polsce, to znaczy to, że dokładnie sprawdzone są jego uprawnienia przez polski urząd i dlatego należy się 100% (minus kwota pobierana w Polsce), a 50% wypłaca się dlatego, że niemiecki urząd nie jest w stanie dokładnie sprawdzić, czy świadczenia się należą, gdy dziecko mieszka w Polsce. Moim zdaniem jest to trochę naciągane tłumaczenie, ale tak ten urzędnik to tłumaczył. Jura Odpowiedz Link
fredula Re: 100% Kindergeld..... 31.10.09, 23:36 pierwszy raz slysze i w to nie wierze. wedlug moich informacji wtedy sa 100% bo nie ma nic odliczyc. Przesiez ROPS tez sprawdzi dane jak matka jest bezrobotna, bo ROPS jej pisze pisma i rzada dokumenty, zameldowania, czy pobiera dziecinne , koia dowodu osobistego , czy pracuje i takie tam. jak matka nie poda informacji to ROPS ma prawo sie zwacac do Skarbowki, i tam juz dostanie swoje informacje.wiec to bzdura kompletna. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: 100% Kindergeld..... 22.01.09, 14:55 bzdura,dziecko wcale nie musi byc zameldowane w Niemczech,moze mieszkac w PL i sie uczyc.Potrzeba na to jedynie stosownego zaswiadczenia.Wniosek jest inny ale nie ma w nim nic skomplikowanego,jest jednoczenie po niemiecku i po polsku. Odpowiedz Link
akl-er Re: 100% Kindergeld..... 09.02.09, 18:13 jestem też z Torunia i mieszkam w Berlinie mamy taki sam problem,ale jestem w stanie ci wytłumaczyć zadzwoń 030/70086578 Odpowiedz Link
arim28 Re: 100% Kindergeld..... 13.02.09, 15:34 Moi znaomi maja 4 letnie dziecko, przez cztery lata odmawiano im Kindergeldu, powolujac sie na rozne przepisy. Po wielu odwolaniach przyznano im 50%. Dwa miesiace temu przyznano 100% ale od momentu gdy dziecko skonczylo 3 lata :-) Nadal sie odwoluja bo wiedza, ze powinni dostac 100%. Powodzenia. Odpowiedz Link
arim28 Re: 100% Kindergeld..... 13.02.09, 15:35 Nie dopisalam, ze teraz odwoluja sie o wyrownanie od momentu narodzin dziecka. Odpowiedz Link
a-laskowska77 Re: 100% Kindergeld..... 30.10.09, 09:32 Witam. Jestem w ciąży z obcokrajowcem który ma pozwolenie na stały pobyt w niemczech. W Polsce mam dobrą pracę i nie mam zamiaru nigdzie wyjeżdżać, ale wiem, że w niemczech mogę dostać zasiłek na dziecko. Powinnam się tam zameldować? (w związku z tym wymeldować w polsce). Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor Ty nie dostaniesz nic, tylko ojciec dziecka, 30.10.09, 09:54 jeżeli je uzna. Jego dobra wola, czy te pieniądze przekaże. Miłość miłością, ale co alimentami? Małżeństwo wchodzi w grę? Odpowiedz Link
fredula Re: 100% Kindergeld..... 31.10.09, 23:31 wniosek E101 i E111 do ROPSu (nie MOPS) i dalej zobaczysz co sie dzieje. Jesli nie sa pobrane w PL pieniazki na dzieci to dostaniesz w DE caly Kindergeld, a jak w PL dostaniesz te 48 zl, to ci przelicza i ci odtraca w DE te 10 Euro czy iles tam. Obowiazuje tak nazwany "Arbeitnehmerprinzip" . Tzn tu pracujesz, ty placisz podatki, to tu dostaniesz kindergeld, przynajmniej dyferencje. no i oczywiscie tylko jak ROPS zalatwi dokumenty od matki i wysle w czasie dokumenty do niemiec, bo innaczej dostaniesz odmowe;) Odpowiedz Link