dorothy1 21.03.09, 22:45 Jaki jest w tym roku końcowy termin rozliczania podatków za ubiegły rok? Jakie są konsekwencje w przypadku nie rozliczenia się z fiskusem w Niemczech. Pozdrawiam całe forum :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: zeznania podatkowe 21.03.09, 22:53 "Soweit Sie verpflichtet sind, eine Einkommensteuererklärung zu fertigen und abzugeben, ist die Erklärung grundsätzlich bis spätestens 31. Mai des Folgejahres einzureichen; für das abgelaufene Kalenderjahr 2008 also bis 31.05.2009." tinyurl.com/cvcf5r Odpowiedz Link
zbyfauch Re: zeznania podatkowe 21.03.09, 22:56 Co do konsekwencji...nie wiem, a szukać mi się nie chce. :) Odpowiedz Link
annajustyna Re: zeznania podatkowe 22.03.09, 09:48 Jesli sie nie rozliczysz mimo ponaglen ze strony Finanzamtu, grozi Ci kara w wysokosci do 10% calej kwoty podatku (nie tylko zaleglego, ale tez tego zaplaconego). Ale: platnicy I i IV klasy nie musza skladac np. w ogole zeznania, chyba ze mieli Freibeträge na karcie podatkowej. Obowiazek zlozenia zeznania maja podatnicy klas: III, V, VI, II. Ponadto wszyscy pobierajacy tzw. Lohnersatze jak Arbeitslosengeld, Kindergeld i majacy Freibeträge. No i Selbsständige oczywiscie tez. Odpowiedz Link
annajustyna Re: zeznania podatkowe 22.03.09, 09:50 Aha - osoby, ktore dobrowolnie skladaja zeznanie (i i IV klasa podatkowa) maja teraz cztery, nie dwa lata na zlozenie zeznania w celu zwrotu nadplaonego podatku. Jesli jednak tego nie zrobia, to nie groza im zadne konsekwencje - jest to ich przywilej, nie obowiazek. Odpowiedz Link
florena82 Re: cos tutaj mi nie gra! 22.03.09, 15:19 co masz na mysli ? sama jestem ciekawa :))) Odpowiedz Link
realdirect2 to, ze przy pierwszej klasie 22.03.09, 15:21 NIE MUSZE skladac oswiadczenia. A jezeli w 2008 dostalem np. 500 000 € darowizny lub w spadku? To co? Odpowiedz Link
breili Re: to, ze przy pierwszej klasie 23.03.09, 10:10 Anna nie wiem skad masz te rewelacje. Kazdy jest zobowiazany do skladania zeznania podatkowego bez wzgledu na klase podatkowa. Kolega z pracy nie sklada, bo tez wierzy ze nie musi. Bylam ostatnio u mojego doradcy podatkowego i go o to zapytalam. Kategorycznie zaprzeczyl, ze zlozenie zeznania jest nieobowiazkowe. Odpowiedz Link
annajustyna Re: to, ze przy pierwszej klasie 23.03.09, 10:42 Widac Twoj doradca podatkowy nie zna przepisow, az przykro:(. Wystarczyloby chocby poczytac, co pisze Finazministerium albo chocby te ksiazeczke, ktora dostajemy co roku z Lohsteurkarte... Odpowiedz Link
annajustyna Re: to, ze przy pierwszej klasie 23.03.09, 10:49 norm.bverwg.de/jur.php?estg,46 § 46 Abs.2 Punkt 3 Einkommensteuergesetz: Besteht das Einkommen ganz oder teilweise aus Einkünften aus nichtselbständiger Arbeit, von denen ein Steuerabzug vorgenommen worden ist, so wird eine Veranlagung nur durchgeführt,(...)wenn für einen Steuerpflichtigen, der zu dem Personenkreis des § 10c Abs. 3 gehört, die Lohnsteuer im Veranlagungszeitraum oder für einen Teil des Veranlagungszeitraums nach den Steuerklassen I bis IV unter Berücksichtigung der Vorsorgepauschale nach § 10c Abs. 2 zu erheben war; No chyba ze kolega ma jakiejs dodatkowe dochody, ale piszemy o sytuacji standardowej, nie wyjatku. Odpowiedz Link
breili Re: to, ze przy pierwszej klasie 23.03.09, 11:08 Ale numer! Wyglada na to, ze moj doradca podatkowy to baran ;) Odpowiedz Link
annajustyna Re: to, ze przy pierwszej klasie 23.03.09, 11:21 Baran, niekoniecznie. Wydaje mi sie, ze strateg:P. Ludzie sie wystrasza, ze terminy gonia i przyjda do niego:P. A powaznie - chyba malo ludzi pracujacych zawodowo tak naprawde nie podlega obowiazkowi zlozenia zeznania - chocby odsetki bankowe ponad niewielka kwote wolna od podatku moga ich do tego zobowiazywac. No i warto jednak trzymac sie jakis termonow, bo inaczej to czlowiek nigdy by tego zeznania nie zlozyl, a zazwyczaj przy I i IV klasie cos sie jednak dostaje z powrotem... Odpowiedz Link
realdirect2 jezeli obawiasz sie, ze nie zdazysz, 22.03.09, 06:47 to popros nieformalnie w maju o przedluzenie terminu. Nie musisz uzasadniac. Jezeli wiesz, ile potrzebujesz czasu, to napisz. Nie ma problemu z prolongata. P.S. Z jednej strony pracownicy finansowego to "normalni" ludzie, z drugiej - sa przeciazeni praca i gdyby mogli, sami zaczeliby zwracac sie z propozycjami przedluzenia terminu. Tylko, ze to jeszcze bardziej by przyspieszalo narastanie akt na biurku. Odpowiedz Link
lifesurfer Re: zeznania podatkowe 22.03.09, 17:31 niby trzeba do konca maja (jezeli rozliczasz sie sama a nie z doradca), my skladalismy w sierpniu bez zadnego przedluzenia-bez zadnych konsekwencji. Odpowiedz Link
annajustyna Re: zeznania podatkowe 22.03.09, 17:43 Trzeba, jelsi ma sie obowiazek zlozenia tego zeznania (klasa III, V, VI albo jakielkowiek zasilki), w przeciwnym wypadku ma sie 4 lata (Klasa I lub IV, jelsi zadne dodatkowe dochody badz zwolnienia podatkowe). W praktyce termin w maju jest nieistotny - dopiero jesli nie zlozy sie po 30 wrzesnia, to moga przyslac Mahnung i wyznaczyc nam ostateczny, nieprzekraczalny termin. Odpowiedz Link
shabbat.shalom kupę forsy zurück. ... 22.03.09, 17:40 dorothy1 napisała: Jakie są konsekwencje --------------------------------- Odpowiedz Link