Dodaj do ulubionych

zeznania podatkowe

21.03.09, 22:45
Jaki jest w tym roku końcowy termin rozliczania podatków za ubiegły
rok?
Jakie są konsekwencje w przypadku nie rozliczenia się z fiskusem w
Niemczech.
Pozdrawiam całe forum :)
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: zeznania podatkowe 21.03.09, 22:53
      "Soweit Sie verpflichtet sind, eine Einkommensteuererklärung zu fertigen und
      abzugeben, ist die Erklärung grundsätzlich bis spätestens 31. Mai des
      Folgejahres einzureichen; für das abgelaufene Kalenderjahr 2008 also bis
      31.05.2009."

tinyurl.com/cvcf5r
      • zbyfauch Re: zeznania podatkowe 21.03.09, 22:56
        Co do konsekwencji...nie wiem, a szukać mi się nie chce. :)
        • annajustyna Re: zeznania podatkowe 22.03.09, 09:48
          Jesli sie nie rozliczysz mimo ponaglen ze strony Finanzamtu, grozi Ci kara w
          wysokosci do 10% calej kwoty podatku (nie tylko zaleglego, ale tez tego
          zaplaconego). Ale: platnicy I i IV klasy nie musza skladac np. w ogole zeznania,
          chyba ze mieli Freibeträge na karcie podatkowej. Obowiazek zlozenia zeznania
          maja podatnicy klas: III, V, VI, II. Ponadto wszyscy pobierajacy tzw.
          Lohnersatze jak Arbeitslosengeld, Kindergeld i majacy Freibeträge. No i
          Selbsständige oczywiscie tez.
          • annajustyna Re: zeznania podatkowe 22.03.09, 09:50
            Aha - osoby, ktore dobrowolnie skladaja zeznanie (i i IV klasa podatkowa) maja
            teraz cztery, nie dwa lata na zlozenie zeznania w celu zwrotu nadplaonego
            podatku. Jesli jednak tego nie zrobia, to nie groza im zadne konsekwencje - jest
            to ich przywilej, nie obowiazek.
            • realdirect2 cos tutaj mi nie gra! 22.03.09, 13:56
              czy mam napisac co?
              • florena82 Re: cos tutaj mi nie gra! 22.03.09, 15:19
                co masz na mysli ? sama jestem ciekawa :)))
                • realdirect2 to, ze przy pierwszej klasie 22.03.09, 15:21
                  NIE MUSZE skladac oswiadczenia.
                  A jezeli w 2008 dostalem np. 500 000 € darowizny lub w spadku? To co?
                  • breili Re: to, ze przy pierwszej klasie 23.03.09, 10:10
                    Anna nie wiem skad masz te rewelacje. Kazdy jest zobowiazany do
                    skladania zeznania podatkowego bez wzgledu na klase podatkowa.
                    Kolega z pracy nie sklada, bo tez wierzy ze nie musi. Bylam ostatnio
                    u mojego doradcy podatkowego i go o to zapytalam. Kategorycznie
                    zaprzeczyl, ze zlozenie zeznania jest nieobowiazkowe.
                    • annajustyna Re: to, ze przy pierwszej klasie 23.03.09, 10:42
                      Widac Twoj doradca podatkowy nie zna przepisow, az przykro:(.
                      Wystarczyloby chocby poczytac, co pisze Finazministerium albo chocby te
                      ksiazeczke, ktora dostajemy co roku z Lohsteurkarte...
                      • annajustyna Re: to, ze przy pierwszej klasie 23.03.09, 10:49
                        norm.bverwg.de/jur.php?estg,46
                        § 46 Abs.2 Punkt 3 Einkommensteuergesetz:

Be­steht das Ein­kom­men ganz oder teil­wei­se aus Ein­künf­ten aus
                        nicht­selb­stän­di­ger Ar­beit, von denen ein Steu­er­ab­zug vor­ge­nom­men
                        wor­den ist, so wird eine Ver­an­la­gung nur durch­ge­führt,(...)wenn für einen
                        Steu­er­pflich­ti­gen, der zu dem Per­so­nen­kreis des § 10c Abs. 3 ge­hört, die
                        Lohn­steu­er im Ver­an­la­gungs­zeit­raum oder für einen Teil des
                        Ver­an­la­gungs­zeit­raums nach den Steu­er­klas­sen I bis IV unter
                        Be­rück­sich­ti­gung der Vor­sor­ge­pau­scha­le nach § 10c Abs. 2 zu er­he­ben war;

No chyba ze kolega ma jakiejs dodatkowe dochody, ale piszemy o sytuacji
                        standardowej, nie wyjatku.
                        • breili Re: to, ze przy pierwszej klasie 23.03.09, 11:08
                          Ale numer! Wyglada na to, ze moj doradca podatkowy to baran ;)
                          • annajustyna Re: to, ze przy pierwszej klasie 23.03.09, 11:21
                            Baran, niekoniecznie. Wydaje mi sie, ze strateg:P. Ludzie sie wystrasza, ze
                            terminy gonia i przyjda do niego:P. A powaznie - chyba malo ludzi pracujacych
                            zawodowo tak naprawde nie podlega obowiazkowi zlozenia zeznania - chocby odsetki
                            bankowe ponad niewielka kwote wolna od podatku moga ich do tego zobowiazywac. No
                            i warto jednak trzymac sie jakis termonow, bo inaczej to czlowiek nigdy by tego
                            zeznania nie zlozyl, a zazwyczaj przy I i IV klasie cos sie jednak dostaje z
                            powrotem...
    • realdirect2 jezeli obawiasz sie, ze nie zdazysz, 22.03.09, 06:47
      to popros nieformalnie w maju o przedluzenie terminu. Nie musisz
      uzasadniac. Jezeli wiesz, ile potrzebujesz czasu, to napisz. Nie ma
      problemu z prolongata.

P.S. Z jednej strony pracownicy finansowego to "normalni" ludzie, z
      drugiej - sa przeciazeni praca i gdyby mogli, sami zaczeliby zwracac
      sie z propozycjami przedluzenia terminu. Tylko, ze to jeszcze
      bardziej by przyspieszalo narastanie akt na biurku.
    • lifesurfer Re: zeznania podatkowe 22.03.09, 17:31
      niby trzeba do konca maja (jezeli rozliczasz sie sama a nie z
      doradca), my skladalismy w sierpniu bez zadnego przedluzenia-bez
      zadnych konsekwencji.
      • annajustyna Re: zeznania podatkowe 22.03.09, 17:43
        Trzeba, jelsi ma sie obowiazek zlozenia tego zeznania (klasa III, V, VI albo
        jakielkowiek zasilki), w przeciwnym wypadku ma sie 4 lata (Klasa I lub IV, jelsi
        zadne dodatkowe dochody badz zwolnienia podatkowe). W praktyce termin w maju
        jest nieistotny - dopiero jesli nie zlozy sie po 30 wrzesnia, to moga przyslac
        Mahnung i wyznaczyc nam ostateczny, nieprzekraczalny termin.
    • shabbat.shalom kupę forsy zurück. ... 22.03.09, 17:40
      dorothy1 napisała:

Jakie są konsekwencje
      ---------------------------------
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka