edobermann 28.06.09, 16:06 Witam, Moglibyście podać jakieś adresy niemieckich stron www z projektami domów (do kupienia) typowymi dla niemieckiej architektury. Szukałem w google.de na frazę hausprojekte ale nic tam nie ma. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edobermann Re: Hausprojekte 29.06.09, 14:16 Ja tam widzę tylko polski archipelag i kbprojekt. Jakoś inaczej to musi się nazywać. Na frazę hausprojekte jest tylko 20.200 wyników w googa, a np. mna projekty domów aż 35 milionów. Więc musi być w Niemczech jakiś popularniejszy zwrot. Odpowiedz Link
fan.club Więcj na niemickich stronach nie znajdziesz. 29.06.09, 15:49 Projekty do kupienia są w tym kraju nieznane, a architekci i tak przymierają głodem. Odpowiedz Link
edobermann Re: Więcj na niemickich stronach nie znajdziesz. 01.07.09, 12:37 To jak oni domy stawiają? Przecież żeby postawić chałupę potrzebny jest projekt. Takie fajne kiedyś domy widziałem w Niemczech i chciałbym taki sam zbudować ale nie mogę nigdzie znaleźć projektu. Odpowiedz Link
quasi.modo Re: Domy, architektura w Niemczech 01.07.09, 16:46 Na początek dwa pytania: 1. Budować chcesz w Polsce, czy w Niemczech? 2. No i na czym polegała fajność tych domów, które widziałeś? Podobały ci się ze względów estetycznych, czy chodzi o jakąś konkretną technologię. O ile zdążyłam się zorientować, to w Niemczech istnieje bogata oferta domów pod klucz. Oferują nie tyle projekt, co całe wykonanie. Jest co najmniej kilka łatwo dostępnych magazynów z propozycjami takich projektów, np. "HausBau", "EfficienzHäuser". Kupić to można np. tu: www.buecherdienst.de/start.asp?sn=on albo w każdej księgarni, czy nawet na stacji benzynowej. Prezentowane tam domki są całkiem sensowne pod względem estetyki i rozplanowania przestrzeni. Jeśli chcesz budować w Polsce, to radziłabym zaopatrzyć się w kilka numerów, przejrzeć co się podoba i pójść z tym do lokalnego architekta, żeby zrobił projekt od początku, ale w tym konkretnym stylu. Niestety, każdy gotowy projekt - nawet gdybyś go dostał - wymaga bowiem przeróbek (zwłaszcza, że polskie prawo budowlane różni się od niemieckiego). Oprócz tych reklamówek są jeszcze magazyny dotyczące designu w szerszym tego słowa znaczeniu. Tam pokazywane są takie bardziej odjechane chatki, wnętrza, itp. Z takich polecam "Häuser" lub "Architektur & Wohnen" (A&W). Do kupienia również w polskich Epmikach. A jeśli chcesz budować w Niemczech, to chyba też trzeba iść do architekta. Wydaje mi się, że wiele firm ma swoje własne "projekty gotowe" i w pakiecie przerabia je do warunków na działce. Odpowiedz Link
quasi.modo Re: Domy, architektura w Niemczech 01.07.09, 16:49 quasi.modo napisała: np. "HausBau", "EfficienzHäuser". "EffizienzHäuser" oczywiście... Odpowiedz Link
edobermann Re: Domy, architektura w Niemczech 03.07.09, 13:23 No chciałbym w Polsce wybudować. Też zauważyłem że w Niemczech popularne jest "Fertighaus" czyli projekt+budowa. Zorientowałem się że w Niemczech kupowanie samego projektu nie jest zbyt popularne. Odpowiedz Link