hummor 30.07.09, 09:34 witam, moze ktos wie, czy w tym pieknym kraju mozna zalozyc Gewerbe bedac jednoczesnie zapisanym na studia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gadupa Re: help 30.07.09, 09:36 hehehe Teraz Flohmarkt bedziesz na gewerbe sprzedawac? heheheheh U nas takie gewerbe dostaje sie w Caritasie. Tam trzeba zlozyc wniosek i czekac. hehehe Odpowiedz Link
iwonakk112 Re: help 30.07.09, 09:40 Wiem, ze moja siostra studiuje i ma zalozona Gewerbe juz od 3 lat, ale wiem tez, ze trzeba koniecznie sie dowiedziec z jakimi konsekwencjami moze sie to wiazac. Moze byc tak, ze traci sie jakies prawa, ktore przysluguja studentom. Niestety nie wiem dokladnie jak to jest. Na pewno zachowuje sie prawa do biletu studenckiego. Nie wiem jak jest z Krankenkasse. Wszyscy prowadzacy dzialalnosc musza sie sami ubezpieczac, a to nie maly koszt. Koniecznie trzeba sie udac do opiekuna i zapytac o wszystko dokladnie. Kazdy przypadek jest bardzo indywidualny. Pozdrawiam Odpowiedz Link
gadupa Re: help 30.07.09, 09:52 Duzo wiecej za ubezpieczenie placa Angestellte i nie maja wyboru. Odpowiedz Link
thunder-mug To było gdzie indziej... 30.07.09, 10:18 hummor napisała: > witam, moze ktos wie, czy w tym pieknym kraju mozna zalozyc Gewerbe bedac > jednoczesnie zapisanym na studia? ======================================================= Niejaki Bill Gates tak właśnie swoje Gewerbe zaczął. Ale potem studia porzucił, bo tam tylko niepotrzebne bzdury uczyli... Ale to nie było “w tym pięknym kraju “ To było gdzie indziej... Odpowiedz Link
annajustyna Re: help 30.07.09, 11:05 Jesli studiujesz na Vollzeit, to teoretycznie mozesz, ale nie chwal sie tym na uczelni. Odpowiedz Link
hummor Re: help 30.07.09, 13:18 Bo jestem teraz arbeitslose Penner, gdyz wypracowalam limit 3 miesiecy na Vollzeit , a tu wakacje w pelni... W AAgentur powiedzieli mi , ze juz nie moge w tym roku pracowac, a w Beratung für ausländische Studierende, ze moge, gdyz jestem z Polski(EU) i pomimo fazy przejsciowej, pol. studenci moga tu pracowac ile chca. I teraz nic juz nie wiem. Chyba spadam na Wyspy. Odpowiedz Link
annajustyna Re: help 30.07.09, 13:23 Mozesz na Vollzeit do 3 miesiecy (90 dni w roku), a poza tym na Minijob bez ograniczen. A jak dlugo jestes juz w Niemczech? Czasem to wystarczy dla AAgentur, by uzyskac nieograniczone prawo pracy? Odpowiedz Link
hummor Re: help 30.07.09, 13:42 2 i pöl roku, a co mnie najbardziej wnerwia,to to, ze möj maz, inz., dostal tu unbefristete, a mi nie przyznali:( Odpowiedz Link
annajustyna Re: help 30.07.09, 14:00 Jesli Twoj maz ma unbefristet, to Ty automatycznie tez!!! Trafilas na wybitnych burakow w AA!!! Idz i ZAZADAJ przyslugujace Ci unbefristete Arbeitsgenehmigung für ganz Deutschland!!! Aaa, dlaczego niektorzy urzednicy sa tak niekompetentni/wredni?! Odpowiedz Link
hummor Re: help 30.07.09, 14:08 bo nie lubia swoich wschodnich sasiadöw?? w AA powiedzieli, ze möj maz nie pochodzi z EU( jest Guinejczykiem), dlatego mi nie przysluguje. Chociaz w paragrafie 29 (Awww.juraforum.de/gesetze/AufenthG/29/29_AufenthG_familiennachzug_zu_ausl%E4ndern.html) jest inaczej napisane. Odpowiedz Link
annajustyna Re: help 30.07.09, 14:14 Wydrukuj ten Gesetz i pokaz temu basztylowi/dziadowi z AA czarno na bialym! A mozesz zdradzic, w ktorym rejonie Niemeic jestes? Z tego co wiem w Bawarii dosc czesto maja miejsce takie szykany... Odpowiedz Link
annajustyna Re: help 30.07.09, 14:41 To i tam takie "niedouczone". idz jeszcze raz, tym razem z ustawa, kopia zezwolenia i paszportu meza. Powodzenia! Odpowiedz Link
hummor Re: help 30.07.09, 15:17 dzieki teraz to ja ide do prawnika (kostenlos für Studenten:)) Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor Małżonek po polsku jest GWinejczykiem, 30.07.09, 15:42 przez GW, jak Gazeta Wyborcza ;) Odpowiedz Link
thunder-mug Re: Małżonek po polsku jest GWinejczykiem, 30.07.09, 16:07 juzniewqrwionylektor napisała: > przez GW, jak Gazeta Wyborcza ;) ============================================ Na wygnaniu za chlebem w Dojczlandzie zapomina się ojczystego języka. Odpowiedz Link
thunder-mug Re: pytająca przyjechała na studia, 30.07.09, 16:49 juzniewqrwionylektor napisała: > nie tak jak ty. ============================ Ale jej małżonek już wystudiowany... Ciekaw, czy kiedyś odważą się żyć w Polsce? Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor Re: pytająca przyjechała na studia, 30.07.09, 22:37 thunder-mug napisała: > Ciekaw, czy kiedyś odważą się żyć w Polsce? > Nie, ponieważ Twoi Rodacy są ksenofobami. Odpowiedz Link
thunder-mug ponieważ Twoi Rodacy są ksenofobami... 31.07.09, 07:09 juzniewqrwionylektor napisała: > thunder-mug napisała: > > > > Ciekaw, czy kiedyś odważą się żyć w Polsce? > > > Nie, ponieważ Twoi Rodacy są ksenofobami. ======================================================== Zanosi się na to, że “w tym pięknym kraju“, z kiczowatymi Gartenzwergami, niedouczonymi urzędnikami,trza się będzie na dożywocie szykować... Niemiaszki mają duże serce, każdego przytulą... Albo mgliste wyspy miądzy Morzem Północnym i Atlantykiem.... Ale i tam coraz więcej ksonofobicznch Polaków.... ### Scenka, którą opisuje Bożena, jest jedną z typowych migawek z życia codziennego wielkich globalnych miast borykających się z problemem wielokulturowości, a Londyn jest tylko jednym z przykładów. Dla świeżo upieczonego emigranta z Europy Wschodniej, który z zagadnieniem różnorodności rasowej i kulturowej styka się z rzadka, tego typu obrazek staje się podstawą do wytworzenia sobie trwałych wyobrażeń i poglądów. W przypadku opisanej scenki pogląd ten brzmi: Afrykańczycy, zwani przez nas obcesowo Murzynami, są irytujący i głośni - jak uczniowie, których Bożena ma nieszczęście spotykać w drodze do pracy. ### wiadomosci.onet.pl/1308448,2678,1,1,kioskart.html Odpowiedz Link