Dodaj do ulubionych

witamy sie

19.01.11, 13:21
Witam
Jestem mamą Rafalka (4.5) i Hubercika ( 2 lata i 7msc) który jest po wstępnej diagnozie w PPP ( do orzeczenia brakuje jeszcze nam opini psychiatry ale z powodu ospy synka przesunie nam sie to w czasie)
Mieszkam 30 km od Poznania( wies za Kostrzynem) oboje z mezem pracujemy w Poznaniu. I mam mase pytan

-jakie przedszkole polecacie . Czym sie kierowac przy wyborze, czy odlegloscia od pracy (pracuje na Ratajach) czy moze to temat drugorzedny (bo przedszkole zapewnia transport (i podpytanie czy w takim busie ktos w srodku pilnuje dzieci? jak on usiedzi?)
- czy to prawda ze pierwszenstwo w dostawaniu sie do przedszkla maja dzieci z Poznania skoro gmina wystawi odpowiedni papierek (nie maja zadnego przedszkola specjanego) Moze lepiej rozlicze w tym roku PIT ze niby mieszkam u znajomych w Poznaniu?bo liczy sie adres zamieszkania nie zameldownia
- co po orzeczeniu tzn jakie dalsze kroki? kt ułozy mi calosciowa terapie dla dziecka? czy kogos polecacie? co z diagnozą SI i gdzie? czy ma sens rzucac sie na Prodeste ? mam na razie totalny metlik....
- jak tylko dostane w reke orzeczenie zaczne szukac miejsca w predszkolu ale licze sie z tym ze do wakacji maly bedzie w przedszkolu w Kostrzynie (kt mu ewidentnie nie sluzy) Musze jakos wkomponowac z zycie terapie i dojazd. Moge z malym cwiczyc doc duzo w domu (mam wolne piatki oraz przywilej naczyciela wszytskie ferie wakacje itp)Stad moje pyt o Prodeste bo troche kase bija na tym biznesie ale pyt czy warto? Na wolontariusza nie mam co liczyc (dojazd) na SUO chyba tez nie. Ponoc neurolopeda z Poznania dociera do Kostrzyna to cala oferta moj gminy.
Z gory dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: witamy sie 19.01.11, 14:06
      Witaj Mysia
      Autyzm?
      • mysia2000 Re: witamy sie 19.01.11, 14:23
        tak i to ponoć całościowy. najbrdziej zaburzona mowa (zaczyna gaworzyc) i rozumienie. tuli sie i daje buziaki, dosc otwarty, reaguje na imi i prost zakazy, z bratem lapie kontakt (zabawy ruchowa) bez potrzeby niezminennosci w zyciu, mega poczucie rownowagi, wspiananie sie gdzie popadnie,skakanie, utruwajac zycie stereotypia tzn ukladanie rzeczy kt sa takie same. wystarcza 3 takie same rzeczy czegkolwiek (najgorzej kredki, klocki, sztucce) niedoczucie bolu, gryzie i je rzeczy niejadalne( szczegolnie gdy oglada bajki). sorry za chaos ale ja tez mam w glowie nie lepiej....
    • gemmavera Re: witamy sie 19.01.11, 15:30
      Witaj :)
      Na część Twoich pytań z pewnością odpowie Marychna, która jest z Poznania właśnie. :)
      A czekając, aż zajrzy na forum, poszperaj w wyszukiwarce (marychna31).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka