08.03.11, 15:09
Słyszałam, że dla dzieci z autyzmem wskazane jest realizowanie sekwencji, chciałabym się dowiedzieć, czym różni się sekwencja edukacyjna od stymulacyjnej, czy to to może to samo? Czy Wy robicie coś takiego z Waszymi dziećmi? Pytam, bo moja siostrzenica ma zdiagnozowany autyzm, ma 5 lat, może to mogłoby jej pomóc?
Obserwuj wątek
    • roggalique Re: Sekwencje 08.03.11, 21:23
      aggelti napisała:

> Słyszałam, że dla dzieci z autyzmem wskazane jest realizowanie sekwencji,

Jest to jedna z technik terapeutycznych.

> chciałabym się dowiedzieć, czym różni się sekwencja edukacyjna od stymulacyjnej, czy
      > to to może to samo?

Sekwencja stymulacyjna, jak sądzę odnosi się do stymulacji sensorycznej wg metody Carla Delacato. Są to zestawy ćwiczeń do codziennego wykonywania z dzieckiem. Poszczególne bodźce oddziałują na poszczególne zmysły. Celem stosowania takiej stymulacji jest poprawa funkcjonowania sensorycznego, o przekłada się na zmniejszenie autostymulacji u dziecka.
      Ćwiczenia te to w dużym skrócie rozmaite masaże różnych części ciała, wykorzystuje się latarki i inne źródła światła, instrumenty, zapachy itd.

Natomiast sekwencja edukacyjna, jak nazwa wskazuje, oznaczać będzie zestaw ćwiczeń rozwojowych, "edukacyjnych", rozwijających różne sfery: poznawczą, komunikację, motorykę...

pozdrawiam
      r.
      • aggelti Re: Sekwencje 08.03.11, 22:01
        Dziękuję za odpowiedź, a czy obie sekwencje to zestaw takich samych ćwiczeń? Czy to nie nudzi dziecka, zwłaszcza jeżeli chodzi o sprawy edukacyjne, czy to są takie same zadania do zrobienia? Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej. Czy mogłabym prosić o jakieś przykłady ćwiczeń? ja wiem, że to na pewno sprawa indywidualna i ustala to nauczyciel czy inny specjalista ale chciałabym zasięgnąć jak najwięcej informacji. Ile razy dziennie prowadzi sie taką sekwencję, czy ta stymulacyjna realizowana jest wraz z edukacyjną czy najpierw jedna przez jakiś czas a potem druga? Przepraszam, jeżeli moje pytania są banalne.
        • roggalique Re: Sekwencje 08.03.11, 22:22
          aggelti napisała:

> Dziękuję za odpowiedź, a czy obie sekwencje to zestaw takich samych ćwiczeń?

No, nie. Stymulacyjna oddziałuje na ZMYSŁY (wzrok, słuch, czucie, równowaga, węch, smak), a edukacyjna rozwija SFERY ROZWOJOWE (ruchowa; rozwój społeczny, mowa, samodzielność, rozwój umysłowy, naśladownictwo...)

> Czy to nie nudzi dziecka, zwłaszcza jeżeli chodzi o sprawy edukacyjne, czy to są
          > takie same zadania do zrobienia?

Sądzę, że tak można zrobić, że nie nudzi. To jest technika przeznaczona przeważnie dla dzieci słabiej funkcjonujących, które mają problemy zupełnie podstawowe.

> Ile razy dziennie prowadzi sie taką sekwencję, czy ta s
          > tymulacyjna realizowana jest wraz z edukacyjną czy najpierw jedna przez jakiś c
          > zas a potem druga?

Metoda Delacato (stymulacja zmysłów) zakłada regularną, codzienną realizację.
          Sądzę, że z ćwiczeniami edukacyjnymi to jest sprawa indywidualizacji.

> Przepraszam, jeżeli moje pytania są banalne.

Nie, czemu? Pominąłem jedynie prośbę o przykłady, bo nie ma sensu podawanie żadnych konkretnych ćwiczeń - do niczego Ci się to nie przyda.
          Napiszę Ci np. dobieranie takich samych przedmiotów - i nic Ci to nie powie, ani po co, ani na co:)

pozdrawiam
          r.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka