Dodaj do ulubionych

TUS w Warszawie

07.07.11, 07:58
podzielcie się namiarami, jeżeli znacie jakieś placówki, które robią treningi umiejętności społecznych

Scolar ma fajny (tani) projekt ale ja mam tam masakryczny dojazd.

Może znacie inne?
Obserwuj wątek
    • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: TUS w Warszawie 07.07.11, 12:03
      Chyba cala trojka na "S" ma TUS-y (a nawet czworka, bo Synapsis tez). Scolar ma TUS w ramach programu pfronowskiego i komercyjny (wtedy z pewnoscia latwiej jest umowic sie na godzine najbardziej pasujaca rodzicowi i dziecku), Synergis i Sotis tez na pewno maja. Do Synapsis niestety nie mozna sie dostac nie bedac u nich zdiagnozowanym :-(.
      Osttanio byla tu tez mowa o Przystani psychologicznej (oni sie mieszcza przy Placu Konstytucji) - tam maja trening dla dzieci zroznymi przypadlosciami ;-) - nie tylko przypadki zdiagnozowane typu ZA czy ADHD ale tez dziecio niesmiale, z innych powodow majace trudnosci z odnalezieniem sie w grupie. Ja zaczynam sie troche sklaniac wlasnie w kierunku takich mieszanych grup - moj synek teraz juz bardzo dobrze funkcjonuja, jakos odnosze wrazenie, ze nie zawsze trafia do grupy odpowiadajacej mu poziomem funkcjonowania, zalezy mi, zeby coraz lepiej nawiazywal relacje z dziecmi zroznicowanymi jak najbardziej.

Mnie tez po glowie chodzi organizacja takiego treningu dla grupy znajacych sie rodzicow i ich dzieci w podobnym wieku i poziomie funkcjonowania w ramach prywatnego uzgodnienia z terapeutami. Myslicie, ze cos takiego mialoby szanse wypalic? Wiem, ze to trudne, bo potrzebne jest miejsce pasujace wszystkim i godziny (trzeba pogodzic interesy rodzicow dzieci, ktore maja rozne plany dnia i terapeutow) i pomoce roznego typu. Nie wiem tez jak to od strony platnosci mozna by rozwiazac.

A, Kasia i jeszcze Synergis prowadzi chyba wakacyjny TUS przez caly lipiec - pisze chyba, bo sie zapisalismy, obiecali nas umowic na spotkanie w ramach doboru dzieci do grup, nam w miedzyczasie przestalo zalezec, ale oni nie zadzwonili z zadna informacja. Cena tego miesiecznego turnusu to 2200zl (niezaleznie od tego czy uczestniczy sie caly miesiac czy np. 2 tygodnie), w tym 3,5 godziny zajec dziennie - codziennie.
      • aga_sama Re: TUS w Warszawie 07.07.11, 12:15
        na przeciwko mojego bloku jest centrum po zmianę. Jesienią ogłaszali się, że mają TUS dla dzieci ze spektrum. Coś ich strona nie chce mi się załadować...
        Mają też fanpage na fb
        www.facebook.com/pages/Po-Zmian%C4%99-Centrum-Psychoterapii-i-Rozwoju-Osobowego/197312200279990
        Całościowe, może grupa tworczego rozwoju dla dzieci byłaby dobrym rozwiązaniem dla Twojego syna?
        • szalicja Re: TUS w Warszawie 07.07.11, 12:31

Czasem mają tu:
          www.konwaliowa.pl/cennik.php
          Dla mnie to akurat "rzut beretem" więc się będę czaić. Mieli w tym roku, teraz nie widzę w ofercie. Może po wakacjach. Ja muszę koniecznie bo młodego bardzo do dzieci ciągnie, ale nieudolnie je zaczepia do zabawy, czasem w głupi sposób na tyle, że dzieci się denerwują...
          • szalicja Re: TUS w Warszawie 07.07.11, 12:53
            ok, dzwoniłam, pytałam. Będą w piątki, popołudniami, od września. Grupy do 4 osób. Dzieci z autyzmem ok, ale te komunikujące się, lepiej funkcjonujące. Oczywiście najpierw jest rozmowa, spotkanie kwalifikujące do odpowiedniej grupy, z psychologiem.
            • kasia_de Re: TUS w Warszawie 07.07.11, 13:59
              do Scolara mam piekielnie daleko, Sotis ma umowy jak sekta jakaś, więc bojkotuję...

Rozważę to na Pl. konstytucji, ale Konwaliowa jeszcze bardziej mi pasuje, muszę zadzwonić

Dzięki dziewczyny
              • monikagajewska Re: TUS w Warszawie 07.07.11, 21:58
                My jutro kończymy TUS w Przystani Szkraba, mieszczą się na Miedzianej blisko Placu Zawiszy. Grupa 5 osobowa (5-7 lat) - mój syn z autyzmem i córka baaaardzo niesmiała, chłopiec w trakcie diagnozy ZA, jeden z CZR i dziewczynka też bardzo nieśmiała. Nam się bardzo podoba i razem z innymi rodzicami oraz terapeutami ustaliliśmy, że robimy powtórkę w drugiej połowie sierpnia :) Zajęcia trwają 3 godziny. Prawdopodobnie będzie kontynuacja treningu od października w soboty.
                • szalicja Re: TUS w Warszawie 08.07.11, 11:27
                  A na czym dokładnie polegają te zajęcia? Jak to wygląda? To są jakieś ćwiczenia?
                  • monikagajewska Re: TUS w Warszawie 08.07.11, 15:09
                    przesłałam plan TUS na twój adres gazetowy :)

m.
                    • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: TUS w Warszawie 08.07.11, 16:32
                      Bedziesz tak mila i przeslesz tez na moj gazetowy :-)? Z gory dziekuje.
                      • monikagajewska Re: TUS w Warszawie 08.07.11, 17:16
                        poszło :)
    • wilma1970 Re: TUS w Warszawie 08.07.11, 19:32
      A coś dla starszych dzieci? Dla dziesięciolatka?
      Przez prawie dwa lata chodziliśmy do Sotisu, ale nie jestem zadowolona z tego miejsca.
      Ktoś mi dał namiary na zajęcia gdzieś w pobliżu dworca zachodniego, ale nie pamiętam dokładnie gdzie i nie pamiętam, kto to był, żeby się dopytać.
      • monikagajewska Re: TUS w Warszawie 08.07.11, 22:22
        w przystani szkraba ma być drugi TUS z początkiem sierpnia i tam jest grupa wiekowa 9-10 lat, nie wiem czy są jeszcze jakieś miejsca, trzeba dzwonić i się dopytać,

m.
        • szalicja Re: TUS w Warszawie 11.07.11, 11:01
          Dzięki na info ;-D
          • szalicja Monika 11.07.11, 11:03
            A tak przy okazji...znam osobę o dokładnie takim samym imieniu i nazwisku jak Twoje, też z Wa-wy...
            • monikagajewska Re: Monika 11.07.11, 22:27
              :) my "prawie" z Warszawy... konkretnie Ząbki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka