31.07.12, 14:20
Leczylyscie? Kto przepisywal leki? Pediatra? Czy jakis specjalista? Jak sie do tego zabrac? Dodam,ze badanie kalu nic nie wykazalo,wiec pediatra uznal,ze nie ma tematu...
Obserwuj wątek
    • mimamii Re: Candida 31.07.12, 14:29
      Wypowiedza sie pewnie madrzejsze glowy, doswiadczone bardziej niz ja...
      Wiem, ze zaburzenia flory bakteryjnej i pasozyty moga byc przyczyna wielu schorzen, itd.
      Ale czy Twoje dziecko ma jakies z typowych objawow candydozy?

• myszewa Re: Candida 31.07.12, 18:51
        My leczylismy kilkakrotnie. po raz pierwszy jak mlody mial 2,5 roku i podejrzenie autyzmu w zwyklym badaniu wyszla nieduza candida, pediatra przepisal coś, flucanazol? na receptę. Potem jak leczyliśmy u lekarza Dan dwukrotnie (w odstępie ok 1,5 roku) w badaniu arabitolu w moczu wyszla candida, leczylismy Nystatyną na receptę ok. 3 tygodni (nie pamietam dokladnie, piszę tak pi razy oko), potem przez okolo 2 m-cy rotacyjnie różne naturalne środki przeciwgrzybiczne (citrosept, uva ursi, candicid, candex, oregano), ponoć ta rotacja jest bardzo ważna jeśli skutecznie chce się grzyba wybić, do tego dobry probiotyk (i też probiotyki rotacyjnie, zmieniać średnio raz na m-c) oraz dieta - i tu są różne szkoly, nasza doktorka nie kazala nam calkowicie rezygnoować z owoców (i cale szczęście, mlody jest bardzo owocowy) - jedynie z niektórych - pamietam, że na liscie do wyrzucenia byl arbuz, melon, banan i chyba jablka, zalecala też ograniczyć ziemniaki do ok 2 razy w tygodniu. Z owoców dozwolone byly gruszki i jagodowe. Oczywiście rezygnacja także z cukru, miodu, slodzików (dozwolony ksylitol i stewia). Wiem, że niektórzy zalecają bardziej rygorystyczne diety, ale ja u dziecka sobie nie wyobrażam. Teraz zastanawiam się profilaktycznie na podaniu przez jakis czas czegoś naturalnego, bo mlody jest świeżo po zapaleniu ucha i kuracji antybiotykowej.
    • nefret_ete Re: Candida 31.07.12, 20:09
      2 x badanie z kału nie wykazało nic, a typowe objawy candidii były, zmieniłam więc laboratorium i okazało się , ze dziecko ma grzyba w maxymalnie możliwym do oznaczenia stężeniu.
      O leczeniu i objawach candidii , jej wpływie na autyzm pisałam juz wiele razy na tym forum, nie będę więc tego dublować. Jesli jednak masz ochote o tym poczytać zajrzyj do starych wątków
      • kaskax25 Re: Candida 31.07.12, 21:53
        u nas leczymy nawracajaca grzybice paznokci u rączek, ma przepisywany Flukonazol, pomaga.. na jakiś czas. W szafie stoi juz paraprotex tylko jakos boję sie go uzyć, psychiatra zalecił dziecku dawkę jak dla konia. Ale zaczne dawać po flukonazolu zeby dobic grzyby, Do tego ograniczam cukry, stosuję ksylitol i troche diety antygrzybicznej, Miłosz jada wybiórczo wiec cięzko o diete jak zjada tak niewiele
      • beautywomen Re: Candida 31.07.12, 22:00
        moja córka cierpiała na wysiękowe zapalenie uszu z niedosłuchem zaczęło się jak miała 2,5 roku. Powodem ciągły zalegający bakteryjny katar. Z uwagi na to, iż wszystkie mało inwazyjne metody leczenia się wyczerpały dostawała antybiotyki, katar przechodził na parę dni i od nowa. W wymazie wyszedł gronkowiec. znów antybiotyk mimo iż nie powinna go dostać. Dzisiaj ma 6 lat jakoś na wiosnę laryngolog stwierdziała że po takiej ilości antybiotyków na bank ma candide. Zrobiłam badania i rzeczywiście wyszła liczna. Skierowała nas do pani doktor która generalnie ty się zajmuje. Prywatnie oczywiście. Tam po wywiadzie i dużej ilości badań dostalismy rozpiskę probiotyków które mamy zamówić z Francji. Tak zrobiliśmy, po półtorej miesiąca stosowania probiotykow brak kataru, uszy jakby nigdy na nie chorowała i candidy brak. Różnica między naszymi krajowymi probiotykami a tymi francuskimi polega na tym iż w nich jest dużo większa dawka. co za tym idzie bierzemy jedną tabletkę dziennie a nie kilka. Mogę naprawdę polecić, bo wraz z ich zażywaniem skończyły się męki córki które tak długo trwały. Córka miała zabieg na uszy i drugi w planie który na szczęście nie odbędzie:)
        • kaskax25 Re: Candida 31.07.12, 22:09
          beautywomen mozesz podac linka do tych probiotyków, własnie właczyłam małemu Probiotic 10 ale ma tylko 20 miliardów szukam własnie czegoś "mocniejszego" a w PL ciezko
          • beautywomen Re: Candida 31.07.12, 22:19
            Są to probiotyki firmy Pileje, pierwszy tolerance miała włączony na miesiąc: www.probiotics-lactibiane.com/-Tolerance
            Drugi: www.pileje-micronutrition.fr/complements-alimentaires/microbiote/flore-intestinale_25_17_ , trzy opakowania na trzy miesiące po jednej dziennie. Podawałam tolerance rano jedna, candidis wieczorem jedna. Kończy właśnie drugie opwakowanie. Szukałam za granicą niższych cen, ale u nich tzn. od producenta było najkorzystniej. Mogę na maila gazetowego podac namiary.
            • kaskax25 Re: Candida 01.08.12, 06:45
              poprosze o namiary na maila, dobrze przeczytalam ze sa tam biliony bakterii?o_o
              • tijgertje Re: Candida 01.08.12, 09:20
                Pierwszy link otwiera mi sie w bledem, te probiotyki z drugiego maja 5-10 miliardow w kapsulce.

sama leczylam Candide w ubieglym roku. Leki, probiotyki i dieta. Chora bylam koszmarnie, myslalam, ze sie wykoncze, po kolei padaly mi rozne organy: jelita, zoladek, watroba i pluca. Leki bralam w sumie przez pol roku, po 3 miesiacach pol poczatkowej dawki, przed, w trakcie i po leczeniu mialam kontrolne badania krwi, bo te leki moga wrecz uszkodzic watrobe i nerki, na szczescie ja tolerowalam je bardzo dobrze. Nie zauwazylam, zeby w moim przypadku Candida wplywala na moj autyzm, tzn. poza tym, ze fizycznie bylam wykonczona i bardzo zmeczona, wplywu na sposob myslenia na przyklad nie zaobserwowalam, co np zdecydowanie mialo miejsce po niektorych lekach (np Hydroxyzyna, Augmentin). U mlodego Candidy nigdy nie leczylam, nie widzialam takiej potrzeby. badania mial robione kilkakrotnie, rowniez w okresie, gdy sama sie leczylam, bo bez wyraznego powodu zgubil 5 kg (z 28 na 23 przy prawie 130cm wzrostu), przeszedl ogromny regres rozwojowy, cofnal sie z rozwojem fizycznym i mowa, trudniej sie uczyl itp. Z badan nic nie wyniklo, poza tym, ze mial powiekszone wezly chlonne swiadczace o przebytej infekcji, ale niczego takiego nie zaobserwowalismy. Wszystko minelo jak reka odjal tak samo, jak sie pojawilo, wlasciwie z dnia na dzien. cos takiego przerabialismy juz drugi raz i jest to najwieksza tajemnica mlodego. Ciekawa jestem, czy kiedykolwiek sie dowiemy z czym miewa do czynienia. Obysmy nie musieli. Objawow Candidy nie ma, jest podatny na robale i odrobaczamy go dosc regularnie (2-4 razy w roku).
                • myszewa Re: Candida 01.08.12, 14:37
                  tig napisz prosze o tych zmianach ktore odczuwalas po augmentinie, to z tym antybiotykiem wiaze regres malego jak mial ponad rok..
                  • tijgertje Re: Candida 01.08.12, 14:42
                    Augmentin bardzo zle znosze. Mlody tez. Nie dosc, ze po pierwszej dawce pojawia sie biegunka, to ja bylam przycmiona, mlody podenerwowany, rozdrazniony, przymulony, po prostu nie do zniesienia. On mial augmentin 2 razy, za drugim razem tylko jedna dawke, po ktorej lekarz wpisal w karte, zeby wiecej tego leku nie dostawal i dostal cos innego. ja tez mam taki wpis, antybiotykow nie biore czesto, ten trafil mi sie tez cos ze 3 razy i choc lekarze przepisuja nieraz jako jeden z najlagodniejszych, to czulam sie po nim paskudnie, leczenie bylo gorsze niz sama choroba;)
                    • nefret_ete Re: Candida 01.08.12, 21:00
                      moje dzieci też nie tolrują augumentinu. I choć nie można się z nimi na tyle dogadać, zeby powiedziały że sie źle czują objawy które obserwowałam to: biegunka, przymulenie, rozdrażnienie i widoczne beznadziejne samopoczucie...
            • nefret_ete Re: Candida 01.08.12, 08:19
              bardzo prosze podaj mi na gazetowy email namiar na probiotyki. Z góry dziękuję!
            • donna28 Re: Candida 01.08.12, 21:41
              Proszę, podaj mi też na mejla gazetowego namiary na tego producenta.
              • beautywomen Re: Candida 01.08.12, 21:51
                dziewczyny chętnie wam podam. Może się to wydać śmieszne ale jak to zrobić? Nigdy nie wysyłałam na maila i jestem w temacie zielona:)
                • kaskax25 Re: Candida 01.08.12, 22:09
                  beautywomen napisała:

> dziewczyny chętnie wam podam. Może się to wydać śmieszne ale jak to zrobić? Nig
                  > dy nie wysyłałam na maila i jestem w temacie zielona:)
                  Totalnie nieśmieszne bo ja tez nie wiem jak:D
                • donna28 Re: Candida 03.08.12, 22:11
                  hm, też tego nie robiłam, ale wyślij może ze swojej skrzynki mejla na donna28@gazeta.pl i powinno dojść
                  • yadrall Probiotyk 04.08.12, 09:19
                    A cos takiego?
                    www.boots.com/en/Prebio-7-Probiotic-40-Capsules_35942/
                    Wyglada,ze ma biliony bakterii-dobrze widze?
                    • kaskax25 Re: Probiotyk 04.08.12, 09:35
                      yadrall napisała:

> A cos takiego?
                      > www.boots.com/en/Prebio-7-Probiotic-40-Capsules_35942/
                      > Wyglada,ze ma biliony bakterii-dobrze widze?
                      po wrzuceniu w tłumacza pisze ze 4 miliardy
                      • yadrall Re: Probiotyk 04.08.12, 16:13
                        Moj slownik mowi,ze z angielskiego brytyjskiego billion to bilion,a billion w angielskim amerykanskim to miliard,wiec sama juz nie wiem...
                    • donna28 Re: Probiotyk 04.08.12, 20:36
                      Ten probiotyk ma 4 mld bakterii.
                      • kaskax25 Re: Probiotyk 18.08.12, 09:14
                        no i wprowadziłam paraprotex, tzn chciałabym powiedzieć ze wprowadziłam. Jezu jak on śmierdzi, Miłosz powiedział stanowczo nie, pluje gryzie, zyga, próbowałam to z sokiem wymieszać i podać, bez szans, do jedzenia tez nie wrzuce bo on je tylko stałe pokarmy zadnych zup, jogurtów nic w czym moznaby to wymieszać. Ma ktoś jakiś pomysł w czym to podać zeby zneutralizować smak? Obawiam sie ze podając mu to na siłe zraze go do innych leków które na razie jakoś łyka....A moze zna ktoś podobny środek ale bez tak rażacego smaku?????
                        • nefret_ete Przyczyny grzybicy? 18.08.12, 18:26
                          ręce mi opadają z tymi grzybami. Cały czas nawracają, za każdym razem inny szczep. Gastroenterolog powiedział, ze dla niego taki stan(grzyby w ukł pokarmowym) to norma i tego sie nie leczy. Dodał jednocześnie, że jak on studiował to nikt go nie uczył o zależności czy braku zależności autyzmu i grzybów.
                          Co sądzicie o wizycie u immunologa, musi być przecież jakiś powód - dlaczego te grzyby ciągle wracają? ma ktoś pomysł? wiem że niektórzy z Was uważają, ze nie ma związku m. grzybami i autyzmem, ja jednak jestem przekonana o istnieniu takiego związku i będę wdzięczna za rady tych, którzy maja doświadczenie w poszukiwaniu przyczyn grzybicy. Dodam, że dzieci chyba od roku nie miały antybiotyku, cały czas dostają probiotyki, maja dietę, a grzyby wracają. Please help!
                          • mamamariuszka Re: Przyczyny grzybicy? 18.08.12, 21:25
                            My tez leczymy candidę. Za pierwszym razem wyszło jej bardzo, bardzo dużo (w sumie sześć plusików). Lekarz pediatra najpierw się za bardzo nie przejął tym wynikiem i zapytał po co w ogóle to badanie robiłam. Przepisał fluconazol, 4 ml 1xdziennie, 10 dni i probiotyk (dicoflor). Również powiedział, że grzybica nie ma wpływu na zachowanie dziecka, jedynie na brak apetytu. Kolejnym razem byłam u niego z wynikami badań z krwi (morfologia, OB). I nie wiem czy coś w tym czasie doczytał, czy przeraziły go wyniki (maksimum wapnia we krwi, minimum innych pierwiastków), ale kazał szybko zrobić ponowny test i dał nam skierowanie na badania immunologiczne.
                            Kolejny test był robiony jakoś miesiąc po tym pierwszym więc grzybków wyszło o połowę mniej. Przepisał wtedy silniejszy lek (wypadła mi teraz nazwa). Chciałam synka w międzyczasie umówić na te badania immunologiczne, to się dowiedziałam, że trzeba dzwonić w listopadzie, na termin na przyszły rok :/
                            W zeszłym tygodniu dostaliśmy diagnozę- autyzm dziecięcy. Pani doktor kierująca zespołem diagnozującym bardzo poważnie podeszła do tematu grzybicy i wypisała nam receptę na 4 opakowania nystatyny w tabletkach, którą synek ma przyjmować przez miesiąc, trzy razy dziennie. Zobaczymy czy coś się zmieni. Jak na razie to widzę znaczną poprawę w wypróżnianiu dziecka, myślę, że dzięki probiotykom. Jeśli chodzi o związek autyzmu z grzybicą to tez się nad nim zastanawiałam i się doszukiwałam. Na forum "pasożyty,candida" była jakaś Pani, u której dziecka podejrzewano autyzm, ale po wyleczeniu candidy objawy ustąpiły. Innych przypadków niestety nie znam. Nawet powiedziałabym- wręcz przeciwnie, wielu ludzi walczy z candidą i ani grzybica ani autyzm nie znikają...
                            • nefret_ete Re: Przyczyny grzybicy? 18.08.12, 22:30
                              autyzm nie zniknie. Jest albo go nie ma i tyle. Ale moim zdaniem grzyby mają ogromny wpływ na funkcjonowanie dzieci z autyzmem. wiele razy na ten temat się wypowiadałam, Wiele razy zastanawiałam czy mam rację, moze poprawa funkcjonowania przy jednoczesnym wyleczeniu grzybów to przypadek? Jednak jeśli identyczna sytuacja ma miejsce u dwójki dzieci i jest zauwazana przez przedszkole , które nie wie o autuźmie jednego z synów - to nie może być przypadek. Różnice widzi rodzina i terapeuci. Nie może to być przypadek.
                              Powiedz proszę jakie badania immunologiczne z krwi robiłaś? Chętnie zrobię i sprawdzę czy wszystko w normie. Muszę znaleźć przyczynę grzybów
                              • gomado Re: Przyczyny grzybicy? 18.08.12, 23:04
                                Przyczyna autyzmu nie jest jedna, składa się na to kilka powodów: grzyby, metale, wirusy, pasożyty,chemia. Nawet po oczyszczeniu organizmu, co jest nielada wyczynem, mózgowi ciężko jest zacząć funkcjonować "normalnie" gdyż przywykł do pewnych schematów. Ja obcych traktuję głównie biorezonansem, ale nie robiłam w sumie żadnych badań przed i po, żeby mieć czarne na białym.
                                • kat198 Re: Przyczyny grzybicy? 18.08.12, 23:36
                                  Właśnie a jak jest z tym biorezonansem?jest po nim poprawa? jak często to robicie i ile ma twoje dziecko?
                                  • gomado Re: Przyczyny grzybicy? 19.08.12, 08:26
                                    Ja widzę po zachowaniu (czasami po innych objawach typu kupa) że działa. Najbardziej spektakularne efekty mieliśmy po usunięciu rtęci i mukora (grzyb). Chodzę średnio raz na tydzień, mogę sobie też sprawdzić produkty spożywcze czy nie uczulają i wiele, wiele innych rzeczy. Ale dużo zależy od wiedzy i doświadczenia osoby obsługującej sprzęt.
                                    • kat198 Re: Przyczyny grzybicy? 19.08.12, 14:17
                                      A jak jest jeśli chodzi o ograniczenia wiekowe bo to pewnie nie dla wszystkich? Jak udało wam się usunąć rtęć? W jakim mieście to robicie?
                                      • gomado Re: Przyczyny grzybicy? 19.08.12, 15:26
                                        Znajdź sobie w internecie, gabinetów takich jest dużo, ale muszą mieć tam już doświadczenie i umieć takie rzeczy robić. Ja jestem ze Szczecina i ludzie przychodzą tam z bardzo maleńkimi dziećmi, podobno jest to metoda bezpieczna. Ja zaczęłam jak mały miał dwa lata i czuje się coraz lepiej, więc polecam. www.monadith.com.pl/gabinety,0,84.htm
                                • pinkdot Re: Przyczyny grzybicy? 19.08.12, 10:18
                                  > Przyczyna autyzmu nie jest jedna, składa się na to kilka powodów: grzyby, metal
                                  > e, wirusy, pasożyty,chemia.

Ciekawe, ze nie wymieniasz przyczyn genetycznych - w swietle badan naukowych wydajacych sie byc najprawdopodobniejszym uwarunkowaniem tego, ze ktos bedzie mial autyzm??
                                  • gomado Re: Przyczyny grzybicy? 19.08.12, 15:32
                                    Ależ oczywiście podatność genetyczna przede wszystkim. Ale przecież rodzice nie mają takich zaburzeń jak autystyczne dzieciaczki (na pewno nie w takim nasileniu). Coś musiało obciążyć organizm i doprowadzić do zachwiania równowagi.
                                    • tijgertje Re: Przyczyny grzybicy? 19.08.12, 16:40
                                      To tylko hipoteza. a wez popatrz, jak sie przez ostatnie 30 lat tryb zycia ludzi zmienil. Kiedys sie ciagle dzieicaki po sasiadach wysylalo pozyczyc filizane cukry, jajko, 2 lyzki maki itp. Ludzie ciagle sie spotykali i cos razem robili, teraz tego nie ma. roznica jest taka, ze kiedys wynikalo to z koniecznosci i dzieciaki MUSIALY sie mnostwo nauczyc, czy mialy autyzm, cz nie. Teraz zycie spoleczne to WYBOR. W tej chwili w Polsce jeszcze nie, ale np w Holandii mozna zyc w ogole nie wychodzac z domu: wszelkie transakcje bankowe, zakupy mozna robic przez internet i dostarczac do domu, nawet rozne wnioski o dokumenty mozna skladac przez internet, jeszcze tylko po odbior paszportu trzeba sie stawic osobiscie. Dzieciaki maja do wyboru do koloru programow tv, gier wszelakich i w rezultacie jesli sa introwertykami, to moga sie zupelnie zamknac w sobie, nawet jesli nie maja autzmu. Widze, jak np ds czy wii dziala na mlodego i jego kolegow. My mamy scisle granice, inni rodzice sie ciesza, ze dziecko z DS jest spokojne i w ogole nie ograniczaja. Mialam do czynienia z psychicznymi uzaleznieniami i bede na glowie stawac, zeby nbie dopuscic tego u dziecka, ale prawda jest taka, ze malo kto zdaje sobie sprawe jak tego typu gry wplywaja na autyste. A wplyw maja niestety duuuzo wiekszy, niz sie mozna by bylo spodziewac. Ja tam sie o przyszlosc mlodego za bardzo nie martwie, bo widze, ze spoleczenstwo coraz bardziej "autystyczne" sie robi przez taki, a nie inny tryb zycia. zobaczycie za 20 lat;) Chyba, ze nas jakas katastrofa uratuje i wrocimy do epoki bezelektronicznej;)

wracajac do tematu grzybow: czytam, ze leki przepisywane sa na miesiac??? Leczylam nie tak dawno grzybice, lekarz twierdzil, ze leki musze brac min 3 miesiace bez przerwy, w rezultacie bralam pol roku, bo poprawa byla niezadowalajaca. Jest mozliwosc zastosowania kuracji uderzeniowej, przez krotki czas, ale baaardzo wysokimi dawkami i absolutnie nie wolno tego stosowac u dzieci. Grzybica w moim przypadku jest scisle zwiazana z iloscia kawy i plynow: wracam do picia kawy, przestaje pic inne plyny i problem od razu sie pojawia. widze po sobie, ze grzybica jest slicle zwiazana z poziomem stresu, a tego dzieciom niestety nie brakuje. watpie, czy istnieje jakikolwiek autysta (zwlaszcza dziecko), ktory moze przezyc choc jeden dzien bez denerwowania sie czymkolwiek. Po innych splywa jak po kaczkach, a autysta cokolwiek bierze do siebie, nie pokazuje na zewnatrz, ale drazy, martwi sie, bol brzucha i biegunki to np u mnie norma, zaburzenia w funkjonowaniu jelit to od razu rozwoj grzybow, te wywoluja kiepskie samopoczucie i koleczko sie zamyka. wedlug mnie taki cykl jest calkiem logiczny i wiarygodny. Leczenie grzybicy to leczenie objawowe niestety, trzeba by dziecku zupelnie ograniczyc stres, co nie jest mozliwe w obecnych czasach. Ciagle sie gdzies spieszymy, zycie pedzi na zlamanie karku nie wiadomo dokad i chcac nie chcac wciagamy dzieci w ten ped. jak ludzie slysza, jak dlugo mlody je sniadanie, to uznaja, ze zwariowalam, iz mu na to pozwalam. A pozwalam i budze wczesniej tylko dlatego, ze inaczej nie zje polowy z nerwow, ze go poganiam. Pomyslcie same, czy wasze zycie przypomina sielanke, w ktorej na wszystko jest czas, czy raczej rollercoster albo intercity, w ktorym jakiekowiek spoznienie powoduje reakcje lancuchowa? mysmy zrezygnowali swiadomie z wszelakich terapii, po to tylko, zeby moc sie nie musiec nigdzie spieszyc. Wchodzi to na zdrowie zarowno mlodemu, jak i mi i dalabym sobie reke uciac, ze takie zycie z jasnym programem dnia, ale na luzie daje wieksze rezultaty, niz mlody by osiagnal goniac z jednej terapii na druga. A ja nie narzekam na bol brzucha i karku;)
                              • mamamariuszka Re: Przyczyny grzybicy? 20.08.12, 14:08
                                Jeśli to było pytanie do mnie, to- dopiero w listopadzie mam zadzwonić, umówić synka na badania immunologiczne, na przyszły rok.
                                • nefret_ete Re: Przyczyny grzybicy? 20.08.12, 20:28
                                  Mamamariuszka dzięki! to jet chore, ciekawe na kiedy Cię wpisza...ale trzymam kciuki za styczeń :)

Tig,

rozwiń proszę wątek o zależności kawy, wody i grzybów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka