Dodaj do ulubionych

Pokój małego autika

30.12.12, 15:21
Macie czystą kartę w temacie urządzenia niewielkiego pokoju 4-letniego auitka-chłopca.
Czysta karta to pusty kwadrat, gołe ściany po gładzi, podłoga w panelach- nic więcej.
Na co zwrócili byście uwagę urządzając go całościowo tak, by starczył na powiedzmy kilka lat?
Co byście do pokoju wstawili, co wzięli pod uwagę jeśli chodzi o oświetlenie, zabawki, spanie a jednocześnie potrzeby autystycznego człowieczka? Finansowy aspekt zostawmy na razie gdzieś obok. Ma on oczywiście przodujące znaczenie ale już moja w tym ekonomiczna głowa jak to zminimalizować;)
Linki, wizualizacja sprzętów mile widziana:)
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Pokój małego autika 30.12.12, 15:31
      Pytanie pomocnicze: cel pokoju. Ma to byc pokoj tylko do spania, do spania i zabawy, do pracy? Jakie sprzety MUSZA sie w nim znalezc, co byloby mile widziane?
      • halogen75 Re: Pokój małego autika 30.12.12, 16:06
        Tig, fajnie by było mieć kilka pokoi i każdy przeznaczony do osobnej czynności;) Niestety realność wbija mnie tu totalnie w podłoże i nie bujania w obłokach;)
        Pokój, w którym mały śpi ale też są jego rzeczy: ubrania, zabawki, książki. Jego mały ale własny "kąt", miejsce, które będzie wiedział, że jest tylko jego i miejsce, w którym będzie mu łatwo znaleźć swoje rzeczy. Nie będziemy w tym pokoju pracować, nie będziemy rehabilitować, nie będziemy jeść.
        • halogen75 Re: Pokój małego autika 30.12.12, 16:07
          >Niestety realność wbija mnie tu totalnie w podłoże i nie bujania w obłokach;)

* i ściąga na ziemię;)
    • marika012 Re: Pokój małego autika 30.12.12, 15:42
      Myślę, że dobrze by było ograniczyć kolory, wzory, faktury. Proponuję białe ściany, białe meble (jestem zwolenniczką litego drewna dlatego moje własne dziecię ma sosnowe malowane na biało), dla autika najlepiej jakby nie było zbyt wile otwartych pólek także wskazane jest żeby meble były zamykane. Jakiś kolor który dziecko lubi na łóżku, dywanie albo zasłonie, ze 2-3 obrazki na ścianie z ulubionym motywem.

• andevi Re: Pokój małego autika 30.12.12, 16:09
        https://picasaweb.google.com/102095606671377589008/MebleDlaAutika?authkey=Gv1sRgCLTqivDL4c3DbQ

U nas sprawdza się mebel, który łączy w sobie łóżko, biurko i szafki. Kupiliśmy go starszemu synkowi, gdy tylko wyrósł z łóżeczka ze szczebelkami. Dziś syn ma 6 i pół roku, sprzęt nadal się sprawdza, ba, służy nawet dwójce naszych chłopców. Metraż pokoiku niewielki, więc i praktyczną stronę mebelków braliśmy pod uwagę. Biurko można całkowicie wsunąć do łóżko, albo wysunąć na długość 1,5 m. Szafka, która stoi pod schodkami jest wolno stojąca, można ją dowolnie ustawić. Spanie jest na wysokości 1,5 metra. Schodki bezpieczne, młodszy synek ćwiczy na nich wspinanie;) Dół służy w dzień jako miejsce do drzemki, wyciszenia się, "namiot skarbów". Jest jeszcze do tego zawieszana na poręczy łózka półeczka, którą można dowolnie przesuwać. Na zdjęciu schowała się.

Drugi mebel to stelaż zakupiony w IKEA, z wsuwanymi pudłami. lepiej by było, gdyby pudła były przezroczyste. W ofercie IKEA ma różnokolorowe, można i to wykorzystać. Ja mam mlecznobiałe, i te nam się sprawdzają. Pictogramy zciągnęłąm ze stronki sclera.be, zamówilam je odbitki fotograficzne i jako zdjęcia przykleiłam na pudłach. Nie sprawdziło się, dzieci zrywały.
        Wygląda to tak:

• tijgertje Re: Pokój małego autika 30.12.12, 16:58
          meble andevi tutaj

mam nadzieje, ze tym razem pojdzie.
          • ania.moc Re: Pokój małego autika 30.12.12, 17:02
            U nas podstawa jest jedna łóżko obowiązkowo z miękkim obiciem tak by po rozłożeniu dziecko nie dotykało ściany bo jak w nocy mu coś odbije to wali głową gdzie popadnie a takie miękkie łóżko idealnie się nam sprawdza bo nie zrobi sobie w nim krzywdy kupione w Ikei a i zero szklanych drzwi od szaf czy lustrowych a kolorów mamy akurat dużo :-D
            • halogen75 Re: Pokój małego autika 30.12.12, 17:18
              >zero szklanych drzwi od szaf czy lustrowych

Masz rację. Mój z lustrami w pokoju nie wszedłby do niego.
          • halogen75 Andevi 30.12.12, 18:08
            Ja jeszcze spytam, czy też stolik widoczny na fotce jest obrotowy?
            • andevi Re: Andevi 30.12.12, 21:29
              Stolik jest przyczepiony na szynach do spodu łóżka, można go wsuwac i wysuwać, jest na kółeczkach, ale nie może byc samodzielnym meblem.
              Moi chłopcy skaczą z łóżka na podłogę, wspinają się nie tylko po schodkach, ale i po biurku. Konstrukcja wytrzymuje:) Szafka ma cztery pudła- szuflady. Kiedyś trzymałam w nich pościel zapasową, pieluchy, podkłady, teraz stoi osobno i dzieci mają tam swoje zabawki.
              U nas też dzieciaki wywalają wszystko, co mają na podłogę. Myślę, że mebel dobry dla starszego dziecka, które już samo umie sprzątać i nauczone jest zamykania jednej czynnosci, zanim zacznie drugą. Mój Christian wie, że jak skończył zabawę pociągiem i chce rysować, to ma pociąg sprzątnąć W jednym pudle mam JEDNĄ zabawkę czy zestaw. To ułatwia dzieciom orientację w tym, co gdzie mają. W ośrodku podpatrzyłam podobne plastikowe, niskie stelaże z przezroczystymi płaskimi zamykanymi pudło-szufladami. Takie z ukośnie ułożonymi pudłami? Nie wiem. Widziałam je w sklepie jako stelaże na wszelakie duperele. Na mnie samej robią wrażenie bałaganu.

• andevi Re: Pokój małego autika 30.12.12, 20:53
            dzięki Tygrys:)

• halogen75 Re: Pokój małego autika 30.12.12, 17:13
          > U nas sprawdza się mebel, który łączy w sobie łóżko, biurko i szafki.

To jest coś o czym też myślałam. Widziałam różne opcje połączeń, z szafkami, z biurkiem, stoliczkami. Ja tylko się boję tego łóżka. Mój lubi ekstremalne zwisy;) Ale mebel jest cudny, bardzo mi się podoba. Schodki faktycznie bezpieczne. Widziałam z drabinkami- odpada.

Dół służy w dzień jako miejsce do drzemki, wyciszenia się, "
          > namiot skarbów"
          Super sprawa.

lepiej by było, gd
          > yby pudła były przezroczyste.

By było widać co w nich jest? A takie jak ja podałam ale ułożone pod skosem czyli w stronę nas?

zamówilam je odbitki fotograficzne i jako zdjęcia przykleił
          > am na pudłach. Nie sprawdziło się, dzieci zrywały.

Hmmm. Szkoda, miałam podobny pomysł.
      • halogen75 Re: Pokój małego autika 30.12.12, 17:07
        Proponuję białe ści
        > any, białe meble

Ojej, nie za zimno?;)

nie było zbyt wile o
        > twartych pólek także wskazane jest żeby meble były zamykane.

A regał z pojemnikami ale w pewnym sensie odkrytymi, coś tego typu?

https://sklep.insgraf.pl/6304-13324-large/bajlandia-plus-regal-na-pojemniki-plastikowe.jpg
        • marika012 Re: Pokój małego autika 30.12.12, 18:01
          > Proponuję białe ści
          > > any, białe meble
          >
          > Ojej, nie za zimno?;)

Moja córka ma taki pokój i jest super. To sie tylko tak wydaje, ze jak biało to od razu szpital ;)
          Zabawki i dodatki dają i tak dużo kolorów. Jak dla mnie to zrobiło się nawet za kolorowo.
          Mam gdzieś fotki córki pokoju, trochę nie aktualne bo przez 2 lata coś tam zmieniliśmy ale jak odpalę drugi komputer to poszukam.
      • nefret_ete Re: Pokój małego autika 30.12.12, 18:35
        ja bym poleciła taki pokój jak Marika, ale pojemiki z ikei, o których pisze Andevi sa niezbędne
        Trzymam w nich albo zabawki, albo ubrania na inną porę roku. Mam białe, bo zauważyłam, że im mniej kolorów w pokoju dzieci tym one są spokojniejsze i bardziej skoncentrowane na zabawie czy terapii(którą w ich pokoju prowadzimy)
    • sheer.chance Re: Pokój małego autika 30.12.12, 17:09
      widze, ze Ikea rzadzi!:)

U nas sprawdza sie tez hustawka z Ikei, o taka:
      www.ikea.com/ca/en/catalog/products/S19809351/
      Syn uzywa jej bardziej do regulacji i wyciszenia, niz zabawy i korzysta z niej codziennie. Dlugo byl to nasz jedyny mebel, bo synio konsekwentnie nie akceptowal lozka:)
      • halogen75 Re: Pokój małego autika 30.12.12, 17:16
        > widze, ze Ikea rzadzi!:)

Na to wygląda;)

Zamiast huśtawki mamy hamak-siedzisko ale pełni tą samą funkcję:) Tyle, że ta huśtawka fajniejsza z tym, że jeden hak wbity w sufit wystarczy, przy hamaku potrzeba dwóch i trochę jest to upierdliwe.
        • sheer.chance Re: Pokój małego autika 30.12.12, 17:29
          a nie nie:) Ten czarny sznurek sie na gorze rozwidla i tez trzeba 2 haki:)
          Myslelismy nad hamakiem, ale wydawal nam sie troche malo przytulny (chociaz jest w szkole i dzieciaki sie ustawiaja do niego w kolejce:))
          • halogen75 Re: Pokój małego autika 30.12.12, 18:04
            U nas hamak sprawdza się, bo prócz siedzenia na nim, można też przyjąć pozycję półleżącą.
            Poza tym mały czasem buja się na nim nie siedząc, a kładąc na szarfie na brzuchu i sterując wysokość nogami;) Leon Zawodowiec normalnie;)

Ja jeszcze muszę mieć coś z szufladami. Najlepiej mocnymi, bo będzie wysuwana i wsuwana jakieś 10000000000000 razy na dzień;) Szuflada to skarbiec Szymona. Ma w nim totalny pieprznik ale codziennie wyjmuje pieprznik przedmiot po przedmiocie i chowa zachowując oczywiście pieprznik. Jak jesteśmy u psychologa na zajęciach też ma tam swoją szufladę więc szuflada jest punktem stałym. Musi być. Tak patrzę po tych regałach i trochę małe te szuflady, nie przetrzymają wysuwania i wsuwania z siłą tornada.
        • nefret_ete Re: Pokój małego autika 30.12.12, 20:01
          my mamy ten hamak- jest super:
          www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.ambmeble.pl/wp-content/uploads/2012/09/wiszacy-fotel-ikea.jpg&imgrefurl=http://www.ambmeble.pl/wiszace-fotele-hamakowe-dla-dzieci/&h=500&w=500&sz=10&tbnid=01wP2WMofnjA1M:&tbnh=96&tbnw=96&prev=/search%3Fq%3Dhamak%252Bikea%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=hamak%2Bikea&usg=__5-W-IY0nZregeGpUq7DUhdBFWP0=&docid=lRChp1ST6JeJsM&hl=pl&sa=X&ei=4Y7gUJ7TLKSJ4AT90YDQDg&ved=0CDEQ9QEwAQ&dur=674
          a wielkie szuflady dzieciaki mają pod łózkiem piętrowym
    • plethora moja rada 30.12.12, 19:14
      A moje doswiadczenie jest takie: jak najmniej, jak najprosciej jak najtaniej bo dzieki temu mozemy naszemu synkowi zmieniac pokoj tak z czestotliwoscia co 2 lata stosownie do rozwoju osobowosci i zainteresowan. Na poczatku zaszalalam: puscilam wodze wyobrazni i... po 2 latach poplynela cala ta kasa, bo okazalo sie, ze lepiej byloby gdyby to i to i jeszcze tamto...
      Wiadomo jak jest, chce sie jak najlepiej, ale najwazniejsze to wziac pod uwage fakt, ze z urzadzaniem pokoju bedzie troche tak jak z zabawkami: po jakims czasie okaze sie, ze czesc sie nie sprawdzi, czesc sie opatrzy a z kolejnej czesci mlodziez wyrosnie. Co innego jak juz rosnac przestanie ;-)

Tak wiec, proponuje oczywiscie poogladac to co jest do poogladania, ale potem przepuscic to wszystko przez filtr - najlepiej mezowskiego - racjonalizmu :-) (u mnie dziala na 100%)

A, jesli chodzi o sciany u nas jest to cieply krem (tak, zeby nie za zimno, nie za ciemno, acz przytulnie) plus tam gdzie sie da korkowe i magnesowe tablice. Mlody je uwielbia i tez sie sprawdzaja do eksponowania tego, co go akurat kreci.

Ikea polecam tez, bo oni duzo maja niedrogich, fajnych sprzetow (mielismy juz kiedys krzeslo obrotowe, taka muszelke i hamak, a szafki z pudelkami na roznosci zostaly do dzis).
    • tijgertje Re: Pokój małego autika 30.12.12, 20:53
      odpisze moze jutro. Dla mnei to pojemniki to nie najlepszy pomysl. Nie zly, ale nie najlepszy. teraz nie dam rady zebrac mysli:/
      • aga_sama Re: Pokój małego autika 31.12.12, 02:11
        Ja przyłączam się do rady Mariki. Jak najwięcej na biało. Chociaż mój ma pokój bladoniebieski... Ale białą podłogę i białe meble. Tu są zdjęcia: fotoforum.gazeta.pl/u/aga_sama.html
        Nawet gdyby pokój syna był biały, nie byłoby smutno - zobacz halogen ile koloru wprowadzają zabawki.
        Trochę się zmieniło, a latem bedziemy robić remont. Na pewno zmieni się łóżko, na większe i z szufladami na dole. Te które syn ma obecnie jest ok do wieku szkolnego. Było bardzo tanie i uważam, że to dobre rozwiązanie, bo zdarzało mu się spaść czy zasikać.
        Dojdą pewnie regały kolejne Besta, zasłony zamienimy na roletę, bo pod oknem po prawej stanie biurko. Cały czas się zastanawiam nad regulowanym blatem. Plus - kąt nachylenia można dostosować do dziecka, to duże ułatwienie przy obniżonym napięciu i niechęci do pisania :). Minus - nic na uchylnym blacie nie postawię...
        Na pewno będzie regulowane krzesło, zbieram kasę na stokke.
        Na zdjęciach nie widać, ale mamy trampolinę. Bardzo chciałam chuśtawkę svava, ale wbicie haka w nasz sufit może skonczyć się odpadnięciem całego tynku.
        podsumowując, dla kilkulatka wybrałabym: niskie, tanie łóżko, ale z dobrym materacem, do tego niski stolik i krzesełka dostosowane do wzrozstu. Fajna jest seria kritter www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/childrens_ikea/series/14956/, stuva, moj syn ma takie taniutkie łóżko: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S39823978/
        Do przechowywania są serie dziecięce, ale ja ich nie lubię. Wydaje mi się, że lepszy jest system besta - daje więcej możliwości rozbudowy i dopasowania do własnych potrzeb. Dodatkowo można kupić kilka pudeł, gładkich, jednokolorowych do przechowywania.
        ważne - jak najmniej wzorów, pierdółek, naklejek, obrazków. Jeżeli już, to zgrupowane w jednym miejscu. Jak najwięcej zamknąć, pochować w szufladach...
        I wszystkie meble trza przykręcić do ścian :)
        • 3-mamuska Re: Pokój małego autika 31.12.12, 03:19
          Moim zdaniem, szafa komoda,łóżko,stolik i pojemniki na zabawki.
          Mój syn ma szafę z zestawu z ikea,
          m.ikea.com/gb/en/catalog/products/spr/89875960/
          Zestaw stuva, fajne funkcjonalne.
          I trwałe na szafie siedzi moja 9-latka a młody wiecznie w środku szafy.
          • halogen75 Re: Pokój małego autika 31.12.12, 11:38
            A co powiecie na temat oświetlenia?
            • aga_sama Re: Pokój małego autika 31.12.12, 12:22
              Ja nic nie powiem, bo na wymarzonego ikara nie starczyło kasy. W sumie cieszę sie, bo on bardziej do sypialni pasuje.
              A poważnie: górne, pojedyncze światło, najlepiej chyba prosty klosz, ja mam znów z ikea za 10 zł :)
              Do tego przyda się lampka gdzieś przy łóżku oraz w zależności od ustawienia stolika dodatkowa lampka - do oświetlenia miejsca pracy, jeżeli to konieczne
              • annasie Re: Pokój małego autika 31.12.12, 12:57
                Cały wątek przeczytałam z ciekawością, bo również jestem ne etapie urządzania pokoju dla syna, z tym, że 6 latka. Właśnie mam zamiar zabrać się za porządki, bo wczoraj mąż skończył kłaść podłogę w pokoju. Na razie nie mam jakiś konkretnych pomysłów, pokój jest naprawdę duży, wczesniej była tam nasza sypialnia. Ściany białe, podłoga drewniana, jesionowa. Pokój wygląda świeżo i ładnie. Obecnie muszę zdecydowac się na meble, uwielbiam białe, ale większość, która wpadła mi w oko odstrasza mnie ceną ;) I tez zastanawiam się czy nie będzie zbyt biało.... Z tym, że syn ma mnóstwo zabawek, pierdółek, klocków itp, więc kolory w pokoju na bank się pojawią ;) Meble chcę kupic bardziej młodzieżowe niż dziecięce, aby posłużyły troszkę dłużej. Wpadło mi w oko coś takiego : www.premium.brw.com.pl/meble/teenager/capslock/ i coś takiego : www.premium.brw.com.pl/meble/teenager/lemonade/ Te drugie białe, spokojne, jest oczywiście jeszcze sporo elementów do wyboru.
                • halogen75 Re: Pokój małego autika 31.12.12, 13:44
                  Anna, ale te mebelki mogą mieć jeszcze wyższą cenę.
              • halogen75 Re: Pokój małego autika 31.12.12, 14:15
                To może ja z kolei coś podpowiem. Wydaje mi się, że dla autika dobrze jest mieć różny wybór światła w zależności od jego nastroju, stanu. Wiemy, że bywają dni fajne, kiedy dziecko tryska energią i wtedy szuka miejsca pobudzającego albo dni kiedy jest markotne, poddenerwowane i wtedy szuka wyciszenia. Dlatego uważam, że dobrze jest rozwiązać sytuację oświetlenia tak, by mogło współgrać z danym nastrojem. Światło to bodziec, który na autika może znacznie wpływać i ma dla niego duże znaczenie. Wiem jako halogen75;)

https://www.kuplampe.pl/images/products/medium/PHILIPS-Living-Colors-GEN-II-69171-60-PH.5856.jpg

Drugie fajne rozwiązanie (i sporo tańsze):

https://img.bazarek.pl/225974/14662/2606229/6768910134e63b1a06ae80.jpg

Tu akurat wersja kolorowa (mogą być różne kolory) lub biała (dla większych nadwrażliwców). Z czym jest fajna? Ma kilka funkcji- za każdym "kliknięciem" większa lub zmniejsza natężenie światła od półmrocznego do jaskrawego. Dostępna z trzonkami E27, E14 czyli standard w Polsce ale też E26 i B22 czyli standard za granicą. Wysoko i niskonapięciowe.

Ledówki i halogeny kolor już większość z nas zna:)

Zmierzchówki- fajne, bo rozbłyskują powoli wraz z tym im ciemniej się w pokoju robi (czujnik) ale ja średnio polecam.

Żarówki typu silver:

https://www.zapalswiatlo.com/11239-large/dura-lampa-zarowa-silver-crown-e27-60w-00534.jpg

Fajne, bo czubek żarówki nie poparzy, świeci mocno ale dzięki srebrnej powłoce nie męczy oczu. Rozwiązanie dobre, gdy żarówka jest blisko dziecka głowy.

Jakby coś mogę jeszcze coś z w tej branży podpowiedzieć;)
    • halogen75 Re: Pokój małego autika 31.12.12, 14:24
      Żarówki relaksacyjne, też fajne;)
      • ania-pat1 Re: Pokój małego autika 04.01.13, 00:13
        Moja ma te meble (z zestawu leo) meble.meblopol.pl/ssy/845/leo.html?sess_id=50167fa67d651ff7bdacabf93c5a3506
        Nie są białe - tylko takie jasne (krem? beż?) - moim zdaniem trwalsze od ikei i bardziej stabilne (ale to opinia subiektywna) cenowo podobnie do ikei, mamy narożną szafę (b.pojemna) dwa wąskie regały (jeden to biblioteczka, a górne półki na pomoce) drugi książki + zabawki (szuflady pod regałami pojemne jak pudełka z ikei), mamy też biurko jest spore, stabilne, dobrze się na nim rysuje, maluje, pracuje i łatwo zmywa) oraz komodę. Meble można wybrać (jak widać na stronie) z różnym dodatkiem (my mamy ten "mandarynkowy" - koloru niewiele - ale przełamuje jasny kolor mebli). Nad biurkiem wisi tablica korkowa - jej "wystrój" leży w gestii córki, łózko jest sosnowe - rozmiar dorosły (80X200) - takie na lata ze szczelnym pojemnikiem na pościel - kolor bejcy wpada w ciepły pomarańcz : nie dokładnie takie, ale podobne - www.witek.pl/Katalog/Meble_sosnowe/Lozka/Laurencja-764-62.html . Może nie najtańszy koszt (jak dla mnie...) ale zakładam, że powinny starczyć do nastoletniości - i wtedy również wyglądać jak meble dla nastolatki - dlatego nie chciałam inwestować w regały z przesuwanymi pojemnikami (wydawało mi się to dosyć drogą imprezą licząc stosunek cena/czas).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka