Dodaj do ulubionych

bohaterstwo????

11.11.13, 13:46
www.facebook.com/events/758443460839026/?source=1
Załozylismy z paroma osobami wydarzenie, bo dla nas nikomu nie znana osoba wyraża pogląd, że wychowanie dziecka z autyzmem to bohaterstwo.

Ja osobiście nie zgadzam się, że bohaterstwo to:
- nie oddanie dziecka do przytułku (co za pomysł w XXI wieku!!)
- szafowanie poglądem, że z autyzmu da się wyleczyć
- szafowanie poglądem, że dieta uleczy autyzm
- głoszenie poglądu, że autyzm jest choroba metaboliczną

Jestem od wczoraj w kontakcie z przedstawicielami akcji Zwykły Bohater. Wydaja sie bardzo mocno sprawa poruszeni, obiecali sprawe wyjasnić. Dziś jak wiadomo jest święto, więc sprawa zajma się jutro.

Będe wdzięczna za popieranie naszej akcji.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 14:07
      Z madziulec to ja sie zazwyczaj baaaardzo nie zgadzam, ale w tym wypadku musze stwierdzic, ze po zapoznaniu sie ze szczegolami nominacji po prostu sie zagotowalam. Czy wychowanie dziecka z autyzmem jest bohaterstwem? Uwazam, ze w polskich warunkach jak najbardziej. Dlaczego zatem nie podoba mi sie ta nominacja?
      Poniewaz uwazam, ze wprowadza zdesperowanych rodzicow w blad. Ksiazki pani Radomskiej nie znam i nie czytalam, wiec nie moge sie do konkretnych z niej przykladow odniesc, jednak chocby fragmenty ze strony internetowej mowia dosc.
      Po pierwsze mam watpliwosci, co do intencji bohaterki zamieszania. Nominacja w gruncie rzeczy jest promocja fundacji i ksiazki. Gdzie tu bezinteresownosc?
      Po drugie jednak opinie wyrazane przez ta pania sa zupelnie niezgodne z moim pojeciem autyzmu, z ktorym zyje w koncu od dosc dawna. Autyzm jako choroba metaboliczna i robienie "spa" jelitom, zeby mozna bylo ruszyc z terapia??? To wprowadzanie zdesperowanych rodzicow w blad. Podkreslam: nie jestem z zalozenia przeciw wprowadzaniu u dzieci autystycznych diet. Oburza mnie jednak stwierdzenie, ze dieta leczy autyzm, bo sugeruje, ze trzeba ja wprowadzac ze wzgledu na diagnoze autyzmu i autyzmu dzieki niej sie mozna pozbyc. Ostra, rygorystyczna dieta wprowadzana zazwyczaj bez konsultacji dietetyka tylko dlatego, ze zdesperowany rodzic wierzy, ze pomoze dziecko wyszarpnac autyzmowi to blad, ktory dziecko za kilka czy kilkanascie lat moze drogo kosztowac, bo tak drastyczne diety nie pozostaja bez sladu i moga wiecej zaszkodzic niz pomoc. Diety sa potrzebne, oczywiscie ze tak, ale nie ze wzgledu na autyzm! Nic nie zmienia w maniu czy niemaniu autyzmu. wlasciwie dobrane i UZASADNIONE moga znacznie pomoc w funkcjonowaniu dziecka, w zaden sposob jednak nie wplyna na autyzm. Jesli dziecko ma alergie, nietolerancje czy nadwrazliwosci na jakies pokarmy, to diety sa konieczne, nie tylko u dzieci autystycznych i u wszystkich poprawia funkcjonowanie, choc u autystycznych wplyw szkodliwych pokarmow moze byc po prostu bardziej widoczny. Wykluczenie cukru poprawi koncentracje i uspokoi KAZDE dziecko, czy ma czy nie ma autyzmu. Ale wprowadzenie rygorystycznej diety ze wzgledu na autyzm jest niczym wiecej niz klamstwem.
    • katja.asd Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 16:53
      Myślałam, że chodzi o Babcię Gosię, która bije rekordy w lamentowaniu i działa mi na nerwy swoim blogiem, do tego też promuje książkę. Ale widzę, że chodzi o niezły przekręt. Nie mam fb, ale popieram protest.
      • tijgertje Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 17:16
        Babcia Gosia ma taki sposob wyrazania, ze faktycznie moze draznic, ale tak szczerze to ani troche bym sie nie zdziwila, gdyby to ona sie znalazla w finale. Chocby za pare listow, ktore pisala. w autyzmie troche siedze i nazwisk sporo kojarze, Renata Radomska i "autyzm bez lez" sa mi zupelnie nieznane. Nawe mi sie o uszy nie obily, ale to pewnie dlatego, ze z dala sie trzymam od "tego drugiego" forum ;)
        • madziulec Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 17:54
          Ja od razu mówię, że w grupie, którą prowadze ani p. R4adomska ani jej metody nie są popierane.
          Tak samo nie popieram tego na stronie (fanpage)którą prowadze.

Jednocześnie chcę powiedzieć jedno: czas aby zjednoczyć wysiłki. Rozumiem, że nie musimy sie lubić (to sobie dziś z Tig napisałyśmy), ale sytuacja jest wyjątkowa i wydaje mi się, że na tyle pokazuje, że jednak warto zjednoczyć siły.
          Za chwilkę bowiem okaże się, że każdy może wydac 35 zeta i niepotrzebne te wszystkie 1% i te drogie terapie i te walki o szkoły, przedszkola.
          Na stronei protestu juz rodzice zaczynaja pisać, że niektórzy do nich sie odzywają dlaczego nei zaczęli stosować tak prostej metody....

No właśnie, dlaczego...
          • tijgertje Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 18:16
            Zeby nie bylo niedomowien, przez "to drugie forum" mialam na mysli dzieci.org.
            • eraz-lilipop Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 21:07
              Nie rozumiem za bardzo o co chodzi. Chodzi o to ze ta pani swoje bohaterstwo stawia kolo ludzi zwyklych bohaterow ( uratowal z pozaru ,przed utonieciem ....) ? Nie jestem tez pewna. Ale uwazacie ze ta pani robi sobie reklame poprzez zgloszenie na zwyklego bohatera ( ksiazka i fundacja ) ? Pytam powaznie bo nie wiem czy dobrze rpzumiem ten protest.
              W ksiazce pewnie jest o diecie i suplementacji duzo napisane .Na dzieciach org tez jest i to za darmo.

• tijgertje Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 21:26
                W sumie to ja tu widze kilka spraw, ktore w ogole powinny wykluczyc udzial tej pani w konkursie. Raz, ze takich bohaterow jest mnostwo, bo kazdy rodzic dziecka z autyzmem jest w sumie jeszcze wiekszym bohaterem. Rodzice Abby oboje sa terapeutami z doswiadczeniem w pracy z dziecmi autystycznymi, wiec z gory maja ciut latwiej, nie sa bardziej wyjatkowi od kazdego innego. Druga sprawa to po prostu reklama fundacji i promocji. I zabawne jest to, jak to juz ktos zauwazyl na FB, ze nagle na stronie pojawil sie statut (co jest wymogiem prawnym istnienia fundacji), gdzie fundatorzy/zalozyciele moga byc w zarzadzie i okazuje sie, ze zarzad to sami Radomscy, sami sobie ustalaja honoraria itp. czy ktos tu uwierzy w bezinteresownosc ich dzialania? No i najgorsza sprawa, Radomska wprost mowi, ze autyzm to CHOROBA METABOLICZNA JELIT, w dokumentach na stronie funbdacji, po angielsku wprawdzie, ale znajduje sie stwierdzenie, ze autyzm jest procesem odwracalnym. I pal szesc, niech sobie robia co chca, ale w obecnej sytuacji nie dosc, ze za sam udzial w finale dostana 10 tys zlotych za bohaterska pomoc innym, choc w zasadzie fundacja na udzielanej pomocy najzwyczajniej w swiecie zarabia. Ale nawet to jest do przebolenia. Nie do przebolenia jest fakt, ze media trabia o nowej, genialnej metodzie pozwalajacej wyleczyc autyzm. Masz pojecie, jaki to efekt w spoleczenstwie i konsekwencje dla rodzicow autystycznych dzieci moze oznaczac???
                • eraz-lilipop Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 21:52
                  A nie obawiacie sie ze protest przyniesie tej pani wiekszy rozglos ?
                  • tijgertje Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 22:32
                    mozliwe, ale jedno pociagnie za soba drugie, nie beda mogli trabic o kandydatce, nie podajac powodu protestu.
                    • eraz-lilipop Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 23:11
                      Popieram protest. poczytalam troche co jest napisane na fb i obejrzalam zgloszenia do zwyklego bohatera.
                      Obejrzalam film RR na yt i dochodze do wniosku iz te wszystkie ksiazki jak wyleczyc..... , terapie wezmy Son Rise ( choc mysle ze to super program), szkolenia , kazdy uwaza ze znalazl ten kluczyk do autyzmu i moze jego kopie sprzedac. :( . Pieniadz sie liczy nic wiecej. Nawet moj m zaczal sie zastanawiac czy ktos nie wpadl na pomysl aby pouszkadzac dzieciaki bo interes sie kreci a klijentow przybywa :(
    • nickomunieznana Re: bohaterstwo???? 11.11.13, 21:06
      jasne, że popieram, dzięki za znak! dobrego wieczoru
    • marychna31 zbulwersowała mnie ta historia 11.11.13, 21:54
      Mówisz madziulec, że wydaje ci się, że organizatorzy konkursu przejeli się oprotestowaniem kandydatury R. Radomskiej?
      • madziulec Re: zbulwersowała mnie ta historia 11.11.13, 22:42
        Jestem w kontakcie z organizatorami. Od wczoraj. W ogóle bardzo podejrzana sprawa, bo raptem na stronei tej fundacji uzupełniane sa na chybcika dukumnety i w ogóle jakoś wygląda, że na szybko ktos chce zamieść pod dywanik wszystko.

Na FB na Zwykły Bohater zamieszczono imformację:
        "Zwykły Bohater Ogranizatorzy akcji Zwykły Bohater nie mają wpływu na działania Fundacji Pani Renaty Radomskiej. Do jutra wyjaśnimy sprawę dokumentów Fundacji i wydamy oficjalny komentarz w tej sprawie.
        2 godz. temu "

Obiecano mi kontakt jutro. Przyznam, że czekam z niecierpliwościa. Ja i coraz więcej osób.
        • hankam Re: zbulwersowała mnie ta historia 11.11.13, 23:47
          Dopisałam się.
          • madziulec Re: zbulwersowała mnie ta historia 12.11.13, 13:49
            Ci, którzy obserwują strone wydarzeni ana FB wiedzą:
            - po pierwsze na stronie Fundacji Autyzm Bez Łez w zawrotnym tempie zaczęto uzupełniac dokumenty (badania, statut), których jeszcze przed tzw. długim weekendem nie było
            - w dniu wczorajszym na moją skrzynke pocztową na FB spłynęła informacja, że w dniu dzisiejszym na 100% ktos się ze mną skontaktuje celem wyjaśnienia całej sprawy.
            Oczywiście takie stanowisko podtrzymywane było i dziś rano. Kontakt miał nastapić do godz. 13. Nie nastapił.
            Jako przedstawiciel rodziców wiem, że nie nastapi, gdyż przedstawiciele strony Zwykły Bohater sa już w trakcie pisania oświadczenia. Podejrzewam, że znamy równiez jego treść (zamiecenie pod dywan całej historii).

Jako rodzic dziecka z autyzmem jestem oburzona, zniesmaczona. nie umiem w ogóle opisac emocji, które mną targają ta wątpliwa nominacją. Od kilkorga rodziców słyszałam, że mieli już zapytania od znajomych po co im pieniądze na drogie terapie dziecko, skoro tak rposto można dziecko wyprowadzić z autyzmu dietą.
            Brat terapii prowadzi również do braku 1% na subkonta dla dzieci. Taki przekaz idzie w świat poprzez ogólnopolską telewizję i portal oraz bank.

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy nas wspierają, dołączaja i dzielą się informacją o tym na blogach czy stronach. Dziękuję w imieniu organizatorów za wszelkie wyrazy sympatii i poparcia.
    • backwoodsman gdzie leży prawda??? 12.11.13, 19:06
      jak sądzę sprawa jest Wam znana. Dla zupełnie niewiedzących skrót. do tytułu zwykłego bohatera jest przez organizatorów forsowana pani Renata Radomska, twierdząca, że przez jedynie 2,5 roku swoją córkę doprowadzila od głębokiego autyzmu do tak wysokofunkcjonującej postaci, że specjaliści nie widzą autyzmu. Zrobila to odpowiednim pożywieniem i terapią, Prosiliśmy organizatorów o odpowiedź jak zweryfikowali opowieść p. Renaty, gdzie było zdiagnozowane dziecko i kiedy. Wg pani Renaty stan dziecka ,gdy było diagnozowane był tak ciężki, że sugerowano jej wprost by oddalą je do jakiegoś zakladu opiekuńczego, bo nic z dziecka nie będzie. Nie znam przypadku by jakikolwiek specjalista mówił takie rzeczy przed podjęciem terapii. Do programu zgłosila ją mama...nie skomentuję.
      Organizatorzy na nasze naciski wydali oświadczenie:
      Oświadczenie w sprawie nominacji Pani Renaty Radomskiej w akcji Zwykły Bohater

12 listopada 2013 o 14:49

W związku z głosami, które pojawiły się w odpowiedzi na nominację Pani RenatyRadomskiej, jako jednej z finalistek akcji Zwykły Bohater, zdecydowaliśmy sięopublikować oficjalne stanowisko Organizatorów odpowiadające na pojawiające sięzarzuty.

1. Decyzja jurorów była prawie jednogłośna co do postawy Pani Radomskiej –wszyscy podkreślali jej niezwykłą wolę walki o córkę oraz o scalenie rodziny.Pani Radomska nie reprezentuje rodziców z dziećmi chorującymi na autyzm –reprezentuje tylko własną rodzinę.

Celemnominowania Pani Renaty było zwrócenie uwagi na jej inicjatywę w ramachinspirowania i pomocy innym rodzicom, a nie promowanie jej samej, czykonkretnego sposobu walki z chorobą. Autyzm to złożona choroba, wymagającaindywidualnego podejścia, dlatego tak trudna. Naszą intencją jest ukazaniesiły, energii i inicjatywy Pani Renaty.

2.Dieta przedstawiona przez Panią Radomską nie została przez nią zaprezentowana,jako sposób do wyleczenia autyzmu, ale pomoc w trakcie właściwej terapii. Dietawspaniale sprawdziła się w przypadku córki Pani Renaty, Abigail, czym PaniRenata postanowiła podzielić się z innymi rodzicami.

Nigdynie padło stwierdzenie, że wyleczyła swoje dziecko lub że doprowadzić może dotego jej książka. Wręcz odwrotnie - sama Pani Renata często podkreślała, że niewymyśliła metody na wyleczenie z autyzmu, a dieta, która ułożyła wspólnie zlekarzami dla córki to efekt długiej i ciężkiej pracy oraz indywidualnegopodejścia, które jest tak istotne w tej trudnej chorobie.

3.Organizatorzy akcji Zwykły Bohater nie mają wpływu na działanie Fundacji'Autyzm Bez Łez' i ta działalność nie była podstawą zgłoszenia Panie RenatyRadomskiej do akcji, ani nominowania jej, jako finalistki.

Jednak,aby wyjaśnić wątpliwości informujemy, że status Fundacji jest zgodny z prawem iFundacja działa legalnie. Z działalności wfundacji Państwo Radomscy nie pobierają żadnych profitów.

Książka,o której jest mowa w dyskusji została wydana ze środków własnych PaństwaRadomskich - pierwsza rata za druk została pokryta z konta emerytalnegoPaństwa Radomskich. Następne raty pokryte zostaną z dotychczasowejsprzedaży książki.

Uczestnictwow spotkaniach z Panią Renatą i jej mężem nie obliguje do zakupu książki, któraoprócz tego, że dostępna jest w sprzedaży w Internecie, często też rozdawanajest w formie upominku.

Celemnapisania książki przez Panią Renatę było dotarcie do większej liczbyosób z „historią przywracania swojej córki światu”. Zawarła w niejnie tylko własne przeżycia, ale i konkretne informacje, które pomogły jeji mogą pomóc też innym.

4.Odnośnie wątpliwości, czy dziecko Pani Renaty zostało zdiagnozowane, jakodziecko autystyczne - uważamy takie komentarze jako uwłaczające godnościi nie będziemy się do nich ustosunkowywać. Pani Renata nie ma obowiązkupublikowania dokumentacji potwierdzającej chorobę swojego dziecka i szanujemyjej prośbę.

5.Film, który przedstawia historię Pani Renaty ma charakter reportażowy i miał nacelu umożliwić wypowiedź rodzicom oraz pokazania fragmentów z ich życiacodziennego. Materiał został wyreżyserowany tak jak każdy materiał filmowy,który ma na celu opowiedzieć historię tak, aby była zrozumiała dla widza.Zarzuty, że nie widać na nim głębokiego autyzmu dziecka Państwa Radomskischpozostawimy bez komentarza.

Przykronam, że kandydatura Pani Renaty wzbudziła tyle kontrowersji, zwłaszcza wśródinnych rodziców, którzy borykają się z chorobą dziecka.

Podstawąnominacji przez naszych jurorów była inicjatywa Pani Renaty w zakresiewalki o swoją rodzinę oraz wsparcia oferowanego rodzicom dzieci chorych na autyzmoraz skuteczne dążenie do celu, którym jest to, aby w Polsce w coraz większymstopniu mówiło się o autyzmie otwarcie, gdyż im wcześniejsze wykrycie choroby iwcześniejsza pomoc, tym większe szanse na normalne życie dla chorego dziecka ijego rodziny.

Jakopodsumowanie chcielibyśmy opublikować wypowiedź Pani Renaty Radomskiej, jakoodpowiedź na pojawiające się w sieci komentarze:

"Przypadkówchorób ze spektrum autyzmu na świecie jest coraz więcej. Tak jakinni szukamy wyjścia, metody, odpowiedzi na pytanie, co dzieje się znaszymi dziećmi. Świat osób stykających się z autyzmem jest tak mocnopodzielony – przekonujemy się o tym, czytając choćby wpisy na tym profilu.Może to dlatego, że spektrum autyzmu jest tak ogromne – jedni mają dziecibardziej zaburzone, inni mniej. Innym dzieciom pomagają inne terapie.Jednego jesteśmy pewni – te ciągłe kłótnie i podziały na pewno niepomogą naszym dzieciom."
      Ostatecznąocenę przypadku Pani Renaty, jak i wszystkich pozostałych nominowanychhistorii, pozostawiamy wszystkim głosującym, którzy będą mieli decydujący głosw wyborze 3 tegorocznych finalistów akcji Zwykły Bohater.
    • backwoodsman Re: bohaterstwo???? 12.11.13, 19:07
      W imieniu rodziców protestujących przeciw takiemu podejściu napisalem następujące oświadczenie, które mam nadzieję u części z Was wzbudzi chwilę refleksji i zastanowienia, oraz skłoni do przyłączenie się do nas. Wiem, że wielu osoba Madziulca może od przyłączenia się do protestu odstręczać. Ale to nie spotkanie towarzyskie, więc wznieście się ponad uprzedzenia i niechęć tak jak zrobilem to ja. Ci którzy są tu od dawna wiedzą, że mam powody by za Madziulcem nie przepadać. Odłóżcie to na bok. Wiem, że i tu jesteśmy podzieleni, ale niezależnie od tego znacie dziesiątki matek, które swoim życiem dokumentują każdy dzień z walki o dziecko i są w stanie to udowodnić. Wiele z Was za określenie bohaterka się obrazi. Pomóżcie nam zweryfikować historię "od ciężkiej postaci autyzmu do funkcjonowania że autyzmu nie widać" w 2,5 roku bo my nie wierzymy

To moje w imieniu rodziców oświadczenie skierowane do organizatorów programu "Zwykły bohater" :
      W imieniu i z upoważnienia rodziców protestujących przeciwkonominacji p. Radomskiej i w odpowiedzi na oświadczenie opublikowane w odpowiedzi na nasze żądania weryfikacji historii upowszechnianej przez panią Radomską pragnę oświadczyć co następuje:
      Niczego nie zrozumieliście. Opublikowaliście komunikat, pełen wykrętów i mający za zadanie ukryć prawdę. Relatywizujecie i próbujecie bagatelizować to co wychodzi z ust pani Radomskiej. Niczym, powtarzam niczym nie udokumentowane stwierdzenie, że punktem wyjścia dla terapii był stan głębokiego autyzmu. Wasz postawa, Wasza odpowiedź to wyraz pogardy i policzek wymierzony dla tysięcy rodziców walczących o swoje dzieci. Ja jeden znam dziesiątki matek, które dla sprawy autyzmu robią o niebo więcej od pani Renaty. I nie zawaham się powiedzieć, że tym komunikatem napluliście tym kobietom w twarz. Plunęliście w twarz matkom nazywając ich oczekiwania odnośnie informacji o miejscu diagnozy dziecka jako "uwłaczające godności (...)Pani Renata nie ma obowiązkupublikowania dokumentacji potwierdzającej chorobę swojego dziecka i szanujemyjej prośbę. " To czego najbardziej pani Renacie brak i Wam jako organizatorom to właśnie brak elementarnej godności. Każdy kto to slowo rozumie,zachowal by się będąc na miejscu pani Renaty diametralnie inaczej. Swoją postawą udowadnia
      • backwoodsman Re: bohaterstwo???? 12.11.13, 19:12
        Swoją postawą udowadnia jedynie, że chodzi wyłącznie o pieniądze, a Wy jako organizatorzy z niejasnych przyczyn nie dość, że nie zweryfikowaliści prawdziwości tej historii to idziecie w zaparte udając, czy próbując wmówić ludziom, że wszystko jes w porządku. Nie, nie jest, jeżeli można opowiadać dowolne historie i nie dokumentując ich w żaden sposób załatwiać sobie , dzięki nieprzejrzystym, skrywanym przed widokiem publicznym mechanizmom wysokie profity. To nie są publiczne pieniądze nic mi do nich, ale na oczach społeczeństwa prowadzi się demoralizującą to społeczeństwo grę. Grę prowadzącą do upadku wszelkich norm spolecznych i etycznych. Zajęliście postawę najgorszą z możliwych, cechuje ją buta i przekaz " możecie nam skoczyć" pani Renata nic nie musi i my też nie musimy. No to postaramy się Wam skoczyć . Wystawiliście sami sobie świadectwo mataczenia i kpiny ze spoleczeństwa.
    • katja.asd Re: bohaterstwo???? 12.11.13, 19:20
      Podrzuciłam tu i ówdzie linka do waszego wydarzenia na fejsbuku. Jednak panuje tam chaos, który dla osoby niewtajemniczonej może być trudny do przebrnięcia. Fajnie by było, gdyby znalazł się tam konkretny opis akcji, zestaw linków, obrazków. Tak, żeby dało radę się zapoznać z tematem. Dyskusje mogą być później.
      • madziulec Re: bohaterstwo???? 12.11.13, 19:45
        Postaram się ogarnąć wieczorem. Przepraszam, ale spałam aż 1,5 godziny...
        Dzięki za uwagi
      • backwoodsman Re: bohaterstwo???? 12.11.13, 21:38
        katja, dziękujemy :) to odczucie chaosu to fakt, ale to też efekt poruszenia wśród rodziców, echo gorących komentarzy,pokłosie oburzenia...
        • madziulec Re: bohaterstwo???? 12.11.13, 22:01
          Postarałam sie na szybko zebrać najważniejsze wiadomości, jutro bardziej usystematyzuje.
          Przyznaję, że emocje i zmęczenie biora już góre. Do tego niestety mam zapalenie krtani i choroba pcha mnie do łózka a nie do walki przy klawiszach.

Stąd tym bardziej POTRZEBUJĘ pomocy KAŻDEGO z Was. tym bardziej te pomoc doceniam
        • tijgertje Re: bohaterstwo???? 12.11.13, 22:09
          To tez system wydarzen na fejsie. Nie da sie tego tak w punkcikach tematycznie zrobic jak na forum :P
    • katja.asd Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 01:41
      Myślę, że tak naprawdę ASD to choroba układu ruchu. Zauważcie, jak wielu autystów ma problemy z motoryką. Stosowanie kosmodisku, stalowych gorsetów, dostępnych tylko w USA pledów emitujących energię z kosmosu (rozbija ona zabójcze cząsteczki szczepionek) oraz wbijanie w kręgosłup specjalnych igieł wypiekanych w cieniu piramid potrafi wyleczyć autyzm. Myślicie, że dlaczego tak dobrze funkcjonuję, o wiele lepiej niż w dzieciństwie? To proste - kiedy śpię, kosmiczna energia z pledu wysysa ze mnie pozostałości po szczepionkach i niweluje zły dotyk matki-lodówki. Do tego codziennie chodzę kilka godzin z igłami wbitymi między kręgi.

Szczepiłam parę dni temu kotka, teraz boję się, że dostanie autyzmu tak jak ja. Nie żartuję, zauważyłam już zmiany. Na ogół spokojna kicia po zaszczepieniu podrapała weterynarza a potem nie reagowała na wołanie. Myślałam, że się obraziła, ale już wiem, że to początki autyzmu. Muszę kupić w USA specjalny zestaw dla kota.
      • hankam Re: bohaterstwo???? 16.11.13, 11:16
        Dałabym Ci lajka, gdyby to było możliwe na forum. :)

P.S. Wszystkie koty mają autyzm wrodzony. Szczepienia mogą co najwyżej pobudzić ekspresję genów.
        Gorzej z psami. Postanowiłam nie szczepić więcej psa na wsciekliznę.
    • dyzi.o Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 02:20
      Przepraszam,zaglądnęłam tutaj do Państwa i jestem przerażona. Skąd w Państwu tyle złości i zacietrzewienia? Jedyne racjonalne wytłumaczenie jest dla mnie takie że Choroba z jaką się zmagamy jako rodzice wyczerpuje nas doszczętnie i nie pozwala przebić się przez mur o nazwie autyzm. Pani Renata sie przez to przebiła, przebiliśmy się również my i na dzien dzisiejszy nie mamy żadnych dowodów, że mieliśmy chore dziecko(oprócz świadectwa najbliższej rodziny), a to tylko dzięki temu, że metodę którą zastosowała Pani Renata zaryzykowaliśmy u rocznej córeczki, a było to kilka lat temu. Jestem tylko farmaceutką i wiele inicjatyw w kwestii zdrowia swojej córki podejmowałam sama, szczególnie kiedy od specjalistów słyszałam, że dziecko jest opóźnione ale "mieści się w granicach normy". Jestem pewna, że tylko wczesna interwencja dietetyczna doprowadziła ją do aktualnego dobrego stanu zdrowia. Zamiast tracic czas na tak niesprawiedliwa krytyke, można spróbować zastosować tę dietę u dziecka przez tydzien, gwarantuję że do żadnych niedoborów żywieniowych u dzieci nie dojdzie, a możę coś się zmieni na tyle wyraźnie w dziecku, że Państwo uwierzą. Jestem pewna że Państwo Radomscy mają mnóstwo dowodów w jak ciężkim stanie znajdowała się ich córeczka, mnie wystarczyło pare krótkich filmów z półtoraroczną Abby. Podarowaliśmy książkę kilku rodzinom z tego typu problemami, dzieciaki zaczynają pięknie mówić, zupełnie inaczej się zachowywac... i o to mam wrażenie chodziło w tym wszystkim.. aby dotrzeć do innych, podzielić się tym co się zdobyło, nie trzymać sukcesu tylko dla siebie... oni wydali na to ogromne pieniądze, a dzielą się z nami za niecałe 40zł.nie licząc ile czasu i serca na co dzień pani Radomska oddaje dla innych. Autyzm jest choroba metaboliczną, żmudna praca nad naprawianiem metabolizmu naszej córeczki daje efekty i przekłada się bezposrednio na jej zachowanie i postrzeganie świata.
      • jan.kran Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 07:13

###Zamiast tracic czas na tak niesprawiedliwa krytyke, można spróbować zastosować tę dietę u dziecka przez tydzien, gwarantuję że do żadnych niedoborów żywieniowych u dzieci nie dojdzie, a możę coś się zmieni na tyle wyraźnie w dziecku, że Państwo uwierzą.

-----> Za wyleczenie głębokiego autyzmu dietą przez tydzień Pani Renacie należy się Nobel.
        I to za jedyne 40 złotych polskich...
        • dyzi.o Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 08:10
          Proszę nie kpić. Może coś się zmieni w dziecku tzn, że dziecko praktycznie niemówiące i bez apetytu powie po tygodniu"pyszny rosołek". Tylko tyle. Żadne wyleczenie,dla nas światło w tunelu. Pozdrawiam
          • pinkdot Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 08:59
            No to ciekawe jak ja "wyleczyłam" (no bo tak samo od "autyzmu wczesnodziecięcego" do bardzo wysoko funkcjonującego) swoje dziecko, bez absolutnie żadnych diet i szczepiąc na wszystko co można, tylko terapią (w dodatku prowadzoną praktycznie samodzielnie). Chyba zacznę pisać książkę...:P

Po drugie, do znudzenia powtórzę, bo widzę, że nawet na forum tematycznym są ignoranci- autyzm to nie choroba.
          • anias2000 Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 09:16
            Dzień Dobry Dyzi.o!
            Nie ma co zachęcać nas do wprowadzenia diet, bo większość z nas je wprowadzała i po prostu ma przykre doświadczenia z tym związane. Moje dziecko po 4 miechach na diecie funkcjonowało o niebo gorzej... Dalece bardziej wolę go niemówiącego, porozumiewającego się piktogramami bez diety, niż niemówiącego, wyjącego, wymiotującego, walącego głową w ściany na diecie...
            I przepraszam za osobistą wycieczkę.
        • nickomunieznana Re: bohaterstwo???? 16.11.13, 19:04
          jan.kran napisała:

>
          > ###Zamiast tracic czas na tak niesprawiedliwa krytyke, można spróbować zastosow
          > ać tę dietę u dziecka przez tydzien, gwarantuję że do żadnych niedoborów żywien
          > iowych u dzieci nie dojdzie, a możę coś się zmieni na tyle wyraźnie w dziecku,
          > że Państwo uwierzą.

no wybacz, po tygodniu to nawet najbardziej cudowne diety czy zabiegi nie ukaza swoich rezultatow, to absurdalna sugestia, z calym szacunkiem

> -----> Za wyleczenie głębokiego autyzmu dietą przez tydzień Pani Renacie n
          > ależy się Nobel.
          > I to za jedyne 40 złotych polskich...
          • madziulec Re: bohaterstwo???? 16.11.13, 19:48
            nickomunieznana napisała:

> > -----> Za wyleczenie głębokiego autyzmu dietą przez tydzień Pani Ren
            > acie n
            > > ależy się Nobel.
            > > I to za jedyne 40 złotych polskich...

35 mozna znaleźc ;) A podobno potrafia gratis przesłać...
      • emka_waw Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 09:12
        Dwie WIELKIE bzdury:
        Jest
        > em pewna, że tylko wczesna interwencja dietetyczna doprowadziła ją do aktualneg
        > o dobrego stanu zdrowia

Znam kilkadziesiąt przypadków autystyków nie stosujących diet z bardzo dobrymi wynikami terapii. W tym własne dziecko.

Auty
        > zm jest choroba metaboliczną,

A to już wielkie, bezczelne kłamstwo. Etiologia autyzmu jest nieznana, a badania obecnie prowadzone wskazują raczej na podłoże GENETYCZNE zaburzenia. Konkretnie: mutacja wielogenowa.

Rozumiem, że stwierdzenie, że autyzm to choroba metaboliczna poparte jest BADANIAMI NAUKOWYMI, a nie jedna pańcia drugiej pańci...
      • madziulec Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 09:17
        Od ponad 2 lat prowadze fanpage na twarzoksiążce wrzucając tam m.in. informacje o warsztatach i szkoleniach.
        Różnych, żeby nie było.
        Dowodem tego jest choćby jednen z ostatnich organizowanych o dietach przez Centrum Lemoniada (więc nie odsiewam "jedynie słusznych").

Przez te 2 lata nie zetknęłam sie z nazwiskiem Renata Radomska, po raz pierwszy usłyszałam o tej osobie gdy ktos zareklamował książke.
        Nie znam osób, którym pomaga i nie wiem w jaki sposób (chętnie się zapoznam ze sposobami pomocy prócz wpłat na konto fundacji przez "donate" na stronie).

Bardzo mnie temat zainteresował.
        • jan.kran Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 11:25
          Autyzm nie jest chorobą tylko zaburzeniem.
          Poprosze Dyzia o linki i literaturę na temat podloza metabolicznego autyzmu.

Moj syn ma ZA , Jego ojciec też , są przeslanki że miał dziadek zestrony ojca.
          Syn byl szczepiony na wszystko. Nie stosowalam zadnej diety natomist ergoterapie ,rok szkoły specjalnej , jeszcze przed diagnozą .
          Po diagnozie cztery lata pracy z pedagogiem szkolnym , zespołem psychologów i nauczycieli w Norwegii .Plus praca moja i córki.
          Nikt mi nigdy nie proponował żadnej cudownej diety anie nie obiecywal wyleczenie.
          Na dziś mój syn który w 2007 roku miał małe szanse na otrzymanie matury jest studentem drugiego roku antropologii kulturowejwOslo.
          Może jakiś medal bysmy dostali , ja , córka i cały zespół zajmujący się moim synem
          • madziulec Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 12:24
            Medal?? Chwilowo za nominacje do finału jest 10.000.
            Za finał 200.000.
            BARDZO wymierne.

A TVN cholernie promuje te kompletnie nikomu nieznaną osobę.
            • hankam Re: bohaterstwo???? 16.11.13, 11:24
              To, że nieznana, nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Obserwowałam finał "Zwykłego bohatera" chyba dwa lata temu, wiele osób było nieznanych szerszym kręgom.
              To ma być zwykły bohater, nie jakiś niezwykły.

Problemem są szkodliwe treści propagowane przez panią Radomską.
              • madziulec Re: bohaterstwo???? 16.11.13, 12:37
                No zaraz... Ale jednym z kryteriów jest pomoc innym rodzicom.
                Ja jestem tym "innym rodzicem". Ty też. Jak ona nam pomaga? Tak wiesz, jakis konkret? Cokolwiek? Bo to, że KOMERCYJNĄ książkę wydała to ja nie za bardzo to widzę jako pomoc.
                • hankam Re: bohaterstwo???? 16.11.13, 13:13
                  Może jakimś pomaga, nie wiem.
                  Jeśli tylko głosząc dobrą nowinę, to faktycznie za mało.
                  Ciekawe, na co idą pieniędze z fundacji w takim razie.
                  • madziulec Re: bohaterstwo???? 16.11.13, 14:08
                    Tego nie wiemy. Wiemy natomiast, że namiastka statutu (z poważnymi błędami0 pojawiła się po naszej interwencji w zeszłym tygodniu.
                    Reszty dokumentów brak.
    • tratteolo Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 12:27
      Szkoda, że nie miałam czasu zaglądnąć tu wcześniej... Teraz to już raczej "musztarda po obiedzie", niemniej jednak mam parę uwag w temacie - może jeszcze się przydadzą, jak nie teraz to na przyszłość.

1. Wydaje mi się, że protest przeciwko kandydaturze w takim konkursie "uwalił" sprawę na wstępie. Sędziowie (czy jak oni się tam nazywają - nie wiem, nie oglądam TV) wyłonili "półfinalistkę" z wielu kandydatów i mówienie im wprost, że kandydatura jest lipna spowodować mogło jedynie okopanie się ich na stanowiskach ("nikt nam nie będzie mówić co mamy robić" - dość naturalna reakcja). Chyba lepszy byłby protest przeciwko przekłamaniu faktów przy okazji przedstawianiu kandydatury.

2. Sądzę, że lepiej byłoby nakłaniać "Zwykłego Bohatera" do wydania oświadczenia - sprostowania, m. in. zawierającego następujące kwestie:

- Autyzm to nie choroba. To zaburzenie. Autyzmu się nie leczy, a jedynie terapiami wspomaga funkcjonowanie osoby zaburzonej (BTW w końcowym oświadczeniu "Zwykłego Bohatera" znów kilkukrotnie pojawia się hasło "choroba").

- Na dzień dzisiejszy medycyna nie zna diety, która wspomagałaby funkcjonowanie osób z autyzmem - prócz osób z alergiami/nadwrażliwościami bądź jednostkami chorobowymi w których dieta jest koniecznością

- U Abigail Radomskiej stwierdzono zespół cieknącego jelita (te informacje są na stronie fundacji, do której jest zgłoszona z okazji zbierania 1% - nie pamiętam jakiej, ale był link na FB) - więc ją dieta mogła wspomóc w zakresie schorzenia, ale nie znaczy to, że wspomogła jej funkcjonowanie jako osoby z autyzmem.

- w nawiązaniu do informacji, że P. Radomska pomaga innym rodzicom dzieci autystycznych - informacje w jaki sposób i w jakiej formie (szkolenia? grupy wsparcia? pomoc materialna? pomoc wolontariatu?) można uzyskać w Jej fundacji darmową pomoc i wsparcie lub pośrednictwo w uzyskaniu takowych.

Sprostowanie powinno znaleźć się na oficjalnej stronie konkursu, być czytane "na wizji" przy okazji pokazywania kandydatury etc.
      Kwestie nominacji kandydatki przez jej matkę czy też ew. promocji fundacji są w tym momencie drugorzędne, choć moim zdaniem wątpliwe moralnie.

3. Obawiam się, że nasze oświadczenia napisane są zbyt agresywnie, emocjonalnie - histerycznie wręcz - co tylko zaszkodziło inicjatywie. Niestety w takich sytuacjach trzeba zachować zimną krew i nie dać się sprowokować.

A tak swoją drogą, to o P. Radomskiej przeczytałam jakiś rok temu, przy okazji artykułu w Gazecie Wyborczej o organizacji Centrum Autyzmu w Krakowie, skupionego na diagnostyce i wsparciu rodzin. Z artykułu można wywnioskować, że nie ma takowego w Krakowie ("Zacisze" widocznie nie istnieje...), oraz, że: "Rodzice są za. Pod warunkiem, że nie będzie to biznes podporządkowany tym, którzy zarabiają na terapiach" (WTF?)
      • el-loco Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 12:59
        Kilka dni temu "łypałam" jednym okoiem na TVN.I ot co zobaczyłam.Szacowna komisja (p.B.Walter,E.Dżyzga S.Hołownia)debatują kogo wybrać do Bohatera Roku.P.Hołownia jeśli mnie pamięć nie myli nie był bardzo skłonny nominować osoby,która uratowała ludzi ze ścieku bo to "już było".No to wybrali kogoś nowego.P.Radomską.Pamiętam,że poczułam niesmak,kiedy usłyszałam,że pani tej należy się tytuł,bo wychowuje dziecko z autyzmem.Przemknęło mi przez myśl,że też powinnam być bohaterem,ale mnie NIGDY nie przyszło do głowy.,że wychowywanie
        dziecka (jakie by ono nie było) to jest COŚ.Nie wpadłam też na to,że można czerpać z tego profity.
        A teraz do rzeczy.Niestety komisja chciała dobrze a wyszło jak zwykle.Swoją decyzję oparli na złych przesłankach i dlatego jej nie zmienią(nasze protesty nic nie dadzą).Przecież codzienni wyświetlają spoty akcji Warto pomagać i mają gotowych Zwykłych bohaterów.Jednak tym rodzicom nie przyszło do głowy,że to co robią to bohaterstwo.Oni to rtobią,bo taka jest rola rodzica:zapewnienie jak najlepszego rozwoju swojemu dziecku.Nie wpadli na świetlany pomysł aby się lansować (a w konsekwencji mieć więcej kasy na terapię dla dzieci).Pomijając merytoryczność wypowiedzi p.Radomskiej jej kandydatura nie powinna paść,bo dlaczego Zwykłym bohaterem nie ma być mama Kasi z mukowiscydozą,albo Julki z rozszczepem kręgosłupa?No tak oni się nie zgłosili do konkursu,ale za rok...kto wie?
        • el-loco Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 14:08
          el-loco napisał:

> Kilka dni temu "łypałam" jednym okoiem na TVN.I ot co zobaczyłam.Szacowna komis
          > ja (p.B.Walter,E.Dżyzga S.Hołownia)debatują kogo wybrać do Bohatera Roku.

Przepraszam miało być oczywiście p.E.Drzyzga.
      • madziulec tratteolo 13.11.13, 13:09
        Moge Cię prosić o kontakt na priv?
        Tu albo na FB???
        • tratteolo Re: tratteolo 13.11.13, 13:14
          odbierz poczte :)
      • gemmavera Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 15:08
        Tratteolo, dzięki za ten post. Nareszcie coś sensownie i bez histerii. :)
    • nefret_ete Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 20:55
      popieram Twoją akcję Madziulec.
      a to że jestem mamą 2 autików powoduje że jestem podwójną bohaterką czy jak? Czy przez to że jesteśmy rodzicami dzieci z autyzmem powinniśmy czuć się bohaterami? coś tu nie gra. Ja nie czuje sie bohaterką. Czuję natomiast, że robię to co do mnie należy.
      Bohaterstwo kojarzy mi się z ogromną odwagą , jaki więc miałoby to związek z moim życiem na co dzień?
      Jeżeli już miałabym kojarzyć bohaterstwo z byciem rodzicem dziecka autystycznego to kojarzyłoby mi się ono raczej z działalnością w imieniu i na rzecz autystycznych osób np. załatwianiem spraw w ministerstwie związanych z usunięciem barier edukacyjnych dzieci autystycznych. ale nadal nijak do tego ma się słowo "bohater" No i jak słowo bohater ma mi się kojarzyć z osobą, która twierdzi, że dzieki m.in. diecie jej dziecko wysoko funkcjonuje
      no kupy sie to nie trzyma
      • madziulec Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 21:33
        Z perspektywy 2 dni, no 3 ... powiem tak:
        - cenie cholernie, doceniam osoby takie jak Tig i pare innych, które potrafiły schowac dumę, anse i inne do kieszeni i pochyliły sie nad przeczytaniem tego, co chciałam przekazać. Na poczatku rzeczywiście bylo to cholernie chaotyczne, pisane w wielkich emocjach, które caly czas gdzies tam buzują.
        - gdzies we mnie głeboko panuj eprzeświadczenie, że terapeuci "kryja" swoich.Jest to podobnie jak w środowisku lekarskim, gdzi eoficjalnie nie mówi sie o błędach lekarskich. W poczatkowych fazach protestu wydawalo mi się, że terapeuci zrozumieja, iz działania p. Radomskiej godzą i w ich działalność, bo kwestionują sens prowadzenia diet. Ale nie.. Żadna z poinformowanych organizacji (fundacji, stowarzyszeń) oficjanie się nei wypowiedziała się. Ani nei odcięła od protestu ani od pp. Radomskich. To tez daje ciekawy obraz.
        - protest ogólnie trwa dalej. Mamy dalsze plany. Ale powiem szczerze sporo załatwiam sama. Dziekuje przy tym kilku osobom, które zamieściły notki na blogach - to ważny sposób rozprzestrzenienia informacji o proteście.

To tyle.
        Dziekuję wszystkim za udział, za popieranie, udostępnianie...
        • marektatojakuba Re: bohaterstwo???? 13.11.13, 23:06
          Rzeczywiście na początku wyglądało to trochę chaotycznie i nie bardzo rozumiałem o co Ci chodzi. Chce jakaś Radomska dostać kasę, niech bierze - mnie tam nigdy nie przeszkadza, że ktoś inny ma dobrze. Z drugiej strony zawsze dobrze jak w mediach mówi się o autyzmie, bo ludziom otwierają się oczy.
          Ale śledziłem ten wątek dłużej i zrozumiałem, że tu nie tylko chodzi o tytuł i pieniądze, ale także wpływ na innych rodziców, którzy są na etapie podejmowania decyzji o tym co robić ze swoim dzieckiem. Myślę, że dużo racji jest w tym, że obawiamy się, iż dzięki tej pani wielu rodziców podejmie błędne decyzje. Napisałem to niedawno i powtórzę jeszcze raz. Moim zdaniem każda godzina dobrej terapii w wieku 2-3 lat jest kilka razy więcej warta (efektywniejsza) niż w wieku 5-6 lat. Nie można spokojnie patrzeć na to jak na podstawie opinii i książki tej pani, część rodziców zmarnuje bezpowrotnie najlepszy czas na terapię.
          Dobrze, że jest to forum. Czasem żałuję, że nie może być bardziej rozbudowane (działy). Pod tym względem ci z dzieci.org.pl biją nas na głowę.
          Wytrwałości Madziulec. Robisz dobrą robotę.
    • katja.asd Re: bohaterstwo???? 14.11.13, 14:42
      Ktoś podlinkował mnie na wykopie. Nie wiem dlaczego, bo są lepsze i dłużej istniejące blogi. Mam przez to niechciany rozgłos, z którym nie czuję się najlepiej. Mam jednak nadzieję, że uda się przekierować zainteresowanie ludzi na sprawę ze Zwykłym Bohaterem.
      • madziulec Re: bohaterstwo???? 14.11.13, 16:23
        Nie ja. Nie mam konta na wykopie.
        Aledzis skontaktował sie ze mna pierwszy dziennikarz.
        • katja.asd Re: bohaterstwo???? 14.11.13, 16:38
          Świetnie. Bardzo się cieszę. Wykop, mimo że to zainteresowanie mnie trochę przeraża, może się bardzo przydać w upowszechnianiu wiedzy. A że czasem są głupie komentarze... cóż, taki jest internet.
          • renata.36 Re: bohaterstwo???? 15.11.13, 20:08
            Własnie skończył sie program "Uwaga" z P.Radomską w roli głównej.

W trakcie trwania miałam 3 tel.od znajomych czy ogladam i że musze te diete koniecznie mojemu dziecku.I jeszcze jeden tel.przed chwila DLACZEGO tej diety nie stosuje.

Nawet gdybym chciała, to jak????Moje dziecko je bardzo, bardzo wybiórczo i skłonienie go do zjedzenia np.brokuła wywołałoby , jestem pewna, jedynie wymioty.

Ach...
            • madziulec Re: bohaterstwo???? 15.11.13, 23:03
              Masz teraz odpowiedź dlaczego między innymi ten protest...
              A to sie dopiero zaczyna.

Przy okazji:
              natemat.pl/82007,rodzice-autystycznych-dzieci-podzieleni-akcja-zwykly-bohater-ta-pani-nie-jest-bohaterem
    • katja.asd Re: bohaterstwo???? 16.11.13, 00:45
      Nie ma ich dużo, ale też nie lubią szarlataństwa.

A co powiecie o środowiskach, które nie lubią TVNu i chętnie by się dowiedziały, jakie cuda na kiju oni promują?
      • madziulec Re: bohaterstwo???? 16.11.13, 10:21
        Robimy wszystko, by takie środowiska informowac.
    • ese1 ej ej ej 16.11.13, 11:27
      nie przesadzajmy. Tu nie jest kwestia propagowania informacji o wyleczeniu autyzmu, ale o pomocy dzieciom.
      Dla mnie sprawa tej kobiety to przede wszystkim przyklad jednej z historii i nadzieja dla rodzicow, ktorzy sa na poczatku.
      Nie widze w tym nic zlego!!
      • tijgertje Re: ej ej ej 16.11.13, 12:15
        Naprawde nie wodzisz nic zlego w tym , ze po latach walki o lepsze funkcjonowanie dziecka rodzic nagle slyszy oburzone pytanie w stylu: Al ty co? Nie kochasz swojego dziecka? Po co go meczyc terapiami, skoro W TELEWIZJI mowili, ze jest nowa metoda, ktora LECZY autyzm? To tylko z twojego lenistwa nie chce ci sie diety wprowadzic".

Nie po to latami walczymy o akceptacje autyzmu uswiadamiajac spoleczenstwo, ze autyzm to inny sposob postrzegania swiata, odbioru bodzcow i myslenia, zeby pozwolic wszystkiemu teraz runac, bo przeciez autyzm nie istnieje, to TYLKO CHOROBA METABOLICZNA i wina rodzica jest, ze w ciagu 2-3 lat nie potrafil dziecka wyleczyc stosujac wlasciwa diete. Zajrzyj na mojego bloga w linku, w pierwszym poscie masz szerzej moja opinie na ten temat, na dole liste innych blogow z opinia innych rodzicow.
        • ese1 Re: ej ej ej 16.11.13, 13:19
          tijgertje napisała:

> Naprawde nie wodzisz nic zlego w tym , ze po latach walki o lepsze funkcjonowan
          > ie dziecka rodzic nagle slyszy oburzone pytanie w stylu: Al ty co? Nie kochasz
          > swojego dziecka? Po co go meczyc terapiami, skoro W TELEWIZJI mowili, ze jest n
          > owa metoda, ktora LECZY autyzm? To tylko z twojego lenistwa nie chce ci sie die
          > ty wprowadzic".
          >

? ktos sie w ten sposob wypowiedzial, czy jest dalsza wlasna interpretacja dzialan pani RR

przejrzalam strone Autyzm bez lez i nie widze tam nic, co byloby w jakims punkcie niezgodne z doswiadczeniami, o ktorych tu czytam. Jest terapia i jest dieta. Oczywiscie kazde dziecko i kazdy autyzm jest inny, ale co jest w tym zlego, ze kobieta, ktora walczy, jak kazda z nas, o lepsze funkcjonowanie swego dziecka i ma jakies tam swoje sukcesy dzieli sie z innymi? Bo zostala nazwana bohaterka? Mysle, ze kazda z nas mozna tak nazwac

Na studiach jako woluntariusz pracowalam w DPS dla dzieci, chlopcow, widzialam tam wiekszosc chlopcow z autyzmem porzuconych przez rodzicow. To wcale nie jest takie oczywiste dla kazdej matki, zeby walczyc
          • tijgertje Re: ej ej ej 16.11.13, 13:37
            Trzeba bylo strone fundacji zobaczyc kilka dni temu ;) Obejrzyj zgloszenie do konkursu i filmiki pani Radomskiej. TVN staje na glowie, zeby wycinac kontrowersyjne wypowiedzi, ale zajrzyj na FB, cale grono rodzicow juz sie musi uzerac z pytaniami i pretensjami o diete, ktora przeciez mozna wyleczyc autyzm. poczytaj blogi, moze zrozumiesz. w tej chwili ta nominacja przynosi wiecej szkody niz pozytku. Jedynym pozytkiem jest chyba zarobek na ksiazce :/
            • ese1 Re: ej ej ej 16.11.13, 13:52
              przeczytalam zgloszenie, gdzie m.in. pisza

'Prowadzona równocześnie na wielu płaszczyznach terapia, a także wprowadzenie u dziewczynki zasadniczych zmian żywieniowych zaczęły przynosić nadspodziewane efekty'

i dalej nie widze, aczkolwiek rozumiem z twojego postu, ze moze zbyt pozno sie tematem zainteresowalam
              A ze nie lubie opierac opinii wlasnej na cudzych opiniach, wiec juz zamilkne
      • madziulec Re: ej ej ej 16.11.13, 12:38
        Pomocy DZIECIOM Czy DZIECKU????

Bo rozróżnijmy to. I tak jak napisałam niżej. Kryterium zgłoszenia p. Radomskiej do konkursu nie była pomoc jej własnemu dziecku, a pomoc innym rodzicom i inspiracja. W końcu jest w kategorii jakbyś nei zauwazyła INICJATYWA.
        Więc może jakies argumenty? Bo ja mimo najszczerszych chęci poza wielką ściemą nie widzę nic
        • ese1 Re: ej ej ej 16.11.13, 13:25
          madziulec napisała:

> Pomocy DZIECIOM Czy DZIECKU????
          >

Nie wiem z czego wysuwasz takie wnioski nt intencji pani RR
          To dosyc krzywdzace i raczej malo wiarygodne dla mnie, aby ktos kto walczy juz o lepsze dla dziecka szukal perfidnych drog aby wykorzystac innych w tym samym polozeniu

Na razie nie masz prawa tak pisac
          • madziulec Re: ej ej ej 16.11.13, 14:11
            Nie znamy ŻADNYCH innych dzieci, które skorzystałyby z terapii czy pomocy fundacji Autyzm Bez Łez.
            Ogłosiłam to na fanpage, który prowadze (średnio potrafi byc parę tysięcy odwiedzających, strona informacyjna) i NIC. ZERO. Tak po prostu,. Wiele osób umieściło mój apel na swoich stronach. NIC. Zero odzewu. Żeby było ciekawiej, w tej wiadomości specjalnie zrobiłam odniesienie do Fundacji z nadzieją, że może, a nóż.. ktoś się znajdzie.
            Nie. Odezwała się jedna osoba. Prowadzi dietę. Ale ta dieta nijak ma się do diety pp. radomskich, a mama ta nie przeczytała nawte książki.

I co???
            Więc jak pomaga Fundacja???
            Konkrety masz?
      • dyzi.o Re: ej ej ej 16.11.13, 14:18
        Ja też nie widzę w tym nic złego, tym bardziej, że osoby typu madziulek sypia oszczerstwami z wielką wprawą i z ich sensacji wychodzi totalny absurd. A "szafowanie" poglądem, że autyzmu nie da się leczyć jest porażające i niebezpieczne dla zdrowia tych dzieci, których organizmy krzyczą o pomoc. Znam Panią Renatę i szczerze podziwiam, TVN przedstawił tylko prawdę, co mile mnie zaskoczyło, gdyż nie przepadam za tą stacją.Szkoda pisać, zaraz pani m da upust swojej zawiści, zazdrości itp.Szczerze współczuję, nie boli Pani już od tego brzuch??
        • madziulec Re: ej ej ej 16.11.13, 14:26
          Skoro da się to dlaczego NIE MA NIKOGO kto by zaświadczył swoja osobą i swoim dzieckiem???

Skąd się biora tak płaskie argumenty o zawiści i robienie z siebie ofiary?? Zaczyna się wspaniała akcja marketingowa :) Dziś ukazał się artykuł w gazecie, jak to wspaniała Abi ma pieseczka. Analogia do innej historyjki z koniem Betsy (nawet imie ukradzione).
          Bądźmy dorośli.

Rozumiem, że te prawie 400 osób jest debilami i dało sie opetac ;) Albo nas brzuch boli. Pewnie od tej pietruszki. Choc tusze, że nie od tych bananowych czopków polecanych przez p. Renatę.
          Przepraszam za złośliwośc, w końcu mielismy stosowac tylko merytoryczne argumenty
          • dyzi.o Re:madziulek 16.11.13, 14:42
            Złosliwość. Tak zapomniałam jeszcze o pani złosliwości.
            Może Pani sobie nawoływać gdzie chce, że się nie zgłaszają, ci ktorzy doświadczyli serca Renaty, nikt Pani nie odpowie, a podziękowania płyną bezpośrednio do adresata, a czy adresat zechce się z tym z Panią podzielić to wątpię. To skromna osoba, a Pani nieobliczalna
            • madziulec Re:madziulek 16.11.13, 14:52
              Ni ejestem madziulek:)
              Masz tu trochę postów osób osób, które Cie pewnie interesuja i mają nick madziulek: forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=madziulek&title=&forum=
              • madziulec PS 16.11.13, 14:53
                Miałam przyjemnośc orzmawiac juz z co najmniej 2 osobami, które znaja Renatę Raodmską.

Skromnośc powiadasz??? I jej ktos pistolet przyłożył do łba?/I zmusił do udziału w konkursie jak mniemam?????
                • dyzi.o Re: PS 16.11.13, 15:09
                  Przepraszam za literówkę madziulec.
                  Reszta bez komentaża. Twój styl wypowiadania trąci z lekka wulgarnościa. Ludzie maja głowy.
                  • madziulec Re: PS 16.11.13, 15:26
                    Też myślę, że "komentaże" nie polecą. Komentarze także nie ;)
                    • dyzi.o Re: PS 16.11.13, 16:01
                      sorry za orty, sygnał, że czas do garów:). Rodzina głodna, mierny pożytek z tej gadaniny. Zdrowia życze. Psychicznego
                • tosia2012 ej madziulec... 16.11.13, 15:10
                  Nie jestem przeciwniczką akcji bo film widzialam juz wczesniej i byl dla mnie miało wiarygodny. Ale sposób w jaki prostest to zostało zrobione jest straszny....\
                  Ze ci kobieto zycia nie szkoda na siedzeniu tyle czasu na fb i tym forum....nie szkoda ci czasu ktory mozna poświecic dla dziecka? Skad w tobie tyle jadu?
                  • madziulec Re: ej madziulec... 16.11.13, 15:25
                    Juz dawno stwierdzono, że jestem internetowym bytem ;)

I wiesz zawsze mówię ludziom, że uwielbiam gdy wchodzą z butami w moje zycie i nim dyryguja choćby tylko mówiąc mi co powinnam robić :)
                  • mamamariuszka Re: ej madziulec... 16.11.13, 16:02
                    A ja właśnie poparłam protest, chociaż długo się nad tym zastanawiałam. Przecież pani Renata może być bohaterką, według swojej mamy czy męża, jak nabardziej, to bardzo pozytywne. Chodzi mi głównie o tą wiarygodność. Przecież ja takie filmiki "przed" i takie "mało autystyczne" mogę nagrać w ciągu jednego dnia, z udziałem obojga dzieci. A kolejna sprawa, no cóż mieszkam w Krakowie i przez ostatni rok intensywnie poszukiwałam osób, fundacji, które pomagają dzieciom z autyzmem i nazwa "autyzm bez łez" nawet nie otarła mi się o uszy...
                    • madziulec Re: ej madziulec... 16.11.13, 16:17
                      Dziękujemy za poparcie ;)
                      • alcia555 Re: ej madziulec... 16.11.13, 16:50
                        JA też podpisałam się pod protestem,ta Pani Radomska może zrobić tylko wiele złego.Dziś spotkałam się z moimi rodzicami mój tata oglądał program z tą Panią i stwierdził "po co wydajesz tyle pieniędzy na terapie przecież wystarczy ,abyś córce zrobiła diete", a ja nie wiedziałam co powiedzieć zamurowało mnie
        • marychna31 Dyzi.o 16.11.13, 16:58
          > Znam Panią Renatę

Dyzi.o, skoro znasz Panią Radomską czy możesz nam napisac jakie ma zdanie o szczepionkach, helatacji, leczeniu homeopatią, odrobaczaniu, odgrzybianiu w autyzmie?
          • ese1 Re: Dyzi.o 16.11.13, 17:10
            marychna31 napisała:

> > Znam Panią Renatę
            >
            > Dyzi.o, skoro znasz Panią Radomską czy możesz nam napisac jakie ma zdanie o szc
            > zepionkach, helatacji, leczeniu homeopatią, odrobaczaniu, odgrzybianiu w autyzm
            > ie?

?????????????????????
            a po co chcesz to wiedziec - czy jest z nami czy przeciwko? czy zeby ostatecznie udowodnic, ze jest glupia

skonczmy z tym paleniem na stosie

wydawaloby sie, ze to forum to zbior doswiadczen i wsparcia, a nie obrzucania sie wyzwiskami
            • marychna31 Re: Dyzi.o 16.11.13, 17:46
              > ?????????????????????
              A czym ty sie tak ekscytujesz?
              > a po co chcesz to wiedziec - czy jest z nami czy przeciwko? czy zeby ostateczni
              > e udowodnic, ze jest glupia
              Nie rozumiem- jest jaka jest a odpowiedz na to pytanie może być różna. To jakaś wielka tajemnica?
              > skonczmy z tym paleniem na stosie
              Zupełnie serio i bez złośliwości: piszesz jak osoba niezrównoważona emocjonalnie. Skąd ci w ogóle przychodzi skojarzenie z paleniem na stosie?
              > wydawaloby sie, ze to forum to zbior doswiadczen i wsparcia, a nie obrzucania s
              > ie wyzwiskami
              Gdzie ty w moim poście wyczytałaś jakieś wyzwiska?
    • elipsa.22 Re: Dyzi.o 16.11.13, 18:00
      Dyzi.o witaj na forum! To dziwne, że nigdy nic nie pisałaś na forum gazety, ani nigdy tu nie zajrzałaś mając autystyczne dziecko, a zalogowałaś się dopiero teraz, żeby dać świadectwo jaką to wybawicielką dzieci z autyzmem jest Radomska. Oczywiście trafiłaś tu przez przypadek... :)
      Pisząc, że "autyzm jest choroba metaboliczną" powtarzasz brednie Radomskiej. Nie ma w Polsce żadnej instytucji, ani żadnego ośrodka diagnostyczno-terapeutycznego, które potwierdziło by tę "śmiałą" tezę. Oczywiście Synapsis przy Radomskiej to jakieś niedouczone towarzystwo..:)
      www.facebook.com/photo.php?v=194734480554926
      No i oczywiście dziwne strasznie, że do konkursu "zwykły bohater" nie zgłosiłaś Radomskiej Ty, która jej tyle zawdzięczasz, ani nie zgłosiła jej żadna inna matka autika, która doznała od niej pomocy i wyleczyła swoje dziecko, a Radomską zgłosiła do konkursu jej własna mamusia.... :)))))))))))
      • tata_szefika Re: Dyzi.o 16.11.13, 19:13
        Ostatnio na tym forum pojawili się zwolennicy p. Radomskiej. Zbieg okoliczności czy nowy chwyt marketingowy....
      • dyzi.o Re: Dyzi.o 16.11.13, 19:22
        fora wole inne,dla mnie ciekawsze,częściej korzystam z druku w swoich poszukiwaniach, zajrzałam tu z ciekawości, nie przez przypadek, bo zadyma jaką robi madziulec jest dość obrzydliwa,nietrudno ją znaleźć. Z telewizji nie korzystamy, zajmujemy sie bardziej produktywnym spędzaniem czasu, nie miałam zielonego pojęcia o tego typu programie w TVN, więc zgłosić nie mogłam.Generalnie więcej czasu spędzam w kuchni. Żadnych dziwów.Nikt z nas nie wyleczył tą metodą dziecka, ale robią ogromne postępy, bardzo przykro mi, że to ciągle jest dla Państwa niezrozumiałe
        • marychna31 Re: Dyzi.o 16.11.13, 19:38
          > Nikt z nas nie wyleczył tą metodą dziecka, ale
          > robią ogromne postępy,
          No ale skad w ogóle pomysł, że postepy sa dzieki "tej metodzie". Dziecko nie ma terapii?

Mój syn jest najwyzej funkcjonujacym autykiem, jakiego znam (a znam ich dziesiątki). Nie był i nie jest na diecie.
        • elipsa.22 Re: Dyzi.o 16.11.13, 19:49
          dyzi.o napisał(a):

> fora wole inne,
          No to cóż cię tu sprowadziło, po raz pierwszy w historii gazeta.pl, która istnieje od 2004 roku, a forum "Inny świat" od 2008 roku i jak ktoś zauważył, nigdy cię tu nie było?

częściej korzystam z druku w swoich poszukiwaniach
          tym bardziej, co cie tu nagle sprowadziło??

zajrzałam tu z ciekawości,
          Poruszaliśmy już wieeele ciekawych tematów, czemu nie zajrzałaś wcześniej, w ciągu tych 6 lat..?

nie przez przypadek,
          też myślę, że nie zajrzałaś tu przez przypadek... :)

bo zadyma jaką robi madziulec jest dość obrzydliwa
          a ja uważam, że próba wylansowania siebie i swojej fundacji /książki przez Radomską jest obrzydliwie obrzydliwa, nie mierzi cię to?

Z telewizji nie korzystamy, zajmujemy sie bardziej produktywnym spędzaniem czasu, nie miałam zielonego pojęcia o tego typu programie w TVN, więc zgłosić nie mogłam
          Rozumiem, ty nie mogłaś, ale dlaczego nie zgłosił jej nikt inny spoza rodziny??? Dla kogoś kurde, poza swoja matką, powinna się jawić jako człowiek, no nazwijmy to... choćby przyzwoity?

>Generalnie więcej czasu spędzam w kuchni.
          Dyzio, pozostań w kuchni! takie samo zajęcie, jak wiele innych. Ale na miłość boską, nie wypowiadaj się już więcej w sprawie autyzmu. I pozdrów Radomską. Cwana baba, miała niezły plan na życie, myślała, że trafi na głupich, ale się przeliczyła. Jaka szkoda...! :)
          • eraz-lilipop Re: Dyzi.o 16.11.13, 21:02

Ilu jest rodzicow na poczatku drogi ile bedzie za miesiac kiedy przyznaja na antenie ze mamy bohatera pania R ktora wyleczyla swoje dziecko i pomoze nam z naszym ? Tylko ogladaj programy z pania R , kup ksiazke, szukaj pomocy u niej w fundacji. Pieniadze beda napelniac kieszenie panstwa R . To nie jest bohaterstwo.
            Bohater to osoba ktora cos zrobila dobrego bez celow wlasnych ( finansowych).

• pinkdot Re: Dyzi.o 17.11.13, 09:44
              > Bohater to osoba ktora cos zrobila dobrego bez celow wlasnych ( finansowych).

No właśnie...Analogicznie każdy lekarz w prywatnej praktyce jest bohaterem. Leczy? Leczy. Pomaga? Pomaga. Dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem ze społeczeństwem? Dzieli. A że kasuje za wizytę dwie stówki? Mnieeeejsza o to...
        • nickomunieznana Re: Dyzi.o 16.11.13, 21:06
          jeśli masz tyle produktywnych sposobów spędzania czasu to po kiego grzyba wracasz tu jak zly szeląg i te swoje moralizatorskie "ataczki" powtarzasz?Jak np. o tym, że "zadyma dość obrzydliwa", skoro tak stronisz od mediow elektronicznych, to jakim cudem jednoczesnie obserwujesz uwaznie ta "obrzydliwa zadyme"? . Zajrzalas z ciekawosci, zawiedlismy Cie, a teraz wracaj do garow moja droga, co by nie marnować swego potencjalu

dyzi.o napisał(a):

> fora wole inne,dla mnie ciekawsze,częściej korzystam z druku w swoich poszukiwa
          > niach, zajrzałam tu z ciekawości, nie przez przypadek, bo zadyma jaką robi madz
          > iulec jest dość obrzydliwa,nietrudno ją znaleźć. Z telewizji nie korzystamy, za
          > jmujemy sie bardziej produktywnym spędzaniem czasu, nie miałam zielonego pojęci
          > a o tego typu programie w TVN, więc zgłosić nie mogłam.Generalnie więcej czasu
          > spędzam w kuchni. Żadnych dziwów.Nikt z nas nie wyleczył tą metodą dziecka, ale
          > robią ogromne postępy, bardzo przykro mi, że to ciągle jest dla Państwa niezro
          > zumiałe
          • madziulec Pokłosie... 16.11.13, 23:41
            www.forumautyzmu.pl/forum/wolne-dyskusje/pasozyty-lewatywa
            Oto mamy pierwsze pokłosie książki.
            Zapewniam, że to dopiero początek. Wiele osób (gabinety, stowarzyszenia i fundacje) od paru dni otrzymują wiele telefonów od ludzi na temat rewelacyjnej diety..
        • pinkdot Re: Dyzi.o 17.11.13, 09:40
          Generalnie więcej czasu
          > spędzam w kuchni. Żadnych dziwów.Nikt z nas nie wyleczył tą metodą dziecka, ale
          > robią ogromne postępy, bardzo przykro mi, że to ciągle jest dla Państwa niezro
          > zumiałe

Mogłabym nakręcić taki sam film jak Radomska (z tym, że na moich filmach sprzed diagnozy widać autyzm, nie płaczące dziecko, które nie chce jeść - powiedz mi, kto z rodziców dzieci nieautystycznych nie mógłby nakręcić takiego filmu jak Radomscy?), łącznie z poprawą nawet bardziej spektakularną, bo mój syn już nie potrzebuje interwencji logopedy itp. jak ta dziewczynka. Jedna różnica - diety nie stosowaliśmy nigdy. I co? Jak to...tak bez fundamentu? Bez podwalin dla wszystkich innych interwencji terapeutycznych, które bez diety nie dadzą takiego samego efektu?....Ej...a może jednak powinnam była dietę stosować i mój pięciolatek już by studiował w Caltech?;).
      • marektatojakuba Re: Dyzi.o 16.11.13, 20:44
        elipsa.22, czekałem aż wreszcie ktoś to powie :)
    • hankam Re: bohaterstwo???? 17.11.13, 00:37
      "Autyzm jest choroba metaboliczną, żmudna praca nad naprawianiem metabolizmu naszej córeczki daje efekty i przekłada się bezposrednio na jej zachowanie i postrzeganie świata. "

Skoro autyzm jest chorobą metaboliczną, to jakie procesy metaboliczne zostają w nim zaburzone?
      Jeśli coś się naprawia, to trzeba wiedzieć, co. No więc jakie procesy zostały naprawione?
    • marektatojakuba Re: bohaterstwo???? 17.11.13, 10:09
      Bohaterstwo to jest opieka nad ciężko zaburzonym dzieckiem autystycznym, wobec którego nie ma większych nadziei na poprawę funkcjonowania. Bohaterstwo, to jest opieka nad ciężko chorym dzieckiem z porażeniem mózgowym, albo ciężkimi wadami genetycznymi. Bohaterstwo, to jest poświęcenie rodziców, którzy rezygnują z własnego życia, na rzecz opieki nad ciężko chorym dzieckiem do końca swojego życia. To jest zwykłe bohaterstwo. Takich zwykłych bohaterów mamy w Polsce tysiące. Niezwykłym bohaterstwem jest wzięcie takiego dziecka z domu dziecka i danie mu kochającej rodziny.
      Ja uważam, że bohaterstwem nie jest zajmowanie się własnym dzieckiem autystycznym. Szczególnie gdy dobrze funkcjonuje i rodzice widzą wymierne rezultaty swojej pracy. To owszem, jest większe lub mniejsze poświęcenie, ale nie bohaterstwo.
      No może jakimś bohaterstwem było świetne wyprowadzenie autystycznego dziecka 10-20 lat temu, gdy nie było Internetu, ośrodków terapeutycznych i terapeutów. Wtedy to na pewno trzeba było się nieźle nagimnastykować żeby czego się dowiedzieć i pomóc dziecku.

Może bohaterstwem byłoby założenie organizacji społecznej i nieodpłatne pomaganie rodzicom autystycznych dzieci. Jak rozumiem Pani Radomska jest z Krakowa, ale jakoś nie słyszałem o jej aktywności wśród rodziców autystycznych dzieci. Wiemy o Zaciszu, wiemy o Maltańczykach, o kilku dobrych poradniach i ośrodkach. Ale ani ja, ani inni znajomi rodzice autystycznych dzieci nie wspominali mi aby otrzymali pomoc od fundacji Pani Radomskiej.

Ja również uważam, że propagowanie naukowo nie potwierdzonej tezy o tym, że autyzm to choroba metaboliczna (lub skutek zaburzeń metabolicznych), i że da się leczyć przy pomocy diety, jest skandalicznym nadużyciem. Rodzice z tego forum w większości są na takim etapie, że doskonale rozumieją rolę diety i wiedzą kiedy i w jakim zakresie może ona pomóc. Jednak od czasu do czasu trafia tu ktoś nowy, kto rozpaczliwie szuka pomocy w wyborze drogi postępowania z własnym dzieckiem, aby mu jak najszybciej pomóc i nie stracić ani jednego dnia na błędne działania. Jeżeli ktoś taki trafiłby na "metodę leczenia autyzmu" promowaną przez Pani Radomską, to mógłby bardzo dużo czasu stracić. Czasu, który szczególnie na początku terapii jest na wagę złota.
      • anchen Re: bohaterstwo???? 17.11.13, 12:15
        Wydaje mi się, że kwestia bohaterstwa p. Radomskiej ma mniejsze znaczenie i nie ma sensu się na niej koncentrować. Lepiej tłumaczyć, dlaczego ta kandydatura jest szkodliwa dla osób z ASD i ich rodzin. Jeśli zaczynamy dyskutować, czy ona ma prawo czuć się zwyczajną bohaterką, a jej rodzina ma prawo ją zgłosić, sprawa się rozmywa.

IMO podstawowym problemem jest obraz autyzmu jako choroby metabolicznej, który wyłania się z materiałów telewizyjnych. To jest realna szkoda, bo setki rodzin - głównie rodziców - dostaje właśnie sygnał, że dieta jest kluczowa i na niej powinni się skoncentrować. A przekaz medialny jest bardzo silny, więc niektórzy pewnie to zrobią, również kosztem terapii.

Ludzie o autyzmie wiedza mało, stąd też w oświadczeniu organizatorów przybredzanie o "chorobie" i komunały "każdy chory jest inny". Myślę, że to nie jest zła wola, oni po prostu mają wrażenie, że protestują zwolennicy innych terapii, a wszystkie te terapie są równie uprawnione. Albo wręcz doszli do wniosku, że odezwali się jacyś ponurzy zawistnicy.

Magda, gdybym mogła Ci coś doradzić:
        1. zapanuj nad swoim temperamentem, bo akcja jest słuszna, ale emocje zaciemniają obraz
        2. poszukaj autorytetu - medycznego - który zechce wesprzeć protest i wypowiedzieć się w mediach, TVN postrzega protest jako kontrowersję wśród rodziców.
        - Monika Suchowierska, którą tu ktoś wspomniał, jest niezłym pomysłem, można do niej dotrzeć np. przez Krok po kroku
        - ja bym spróbowała wydzwonić Lidię Gądek, to lekarka i posłanka, doprowadziła do uchwalenia Karty praw osób z autyzmem
        3. dotrzyj do dziennikarzy/dziennikarek, które mają dzieci ze spektrum, bo one pomogą Ci się przebić z informacją w mediach (jeśli chcesz jakieś sugestie, to już na priva).

I ja bym cały czas powtarzała, że głównym problemem jest obraz autyzmu jako choroby metabolicznej. Gdyby ktoś postanowił nagrodzić matkę, która cudowną dietą wyleczyła swoje dziecko z raka, podniósłby się rejwach na pół Polski. Tutaj przekaz jest podobny, ale dla większości społeczeństwo autyzm to takie wudu, więc a nuż dieta z buraków i jarmużu pomoże. Dramat.
        • madziulec Re: bohaterstwo???? 17.11.13, 12:30
          Kocham dobre rady ;)

Moja doba ma 24 godziny.
          Niestety ostatniomam jeszcze inne zadania. Na szczęście pare osób się zaangażowało, bo spanie po 1,5 godziny na dobę niezbyt słuzy.

Jeśli ktos ma pomysł i po drodze mu z protestem może sam poinformować media, dziennikarzy, dietetyków, naukowców... To bardzo żmudna praca.
          Ja i tak sporo zrobiłam w ciągu tygodnia.
          • anchen Re: bohaterstwo???? 17.11.13, 12:50
            Ależ mogę pomóc, natomiast najpierw muszę wiedzieć, czy przekierowywać ludzi do Ciebie, czy rozmawiać z nimi bezpośrednio. Czyli na konkretnym przykładzie: czy podać Ci na priva mail i telefon do Małgorzaty Stuch z Gazety Polskiej, czy jutro do niej zadzwonić?

A dobre rady dostajesz dopiero teraz, bo nie oglądam telewizji, więc ta kandydatura uszła mojej uwagi, na FB nie bywam, a to forum czytam nieregularnie.
            • madziulec Re: bohaterstwo???? 17.11.13, 12:54
              Rozmawiać.
              Prostest nie jest mój. Protest jest NASZ, rodziców dzieci z autyzmem. Jest konkretna idea, przeciw której protestujemy.

Przepraszam za uniesienie się. Jestem po tym tygodniu naprawde zmęczona i daje mi w kośc także zapalenie oskrzeli...
              • madziulec PS anchen 17.11.13, 12:57
                Odezwij się do mnie na priv jeśli możesz, bardzo dziękuję.
            • nickomunieznana Re: bohaterstwo???? 18.11.13, 14:37
              do pani Stuch juz dzwonilam np ja. Powiedziala mi,ze jesli bedzie chciala napisac o naszych uwagach to sie skontaktuje. na razie minelo pare dni i nie dzwoni, czyli raczej ma lepsze tematy :-/ pozdr
        • marychna31 anchen- 100% racji! nt 17.11.13, 13:40

• nefret_ete Re: bohaterstwo???? 17.11.13, 19:26
        Marku jak zawsze dobrze piszesz. Podpisuję się całkowici epod Twoją wypowiedzią.
        • drop.s18 Re: bohaterstwo???? 18.11.13, 17:16
          marek, lubię twoje wpisy)))). żyje krótko z autyzmem, bo dopiero rok, na to forum trafiłam przypadkiem, szperając w necie, co mogę zrobić dla swojego dziecka. Czytałam o diecie (nie wprowadziła- wybiórczość pokarmowa), o grzybach i chelatacji))))). Sporo rodziców widzi poprawę funkcjonowania po w/w. Co jest przyczyną autyzmu chyba jeszcze do końca nie wiadomo????- geny? a może coś jeszcze????
          To na co powinniśmy zwrócić uwagę to brak programu diagnostycznego dla naszych dzieci, dlaczego tylko część ma robione badania genetyczne, metaboliczne, alergologiczne- ostatnio znajoma dostała skierowanie do tak owych i wygnano ją, że marnuje ich czas, bo jej dziecko dobrze funkcjonuje- może gdybyśmy zaczeli badać wszystkie dzieci- znalazła by się przyczyna.

A co do tej Pani to jakaś szemrana sprawa, skoro jak piszesz madziulec pojawiały się wpisy na stronie dopiero po nominacji, z drugiej strony cieszę się jak mówi się o autyzmie, ale może nie w tak gorącej atmosferze.
          Boję się, że rodzice zostawieni sami sobie zaczną masowo wprowadzać diety i doprowadzać u swoich dzieci do sytuacji niedoborowych, że będą to robić na własną rękę bez konsultacji np z dietetykiem, albo dodawać ekstra suplementy z wapniem, wit D o których przedawkowanie nie jest trudno(((( Z drugiej strony jak na diagnostykę czeka się do 2 lat, a na terapię kolejny rok(((((( może o to warto powalczyć
          • madziulec Re: bohaterstwo???? 18.11.13, 17:52
            autyzmbezbzdur.wordpress.com/
            Polecam.
            • marektatojakuba KAWAŁ DOBREJ ROBOTY 18.11.13, 18:06
              KAWAŁ DOBREJ ROBOTY!
              • madziulec Re: KAWAŁ DOBREJ ROBOTY 18.11.13, 18:31
                Dzięki.

Tu chce OFICJALNIE podziękować CAŁEMU Zespołowi, który dołączył, codziennie przez większość dnia (i nocy) robi burzę mózgów, ciężko pracuje, by cała akcja rzeczywiście miała rece i nogi.

Do pracy zebrało się kilak for, grup wsparcia rodziców ;) To miłe, że potrafimy działac razem ;)

Bardzo wszystkim dziękuję za ciężka pracę i mam nadzieję, że przyniesie ona efekty
                • hankam Re: KAWAŁ DOBREJ ROBOTY 19.11.13, 13:03
                  Bardzo dobra strona. Udostepniłam ją na FB, wszyscy to zróbmy.
              • halogen75 Re: KAWAŁ DOBREJ ROBOTY 27.11.13, 12:53
                Cześć :)
                Jestem ostatnio w bardzo okrojonej części tutaj. Wiele się w moim życiu ważnych rzeczy dzieje. I dobrych i nowych i złych i starych, które wiodą prym i powodują, że uczestniczę w istnym maratonie życiowym. Stąd dużo mniejsze skupienie na wielu innych płaszczyznach. Choruję też ciężko od pewnego czasu i nie mogę stabilnie stanąć na nogi. Nie mogąc spać w nocy przeczytałam dziś Madziulec od deski do deski wszystko co stworzyliście do tej pory. W bardzo krótkim czasie wybudowałaś/wybudowaliście naprawdę solidny i perfekcyjny fundament. Nie przyłączę się z racji tego co się w moim życiu dzieje. Nie wytłumaczę tutaj tego, jest zbyt zawiłe i trudne do pojęcia. Ale naprawdę chylę czoła przed ogromem pracy jaki włożyłaś czy włożyliście jako grupa. Grafiki- nie mogłam oderwać wzroku. Proste w swojej konstrukcji, a wymowne do bólu. Pozdrawiam.
            • nefret_ete Re: bohaterstwo???? 18.11.13, 20:37
              Bardzo dobrze to jest napisane. Dziękuję, ze zajęłaś się tym sprawą.
          • madziulec Re: bohaterstwo???? 18.11.13, 21:35
            Nie ma badąń genetycznych, które mogłyby obecnie wykryc autyzm.

Te, na które dostaje się skierowanie to najczęściej łamliwy chromosom X.
            • emka_waw Re: bohaterstwo???? 19.11.13, 10:12
              > Nie ma badąń genetycznych, które mogłyby obecnie wykryc autyzm.
              >
              > Te, na które dostaje się skierowanie to najczęściej łamliwy chromosom X.

Ostatnio w poradni genetycznej pobrano nam krew na sprawdzenie całego genomu syna, wszystkich możliwych ubytków. Wyniki mają być w okolicach marca (pół roku oczekiwania). Test jest stosowany dopiero od grudnia zeszłego roku.

Ponadto ostatnio znalazłam też taki artykuł:
              autyzm a DNA

Diagnostyka autyzmu wyraźnie skręca w kierunku uwarunkowań genetycznych.
              • madziulec Re: bohaterstwo???? 19.11.13, 11:35
                Zdaje sobie sprawę z informacji (sama tez to bardzo śledze). Ale nie ma ogólnie badań DOSTĘPNYCH, które tak o! wskazywałyby, czy dziecko ma autyzm czy nie.
                • emka_waw Re: bohaterstwo???? 19.11.13, 13:34
                  Jeszcze nie. Ale nie mogę znaleźć linka do artykułu tak gdzieś sprzed 2 miesięcy, gdzie profesorowie z Uniwersytetu Kalifjornijskiego twierdzili, że w przeciągu dwóch lat będą w stanie opracować test z krwi wykrywający prawdopodobieństwo wystąpienia autyzmu, do stosowania już u rocznych dzieci. Tak więc wcale to nie jest taka odległa perspektywa.
                  • madziulec Re: bohaterstwo???? 19.11.13, 19:43
                    Cały czas trzymam ręke na pulsie. Obecnie nie ma nic, co pozwoliło by na zbadanie genetyki, która wskazuje na autyzm.
            • helka_butelka Re: bohaterstwo???? 19.11.13, 10:49
              Ze swojej strony przypomnę jeszcze jedną z tez, która pojawiła się już kiedyś na forum - o związku poziomu testosteronu w łonie matki z późniejszymi zaburzeniami ze spektrum. Owo zagadnienie bada m.in. prof. Simon Baron Cohen z Cambridge. Popularna wersja wyników tych analiz tutaj:

www.independent.co.uk/news/science/scientists-link-autism-with-higher-testosterone-levels-402068.html
              Ducha nie gaście :)!
    • hankam Marketingowy bohater 22.11.13, 11:38
      Przeczytajcie:
      cyber-girl.net/2013/11/21/bohaterski-marketing-marketingowy-bohater/
      • jan.kran Re: Marketingowy bohater 22.11.13, 11:59

Umieścilam powyższe na moim profilu na fejsie.
        I inne linki na temat Bohaterki również.
        Po prostu płakać mi się chce jak o tym wszystkim czytam i szkoda mi Rodziców każdego autystycznego dziecka którzy sie dają nabrać na to badziewie.

Tak , jestem emocjonalna ale mam syna z ZA na pokladzie i nóż mi się w kieszeni otwiera jak widzę kiedy ktoś żeruje na czyichś lękach , obawach i niewiedzy.
        Sama mam problemy z częścią mojej polskiej Rodziny jak chodzi o recepcję Liliowego ...
        Mam nadzieję że nie będa mnieć raczyć bohaterskimi rewelacjami i perspektywą uleczenia autyzmu...
        • madziulec Re: Marketingowy bohater 22.11.13, 14:08
          Pozwolę sobie coś wkleić. Koleżanka napisała, właścicielka gabinetu:
          " wróciłam z pracy. Wszyscy pytaja mnie czy my zalecamy dietę??? jedna pani podeszła i powiedziała ,że powinnismy info o pieruszce i bananach wywiesić w widocznym miejscu.....szczytem była babcia , która płakała i pytała czy to jej wina,że dawała tak dużo pietruszki do zupy....że wnuk ma autyzm....
          Idę sie napić wódki."

To daje obraz..... To oczywiście nei jedyna wiadomośc. Rodzice pisza, że rodzina do nich dzwoni i tak dalej...
    • madziulec Akcja - pomocy! 25.11.13, 22:58
      Do wszystkich, którzy popierają protest!
      Jeśli chcecie z nami przypomnieć mediom o ich społecznej odpowiedzialności za przekazywane informacje, przyłączcie się czynnie do naszej akcji. Od dziś wysyłamy pietruszkę do redakcji Faktów TVN, żeby przypomnieć o faktach związanych z autyzmem a nie o mitach.
      Ponieważ wszystko zaczęło się od nominacji do finału akcji "Zwykły Bohater" pani Renaty Radomskiej, matki, która jakoby „wyleczyła” swoją córkę z autyzmu poprzez specjalną dietę, eliminując z niej m.in. pietruszkę wysyłajcie w dowolnej ilości to śmiertelnie niebezpieczne warzywo – korzeń albo nać – do:
      pana Kamila Durczoka
      Redakcja Faktów ul. Wiertnicza 166 02-952 Warszawa
      oraz do wszystkich miejsc, w których według was powinni się dowiedzieć o naszej akcji.
      Do pietruszki dołączcie wiadomość:
      „Pietruszka to wyjątkowo zdrowe warzywo. Zawiera ogromne ilości żelaza ,fosforu, potasu i magnezu oraz witaminy A,C, B i PP. Posiada właściwości oczyszczające oraz moczopędne. Wykazuje się też działaniem odkażającym, poprawia trawienie i zwalcza przykry zapach z ust. Nie ma żadnego wpływu na autyzm.
      autyzmbezbzdur.wordpress.com/”
      I niech moc pietruszki będzie z wami!
      • marektatojakuba Re: Akcja - pomocy! 25.11.13, 23:05
        Super pomysł! Ja się przyłączam. Wyślę jutro lub pojutrze.
        • madziulec Re: Akcja - pomocy! 26.11.13, 10:34
          Dziekuje w imieniu ORGANIZATORÓW i POMYSŁODAWCÓW (do którym się nie zaliczam :)

Będe wdzięczna za rozpowszechnienie pomysłu ;)
    • firella2 Re: bohaterstwo???? 08.12.13, 22:55
      No i wygrała :(
      Od początku było to do przewidzenia, bo wiadomo, że ludzi znacznie bardziej poruszy chore dziecko niż bezdomni czy młodzież z poprawczaka. Szkoda :(
      • madziulec Re: bohaterstwo???? 08.12.13, 23:54
        ja serdecznie organizatorom dziękuję. Przez 5 lat w ogole bylam tepą babą, bo:
        - wydałam sporo nieswojej i swojej kasy na jakies durne terapie
        - wydałam sporo kasy na turnusy rehabilitacyjne zamiast saczyć delikatnego drina w cieniu palm
        - zmarnowałam kupe czasu na dojazdy, dowożenie
        - niepotrzebnei zmieniłam szkołę dziecku, powinnam dalej trzymac go w tej masówce, w klasie 28-pspbowej, bez asystenta, nauczyciela wspomagającego..

Akcja Zwykły Bohater 2013 w momencie ogłoszenia finalistów otworzyła mi oczy. Te wszystkie czynności były o kant d.. potłuc. Powinnam zacząć stosowac diete. A specjaliści, do których chodziłam to po prostu zwykli nieucy. Jakies beznadziejne Instytuty Psychiatrii i Neurologii w Warszawie, lekarze z Instytutu Matki i Dziecka... Beznadzieja.
        Powinnam swoje kroki skierowac do własciwych specjalistów, tam poświęcic sie. Odpowiednio dac sie pokierowac i juz.

i teraz moje dziecko w ogóle było by gdzie indziej z całym autyzmem. To znaczy by go nei miało.

Gdyby nie jeden mały lapsus.
        Zwyciężczyni w mowie końcowej wcale nie mówiła o diecie. Dziękowała terapeutom i logopedom, którzy pracowali z dzieckiem.

Więc jak to sie ma to jej wspaniałej, pieknej nominacji, leczenia z autyzmu, wychodzenia z niego i całej chwytającej za serce historii?
        • lagoonab Re: bohaterstwo???? 09.12.13, 08:39
          Pani Radomska powinna wam podziękować za nagłośnienie jej nominacji.
          Zrobiliście jej naprawdę dobrą reklamę :)
          • gataze8 Re: bohaterstwo???? 09.12.13, 09:29
            Dokładnie tak :) Poza tym, może niektórym z Was da to jednak do myślenia, że może rzeczywiście złą drogą podążacie, że może trzeba było dziecka np. nie szczepić, bo to szkodliwa ingerencja w mały organizm. Tysiącom rodziców nie może się ot tak wydawać, że po szczepieniach dziecko się wycofało z życia...
            • hankam Re: bohaterstwo???? 09.12.13, 10:02
              To w końcu ten autyzm od pietruszki, czy od szczepień, bo już się gubię?
              • jan.kran Re: bohaterstwo???? 09.12.13, 10:07
                Ja natomiast wczoraj czytałam na FB komentarze znajomych którzy nic nie maja wspólnego z autyzmem naomiast byli poinformowani o sytuacji i oburzeni.
                Ja zamieszczam sporo informacji na FB i widzę że to dociera do ludzi.
                • madziulec Re: bohaterstwo???? 09.12.13, 10:28
                  Jan Kran Odbierz pocztę, dzięki.
                  • jan.kran Re: bohaterstwo???? 09.12.13, 10:57
                    Odebrałam i zrobiłam to o co prosiłaś , pozdrawiam:)))))
                    Dodam ze mój Aspie dowiedział sie o tej historii , przypadkowo bo jak mi zajrzał przez ramię na fejsie to Go poinformowałam
                    Jego komentarz :
                    - Ta kobieta wyleczyła dziecko z autyzmu ? To jest chore.
                    • madziulec Re: bohaterstwo???? 09.12.13, 11:13
                      Jesoo, jak dobrze, że zajrzałam wnikliwiej, bo delikatnie coś tam olałam ;)

OK ;)
        • agusia.24 Re: bohaterstwo???? 09.12.13, 10:55
          no przemowę to ktoś tej Pani piękną napisał, prawie się popłakałam :P
          • drop.s18 Re: bohaterstwo???? 09.12.13, 19:15
            myslę że to było do przewidzenia że wygra, szczególnie że był to tydzień autyzmu)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka