Dodaj do ulubionych

Subwencja-przedszkolak

24.01.14, 10:00
Witam
Proszę o poradę. Już wkrótce rusza nabór do przedszkoli, chciałabym zapisać syna do publicznego przedszkola mieszczącego się najbliżej mojej pracy.
Jest dzieckiem z orzeczeniem o niepełnosprawności oraz ma realizowane wczesne wspomaganie.
Co muszę zalatwić by móc ubiegać się o jakąś subwencję na syna, by mógł mieć w tej placówce dodatkowe zajęcia?Czy potrzebuję opinię o kształceniu specjalnym?Czy przedszkole może odmówić mi przyjęcia syna z racji jego niepełnosprawności?Ostatnio rozmawiałam z matką dziecka, które również było niepełnosprawne i dostało miejsce w przedszkolu w sąsiedniej gminie do ich miejsca zamieszkania, otrzymało tam logopedę, terapię SI realizowaną na miejscu, dogoterapię oraz osobę wspomagającą tylko to dziecko. Mniemam więc,że pozyskała jakieś finansowanie jej syna, otrzymał również bezpłatny dowóz do i z przedszkola.
Obserwuj wątek
    • kej5 Re: Subwencja-przedszkolak 24.01.14, 10:09
      Potrzebne Ci będzie orzeczenie o kształceniu specjalnym, to jest najważniejsze.
      • kej5 Re: Subwencja-przedszkolak 24.01.14, 10:11
        Tu masz wszystkie informacje dot. kształcenia specjalnego:

www.wszystkojasne.waw.pl/informator-dla-rodzicow/
    • marciomax Re: Subwencja-przedszkolak 24.01.14, 10:37
      Przedszkole samo ubiega się o subwencję-można im podpowiedzieć jak to skutecznie zrobić(warto skorzystać z podanej wyżej strony). Przedszkole publiczne dostanie max.kilkaset złotych. Prywatne/niepubliczne całość- w Wawie prawie 4 000zł!!!! W gminie można zawnioskować o informację o wysokości przyznanej subwencji(wzór podania w linku wyżej powinniście znaleźć). Prywatne więcej oferują, bo odstają więcej kasy. Warunkiem "ruszenia" z subwencją jest uzyskanie orzeczenia o kształceniu specjalnym- dla autystów tylko wyznaczone poradnie mają uprawnienia.
      Jeżeli posyłasz dziecko do przedszkola w innej gminie możesz dostać zwrot kosztów dowozu.

Przedszkole masowe(bez oddziałów integracyjnych) może nie mieć warunków do realizacji zaleceń z orzeczenia(choćby sali do SI). Teoretycznie powinni dostać kasę na realizację poza przedszkolem. Teoretycznie...

Ja mam starszego w integracyjnym pod domem i najwygodniej byłoby mi posłać tam też młodszego(idzie od września), ale rozważam prywatne w sąsiedniej gminie jeśli pójdą mi na rękę z opłatami(wnioskuję o obniżenie, bo prawie 4 tys subwencji + jeszcze prawie tysiąc opłaty to przegięcie).
      • veroniqq Re: Subwencja-przedszkolak 24.01.14, 14:03
        A czy taki dowóz do przedszkola jest obowiązkiem dla przedszkola czy ty zależy od dobrej woli zarządu ? Sa na to jakieś przepisy? Tak samo się zastanawiam jak to jest z komunikacją miejską i posiadaniem legitymacji przez dziecko o niepełnosprawności. Czy rodzic ma zniżki czy bezpłatne przejazdy? Ja płacę 100% ponieważ na niepełnosprawność pt. autyzm u nas podobno nie przysługuje zniżka na przejazdy opiekunom ... hmm jak to jest w końcu?
        • kej5 Re: Subwencja-przedszkolak 24.01.14, 14:23
          To zależy od miasta, u Ciebie w Krakowie właśnie jest tak jak mówisz, jak jeżdżę tam do teściów to za młodego płacę i za siebie.
          W Warszawie za to ja+dziecko jeździmy za darmo.
        • marciomax Re: Subwencja-przedszkolak 24.01.14, 14:36
          Po zwrot za dowozy to trzeba się zgłosić albo do gminy, albo OPS- nie wiem dokładnie, bo nie korzystam. Przedszkole to raczej mało interesuje skąd dowozisz.
          Jak dziecko jest w obowiązku szkolnym to są jakieś przepisy mówiące o transporcie osób niepełnosprawnych, ale nie pytajcie mnie o podstawy prawne-nie mam pojęcia!! Mój zerówkowicz chodzi w obrębie dzielnicy a młody dopiero pójdzie do przedszkola.

Jeżeli chodzi o dojazdy komunikacją miejską to u mnie (Wawa) jest tak, że jak jedziesz z dzieckiem z legitymacją to jeździcie za darmo, jak bez dziecka to za darmo tylko z miejsca zamieszkania do przedszkola/szkoły/ośrodka terapeutycznego - ale trzeba mieć jakiś dodatkowe pismo z tych miejsc-nie wiem dokładnie jakie.

Generalnie można chyba sprawdzić ulgi dla niepełnosprawnych u danego przewoźnika.

Teoretycznie na pociąg jest zniżka tylko przy dojeździe na turnus rehabilitacyjny a znajomi pokazali w kasie legitymację dziecka i pytali jaki bilet do tego dokupić jeśli jadą na zwykłe wakacje i sprzedano im bilety z dużą zniżką.

Ja gdzie mogę-chodzę na piechotę (odległość do 3-4 przystanków). Jak mam jechać gdzieś dalej jeżdżę starym autem. Ale młody jeszcze w wózku a starszy albo się "zamyśli" albo czegoś "nie chce" i boję się z nimi dwoma jeździć komunikacją. Kiedyś starszy został na przystanku jak ładowałam się z wózkiem do tramwaju i zamknęły się za mną drzwi... Darłam się aż maszynista/motorniczy(czy jak się go zwie) się zatrzymał. Najbardziej się bałam, że starszy wpadnie pod tramwaj !!!!!!! Koszmar!!!! Nigdy nie chcę tego przeżyć drugi raz...
          • kej5 Re: Subwencja-przedszkolak 24.01.14, 14:47
            Tu o dowozach:

www.wszystkojasne.waw.pl/22-czy-rodzice-musza-sami-dowozic-dziecko-do-szkoly/#.UuJuyfuta9I
            • marciomax Re: Subwencja-przedszkolak 29.01.14, 17:54
              A ja mam pytanie o subwencję z trochę innej strony... Otóż - kto może dostać subwencję??
              Rozumiem, że placówka "oświatowa"-publiczna lub niepubliczna. Żłobek, więc chyba odpada... Ale... jeżeli prywatny klubik prowadzi grupy żłobkowe oraz dodatkowo jedną grupę przedszkolną objętą programem MEN to jeśli moje dziecko pójdzie do tej przedszkolnej grupy to klubik dostanie subwencję??
              Pytam, bo póki co żadne prywatne przedszkole albo nie chce mi zejść z czesnego albo nie może teraz przyjąć dziecka a ja chciałabym posłać go po feriach na 3 razy w tyg. do małej grupy "zdrowych" dzieci do września(kiedy to mam nadzieję, że pójdzie do integracyjnego). Nie stać mnie na opłaty i zastanawiam się czy gdyby poszła subwencja to zeszliby z czesnego.
              • 7iwi Re: Subwencja-przedszkolak 05.02.14, 13:25
                Placówki niepubliczne otrzymują dotację z budżetu gminy. Zakładam, że ta grupa w żłobku to jednak jakaś forma wychowania przedszkolnego... (trochę mało informacji), więc dotacja z gminy na ucznia zdrowego jest niewielka- zdaje się ok 40%, ale na ucznia niepełnosprawnego jest pełna, tj. " nie niższa niż kwota przewidziana na niepełnosprawnego ucznia przedszkola i oddziału przedszkolnego w części oświatowej subwencji ogólnej otrzymywanej przez gminę". dlatego masz argumenty żeby wnioskować o obniżenie opłat. aha polecam Ci przestudiować art. 90 szczególnie ustępy 2d, 2e ustawy z dnia 7 września 1991r o systemie oświaty- dotyczą one finansowania niepublicznych form wychowania przedszkolnego.
                • marciomax Re: Subwencja-przedszkolak 05.02.14, 20:30
                  o, DZIĘKI!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka