Dodaj do ulubionych

Do znających Gdańsk

25.05.25, 09:37
Chcemy wybrać się na kilka dni do Gdańska z przedszkolakiem. W jakiej lokalizacji najlepiej rozważyć nocleg, żeby nie tracić póżniej czasu w korkach i żeby była ładna okolica? Chcielibyśmy trochę skorzystać z plaży, zobaczyć główne miasto, pokorzystac z fajnych placów zabaw. Myślałam też o Hebelianum (warto?). Może też podpowiecie co warto zobaczyć z niespełna 5 latkiem. Może jakieś muzea albo inne miejsca? I które plaże polecacie?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Do znających Gdańsk 25.05.25, 10:15
      W Trójmieście jeżdżą tramwaje, autobusy i kolejki.
    • zla.m Re: Do znających Gdańsk 25.05.25, 10:42
      Główne miasto jest daleko od plaży. Proponuję poszukać w Śródmieściu, a do plaży dojeżdżać (tramwajem lub SKM).
      PLAŻE
      Można pojechać na Stogi - tramwaj nr 8, latem są też specjalne tramwaje o numerach zaczynających się od 6. Z tym, że tramwaj na Stogi w sezonie lubi być zatłoczony. Plaża i okolice są tam mniej zabudowane, trochę alejek leśnych, ale oczywiście jest też miejsce gdzie można zjeść i są stoiska z "plażowym badziewiem".
      O miejsce parkingowe może być trudno, chyba że się przyjedzie dość rano.

Jelitkowo - też tramwaj, można stamtąd przejść się do Sopotu i wrócić SKM. Większy wybór knajpek i kawiarenek, można iść plażą albo parkowym deptakiem wzdłuż plaży, trzeba bardzo uważać na rowery miejscami, ale ogólnie polecam bardziej niż Stogi. Rowery też można wypożyczyć na godzinę dwie, mają też takie jakby "samochody na pedały, dla pięciolatka pewnie czad. Z parkowaniem też może być trudniej, naprawdę warto skorzystać z komunikacji miejskiej.

MUZEA itp.
      Hevelianum jest fajne, można też tramwajem wodnym popłynąć na Westerplatte, czy dalej - do Sopotu albo nawet na Hel. W samym Głównym Mieście jest coś o nazwie muzeum iluzji - rozmaite złudzenia optyczne, dość ciekawe i dość drogie wink. Ze standardowych muzeów BARDZO polecam muzeum Morskie (nad Motławą, na Długim Pobrzeżu) - jest interaktywne, można się na chwilę przebrać za pirata, sterować stateczkami na wodzie, poskakać po kwadratach wygrywających szanty itp. Są też warsztaty historyczne dla dzieci w Błękitnym Baranku (Lwie) - ale tam nie byłam. Ja jako dziecko lubiłam też muzeum archelogiczne, ale ja to dziwna jestem wink

Przyjemnego pobytu
      • margaretta80 Re: Do znających Gdańsk 25.05.25, 11:19
        Dziękuję za cenne rady. Popatrzę zwłaszcza na ten tramwaj wodny. Zastanawiam się czy nie lepiej wziąć nocleg gdzieś bliżej plaży ze względu na dziecko, a dojechać na zwiedzanie miasta. Zerknę na coś w okolicy Jelitkow, skoro piszesz, że tam fajniej.
    • szmytka1 Re: Do znających Gdańsk 25.05.25, 12:40
      Hevelianum fajne, ale moje dzieci wolą centrum Experyment w Gdyni. W Gdyni masz też duży plac zabaw na plaży, tuż przy muzeum marynarki wojennej, do tego obejrzycie statki o już jeden dzień zleci od rana do wieczora. Można popłynąć w Gdańsku, spod Żurawia praktycznie statkiem pirackim na Westerplatte, tam zjeść obiad z kuchni polowej wydawany. Jak będzie zła pogoda to może loopys world, to takie "kulki" dla dzieci i dorosłych.
      • ga-ti Re: Do znających Gdańsk 25.05.25, 13:41
        Gdynia i Skwer Kościuszki! Uwielbiam, nie nudzi się od czterdziestu lat 😀
        • krwawy.lolo Re: Do znających Gdańsk 25.05.25, 13:56
          Jak od czterdziestu dopiero, to nie jadłaś pampuchów na 10-go Lutego.
    • kittka25 Re: Do znających Gdańsk 25.05.25, 13:05
      Moje dzieci w tym wieku lubily tez Wydzial Zabaw w Centrum Solidarnosci, tylko tam sie wtedy wchodzilo o pelnej godzinie, nie wiem jak jest teraz.
      • ga-ti Re: Do znających Gdańsk 25.05.25, 13:39
        Była opcją, że gdy rodzic kupował bilet na zwiedzanie CS to dziecko miało salę zabaw za darmo. Nie wiem, jak jest teraz.
    • mama-ola Re: Do znających Gdańsk 25.05.25, 22:23
      Fajny plac zabaw to Park Reagana.
      Spać blisko stacji kolejki SKM, zostawić auto i jeździć kolejką do Gdańska Głównego, Sopotu i Gdyni.
    • tryggia Re: Do znających Gdańsk 25.05.25, 22:41
      Hebelianum?
      • mallard Re: Do znających Gdańsk 26.05.25, 11:24
        tryggia napisa�a:

> Hebelianum?

No wystawa hebli ozdobnych - nie słyszałaś?
    • plain-vanilla Re: Do znających Gdańsk 26.05.25, 19:39
      Dla prawie 5-latka - Muzeum morskie, Wydział zabaw w Centrum Solidarności i Eksperyment w Gdyni. Hevelianum byłam rozczarowana, moim zdaniem można sobie darować.
    • livia.kalina Re: Do znających Gdańsk 26.05.25, 20:15
      Co do noclegu nie popowiem ale ich Hevelianum uwielbiam!! Odwiedzam za każdym razem jak odwiedzam Gdańsk. Tak samo Centrum Solidarności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka