Dodaj do ulubionych

Łeba czy Czołpino

20.06.25, 13:22
Chcę się wybrać do Słowińskiego Parku Narodowego. Będzie to wyjazd z 5 latkiem. Gdzie lepiej zrobić bazę wypadową w kontekście pobytu z przedszkolakiem? Chcę zobaczyć wydmy ale też poplażować ze względu na dziecko. Serce podpowiada Czołpino a rozum Łebę. A może jeszcze coś innego?
Obserwuj wątek
    • wiosennedni5 Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 13:45
      Może Smołdziński las
      • margaretta80 Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 16:39
        Zaraz sprawdzę. Dzięki za podpowiedź.
    • viridiana73 Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 14:08
      Podstawowe pytanie: czy jesteś zmotoryzowana?
      • margaretta80 Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 16:39
        Pojechałabym autem.
        • viridiana73 Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 17:52
          Ok.
          W Łebie jest więcej komercyjnych atrakcji i okazji do przepuszczenia gotówki, ergo: dla pięciolatka ciekawiej. W Łebie masz knajpę na knajpie, kawiarnię na kawiarni, a do Wydmy Łąckich dojedziesz meleksem, bo to jednak kawałek drogi.
          Czołpino z kolei to taki koniec świata, bez cymbergajów i straganów, jednakże świetna baza do ciekawych wycieczek: do zatopionego lasu, na Wydmę Czołpińską, wieży widokowej za wojskowym parkingiem, spore dystanse, ale do przejścia na nogach, może z przystankami. Autem można podjechać pod Rowokół, a do Łeby stamtąd masz godzinę.
          Ja bym Wam poleciła... miejscówkę w Rowach. Nie duże, nie małe, lecz w sam raz, fajna baza wypadowa do wycieczek.
          • viridiana73 Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 17:54
            Wydmy Łąckiej oczywiście, dobrze że mi na Łęcką nie zmienił😜
          • margaretta80 Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 18:34
            Cymbergaje itp nas nie interesują. Łebę rozważałam że względu na bliskość zwykłej plaży. Ale te rowy wyglądają też fajnie. Problem tamtych okolic jest taki, że przez jeziora i teren parku jest daleko z jednej miejscowości do drugiej, które teoretycznie wydają się blisko położone.
            A jeśli chodzi o wydmy to czy któraś jest wyraźnie atrakcyjniejsza? Jest sens ciągnąć 5 latka na obie czy wybrać jedną? Nie ukrywam, że to atrakcja bardziej dla mnie. Ale możliwe, ze jemu też się spodoba. Na pewno chcę też odwiedzić skansen w Klukach.
            • viridiana73 Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 19:44
              Co do urody wydm, to trudno powiedzieć. Ta w Łebie, to jak Sahara, w słoneczny dzień złudzenie jest absolutne. Czołpińska z kolei jest taką jakby pustynną długą trasą, idziesz z górki, pod górkę i znów. Nie wiem, skąd jesteś, ale jeśli wracasz do domu w kierunku wschodnim, to jadąc z Rowów można zahaczyć o Łebę i spędzic tam dzień.
              • margaretta80 Re: Łeba czy Czołpino 21.06.25, 17:51
                My akurat zupełnie na zachód, więc do Łeby musimy specjalnie dojechać. Ale coraz bardziej mi się te Rowy podobają. Jeśli miałabym wybierać po zdjęciach to wydma Czolpinska podoba mi się bardziej. Po tej stronie jest też latarnia, zatopiony las i kluki. A na tą druha wydmę zawsze można dojechać jednego dnia jeśli będziemy mieli ochotę.
                • viridiana73 Re: Łeba czy Czołpino 21.06.25, 18:04
                  Tak, Rowy są świetne, w tym roku musiałam ustąpić mężowi, jeśli chodzi o wybór miejscówki na wakacje, ale za rok znów tam pojedziemy.
            • viridiana73 Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 19:50
              Kluki są fajne, sprawdź sobie, czy nie mają jakichś dodatkowych wydarzen. Myśmy w zeszłym roku trafili na atrakcję W Słowińskie Zagrodzie, tzn można było przyglądać się, jak wyglądali życie Słowinców. Przebrani wolontariusze gotowali, prali na tarze i kopali torf, można było się dołączyć. I tam przy drodze jest taki kioseczek że swojskim ciastem, polecam!
              • marta715 Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 23:05
                Pewnie byłaś w majówkę i trafiłaś na czarne wesele
                • viridiana73 Re: Łeba czy Czołpino 21.06.25, 07:48
                  Nie, to był początek sierpnia. Ale Czarne Wesele kojarzę, pewnie jest jeszcze ciekawsze😊
    • czarna_sroka Re: Łeba czy Czołpino 20.06.25, 23:08
      Rowy koło Łeby...... najfajniejsze plaże w stronę wydm, serio najpiękniejsze plaże.
    • wyprawa32768 Re: Łeba czy Czołpino 21.06.25, 01:05
      Nie wiem jak serce może CI podpowiadać Czołpino. Tam nie ma żadnej bazy noclegowej, najbliższa jest w Smołdzińskim Lesie które ma do plaży 3 - 4 km w jedną stronę i z 5-ciolatkiem tam nie dojdziesz. Trzeba podjechać autem do najbliższego parkingu z którego pieszo do plaży będzie jeszcze 1,5 km. A za ten parking trzeba płacić dodatkowo. Bez sensu z małym dzieckiem. Wybierz zdecydowanie coś innego.
    • 1maja1 Re: Łeba czy Czołpino 21.06.25, 01:46
      Tak jak pisza dziewczyny, jesli odpowiada Ci taki koniec swiata i pustkowie, to Czolpino jest odpowiednie. Kluki ciekawe miejsce, taka wioska, w ktorej czas stanal w miejscu.
      My baze noclegowa mielismy w Smoldzinie, same Czolpino nie polecam, bo tam nic nie ma. Wszedzie trzeba jezdzic autem, na plaze trzeba dojsc spory kawalek, ale za to przez bardzo fajny, majestatyczny las, do ktorego wstepu nie ma, jest zagrodzony. Przy plazy jest chyba jedna restauracja.
    • droch Re: Łeba czy Czołpino 21.06.25, 13:35
      Nie wiem, jak jest w Czołpinie, ale w Łebie zaraz po zachodzie słońca miliardy komarów próbowały nas zeżreć żywcem (w sierpniu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka