18.02.14, 15:25
czytałam, że w autyzmie nie ma urojeń, omamów wzrokowych?, ale czy ich występowanie oznacza tylko schizofrenię, psychozę, czy może też oznaczać coś innego?

od nocy mój syn (3,5) roku ma urojenia, w każdym kącie widzi robaczki, zaczęło się w nocy kiedy obudził się z krzykiem, że chodzą robaczki, od tamtej pory go nie puszcza, boi się, chodzi tylko za rękę po mieszkaniu i ciągle widzi jakieś robaczki, to samo było dzisiaj na zajęciach, psycholog stwierdziła tylko, że to bardzo niepokojące i że będziemy obserwować

nie ukrywam, że jestem cała spanikowana :/ różne rzeczy już przerabialiśmy, ale takie coś pierwszy raz
Obserwuj wątek
    • drop.s18 Re: urojenia 18.02.14, 17:36
      może idź z nim do okulisty. p.s. był taki odcinek Hausa, gdzie autystyk widział robaki i miał jednego w oku
      • eraz-lilipop Re: urojenia 18.02.14, 17:57
        Tez bym sie wybrala do okulisty.
        Ja widze takie jakby mroczki / robaczki jak mam oczy zmeczone. Katem oka to widac i sie porusza, nie raz sie juz wystraszylam ze to prawdziwy robal.
        • drop.s18 Re: urojenia 18.02.14, 18:07
          jeśli jestes z wawy to krótkie terminy są na al wyzwolenia i cierpliwa lekarka
          www.wsdz.pl/pl/pages/przychodnia-specjalistyczna-dla-dzieci-i-mlodziezy
    • agusia.24 Re: urojenia 18.02.14, 18:06
      tydzień temu dostał lek na odrobaczenie, czy to może jakoś wpłynąć?

różnie to nazywa raz że komar, raz robaczek, raz że rak (raka w życiu nie widział) wszystkie malutkie stworzenia to dla niego robaczki lub raki
      • drop.s18 Re: urojenia 18.02.14, 18:12
        możesz mu zrobić badanie krwi na toksokarozę
        • ania-pat1 Re: urojenia 18.02.14, 18:41
          Powód może być (oby) banalny - jeśli twoje dziecko z tych inteligentnych bestii to podsłuchał o odrobaczaniu - że robaczki, brudne rączki, branie rzeczy z ziemi do buzi, robaczki są wszędzie np. w kurzu a potem rosną w brzuchu i trzeba zażywać leki - oraz wszystko myć. I ładnie złożył w całość. Po swojemu. Pogadałabym - czy się boi - i dlaczego oraz, że te robaczki to niegroźne itd. Bo jeśli widzi wasz lęk, gdy mówi o robaczkach to utwierdza się tylko we własnych przekonaniach. Piszę z autopsji - moja jako 3 latka miała fobię robaczków próchniaczków - postanowiła nie jeść aby się nie zalęgły w ząbkach. Głowa do góry
          • zdunia1979 Re: urojenia 18.02.14, 19:00
            Witaj,

spróbuj zrobić wielką ceremonię z magicznym płynem, który raz na zawsze usunie robaczki. Ja tak radzę sobie z problemami mojego synka. Psiukamy ty po całym mieszkaniu i za oknem i działa. Oczywiście jeśli problem wynika z wady wzroku czy autyzmu to nic tym nie zdziałasz, ale spróbuj. Może mały będzie spokojniejszy.
            A swoją drogą to też mam wrażenie, że może to być problem z oczkami.
    • agusia.24 Re: urojenia 18.02.14, 20:07
      mały nawet nie wiedział, że jest odrobaczany, nic na ten temat nie było nigdy mówione,

troche się przespał,ale nic to nie dało, teraz widzi węże i że coś czarnego lata po pokoju, jest przyklejony do mnie cały czas, nie wiem do jakiego lekarza uderzyć w pierwszej kolejności, bo mi się dziecko wykończy
      • drop.s18 Re: urojenia 18.02.14, 20:23
        jak sie boisz to jedź na ostry dyżur okulistyczny. jest jeszcze 1 opcja że fantazjuje
      • zdunia1979 Re: urojenia 18.02.14, 20:24
        Spróbuj teraz tej magii z tym magicznym płynem, nic nie tracisz a może to naprawdę pomóc:)

A lekarz to okulista, psychiatra i być może psycholog. Zobacz co możesz szybko załatwić. Wiesz takie zachowanie może też być związane z silnym lękiem, może coś "strasznego" przeżył ostatnio i tak odreagowuje.
        • drop.s18 Re: urojenia 18.02.14, 20:43
          my zamiatamy potwory albo wyrzucamy przez okno)))
          • halogen75 Re: urojenia 19.02.14, 07:28
            Ja osobiście spotkałam się z teorią, że autyzmowi mogą towarzyszyć omamy, także nie jestem mocno zdziwiona zachowaniem twojego dziecka :)
    • agusia.24 Re: urojenia 19.02.14, 07:47
      pojechaliśmy wczoraj na ostry dyżur, dostaliśmy leki na uspokojenie, psychiatra stwierdziła, że najprawdopodobniej to na tle lękowym, ale mamy pilnie umówić się do neurologa i okulisty, żeby wykluczyć organiczne przyczyny
      na razie mimo leku jest to samo :/
      • eraz-lilipop Re: urojenia 19.02.14, 12:38
        A jeszcze mi sie przypomnialo.Jak bylam mala dostalam za duza dawke jakiegos leku.Po nim dostalam omamow i zeschizowalam tak nardzo ze mama zabrala mnie na ostry dyzur.Lek mi zmienili i wszystko bylo ok. Przyjrzalabym sie jeszcze czy dziecko nie dostaje czegos nowego z lekarstw moze cos mu szkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka