Dodaj do ulubionych

Rozwój mowy

08.11.23, 00:08
Dzień dobry. Mam do Was pytanie o rozwój mowy u Waszych dzieciaków. Szczególnie chodzi mi o dzieci u których mowa nie rozwinęła się do 3-4 roku życia, tylko później. Co wg Was przyniosło najlepszy efekt - konkretny rodzaj terapii, jakaś konkretna zmiana w terapii itp.? Mowa rozwijała się skokowo czy dłuższymi etapami? Czasem czytam, że dziecko zaczęło mówić właściwie z dnia na dzień, w co powiem trudno mi uwierzyć. Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • hannibal_lectourer Re: Rozwój mowy 19.11.23, 18:16
      Może nie z dnia na dzień, ale z tygodnia na tydzień - po usunięciu trzeciego migdałka. Wcześniej diagnoza była autyzm atypowy... i dwóch laryngologów, którzy spie... sprawę z wykryciem wady. Trzeci dopiero zasugerował operację i mowa ruszyła z kopyta.
      • kammilmat Re: Rozwój mowy 25.11.23, 16:03
        hannibal_lectourer napisał:

> Może nie z dnia na dzień, ale z tygodnia na tydzień - po usunięciu trzeciego mi
        > gdałka. Wcześniej diagnoza była autyzm atypowy... i dwóch laryngologów, którzy
        > spie... sprawę z wykryciem wady. Trzeci dopiero zasugerował operację i mowa rus
        > zyła z kopyta.

Dziękuje za odpowiedź. Jakie objawy u Was dawał trzeci migdał?
        • hannibal_lectourer Re: Rozwój mowy 17.12.23, 11:32
          Opóźniony rozwój mowy , rok z logopedą z poradni praktycznie nic nie dał - ruszyło się dopiero po operacji wycięcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka