Dodaj do ulubionych

Edukacja w liceum

26.03.08, 11:10
To jakiś koszmar.W gimnazjum jest nauczyciel wspomagający, a tu syn rzucony na
głęboką wodę.Nie dosyc,że bez pomocy ze strony wspomagającego-dopilnowac aby
wszystko zanotował w zeszycie,aby wiedział co robic w szkole w danej
sytuacji,to jeszcze wieczne problemy z nauczycielami z poszczególnych
przedmiotów.Mam ochotę wyc z wścieklości.Człowiek dostarcza materiały na temat
Aspergera,prosi,tłumaczy jaki dzieciak jest i słuchajcie groch o ściane.Przykłady:
1)Lukasz mi mówi,że dostał 1 z biologii.Pytam dlaczego,okazuje się,żę pani
miesiąc temu zadała jakiś referat do napisania.Lukasz twierdzi,że pani
wybierała uczniów którzy to mieli napisac i on nie musiał,bo go pani nie
wybrała.Poza tym w zeszycie nie miał niczego zanotowanego.Poszłam do pani i
pytam dlaczego dostał 1-ę a ona,że nie przyniósł na czas referatu i głupim
uśmiechem mówi,że mieli wszyscy napisac.No trudno,pomogłam Lukaszowi w
referacie i sama zaniosłam pani-bo On nosił w plecaku i bał się oddac...

2)Pan z historii,starszy facet-były z nim totalne kłopoty.Myślałam,że coś już
zrozumiał.Złudne nadzieje..miała byc klasówka z obszernego działu..Pan
powiedział Lukaszowi,że bedzie pisał tylko z jednego działu.Dzieciak
przychodzi uśmiechnięty do domu i się cieszy,że da radę partiami zaliczyc tą
gigantyczną dla niego klasówkę.W dniu pisania klasówki ,Lukasz z płaczem
mówi,żę pisał to co dzieci,czyli całośc.Napisał wszystko z działu,który miał
opanowac a nic na pozostale tematy.Efekt-1-ka.

Obserwuj wątek
    • malgosia403 Re: Edukacja w liceum 26.03.08, 11:34
      Pytam,dla kogo są klasy integracyjne w liceum? Na pewno nie dla dzieci z
      Aspergerem.W klasie u Lukasza jest jeszcze dwoje dzieci niedosłyszących i on
      jeden autystyczny.Gdyby było więcej dzieciaków Aspi to może to wszystko inaczej
      by funkcjonowało.Pytałam w Sinapsis w Warszawie jak to powinno
      wyglądac,powiedział mi pani,że syn powinien miec zindywidualizowany program
      nauczania.Poradnia pedagogiczna w moim mieście nie słyszala o czymś
      takim.Owszem,mówią jest coś takiego ale dla dzieci wybitnie zdolnych....Boże!
      Jesteśmy naprawdę w epoce kamienia łupanego .jeżeli chodzi o Polskę...Nie oddam
      dziecka do szkoly specjalnej-nie ma w Gliwicach szkół dla autystyków,a Lukasz ma
      inteligencję ponadprzeciętną i na pewno nie pójdzie do szkoły specjalnej,tylko
      dlatego,że nauczyciele są nieporadni a szkoła nieprzygotowana do kształcenia
      ucznia z Aspergerem.
      • agnjan Re: Edukacja w liceum 27.03.08, 14:28
        Czytam i płakać mi się chce... A dyrektor? Rozmawiałaś? Może się
        wprosić z referatem na radę pedagogiczną? Walcz, kobieto,
        powodzenia!
        • joanna9920 Re: Edukacja w liceum 28.03.08, 06:33
          to straszne co piszesz.nie chciałabym trafic na taka szkołę.myślałaś o zmianie?
          • malgosia403 Re: Edukacja w liceum 28.03.08, 08:55
            Joasiu,to co napisałam to tylko drobnostki.Lukasz nie wie, kiedy ma notowac w
            zeszycie ,to co pani mówi.Nie zawsze zdąży zanotowac wszystko w zeszycie,bo
            twierdzi,że nauczyciele dyktuja za szybko,nie notuje niekiedy prac domowych, a
            potem ja chodzę do szkoły aby pytac i prosic o możliwośc napisania zadania na
            następną lekcję.
            Zmiana szkoły nie wchodzi raczej w rachubę,bo mam dwie możliwości do wyboru-albo
            Liceum Profilowane(specjalne)albo prywatne-no,na to na pewno mnie nie stac.Poza
            tym wydaje mi się,że klasa integracyjna do czegoś nauczycieli powinna
            obligowac.Zaczynam od dzisiaj rozmawiac już z kimś innym ,niż kadra
            pedagogiczna.Nie mam siły już tłumaczyc im wszystko, w kółko to samo.Okazuje
            się,że to szkoła powinna takiemu dziecku poszukac asystenta-tak mówi prawo
            oświatowe.Poza tym chyba będę starała się o indywidualny program nauczania dla
            Lukasza.Nauka dla dzieci z Aspergerem nie polega tylko na możliwości poprawy
            ocen niedostatecznych-bo taką możliwośc mają wszystkie dzieci.Naszym dzieciakom
            trzeba ten program dostosowywac do ich możliwości..no ale to już trzeba troszkę
            popracowac,a nie wszystkim nauczycielom się chce,zwłaszcza dla jednego ucznia.
            • joanna9920 Re: Edukacja w liceum 28.03.08, 16:27
              niby racja,ale co robić jak to właśnie Łukasz powinien miec wszelką pomoc i
              udogodnienia.a może sprawdzić jakie oni maja obowiązki? pytałaś w
              kuratorium?przecież jakoś musza sie różnic od zwykłej szkoły
              • malgosia403 Re: Edukacja w liceum 28.03.08, 19:52
                Kochane juz wszystko wiem i zaczęłam w końcu walczyc intensywnie.W poniedziałek
                podejdę do pedagoga żeby ustałic indywidualny program nauczania Lukasza-nie
                mylic z indywidualnym nauczaniem.Okazuje się,że asystenta powinna załatwic
                szkoła i powinna się o niego postarac,ale wiecie-dla jednego dziecka? Ciekawa
                jestem jak zareagują nauczyciele z indywidualnym programem-przeciez to będzie
                dla nich praca i wysiłek aby przygotowac taki zakres materiału dla Lukasza.Ale
                mam prawo tego żądac,do tej pory nie mieli z Lukaszem za dużo roboty-rewalidacje
                a teraz dosyc...Rozmawiałam z Synapsisem-wszystko jest opisane w prawie oświatowym.
            • zakupy_usa Re: Edukacja w liceum 28.03.08, 16:37
              przykro czytać takie rzeczy :(
              poczytaj tu www.synapsis.waw.pl/index.php/content/blogcategory/45/90/
              "edukacja dzieci niepełnosprawnych". może znajdziesz jakiś oręż :/
              może warto się postarać o asystenta dla syna na czas zajęć w szkole
              (przynajmniej tych najmniej przyjaznych :/)? jak się starać i inne szczegóły
              opisują dokumenty : "specjalistyczne usługi opiekuńcze" + "rozporządzenie w
              sprawie spec. usł. op."
              powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka