Dodaj do ulubionych

globalnie?

27.09.08, 23:46
czy są jakieś statystyki co do częstości występowania autyzmu w
poszczególnych krajach?

może są jakieś miejsca gdzie występuje rzadziej? tak po stereotypach
w Japonii jedzą ryż i ryby ... może to głupie ale to nie jest jakieś
poparcie diety bezgl/bezkaz/bezc
cały czas mam obawy związane z wyłączeniem mleka i makaronu/pieczywa
z jadłospisu dziecka

czy są jakieś badania, że ew. jakaś bakteria może być odpowiedzialna
za zaburzenia ze spektrum autyzmu?
Obserwuj wątek
    • n_nadia Re: globalnie? 28.09.08, 09:51
      kiedyś czytałam jakieś statystki, że w Japonii autyzm występuje stosunkowo
      rzadko, min. dlatego, że oni tam szczepią od 3-go roku życia.
      wśród Amiszów autyzm w ogóle nie występuje, ale oni nie uznają żadnej chemii,
      żadnych szczepionek, antybiotyków itd.
      jakie masz obawy, jeżeli chodzi o dietę?
      kiedy po wprowadzeniu diety , zobaczysz poprawę u swojego dziecka, to obawy znikną.
      poza tym, to nie pokarm wywołuje autyzm...
      poczytaj, w sieci jest bardzo dużo na ten temat.

"Nie boisz się, że kiedyś wypadniesz? - Boję się, że kiedyś wyskoczę..."

Welcome to Tijuana.Tekila, sexo y marihuana!
      • mamamisiasia Re: globalnie? 28.09.08, 22:47
        a takie sa wyniki badan, ze to z powodu braku szczepien?
        • n_nadia Re: globalnie? 29.09.08, 08:54
          nie, nigdzie nie jest napisane, ze z braku szczepień. sądzę, że nie tylko
          szczepienia mają na to wpływ... dużą rolę pewnie odgrywają też antybiotyki itp.
          może jedynie wysnuć wnioski, że nadmiar chemii szkodzi.
          nikt, nigdzie, nigdy oficjalnie nie ogłosi, że szczepienia są szkodliwe, bo to
          przecież fantastyczny wynalazek i słusznie. idea piękna, szkoda tylko, że o
          skutkach ubocznych tak mało się mówi.
          • jan.kran Re: globalnie? 29.09.08, 08:59
            Dlaczego akurat szczepienia maja wywolywac autyzm ?
            Moja corka Junior i dwoch synow przyjaciolki byli szczepieni na wszystko jak
            leci i Junior ma ZA a oni nie.
            Ja bylam szczepiona, cale moje pokolenie bylo szczepione , kilkanascioro dzieci
            moich kolezanek i nie widze jakies plagi autyzmu w okolicy.
            Jestem przeciwna rozpowszechnianiu takich opinii bo z doswiadczenia wiem ze
            szczepåienia moga wiecej pomoc niz zaszkodzic.
            Kran
            • n_nadia Re: globalnie? 29.09.08, 10:50
              z jakiego doświadczenia?
              • jan.kran Re: globalnie? 29.09.08, 21:13
                Syn przyjaciolki wyladowal z ciezkim zapaleniem opon mozgowych w szpitalu ,
                szczepionka przeciwko tej odmianie pojawila sie niedlugo potem i zaszczepilam
                dzieci , moze unikajac tej choroby.
                Ja sama malo sie nie przekrecilam jako nastolatka na odre bo w moim dziecinstwie
                nie bylo szczepien.
                Choroby wieku dzieciecego nie sa grozne tylko w dziecinstwie ...
                Dzieki szczepionkom zniknelo wiele groznych chorob ponadto.
                Ale mysle ze nie mamy co dyskutowac bo ja przeprowadzilam dziesiatki dyskusji z
                osobami o Twoich pogladach , w Niemczech nie szczepienie dzieci to plaga.
                W dyskusji nikt nikogo nie przekonal a ja i tak wiem swoje;)
                Kran
                • mamamisiasia Re: globalnie? 29.09.08, 22:10
                  gdyby nie szczepienia, to podejrzewam, ze w przedszkolach nie tylko bylalaby
                  plaga ospy wietrznej. Moja mama po jednej z takich zakaznych chorob ma palce
                  powykrecane.
                  • szalicja Re: globalnie? 15.10.08, 12:32
                    O ile już sobie poczytałam, to candida (grzybek) i potem choroba
                    kandydoza może wywołać autyzm. Tu chodzi o nieszczelne jelito, które
                    właśnie robi się nieszczelne z powodu grzybicy jelita. Toksyny czy
                    inne paskudztwa dostają się nie tam, gdzie trzeba, czyli chyba do
                    krwioobiegu? Tak? Tak mi coś świta w tą stronę. Co oczywiście nie
                    znaczy, że każdy, kto ma kandydoze, ma autyzm. Tu jeszcze trzeba
                    spełniać inne wymagania, ale to napewno poglębia objawy bo przecież
                    właśnie od tego badania się zaczyna (przynajmniej na "świecie").
                    • mamamisiasia Re: globalnie? 16.10.08, 22:59
                      jedzenie moze nie wywoluje autyzmu, ale rozne chemiczne dodatki moga wywolywac
                      neurologiczne zmiany w plodzie. Zreszta to juz o samo jedzenie nie chodzi, ale
                      tez o to co sie przez skore dostaje. Ile przyszlych mam smaruje sie roznymi
                      specyfikami na rozstepy, co zawieraja dezodoranty itp. Czasami te same
                      substancje sa uzywane przemysle chemicznym i spozywczym (znajomy czasami z tymi
                      samymi produktami chemicznymi odwiedzal fabryki i zaklada spozywcze). W koncu
                      moze sie okazac, tak jak w przypadku wrzodow, ze za to odpowiada jakis wirus.
                      Dopoki nie wiadomo jaka jest przyczyna, dopoty beda rozne teorie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka