Dodaj do ulubionych

Trening inteligencji

07.02.11, 17:10
Miło mi poinformować, że na początku lutego do księgarń trafiła książka "Trening inteligencji" wydawnictwa "Publicat". Jest to zbiór ponad 300 zadań szaradziarskich i łamigłówek mojego autorstwa. Więcej szczegółów można znaleźć w internecie.
Obserwuj wątek
    • uhuhu Re: Trening inteligencji 08.03.11, 10:48
      Od trzech dni jestem posiadaczem "Treningu...". Książka potwierdza, że Michał jest szaradzistą kompletnym. Bardzo dużo bardzo różnorodnych - zarówno pod względem rodzaju, jak i stopnia trudności - zadań, bardzo ładna szata graficzna. Naprawdę jest co rozwiązywać.
    • zeta52 Re: Trening inteligencji 03.04.11, 19:11
      Piątek. Katowice. Salon empiku. Punkt informacyjny sklepu. W drodze do Sosnowca na spotkanie w klubie „ARIAda”. Będzie okazja nabyć ciekawe wydawnictwo, dokonać jego prezentacji w klubie, a może nawet wywołać konstruktywną dyskusję.
      ? Dzień dobry. Przepraszam bardzo, czy mógłby pan sprawdzić?
      ? Oczywiście. Bardzo proszę.
      ? Michał Gargól. Ó zamknięte.

Klik, klik, klik.

? Jest. Trening pamięci. Cena dwadzieścia złotych…
      ? Tyle to ja wiem. Ale czy jest na półce? I w którym miejscu? Po to tu przyszedłem do informacji.
      ? U nas nie ma. Ale możemy sprowadzić. Za cztery dni. Zamówić panu?
      ? Nie jestem z Katowic. Rzadko tu ostatnio bywam.
      ? To może w innym punkcie. W innym mieście.
      ? Może w Tychach?

Klik, klik.

? W Tychach też nie ma. Nie ma nigdzie w sieci. Ale sprowadzić możemy . Można też telefonicznie. Proszę bardzo, tu jest nasza wizytówka z numerem telefonu.

Jak to jest? Czyżby tak szybko rozszedł się przydział na całą sieć sklepów emipku? Oby! To wspaniale! Albo taka wspaniała jest organizacja kolportażu? Tylko na specjalne zamówienie. Wtedyjuż mniej wspaniale…

A jak to jest gdzie indziej?
      • ab-in "Trening..." na Hetmance 03.04.11, 21:26
        Książkę "Trening Inteligencji" można było zakupić u samego autora podczas wczorajszego Turnieju Hetmańskiego ;-)
      • uhuhu Re: Trening inteligencji 06.04.11, 14:09
        Na Allegro i w wielu księgarniach internetowych książka jest do dostania w mig(72), bez żadnych problemów.
        • zeta52 Re: Trening inteligencji 21.04.11, 22:22

¡Jest! Znalazłem. Ale dopiero w… Realu w Tychach. Było pięć egzemplarzy.
          Rzeczywiście, ładnie wydana pozycja, czytelna, przyciągająca szata graficzna. Teraz trzeba będzie zagłębić się w treść.

Przy okazji wyjaśnienie dotyczące typografii mojego poprzedniego postu. Skąd te pytajniki przed wypowiedziami w części dialogowej? Nie jest to świadomie użyty przeze mnie sposób przejęty z języka hiszpańskiego, gdzie zdanie pytające jest poprzedzone znakiem zapytania, w dodatku w postaci odwróconej, czyli pisanym (lub drukowanym) „do góry nogami”, jak w przykładzie: ¿Qué es esto? Co to jest?
          Po prostu znaki dywizu (łącznika) z klawiatury komputera zamieniłem na myślniki z tabelki symboli Worda. A te w podglądzie się zachowały, natomiast dopiero w poście docelowym przekształciły się w pytajniki, co mnie naturalnie zdumiało… Ale już po fakcie.
          A na to, niestety, nie mogłem już zareagować, by poprawić. Sorry.

Te odwrócone znaki zapytania to osobliwość ortografii hiszpańskiej. Zasada ta dotyczy także wykrzykników, które (podobnie jak pytajniki) także są znakami podwójnymi, otwierającymi i zamykającymi zdanie wykrzyknikowe: ¡Hasta mañana! Do jutra! ¡¡¡Nawet tych zwielokrotnionych, potrójnych!!! Z przodu i z tyłu, używanych w celu uzyskania większej ekspresyjności, co z naszego punktu widzenia może wyglądać dość kuriozalnie.
          • totet Re: Trening inteligencji 21.04.11, 23:32
            Książki nie było i chyba dalej nie ma w empikach całego 3miasta. Zamówiłem, więc ściągnęli.
            Będzie niebawem parę dni wolnych, to się pewnie pobawię. Autora bardzo pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka