17.07.04, 14:32

Czy ktoś wie dlaczego nie można się dostać od pewnego czasu na www
Krakowskiej Agory.

Potrzebuję "wyciągnąc stamtąd informacje o MP Szaradzistów z poprzednich
edycji i nic ;(

1996 r. => republika.pl/agora/kr121b.htm
1998 r. => republika.pl/agora/kr115a.htm
2000 r. => republika.pl/agora/kr121a.htm
2002 r. => republika.pl/agora/kr128c.htm

Chodzi właśnie o te roczniki. Raptarze, Tyś tam najbliżej, co się dzieje.

A jeśli ktos ma jeszcze wcześniejsze to bardzo prosze o te dane.

Jędrzej
Obserwuj wątek
    • reptar Re: www AGORA 17.07.04, 17:32
      Ja nie wiem   :-(

A jeśli chodzi o te dane, to podeślę Ci na skrzynkę.
      • jfalek Re: www AGORA 17.07.04, 21:22
        reptar napisał:

> Ja nie wiem   :-(
        >
        > A jeśli chodzi o te dane, to podeślę Ci na skrzynkę.
        =========

Dzięki za dane.

A swoją drogą to niemożliwe aby ta strona www miała zniknąć. Nie dość że jest
        ich jak na lekarstwo, to miałaby zniknąć. Swoją drogą dostęp do kompa i
        Internetu wydaje się już dość łatwy, a tych stron www klubowych tak mało. Mam
        nadzieję że to tylko sprawy technicze i www Agora wróci.

Jędrzej - nieklubowicz
        • luxer administrowanie stronami www 18.07.04, 13:22
          Falku, czy ktoś z sieci pomaga Tobie w pracach nad stronami internetowymi?
          Tak samo jest z klubowiczami. Jedna osoba prowadzi serwis, a pozostali
          klubowicze, mający nawet dostęp do internetu stają się jego biernymi
          czytelnikami.Jestem ciekawa,czy na takich właśnie w skrócie przedstawionych
          przeze mnie zasadach, działaję istniejące klubowe strony internetowe? Pytanie to
          kieruję przede wszystkim do reptara i djjack`a, którzy mają w tej dziedzinie
          większe niż ja doświadczenie. Dopiero teraz widzę, jak trudno być
          administratorem takiej strony /w moim przypadku "portalu"/, jaki to jest ciężki
          chleb i wcale się nie dziwię, że informatycy wysoko cenią swoją pracę.

Trzeba również zadbać o to, aby materiał był w miarę urozmaicony i bez względu
          na to, czy pomaga ci sztab ludzi czy jesteś sam sobie panem, strona zawsze musi
          być zaktualizowana. Prawa rynku są brutalne i jeśli po raz piąty wejdę do kogoś
          i witryna jest "stara", to przy następnym razie pomyślę,że szkoda mojej fatygi i
          w czasu na kolejną tu wizytę.Pod pojeciem "stara" oczywiście rozumiem treści i
          materiały w niej przedstawiane

Pomijając także sprawę awarii technicznych, występujących na serwerze lub po
          prostu będących następstwem popełninego przeze mnie błędu,w duże zakłopotanie
          wprowadza zawsze brak reakcji ze strony odwiedzających.

Ty napisałeś:

> A swoją drogą to niemożliwe aby ta strona www miała zniknąć. Nie dość że jest
          > ich jak na lekarstwo, to miałaby zniknąć. Swoją drogą dostęp do kompa i
          > Internetu wydaje się już dość łatwy, a tych stron www klubowych tak mało. Mam
          > nadzieję że to tylko sprawy technicze i www Agora wróci.

Dlaczego niemożliwe? W sieci wszystko jest możliwe. Jestem pewna, że w przypadku
          Reptara sprawa bardziej rozbija się nie tyle o chęci, co o czas. Poczekam
          jadnak na wypowiedź załozyciela tego forum oraz posiadacza własnej witryny i co,
          Falku, jaszcze chciałoby się powiedzieć administratora i założyciela strony
          Agory. Uff, Falku nie jest to realne. Uświadomił mi to nijaki chucky77 na tym
          forum i Mąż_Baby na blogu.Poczekamy jednak, co powie sam adresat, do którego
          skierowałeś ten wpis.Jestem ciekawa jego odpowiedzi. Jego szczerej,otwartej
          odpowiedzi.:)))))))))

luxer
          • reptar Re: przypuszczenie nt. zniknięcia portalu 18.07.04, 15:11
            Podejrzewam, że wszystko znikło, bo się nie logowałem tak jak Onet przykazał.
            Poczyniłem kroki zmierzające do odblokowania konta. Na razie dostałem dobrą
            radę: "zaloguj się za 24 h". Pozostaję więc przez najbliższą dobę pełen nadziei.
            • reptar Już jest z powrotem 19.07.04, 14:05
              Udało się. Krakowski Klub Szaradzistów Agora z powrotem ma swoją stronę w sieci,
              i to w starym, dobrym miejscu republika.pl/agora/ .
          • widok22 Re: administrowanie stronami www 18.07.04, 15:16
            luxer napisała:

> w duże zakłopotanie
            > wprowadza zawsze brak reakcji ze strony odwiedzających.

Kilka miesięcy temu jeden z przyjaciół dał mi namiar na Forum Szaradziarstwo.
            Jakież to idealne miejsce kontaktu - pomyślałem wtedy - i to nie tylko dlatego,
            że jest dobrze przez Reptara administrowane:
            otwarte dla wszystkich (osób i poglądów)
            ponadredakcyjne, ponadklubowe i ponadpartyjne
            niekomercyjne
            łatwo dostępne
            odwiedzane i przez autorów, i przez rozwiązujących,
            i przez klubowiczów, i przez "wolnych strzelców",
            i przez rutyniarzy, i przez młodych, itd., itd.
            no i publiczne, przynajmniej w skali szaradziarskiego środowiska.

Mimo wielu prób (na razie) nie udało mi się namówić władz Federacji do
            zaistnienia na Forum.
            Pojawiło się też kilka inicjatyw w pewnym stopniu równoległych.
            Próbując ocenić wielkość i potencjał tego środowiska, dochodzi się chyba do
            wniosku, że takie miejsce powinno być tylko JEDNO.
            A z zestawienia różnych potencjalnych miejsc, właśnie Forum Szaradziarstwo
            wydaje się być najlepsze.
            Bo strony klubowe nie będą ponadklubowe, strony prywatne nie będą ponadpartyjne,
            a strony poszczególnych redakcji czy wydawnictw nie unikną komercyjności,
            nawet gdyby próbowały niekomercyjność udawać.

Luxer, odwiedzałem ("biernie") Twoje strony i zawsze kręciło się tam parę osób.
            Bardzo jestem ciekaw, w jakim kierunku rozwiniesz to "swoje miejsce": czy jako
            stonę prywatną, czy klubową, czy może przyciągniesz całą mozaikę
            szaradziarskich indywiduów i to u Ciebie skupi się szaradziarski światek?
            Myślę, że kiedy te strony nabiorą wyrazistości, to i "aktywnych" gości będzie
            pod dostatkiem.
            Ja nadal uważam, że miejsce spotkań, wymiany komunikatów, recenzji tego co się
            w światku dzieje, itd., powinno być JEDNO.
            Co oczywiście nie oznacza, że i inne strony mogą być niezwykle cenione,
            odwiedzane i lubiane.
            Pozdrowienia
            • luxer Re: administrowanie stronami www 18.07.04, 18:18
              Może na wstępie przeproszę za błędy, które licznie pojawią sie w tym tekście, bo
              są wynikiem zwykłego mojego zdenerwowania, po przeczytaniu odpowiedzi kolegi
              widoka na mój komentarz o stronie wwww.agory.

> że jest dobrze przez Reptara administrowane:

Czy ja kiedykolwiek i gdziekolwiek napisałam, że zakładam portal bo ten jest źle
              administrowany!!!! Sama tu zaglądałam,zaglądam i będę zaglądała i pragnę
              zwrócić Twoją uwagę, że jako nieliczna z kobiet mam ponad roczny staż "tu
              bycia".Może nie zabieram głosu w dyskusjach technicznych odnośnie układania
              zadań, ale owszem czytam je i to dość dokładnie.Faktem jest to, że po prostu
              niektóre wpisy z tej racji, że zadań nie układam, wydają mi się mniej ciekawe,
              ale to nie znaczy, że forum to jest do bani!

> otwarte dla wszystkich (osób i poglądów)
              > ponadredakcyjne, ponadklubowe i ponadpartyjne
              > niekomercyjne
              > łatwo dostępne
              > odwiedzane i przez autorów, i przez rozwiązujących,
              > i przez klubowiczów, i przez "wolnych strzelców",
              > i przez rutyniarzy, i przez młodych, itd., itd.
              > no i publiczne, przynajmniej w skali szaradziarskiego środowiska.

> Mimo wielu prób (na razie) nie udało mi się namówić władz Federacji do
              > zaistnienia na Forum.

A czy ja mówiłam, że jest inaczej? Z drugiej strony, poniosło Ciebie
              trochę!!!!!! Odnośnie Federacji, to całe szczęscie, że nie dała wciągnąś się w
              tę zabawę.Przecież internet to jest wielki teatr, nie wiesz tego? W takim razie,
              ja będę namawiała Federację, aby nie uległa Twoim namowom.

> Pojawiło się też kilka inicjatyw w pewnym stopniu równoległych.

Na tym polega działanie sieci i rozwój człowieka.Pokaż mi oprócz mojego portalu
              równoległą inicjatywę, proszę pokaż! Inicjatywa jest równoległa, co raczyłeś
              zauwazyć,ale nie taka sama!

> Próbując ocenić wielkość i potencjał tego środowiska, dochodzi się chyba do
              > wniosku, że takie miejsce powinno być tylko JEDNO.

Chyba nie rozumiesz idei działania sieci. Przecież takich środowisk
              szaradziarskich może być mnóstwo. Przecież nie ma nigdzie identycznych forów.
              Każde jest w swoim rodzaju. Napisałem "w duże zakłopotanie
              wprowadza zawsze brak reakcji ze strony odwiedzających", bo potrzebowałam
              opinii, właśnie czegos takiego jak tu napisałeś. Dziękuję, jestem otwarta na
              wszelkiego rodzaju uwagi, byle były konstruktywne, ale nie przsiąknięte
              złośliwością i demagogią,strasznie tego nie lubię!

Jak to "JEDNO miejsce" /napisane z takim stanowczym naciskiem/ i centralnie
              sterowane jeszcze, co? Owszem JEDNO, ale dla Waszych, powiedzmy szczerze,
              problemów trudnych i bardziej złożonych, niż wpisywanie literek w kratki i
              poszukiwanie brakujących słów, niż pokazywanie pierdułek, co kto ma fajnego
              ukrytego w szafie, niż zapytanie się o amsterdamskie Łamigłówki!Nie przesadzaj
              widoku, tam mają być poruszane rzeczy proste, łatwe i przyjemne.

> A z zestawienia różnych potencjalnych miejsc, właśnie Forum Szaradziarstwo
              > wydaje się być najlepsze.
              > Bo strony klubowe nie będą ponadklubowe, strony prywatne nie będą ponadpartyjne
              > ,
              > a strony poszczególnych redakcji czy wydawnictw nie unikną komercyjności,
              > nawet gdyby próbowały niekomercyjność udawać.

tu jednak Drogi Kolego daje się odczuć dominację "Rozrywki" nie czarujmy sie nie
              bądźmy hipokrytami. Nie siej demagogii!!!

> Luxer, odwiedzałem ("biernie") Twoje strony i zawsze kręciło się tam parę osób.
              > Bardzo jestem ciekaw, w jakim kierunku rozwiniesz to "swoje miejsce":

"swoje miejsce" - powiedziałaś to z ironią czy z przekąsem? Nawet nie wiem, że
              byłeś na mojej stronie. Trzeba było tam skrytykować ją, zmieszać z błotem,
              wystawić na ostracyzm, spalic na stosie! Nie bój się, moja konkurencja dla
              Reptara jest nikła!

> czy jako stonę prywatną, czy klubową, czy może przyciągniesz całą mozaikę
              > szaradziarskich indywiduów i to u Ciebie skupi się szaradziarski światek?

cały czas odczuwam w Towich słowach ironie i sarkazm, a wręcz zarzut, że śmiałam
              otworzyć portal!! Nie, nie mam zamiaru przeciągać nikogo. A że poprosiłam kilku
              znanych autorów o te parę zadań, czy to Ciebie tak ubodło? Nie w tym leży idea
              mojego portalu, który dzisiaj jest a jutro może go nie być. Nie potrafię
              prowadzić dyskusji tak jak Reptar,a moja strona nie nadaje się do robienia
              takich konkursów jak Ty robisz.Ona ma mieć zupełni inny charakter.

> Myślę, że kiedy te strony nabiorą wyrazistości, to i "aktywnych" gości będzie
              > pod dostatkiem.

Nie mam doświadczenia w tej branży, ale chyba nie muszę tłumaczyć Tobie czym
              różni sie forum od portalu.Portal jest dla wszystkich i każdy może wkleić swoje
              zdjęcie z wielkim pucharem zwycięskim, kotem, psem, papugą arą i kaczką
              krzyzówką czego niestety nie da zrobić się na przeciekawym forum reptara,
              którego jestem od dawna bywalcem

a nadal uważam, że miejsce spotkań, wymiany komunikatów, recenzji tego co się
              > w światku dzieje, itd., powinno być JEDNO.

Wg Ciebie tak, wg mnie nie. Chciałbyś skupić całe środowisko szaradziarskie na
              jednym Forum, w jednym miejscu? Mistrzów,podmistrzów, autorów i raczkujących?
              Nie da sie drogi widoku tego uczynić, nie da.To tak samo, jakbyś złobek
              pomieszał ze studentami.

> Co oczywiście nie oznacza, że i inne strony mogą być niezwykle cenione,
              > odwiedzane i lubiane.

z przykroście stwierdzam widoku,że odebrałam Twój wpis, jako atak na moj portal,
              z podtekstem, że śmiałam cokolwiek takiego założyć, stworzyć, postwić,
              zbudować! Mój poral chwilowo jest otwarty dla wszystkich, po wakacjach niektóre
              strony będą dostepne tylko dla zarejestrowanych.Mimo niechęci, która bije z
              Twoich słów, opinii i wypowiedzi, zapraszam

> Pozdrowienia

Wiecej na ten temat nie się wypowiadam, bo to jest przecież ZABAWA!!! więc nie
              sil sie na zaden komentarz.Tak jak napisałam na wstępie wstępie, błędów nie
              poprawiam

>ja również pozdrowienia.

luxer
              • widok22 Re: administrowanie stronami www 18.07.04, 18:50
                luxer napisała:
                z przykroście stwierdzam widoku,że odebrałam Twój wpis, jako atak na moj portal

Luxer, nie!!!
                Żadnego ataku czy słowa krytyki tam nie było, ani cienia złośliwości!
                Zaraz spróbuję Ci odpisać, co - mam nadzieję - wyjaśni nieporozumienie.
              • widok22 Re: administrowanie stronami www 18.07.04, 20:02
                Droga Luxer,
                Na początek przepraszam za zdenerwowanie, do którego doprowadził Cię mój wpis.
                Postaram się wyjaśnić intencje - by usunąć wrażenie krytyki.
                A więc - uważam, że:
                1. szaradziarstwo - (rozrywki umysłowe), czy jak to nazwać - warte jest
                popularyzacji,
                2. rozwojowi szaradziarstwa przydałoby się silne środowisko aktywnych osób,
                3. sile środowiska nie służy rozbicie, za to służy konsolidacja,
                4. stan obecny jest daleki od ideału - mogłoby być dużo fajniej, gdybyśmy tego
                chcieli.

Konsolidacja ani nie wyklucza indywidualnych inicjatyw, ani nie musi oznaczać
                centralnego sterowania,
                chociaż koordynacja ze strony Federacji (albo innego ciała) chyba byłaby
                pomocna.

Piszesz, że internet to jest wielki teatr, że na tym polega działanie sieci
                i rozwój człowieka. Że takich środowisk szaradziarskich może być mnóstwo.

Tutaj chyba tkwi nieporozumienie - i wcale nie upieram się, że to ja mam rację
                myśląc, że jedno silne środowisko jest lepsze od takich mikrośrodowisk.
                Piszesz: "Chciałbyś skupić całe środowisko szaradziarskie na
                jednym Forum, w jednym miejscu? Mistrzów,podmistrzów, autorów i raczkujących?
                Nie da sie drogi widoku tego uczynić, nie da.To tak samo, jakbyś złobek
                pomieszał ze studentami".
                Może to głupie, ale naprawdę chciałbym.
                Ale zwróć, proszę, uwagę, że to właśnie taki postulat współpracy, a nie atak,
                był motorem wpisu.

Różne miejsca w sieci powinny się wzajemnie uzupełniać i wierzę, że czas
                pracuje na korzyść.
                A szczere wyrazy uznania za uruchomienie Twojego portalu mam nadzieję, że
                przyjmiesz - mimo wszystko.
                Pozdrawiam
                • luxer Re: administrowanie stronami www 18.07.04, 21:57
                  widok22 napisał:

> Droga Luxer,
                  > Na początek przepraszam za zdenerwowanie, do którego doprowadził Cię mój wpis.

Przyjmuję

> Postaram się wyjaśnić intencje - by usunąć wrażenie krytyki.
                  > A więc - uważam, że:

> 1. szaradziarstwo - (rozrywki umysłowe), czy jak to nazwać - warte jest
                  > popularyzacji,

I wszyscy to czynimy. Nie odżegnuję się przcież od udziału w dyskusjach tu na
                  Forum Reptara - oczywiście, jeżeli bęðe miała o czym opowiadać!

> 2. rozwojowi szaradziarstwa przydałoby się silne środowisko aktywnych osób,
                  > 3. sile środowiska nie służy rozbicie, za to służy konsolidacja,

Być może na moje strony będą przychodziły Kasie, Jasie i Zosie, które po
                  przeczytaniu Waszych, naprawdę często bardzo trudnych i mocno zaawansowanych w
                  szczegóły dyskusji, już nigdy na forum nie wrócą. Wyobraź sobie, że znam osoby,
                  które były i stwierdziły, że nic nie rozumieją z tego co wypisujecie albo, że
                  wszyscy dmuchamy w jedną trąbę? Ale co, miałam o tym napisać na forum?

> 4. stan obecny jest daleki od ideału - mogłoby być dużo fajniej, gdybyśmy tego
                  > chcieli.

> Konsolidacja ani nie wyklucza indywidualnych inicjatyw, ani nie musi oznaczać
                  > centralnego sterowania,
                  > chociaż koordynacja ze strony Federacji (albo innego ciała) chyba byłaby
                  > pomocna.

> Piszesz, że internet to jest wielki teatr, że na tym polega działanie sieci
                  > i rozwój człowieka. Że takich środowisk szaradziarskich może być mnóstwo.
                  >
                  > Tutaj chyba tkwi nieporozumienie - i wcale nie upieram się, że to ja mam rację
                  > myśląc, że jedno silne środowisko jest lepsze od takich mikrośrodowisk.
                  > Piszesz: "Chciałbyś skupić całe środowisko szaradziarskie na
                  > jednym Forum, w jednym miejscu? Mistrzów,podmistrzów, autorów i raczkujących?
                  > Nie da sie drogi widoku tego uczynić, nie da.To tak samo, jakbyś złobek
                  > pomieszał ze studentami".
                  > Może to głupie, ale naprawdę chciałbym.
                  > Ale zwróć, proszę, uwagę, że to właśnie taki postulat współpracy, a nie atak,
                  > był motorem wpisu.

Przeciez moja strona jest obłożona domofonami, które prowadzą gdzieś tam w sieć!
                  Zobacz ile było poprzez nie wejść do zlinkowanych stron.Szukałam innych
                  ciekawych stron i znalazłam, ale nie wiem czy można, tak bez pytania wydawcy
                  podawać ich jako partnerów. Periodyki "Rozrywki" kupuję systematycznie, więc w
                  duszy uznałam redakcję za swojego partnera.Z Technopolu nie mogę korzystać, bo
                  moją przeglądarką jest Mozilla/inna java/ ,czyli nie moja wina, no ale partnerem
                  też są.Zawsze jakies tam wytłumaczenie się znajdzie. Z innymi wydawnictwami,
                  które chciałabym umieścić nie wiem jak jest.

A kto pamięta dziś "Facecje", kto wie, jakie czasopisama wydawane są przez nas
                  amatorów? Takich kto, kto, kto jest mnóstwo ... Wiedziałeś o jakiś Certyfikatach
                  na udział w biesiadach? Ja nie, dopóki nie dostałam kwitu do ręki. Jest to
                  gdzieś napisane, opisane? Co z tego, że będzie poruszony temat na forum, jak
                  niektorych rzeczy nie można obejrzeć na własne oczy! Ktoś rozpoczął wątek o
                  nietypowych hasłach w zadaniach (coś w tym stylu) i co? Mam takie jedno hasełko
                  trzymane od 91 roku, ale niestety nie można było go przedstawić.Opisać?? To nie
                  ma efektu.

> Różne miejsca w sieci powinny się wzajemnie uzupełniać i wierzę, że czas
                  > pracuje na korzyść.

jw

> A szczere wyrazy uznania za uruchomienie Twojego portalu mam nadzieję, że
                  > przyjmiesz - mimo wszystko.

Przyznam się, że jestem strasznie zmęczona pracą przy portalu. Prócz wkładu w
                  treści szaradziarskie uczę się linuksa zainstalowanego w moim kompie i innych
                  programów z nim współpracujących.Chciałam mieć taki system- i mam. Chcialam miec
                  portal i też mam. Wiadomo jednak, że nigdy nie dorówna on profesjonalnym
                  stronom. Najgorsze jest to, że nie mam czasu na... rozwiązywanie krzyżówek. A
                  poza tym, co ja Ci będę mówiła....

pozdrawiam

luxer

--
                  szarady.aplus.pl
                  • widok22 Re: administrowanie stronami www 18.07.04, 22:29
                    Luxer,
                    dzięki za Twoją odpowiedź.
                    Pozdrawiam serdecznie
                  • reptar Kasie, Jasie, Zosie i... Reptary? 19.07.04, 08:33
                    luxer napisała:

> Być może na moje strony będą przychodziły Kasie, Jasie i Zosie, które po
                    > przeczytaniu Waszych, naprawdę często bardzo trudnych i mocno zaawansowanych
                    > w szczegóły dyskusji, już nigdy na forum nie wrócą.

Zrozumiałem z tego tyle, że najlepiej by było, gdybym nie pojawiał się w Twoim
                    portalu. Byłbym jak ten słoń w składzie porcelany. Coś napiszę, ktoś przeczyta
                    i mityczni Wszyscy pod wodzą Jasi odpłyną do jakiegoś innego punktu, gdzie znów
                    nie będzie mnie, ale tym razem nie będzie również i Ciebie.

A zatem, Luxer, jakie jest Twoje życzenie w kwestii naszego ewentualnego
                    pisania u Ciebie? Te wszystkie przeintelektualizowane mądrale: Jfalek, Jw1969,
                    Reptar, Totet, Uhuhu, Widok22 - chcesz, żeby pisali u Ciebie czy lepiej żeby
                    Cię z nimi nie kojarzono? To jest cholernie ważne pytanie.

> Wyobraź sobie, że znam osoby, które były i stwierdziły, że nic nie rozumieją
                    > z tego co wypisujecie

Według danych OECD, ponad trzy czwarte dorosłych Polaków nie rozumie tego co
                    czyta. Dziwne by było, gdyby i tutaj tacy nie trafiali   :-))
                    • luxer Re: Kasie, Jasie, Zosie i... Reptary? 19.07.04, 13:18
                      Witam.

Myślę, że nie będziemy drążyć tego wątku w nieskończoność, ale, że zostałam
                      wywołana do tablicy przez założyciela forum, więc napiszę:

/tyle oficjalki a teraz normalka/

Reptarze!

"Kasie, Basie", to takie ogólne określenie zwykłych rozwiązywaczy-zjadaczy
                      chleba, nie autorów. Przyznasz jednak, że na zadania patrzycie trochę innym
                      okiem, niż np. ja, która ich nie układam. Prawie każdy problem szaradziarski
                      może być tematem Waszych trzydniowych ;)) dla mnie owszem interesujących, a dla
                      innych niekoniecznie dyskusji. Znam Was prawie wszystkich, wiem jakie kto układa
                      zadania i z ciekawością czytam materiał, bo dopiero tu dowiaduję się, że
                      ułożenie zadania to nie jak splunąć - tak kiedyś myślałam. Ludzie nie na tyle
                      mają problemy ze zrozumieniem słów /przecież to szaradziści/, co z
                      w_a_r_t_o_ś_c_i_o_w_a_n_i_e_m poruszanego tematu. Dla nich nie jest problemem
                      czy diagram wygląda prosto, czy jest w jedną stronę lekko skopany! Czy
                      krzyżowanie liter jest prawidłowe, czy jest za dużo aaaaa, oooo czy iiiii, czy
                      kratki wiszą podwójnie czy pojedynczo. Przecież większość "zwykłych
                      rozwiązywaczy" kończy zadanie w momencie otrzymania hasła! Ich problemem jest
                      wpisanie poprawnego wyrazu, a potem przepisanie zadań, wysłanie, i oczekiwanie
                      na losowanie i wygraną! Tylko, czy oni są wtedy szaradzistami?? Tacy na pewno
                      nie wezmą udziału w dyskusji, bo Wy panowie-forumiwiczowie jesteście dla nich
                      guru, więc jak do takiego człowieka-guru odezwać się?

Nie, Reptarze, nie zrozumiałeś mnie. Wasze nicki nie są straszakami! Pamiętam
                      początki moich wizyt na forum. Były takie przypadki, ze zanim wkleiłam materiał
                      dawałam przez gg do sprawdzenia. Tak bardzo chciałam brać udział w dyskusji, ale
                      mój strach był większy i przewyższał moje dobre chęci. Bałam się, że za chwilę
                      ktoś skrytykuje mnie, za moje wypowiedzi, za moja niewiedzę, za mój styl pisania
                      za moje błędy, a ja, jak to ciele na wesele, nie będę umiała się obronić. Mój
                      strach budziły "uzawodowione" tematy, które wówczas wydawało się, że przerastają
                      mnie i moje p_o_j_ę_c_i_e o szaradziarstwe.

Na moim forum na pewno nie będzie zagadnień takich jak u Ciebie, a wiesz
                      dlaczego? Ani nie miałam takiego planu ani zamiaru, a przede wszystkim nigdy w
                      życiu nie umiałabym poprowadzić dyskusji, tak jak Ty to robisz. Dajesz mi do
                      zrozumienia, że Basie, Kasie i Bożenki widząc Wasze nicki uciekną ode mnie?
                      Myślę, że nie. Najwyżej pójdą pooglądać obrazki. Ja z Twojego forum kiedyś też
                      nie 'zwiałam”, mimo że strasznie przeżywałam dyskusje na temat Indii/India. I
                      tylko dzięki uhuhowi:)) zostałam i teraz, bez żadnego zakłopotania zadaje np.
                      głupie pytanie, "jak wygląda socha", bez obiekcji, że ktoś pomyśli i napisze,
                      ale to głupia baba! Zostałam kiedyś skrytykowana "kanałami prywatnymi", ze to,
                      że dziecinnie piszę. Trudno, jak się komuś nie podoba może nie czytać! Może
                      opuścić mój wątek.

Strach budziły we mnie nie Wasze nicki, ale poruszane zagadnienia, które
                      wydawały się być filozofią, a nie szaradziarstwem znanym mi z
                      „dotychczasowego jego wydania i uprawiania”.

Reptarze, zaprosiłam wszystkich do mojego domu, którym jest portal. Obecność
                      Wasza może przynieść mojej stronie sławę, a nie złe skojarzenia. Kto nie chce
                      niech nie czyta, kto nie przyjął mojego zaproszenia niech nie przychodzi - na to
                      nie mam nie będę miała żadnego wpływu.

pozdrawiam

luxer
                      - -
                      szarady.aplus.pl
                      • reptar Re: Kasie, Jasie, Zosie i... Reptary? 19.07.04, 14:11
                        luxer napisała:

> Na moim forum na pewno nie będzie zagadnień takich jak u Ciebie

No, tego to raczej nie możesz zagwarantować   ;-)
                        A przynajmniej nie powinnaś.
                        • luxer BTW 19.07.04, 20:47
                          Wiesz Reptarze, od wczoraj sama już nie wiem, co powinnam, a co nie. Wiem jedno,
                          musze wziąć się w garść.Dawno nikt mi nie dał tak 'popalić", jak wczoraj tu na
                          forum i to praktycznie za co? Za co? Za portal!!!???? Za to jedno zdanie, co
                          napisałam, że nikt się nie wpisuje.Dla mnie portal to forma rozrywki taka, jak
                          ten cały internet.On mi chleba nie daje, gorzej, ja musze dokładac do niego! W
                          rzeczywistości mam o wiele poważniejsze problemy, niż udry czy jakaś
                          wyimaginowana walka z Tobą. Tym bardziej, że nienawidzę konkurencji /prezes cos
                          może powiedziec na ten temat/, kopania pod kimś dołków. Lubie spokojne, sielskie
                          życie. Kawka,/kiedys i fajki/, ciepłe bambosze,sterta książek i krzyżówki.I
                          chciałabym,aby taka atmosfera panowała na portalu. Nie wiem czy uda mi sie ją
                          stworzyć. Wczaśniej Falek pogrzebał mnie za życia,a mój portal jest nawet
                          jeszcze nie dokończony.Uruchomiłam go, bo szkoda było mi kasy,którą w niego
                          zainwestowałam. A co z tego wyrośnie, może zostanie takie brzydkie kaczątko... a
                          może jakiś "malutki śliczny łabądek" :))))))))))))

pozdrawiam i kończymy ten wątek, ok?

luxer

--
                          szarady.aplus.pl
                          • jfalek Re: BTW 19.07.04, 21:31
                            luxer napisała:

> Wiesz Reptarze, od wczoraj sama już nie wiem, co powinnam, a co nie. Wiem
                            > jedno, musze wziąć się w garść. Dawno nikt mi nie dał tak 'popalić", jak
                            > wczoraj tu na forum i to praktycznie za co? Za co? Za portal!!!???? Za to
                            > jedno zdanie, co napisałam, że nikt się nie wpisuje.

Sama to rozpętałaś, niestety.
                            [...]

> Tym bardziej, że nienawidzę konkurencji /prezes cos może powiedziec na ten
                            > temat/, kopania pod kimś dołków. Lubie spokojne, sielskie życie.

He, he, a kto nie lubi.
                            Ale pamietaj. Konkurencja jest motorem postępu, wszędzie, łącznie z ewolucją.

> Wczaśniej Falek pogrzebał mnie za życia, a mój portal jest nawet
                            > jeszcze nie dokończony.

Hmmmmm. a to mi się oberwało. Wywołany do tablicy poproszę o wyjaśnienie co
                            masz na myśli z tym "pogrzebaniem". Nie lubię niedomówień. Nic takie nie
                            maiałem na mysli odpisując na Twoje posty. Pisałem dość twardo, ale prawdę.
                            Nie piszę żądam. Poproszę o wyjaśnienie tego oskarżenia.

Jędrzej
                            • luxer Re: BTW "WHAT A WONDERFUL WORLD" 19.07.04, 22:32
                              Proszę ten wątek oprawić w ramki i pokazywac jako przykład tego, co nie powinno
                              zdarzyć się na żadnym forum. Falku dajmy już sobie spokój. Akurat Armstrong
                              śpiewa mi do ucha:)) WHAT A WONDERFUL WORLD i nie chce mi się rozpoczynac nowej,
                              bezsensownej dyskusji. Skoro ją rozpoczęłam to i kończę.

pozdrawiam gorąco :)))

luxer
          • jfalek Re: administrowanie stronami www 18.07.04, 17:10
            luxer napisała:

> Falku, czy ktoś z sieci pomaga Tobie w pracach nad stronami internetowymi?

Jeśli chodzi o mnie to ze mną jest sprawa bardzo nietypowa. Podjąłem się tylko
            wykonania pewnego zadania, raczej zapoczątkowania pewnej SPRAWY. Na razie
            robiłem to sam, ale korzystałem z pomocy także i tu obecnych na forum
            szaradzstów (materiały pomocnicze).
            Stworzenia OPS-u (Otwarty Projekt Szaradziarski). Cała reszta ma zależeć tylko
            od chęci innych czy zechcą się włączyć, i w jakim kierunku prowdzona byłaby
            strona.
            To nie ma być tylko jedna wielka linkownia, ale własnie strona o
            Szaradziarstwie, ale inaczej prowadzona niż strona prywatna www, gdzie autor
            przedstawia zazwyczaj siebie, swój dorobek itp.

Tu może być o każdym kto wniósł coś istotnego do tej SZTUKI. Przypomnieć
            starych Mistrzów, pokazać młodych Mistrzów.
            Tam być o tym co mamy z tego szaradziarstwa najlepsze.

Ja "załatwiłem" serwer 200 MB i dałem początek www.
            Nie jest to moja PRYWATNA strona www, ani klubowa, ani żadnej z redakcji
            szaradziarskich, i mam nadzieję że tak pozostanie dopóki bedzie ona istnieć w
            sieci.
            Napisałem nawet do kilku redakcji z prośbą o pomoc (materiały pomocnicze o
            szaradzistach, rekordach, itp.), ale odzewu brak. Pies ich drapał.
            Dostałem zgodę na pewne przedruki z pewnych książek, i to wystarczy. Reszta
            zgodnie z prawem prasowym.
            To w założeniach miało być ponadprywatne, ponadklubowe, WSPÓLNE - nasze
            szaradzistów różnej maści, profi, mistrzów i tych poczatkujących.
            Wiem, to trudne. Ale są takie podobne projekty w sieci i działaja b. dobrze.
            Może tam jest większe i bardziej prężne środowisko złożone nie z
            indywidualistów. ;)
            W dalszych planach miałem to przekazać Federacji Szaradzistów. Ale własny los
            trochę osobiście pomieszał mi szyki, tak daleko czasowo już nie myślę.
            Na własnej stronie www mi nigdy nie zależało ze względów PRYWATNYCH, i tak
            pozostanie.
            Nie umiem pisać stron www, tak samo jak wiele innych rzeczy także nie potrafię.
            Ale jak wiemy są ludzie co robią to doskonale i chwała im, a koszty wcale nie
            są takie znowu wielkie gdy ktoś zechce mieć prywatną stronę www "z bajerami"
            skoro sam nie potrafi. Wiem, są tam jakieś gotowe szablony i można tam coś
            zmajstrować, ale to mnie nie interesuje naprawdę. Mieć własną stronę www tylko
            po to aby mieć to www, to mnie nie dla mnie.
            Podchodzę do tego tak. Co kogo obchodzi jakie książki czytam, jaką muzyke
            lubię, kogo lubię kogo nie. Gdzie byłem na wczasach i może jeszcze foto z
            takowych. Oraz dziesiątki innych takich informacji które są nieraz na
            prywatnych www. Cenię sobie swoją prywatność, a innych prywatność mnie
            specjalnie nie kręci. To ich sprawa i niech robią sobie z nią co chcą. Skoro
            ktoś odczuwa potrzebę posiadania własnej www, jego sprawa.

Jestem osobą może nawet momentami dziwacznie lubiącą samotność, ale nie jestem
            samotnikiem, co to to nie :)))
            Trudno. Mam w sobie wielką - potrzebę izolacji i samowystarczalności. Tak mnie
            ukształtowało życie gdzie bardzo wcześnie uzyskałem samodzielność. To nie co
            teraz gdy dorosłe dzieci b. często siedzą u rodziców b. długo. :(

Ludzie, o ile nie wychodzę do nich z własnej potrzeby, często mnie męczą.
            Wyłączyć telefon, usiąść sobie wygodnie lub rozwalić się na kanapie, puścić
            dobrą klasyczną muzykę, wtedy czuję się najlepiej.

Do pisania strony www (OPS) wynająłem osobę, ale okazało się po pewnym czasie
            że to jest zła droga. Aby administrować stroną efektywnie, i aby ona żyła ten
            ktoś musi być raczej obeznany troche z informatyką. Poleganie tutaj do końca na
            kimś nie zdaje egzaminu.

Zresztą dlatego w ostatnich dniach zrezygnowałem z administrowania (sprawy
            organizacyjne) stroną www OPS-u. Także z powodu o których kiedyś pisałem
            (zdrowotne), a są niezależne odemnie.
            Teraz to tylko taka "opieka honorowa", dopóki mnie nie wywalą :)))
            Sprawy administracyjne strony www OPS-u przekazałem osobie (z
            pl.rec.szaradziarstwo), i także w najbliższym czasie ukaże sie nowa www. Może z
            mniejszymi bajerami, ale bardziej z konkretami. A to głównie chodzi.

widok 22 napisała:

> Pojawiło się też kilka inicjatyw w pewnym stopniu równoległych.
            > Próbując ocenić wielkość i potencjał tego środowiska, dochodzi się chyba do
            > wniosku, że takie miejsce powinno być tylko JEDNO.

Na razie z tego co wiemy sa DWA takie miejsca w sieci. Forum reptara i
            pl.rec.szardziarstwo. Każde ma swój specyficzny KLIMAT.
            I niech tak zostanie, może ktoś w tym jednak małym środowisku potrafi stworzyć
            trzecie miejsce do dyskusji (www luxer), zobaczymy. Ja wątpię.

Jędrzej
            • luxer Re: administrowanie stronami www 18.07.04, 18:42
              Nie ma powodów do roztrząsania istnienia mojego portalu. I tak po wypowiedzi
              widoka jestem na tyle zniechęcona,że nawet nie chce mi się komentować ostatniego
              zdania z Twojej wypowiedzi.

Pozdrawiam Ciebie Falku i życzę zdrówka
              luxer
              • jfalek Re: administrowanie stronami www 18.07.04, 19:39
                luxer napisała:

> Nie ma powodów do roztrząsania istnienia mojego portalu. I tak po wypowiedzi
                > widoka jestem na tyle zniechęcona,że nawet nie chce mi się komentować
                > ostatniego zdania z Twojej wypowiedzi.

Dzięki za ulgę. Ufff. Pewnie by się nieźle mi oberwało. Ale trzeba było skoro
                coś wg Ciebie nie było tak w tym zdaniu.

Powtórzę je więc.

> I niech tak zostanie, może ktoś w tym jednak małym środowisku potrafi stworzyć
                > trzecie miejsce do dyskusji (www luxer), zobaczymy. Ja wątpię.

Chyba chodzi Ci o to ...wątpię.

Czy gdybym dopisał że mimo wszystko życzę Ci powodzenia, byłoby OK?
                Ale ja pisze szczerze, nadal bym wątpił.
                Środowisko szaradziarskie ujawniające się w Internecie jest jednak bardzo MAŁE.
                Niby bardzo dużo osób kupuje pisma szaradziarskie i rozwiązuje zadania, ale
                wcale nie ma ochoty na zabieranie głosu. Ich prawo.

Ja także byłem na Twojej www już kilka razy, i także nic nie napisałem. Nie
                widziałem wcale takiej potrzeby. Nic na to nie poradzę. W dodatku jeśli już
                widzę że na priva www mam się rejestrować, to nikt mnie do tego nie namówi.

Gdybym miał ochotę napisać coś do autora strony, to zrobiłbym to z normalnej
                poczty i tyle.
                Pomysł rejestracji generalnie mnie odstrasza od wszelkich www prywatnych
                gdziekolwiek tego żądają.

Gdzieś tam doczytałem, że Twój portal ma być częściowo zamknięty po wakacjach.
                Nikt mnie o radę nie pytał, ale doradzam, nie rób tego. To byłby koniec Twojej
                www. Wbrew pozorom to szaradziarstwo tak mocno nie kręci dziesiątkami tyś.
                ludzi aby jeszcze kryć się po zamkniętych częściach portali.

Teaz jednak dla pewności dopiszę, w takim razie:
                POWODZENIA.

Dzięki za pozdrowienia i życzenia

Jędrzej
                • luxer Normalnie dyskryminacja kobiet! 18.07.04, 20:38
                  Mówiłam, że całość zamknę? Nie, całości na pewno nie.Pewnikiem nie będzie
                  dostępna galeria zdjęć i forum, gdzie można samemu wklejać fotki, art, i inne
                  pierdułki.No i jeżeli będe miała achotę, np spytać się czym rozwiązujecie
                  krzyżówki: ołówkiem, długopisem czy piórem to ankiety też będą zamknięte!
                  Powstaną na pewno inne działy, ale nie od razu Kraków zbudowano!

Napisałeś w swoim poście, że lubisz spokój, ciszę, muzykę poważną itd. Ja też to
                  lubię, a przede wszystkim cenię sobie porzadek. Miałam już przypadek że jeden z
                  anonimów zwracał się do mnie po imieniu, a ja sobie, przynajmniej tu w sieci
                  tego nie życzę.

Program, który służy "admistrowaniu" mojej strony jest programem profesjonalnym
                  i stosowanym na całym śwecie, więc dlaczego ja miałabym z niego nie skorzystać,
                  he?.A rejestracja??? Przecież tam nie podaje się się żadnych danych oprócz
                  wymyślonego niku, hasła i majla, których możesz mieć setki. Ot, rzeczywiście
                  wielka filozofia. Nawet tu na forum, żeby wpisać post musisz się rejestrować. Co
                  zrobię, jeżeli jakiś dowcipniś wklei mi zdjęcia z pornografią dziecięcą, a Ty
                  mnie podasz do sądu? Musze mieć jakąś kontrolę nad tym, kto i co pisze. I co
                  drodzy panowie, mówcie, że nie ma dyskryminacji kobiet?
                  A poczta? Nie musisz z niej korzystać.To przeciez nie mój wymysł!!
                  Mój portal istnieje parę dni. Miałam dwie duże awarie serwera. I jeżeli trzeba
                  to siedzę i nocą wklikuję różne bardziej lub mniej ciekawe teksty, po to tylko
                  abyści rano nie mówili eeeee,nic nie ma. Ile osób było na portalu to ja wiem ale
                  nie w tym rzecz. Przypuszczam, że moja strona bedzie bardziej "brukowcem
                  szaradziarskim", niż "Tygodnikiem Polityka". Ale własnie o takie coś mi chodzi!
                  O taki misz-masz "mówisz i masz".

pozdrawiam.

luxer

szarady.aplus.pl
                  • jfalek Re: Normalnie dyskryminacja kobiet! 18.07.04, 22:05
                    luxer napisała:

> Mówiłam, że całość zamknę? Nie, całości na pewno nie.

I owszem doczytałem to, a nawet napisałem:

> "Gdzieś tam doczytałem, że Twój portal ma być częściowo zamknięty po
                    > wakacjach."

A więc mniej nerwowo koleżanko szaradzistko.

[...]

> Napisałeś w swoim poście, że lubisz spokój, ciszę, muzykę poważną itd. Ja też
                    > to lubię,....."

Ja napisałem klasyczną luxer, to jest jednak jakaś różnica. Mam mnóstwo
                    kawałków które wcale nie są takie poważne i wcale nie są to takie starocie jak
                    by się zdawało :))
                    Młodsi pewnie by tak napisali:

Ta muzyka wymiata!!!; Wszystko jest COOOOOOOL!!! Ta płyta jest klasyką!!
                    Płyta jest cool

Ale zostawmy to. Tu o gustach i stylach muzycznych nie będziemy mówić.
                    Tak lubię ciszę i spokój bo po dziesiątkach lat pracy po kilkanaście godzin i
                    prawie na okrągło mi się to należy. Wypracowałem to sobie sam i nie narzekam
                    ani na emeryturę ani na los co mi przyniósł.

> Program, który służy "admistrowaniu" mojej strony jest programem
                    > profesjonalnym i stosowanym na całym śwecie, więc dlaczego ja miałabym z
                    > niego nie skorzystać,

To mnie zupełnie nie interesuje luxer z czego Ty korzystasz. Nic o tym nie
                    wspominałem.

> he?.A rejestracja??? Przecież tam nie podaje się się żadnych danych oprócz
                    > wymyślonego niku, hasła i majla, których możesz mieć setki.

Otóż nie. Tu się różnimy.
                    Ja nie sieję wymyślonych haseł w setkach. Jeśli traktuje coś poważnie, to
                    powinnaś już dość dawno zauważyć że bodaj jako jeden z nielicznych na tym forum
                    i innych podpisuję się swoim nazwiskiem i imieniem.
                    Ja nie potrzebuje się kryć za żadnym wymyślonym nickiem i hasłem aby dopiero
                    odgrywać bohatera. Ci co czytają moje posty tutaj doskonale wiedzą o tym.
                    Dostawałem po łapach, ale bywało że oddawałem. Komu się nie podobało mógł mnie
                    łatwo znaleźć.
                    Jeśli będę chciał Ci coś powiedzieć co może być dla Ciebie miłe lub Cię
                    zaboleć, to tak napiszę i podpisze się swoim nazwiskiem. To moja zasada, a kto
                    kieruje się inną to Też jego sprawa. Ja nikogo nie potępiam.

> Ot, rzeczywiście wielka filozofia. Nawet tu na forum, żeby wpisać post musisz
                    > się rejestrować.

I robię to z ochotą bez przymusu, ale tu na FORUM a nie na prywatnej www ;)

Dla mnie to kolosalna różnica. Jak będe miał sprawę do Ciebie o czymś z Twojej
                    www, to wtedy napiszę do Ciebie na priva.

> Co zrobię, jeżeli jakiś dowcipniś wklei mi zdjęcia z pornografią dziecięcą, a
                    > Ty mnie podasz do sądu? Musze mieć jakąś kontrolę nad tym, kto i co pisze. I
                    > co drodzy panowie, mówcie, że nie ma dyskryminacji kobiet?

To Twój problem. Chciałaś administrowania tak otwartym portalem gdzie każdy
                    może wkleić pornusa, to pilnuj interesu i tyle.
                    Tu żadne narzekanie nie pomoże.

He, he, koronny argument. Argumentacja kobiet.
                    Czy ktoś Tobie (kobiecie) zabraniał założenia portalu. Chciałaś to masz, to
                    normalne. jak się tego podjełaś to bądź konsekwentna i trzeba trzymać się reguł.
                    Gdzie tu dyskryminacja? To chyba nam mężczyznom przyjdzie niedługo prosić o
                    ochronę prawną bo już jest przegięcie na strone kobiet w pewnych sprawach.

> A poczta? Nie musisz z niej korzystać. To przeciez nie mój wymysł!!

Chybiony argument. Widziałas kiedys nadany list bez adresata i nadawcy.
                    No chyba że ktoś pisze anonimy.

> Przypuszczam, że moja strona bedzie bardziej "brukowcem szaradziarskim",
                    > niż "Tygodnikiem Polityka". Ale własnie o takie coś mi chodzi!
                    > O taki misz-masz "mówisz i masz".

No z tym brukowcem to nie przesadzaj, nie wQurzaj się tak, to Twój obecny stan
                    że nie masz stałego zajęcia to może spowodował. Nie martw się. Wyjdziesz na
                    prostą.

Będzie OK.

Jedrzej
    • jfalek Hurrra!! 20.07.04, 09:16

Strona www Agory jest już dostępna.

Nie byłem nigdy klubowiczem, klub mam nadzieję nigdy się nie rozwiąże. W końcu
      to Kraków.

Taki klub i nie miałby mieć swojej www?
      To niemożliwe w tak prężnym środowisku.

Powodzenia

Jędrzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka