piotr.kalinowski 22.01.05, 17:12 Chodzi mi o Jolkę z 17 stycznia (najnowsza). Jak Wam idzie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jane.r Re: Witam! Czy rozwiązuje ktoś z Was Jolkę z GW?? 23.01.05, 21:29 tej nie mam, ale rzuć coś na ruszt:) wspólnymi siłami... Odpowiedz Link
piotr.kalinowski Brakuje mi... 24.01.05, 16:47 ?aus? nie mam tego a zostało - cena Paryża wg henryka IV - w anytyfrabnkistowskiej brygadzie - klaczy bękart - w środku dwuaktówki - astrolog handljący z Mefistem Wyszły wyrazy których nie moge dopasować - antrakt - msza Czy coś da sie dopasować? Dzieki Odpowiedz Link
reptar Re: Brakuje mi... 24.01.05, 17:09 piotr.kalinowski napisał: piotr.kalinowski napisał: > - cena Paryża wg henryka IV = MSZA > - klaczy bękart = MUŁ > - w środku dwuaktówki = ANTRAKT > - astrolog handljący z Mefistem = FAUST > - w anytyfrabnkistowskiej brygadzie - może WALTER ? Odpowiedz Link
piotr.kalinowski Re: Brakuje mi... 24.01.05, 17:34 Dzięki zgadza sie tylko tego Waltera nie ma gdzie wcisnąć, chyba ze to nie o niego chodzi. A jeszcze wyszły mi takie nazwiska: - Dąbrowszczak - Terlecki - Rosati A takie objasnienia: - szef MSZ po i przed Bartoszewskim - prezes po Drawiczu - no i ten w antyfrankistowskiej brygadzie Odpowiedz Link
reptar Re: Brakuje mi... 24.01.05, 17:46 > - no i ten w antyfrankistowskiej brygadzie > - Dąbrowszczak - obstawiłem Waltera, bo ma "wygodniejsze" litery   ;-) > - prezes po Drawiczu > - Terlecki > - szef MSZ po i przed Bartoszewskim > - Rosati Odpowiedz Link
piotr.kalinowski nic już nie brakuje:) 24.01.05, 17:48 Dzięki, biorę się za dzisiejszą :) Odpowiedz Link
malbuk Re: Witam! Czy rozwiązuje ktoś z Was Jolkę z GW?? 23.01.05, 21:46 Najnowsza to będzie jutro. Co Ci brakuje? Odpowiedz Link
reptar Jolka z GW - dlaczego lubicie / nie lubicie? 24.01.05, 00:51 Ta jolka (z Dużego Formatu) kojarzy mi się głównie z łatwym tworzywem (ikebana, katamaran) oraz z wypełnieniem diagramu literą A w znacznie większym procencie niż przystoi. Pisałem kiedyś o tym w wątku (a znajdziesz tam więcej szczegółów) Średnia długość wyrazów w jolce - i co z tego? Tamto pisałem ponad dwa lata temu, a niedawno założyłeś taki wątek: Witam, ja w sprawie Jolki z Dużego Formaty w GW gdzie szukałeś wykończenia jolki - m.in. wyrazów PONOR i NATTA. Muszę kiedyś znów rozwiązać jolkę z DF, żeby zaktualizować swoje na nią spojrzenie, ale te dwa wyrazy były dla mnie sygnałem, że może być nadal tak samo. Zgoda, mam za małą próbkę, żeby wyciągać tak daleko idące wnioski co do stanu obecnego; dlatego pozostawiam rzecz do późniejszej weryfikacji. Ale jest jeszcze jeden, ważniejszy powód, dla którego nie przepadam w ogóle za jolkami przerywnikowymi. Jak pisałeś na tamtym wątku, wyraz NATTA Ci wyszedł, ale tego nie zauważyłeś. Otóż mnie się to samo przytrafiało, kiedy rozwiązywałem jolki przerywnikowe, a już te w Dużym Formacie szczególnie. Często same wychodzą takie wyrazy jak NATTA, a człowiek nie bardzo nawet wie, które objaśnienie odhaczyć. Pod koniec prawie całe zadanie jest zrobione, ale na brzegach zostaje parę pustych kratek, a nie skreślonych objaśnień jest za dużo albo za mało. I trudno z tym wtedy zrobić porządek. Tak naprawdę to właśnie ten ostatni etap psuje mi całą zabawę. Ale kiedy wrzucasz na forum te elementy wykończenia jako zagadki, to chętnie się za nie biorę   ;-) Odpowiedz Link
malbuk Re: Jolka z GW - dlaczego lubicie / nie lubicie? 24.01.05, 21:10 Uwielbiam joleczkę z GW i tylko dla niej zaczęłam kupować poniedziałkową (niegdyś czwartkową) gazetę. Niestety od dłuższego czasu mam wrażenie, że zmienił się (na niekorzyść) autor krzyżówki. A co bawi takich wytrawnych szaradzistów? Odpowiedz Link
piotr.kalinowski Re: Jolka z GW - dlaczego lubicie / nie lubicie? 25.01.05, 09:48 Tak, bo istotnie kilka miesięcy temu autor musiał się zmienić z jakiejś ważnej przyczyny... Ale ja i tak bardzo lubię tę jolkę, raz wygrałem książkę :P Odpowiedz Link
malbuk Re: Jolka z GW - dlaczego lubicie / nie lubicie? 25.01.05, 23:43 Gratuluję. Tylko trochę leniwy ten autor - nie było tradycyjnej dużej jolki na święta i Nowy Rok. Odpowiedz Link
piotr.kalinowski Re: Jolka z GW - dlaczego lubicie / nie lubicie? 26.01.05, 09:43 Dzięki :) Tak to prawda, też byłem przekonany że będzie ta duża jolka na sylwestra (czy tam święta) a tu nic. Odpowiedz Link
katklos Re: Jolka z GW - dlaczego lubicie / nie lubicie? 08.02.05, 21:55 Uwielbiałam te jolki, pasjami rozwiazywaliśmy je z mężem, ale straciłam dla nich serce, gdy przeszli na taki szmatławy papier. Pewnie oszczędzają, bo GW teraz KSIAZkI wydaje, co tam ich Duży Format i jolka ineresuje!...Szkoda. Wypadłam z obiegui nawet nie wiedziałam że autor sie zminił... Odpowiedz Link