Dodaj do ulubionych

Hockus-konkurs nr 4

23.01.05, 22:29
Opis i diagram znajdują się na portalu Luxer, na stronie
szarady.aplus.pl/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=flat&topic_id=156&forum=6

Objaśnienia też tam są, ale wkleję je raz jeszcze o tutaj, poniżej:

Poziomo:
1) "goldpan" z goldpanem.
6) impra fąfli.
9) ulepił grzybki.
10) z Warszewa nie zwiewa!
12) gulgot menadżerów.
15) -Z.
16) pojazd o mocy 20 000 kretów mechanicznych; wytrzymałość na zgniecenie i
temperaturę 10 razy większa od wytrzymałości pasażera tramwaju.
17) niesie w Świnoujściu.
19) McClown.
21) bywa, że stoją za cudami.
22) Wisznu dla Durgi.
24) aseptyka z K.
26) zamczyste u Sędziego.
27) na rysunku.
29) nie znam go.
30) wypad z Korei!
31) krewniak Beethovena w Castle Rock.
32) interwał na froncie.
33) na papierowej diecie.
34) chodzą na Javie.

Pionowo:
1) łatką ją!
2) biegus ze szczepu Maori.
3) twórca części faksu.
4) sztuki łamane.
5) najwrażliwsze przyimki.
7) rzeka ze "Starej baśni".
8) uśpiona u Dodgsona.
10) gdy się mówi nieustannie i bez sensu (ale nie sejmowa debata).
11) rozwiążesz, gdy... pozbierasz.
13) homogeniczna wokalistka.
14) chromosomu, ale nie zmarsylienie.
18) weganin z Mirmiłowa.
20) parobek Doni (pochodzenie podejrzane).
22) historyka matematyka.
23) z kłapoucha chaty.
25) siłą wleczony przez los.
28) cukier dla próżniaka.

Powodzenia i miłej zabawy!
Obserwuj wątek
    • uhuhu Aha, rozwiązania proszę słać na adres... 23.01.05, 22:31
      ...uhuhu@gazeta.pl. Do wygrania kufelek piwa, szczegóły na portalu Luxer :)
    • uhuhu Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 24.01.05, 12:35
      Reptar zwrócił mi uwagę, że numeracja się nie zgadza. Niby tak, bo nr 1 były
      Reptara, nr 2 moje, nr 3 Toteta, ale... nr 4 to była panorama. A panorama to
      coś gorszego, co się nie wlicza do rankingów (kto nie wierzy, niech zerknie na
      ranking autorów w "R" :)), dlatego właśnie hockus nr 4.

Reptar, Twoja panorama to, powiedzmy, hockus nr 3.1 :)
      • reptar Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 24.01.05, 12:43
        To ja tylko powiem, że moja panoramka po dwóch dobach jeszcze nie była
        rozwiązana, a Twoje lepsze padło w kilkanaście godzin wliczając w to sen
        w naszej strefie czasowej   :-))
        • uhuhu Bar wzięty 24.01.05, 12:54
          Rzeczywiście, padło! Hockus-konkurs rozpykał sobie na śniadanie n.s i godz.
          10.28 przesłał pełne rozwiązanie. Gratuluję i zapraszam na piwo (tak się
          składa, że Zwycięzca jeździ na turnieje, więc jednak będę musiał ufundować... :-
          /)

Męczy się człek dni parę, układa, a tu szast-prast i pozamiatane... :-/
          • n.s Re: Bar wzięty 24.01.05, 13:29
            Dzięki wielkie Uhuhu za tak świetną intelektualną rozgrzewkę na początek tygodnia :)
            Nagrodę oczywiście obiecuję przyjąć z honorem, jednocześnie zachęcam wszystkich
            do zmierzenia się z tym arcyciekawym zadaniem - satysfakcja jest ogromna a dobór
            wyrazów i określeń naprawdę niecodzienny!
      • jfalek Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 24.01.05, 13:04
        uhuhu napisał:

> Reptar zwrócił mi uwagę, że numeracja się nie zgadza. Niby tak, bo nr 1 były
        > Reptara, nr 2 moje, nr 3 Toteta, ale... nr 4 to była panorama. A panorama to
        > coś gorszego, co się nie wlicza do rankingów (kto nie wierzy, niech zerknie
        > na ranking autorów w "R" :)), dlatego właśnie hockus nr 4.
        >
        > Reptar, Twoja panorama to, powiedzmy, hockus nr 3.1 :)

uhuhu, skąd u Ciebie taka ostentacyjna zawziętość i bezkompromisowość do
        panoram. Skąd Ci się to wzięło. A znam Cię jako b. sympatycznego młodego
        człowieka.
        Panoramy, to też krzyżówki, tylko inne. Szaradziarski świat jest wielki. Możesz
        takich zadań nie pisać, nie rozwiązywać, nikt Ci precież nic nie nakazuje czy
        zakazuje. Czy naprawdę nigdy Ci nie przyszło do głowy że mogą być szaradziści
        którzy wasze hocki-klocki nazywają bardzo nieładnie, a na autorów też mają
        swoje brzydkie nazwy.

Nie wierz tak bardzo w te rankingi, bo nie zawsze pokazują to co trzeba :)
        a ten z Neptuna naprawdę niewiele.

Reptara zadanie powinno mieć, jak dla mnie normalny numer kolejny 4.
        reptar nie ciemię bity, wie doskonale co zrobił, i dlaczego umieścił te hocki
        klocki w diagramie panoramy. Może właśnie liczył na taki efekt dyskusji która
        się wtedy jakoś nie zawiązała, bo każdy widział co jest grane, ale nie było
        odważnego aby sprowokować dyskusję :)

Ja wtedy także stchórzyłem.:(

retar jak zechce, sam Ci odpowie.

Pozdrawiam

Jędrzej
        • uhuhu Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 24.01.05, 13:18
          Jędrzeju, szkoda, że nie wyczuwasz nutki radosnej ironii w moich wpisach ;-)
          Gdybyś wyczuwał, wiedziałbyś, że nie podoba mi się niewliczanie panoram do
          rankingu, ponieważ panorama to także zadanie, które nierzadko trudniej ułożyć
          niż niejedno zadanko wliczane do rankingu.

Panoram nie uważam za zadania gorsze od innych. A krytykuję je za TREŚĆ, a nie
          FORMĘ. Jeśli w panoramie jest treść, tak jak w hockach nr 3.1 Reptara, to
          cudownie.

Piszesz "Nie wierz tak bardzo w te rankingi, bo nie zawsze pokazują to co
          trzeba". Skąd wiesz i z czego wysnuwasz, że wierzę? Że panoram mogę nie
          rozwiązywać i nie układać, to wiem bardzo dobrze i nie musisz mi tego
          uświadamiać. Nie lubię takich zdań. Ponadto przyszło mi do głowy, że ktoś może
          nie lubić hocków oraz ich autorów, a nawet brzydko je i ich nazywać.

Zakładając wątek z zadaniem, najzwyczajniej w świecie walnąłem się w punktacji.
          Stąd późniejsza "argumentacja" za numerem 4. Nie lubię tłumaczyć dowcipów, ale
          tym razem muszę, choć daleko mi do ostentacyjnej zawziętości i
          bezkompromisowości. Jeszcze ;-)
          • jfalek Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 24.01.05, 13:45
            uhuhu napisał:

> Panoram nie uważam za zadania gorsze od innych. A krytykuję je za TREŚĆ, a
            > nie FORMĘ. Jeśli w panoramie jest treść, tak jak w hockach nr 3.1 Reptara, to
            > cudownie.

Ocena subiektywna, ja z kolei uważam, że trafiają się panoramy lepsze od
            klasycznych zadań krzyżówkowych, to też ocena subiektywa. Traktuję ją jako
            jedną z wielu odmian i tyle. Nie wyróżniam żadnych zadań.

> Piszesz "Nie wierz tak bardzo w te rankingi, bo nie zawsze pokazują to co
            > trzeba". Skąd wiesz i z czego wysnuwasz, że wierzę?

Takie odnosłem wrażenie, bo zdaję sie bardzo lubisz wszelkie wszelkie rankingi.

> Nie lubię takich zdań. Ponadto przyszło mi do głowy, że ktoś może
            > nie lubić hocków oraz ich autorów, a nawet brzydko je i ich nazywać.

Jedyna recepta, napisać takie zadanie i pokazać, że jednak można. Wiem, bo to
            widać, masz na składzie pewnie masę jeszcze pomysłów na rózniaste zadanka. Może
            kiedys wpdniesz na jakiś świetny pomysł z tymi panoramami, czego Ci życzę.

> Zakładając wątek z zadaniem, najzwyczajniej w świecie walnąłem się w
            > punktacji. Stąd późniejsza "argumentacja" za numerem 4. Nie lubię tłumaczyć
            > dowcipów, ale tym razem muszę, choć daleko mi do ostentacyjnej zawziętości i
            > bezkompromisowości. Jeszcze ;-)

W takim razie jak piszesz, że to dowcip (nie zaglądam na znaczki), to niech
            zostanie, nawyżej wyjdę takiego co nie łapie Twoich dowcipów.
            dość dyskusji :))

EOT

Jędrzej
            • totet Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 24.01.05, 14:29
              Po konkursie trzecim drogi uhuhu, znany tu i ówdzie z ciętości swojego dowcipu
              :), dworował sobie, że niby co to za hocki, które są rozwiązywane w ciagu
              jednego dnia. Wielce Szanowny Kolego - zauważyć racz, że niniejsze "padły"
              właściwie w ciągu jednej nocy... To kolejny nieformalny rekord. A na poważnie
              mówiąc (nie żebym był pełen zawziętości, co to, to nie :)), jak zawsze w
              przypadku hocków, warto zmierzyć się z tym nietuzinkowym zadankiem. Rozwiązałem
              prawie, prawie, potwierdzam wrażenia przedmówcy i gratuluję mu finału i sukcesu.
              Czas chyba niebawem na hocki number six...
              • uhuhu Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 24.01.05, 16:39
                totet napisał:

> zauważyć racz, że niniejsze "padły"
                > właściwie w ciągu jednej nocy...

Totet, gorzej - one padły w trakcie śniadania Zwycięzcy!
                Że sobie dworowałem, to fakt... Sypię głowę popiołem i biczuję się myszką.
                • totet Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 24.01.05, 19:05
                  Uhuhu napisał:
                  > - one padły w trakcie śniadania Zwycięzcy!

Miałem na myśli czas od chwili opublikowania do nadesłania pierwszego
                  rozwiązania, a nie czas stricte rozgryzania, ale fakt faktem albo zwycięzca ma
                  niezwykle mocne zęby albo jadł coś specyficznego podczas tego śniadanka. Tym
                  bardziej chylę czoła i dorzucam swój kufelek podczas najbliższego spotkania.
                • jw1969 Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 25.01.05, 11:01
                  Słuchajcie, czy wszystkie forumowe konkursy muszą opierać się na zasadzie "kto
                  pierwszy, ten lepszy"? W ten sposób wiele osób nie ma szans na rywalizację. Po
                  weekendowej przerwie do komputera zasiadłem w poniedziałek wczesnym przed
                  południem i okazało się, ze był konkurs i już został rozstrzygnięty. A gdyby
                  tak, na przykład, dać jakiś termin - powiedzmy tydzień - na nadsyłanie
                  rozwiązań, a potem ustalić zwycięzcę na podstawie określonych kryteriów (choćby
                  przez losowanie)?
                  • luxer Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 25.01.05, 12:03
                    jw1969 napisał:

> a potem ustalić zwycięzcę na podstawie określonych kryteriów (choćby
                    > przez losowanie)?

i fajnie byłoby sponsorow poszukać! Tylko jak to się robi?? :)))))))))))

mi to się baaardzo podoba

luxer
            • uhuhu Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 24.01.05, 16:34
              jfalek napisał:

> Takie odnosłem wrażenie, bo zdaję sie bardzo lubisz wszelkie rankingi.

Lubię, ale podchodzę do nich ze stosownym dystansem.
              Dość dyskusji, pozdrawiam!

• jfalek Re: Hockus-konkurs nr 5? No, nie bardzo... ;-) 24.01.05, 19:35
                uhuhu napisał:

> Lubię, ale podchodzę do nich ze stosownym dystansem.
                > Dość dyskusji, pozdrawiam!

dystans był długachny, kilkugodzinny, ...

Lepiej późno niż wcale.

FJ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka