yoka1 22.11.09, 11:22 czy to jest "pęknięty tętniak wieńcowy"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlota.sowa Re: ruptured coronary aneurysm 22.11.09, 12:52 yoka1: > czy to jest "pęknięty tętniak wieńcowy"? Tak, tak to nawet określa klasyfikacja ICD-10. Chociaż lepszą, bardziej uznawaną nazwą jest "pęknięty tętniak tętnicy wieńcowej". Można też rónoważnie napisać "pęknięcie tętniaka tętnicy wieńcowej". AdamS Odpowiedz Link
yoka1 Re: ruptured coronary aneurysm 22.11.09, 13:20 dzięki, zastanawiałam się nad tą "tętnicą" czy nie powinna się znaleźć w tłumaczeniu Odpowiedz Link
yoka1 Re: ruptured coronary aneurysm 22.11.09, 13:24 a czy to skutek tego pęknięcia może się zrobić krwiak soierdzia, który potem doprowadzi do tampnady serca? Sorry za bardzo medyczne zapytanie, ale tak mi wychodzi w tłumaczeniu i zastanawiam się, czy na pewno dobrze to zapisałam. Odpowiedz Link
zlota.sowa Re: ruptured coronary aneurysm 22.11.09, 13:37 yoka1 napisała: > a czy to skutek tego pęknięcia może się zrobić krwiak soierdzia, który potem do > prowadzi do tampnady serca? > > Sorry za bardzo medyczne zapytanie, ale tak mi wychodzi w tłumaczeniu i zastana > wiam się, czy na pewno dobrze to zapisałam. O tak, jak najbardziej! Pozdrawiam, AdamS Odpowiedz Link
yoka1 Re: ruptured coronary aneurysm 22.11.09, 14:11 dziękuję i sorry za literówki w moim wcześniejszym wpisie Odpowiedz Link