kropisia 10.01.07, 18:56 Wiem co to znaczy i jak to przetlumaczyc na czuja, ale w tekscie promocyjnym jakos mi to nie lezy. Bede wdzieczna za wasze propozycje. Moze ktos z was tlumaczyl duzo wyrazen slangowych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: cut the crap 10.01.07, 21:10 idioms.thefreedictionary.com/cut+the+crap Trochę bardziej elegancko: nie bzdurz! Odpowiedz Link
aga.p.p Re: cut the crap 10.01.07, 23:22 Albo łatwiej do wypowiedzenia: do rzeczy) IMHO skoro crap poszło w oryginale, to do tłumaczenia można pieprz wrzucić pzdr, Aga Odpowiedz Link
kropisia Re: cut the crap 11.01.07, 10:10 Tylko, ze ja to musze na polski przetlumaczyc: Mysle o: "koniec z tym g...em", ale to nieelegancko, albo "koniec z tym syfem", albo "koniec z tym", ale nie jestem usatysfakcjonowa. Jest to broszura promujaca zdrowe zywienie dla mlodziezy i sporo w niej slangu. Poradzialm sobie z wiekszoscia, ale ten "crap" mi jakos zle sie przeklada. Odpowiedz Link
aga.p.p Re: cut the crap 12.01.07, 14:35 W takim razie ja bym dała "przestań truć". I tak na przyszłość - więcej kontekstu) pzdr, Aga Odpowiedz Link
pulbek Re: cut the crap 15.01.07, 12:17 aga.p.p napisała: > W takim razie ja bym dała "przestań truć". Dobre, dobre! Trafia w samo sedno. Pulbek. Odpowiedz Link
donatta Re: cut the crap 11.01.07, 12:37 w takim razie, ja był przetłumaczyła jako "koniec z dziadostwem" Odpowiedz Link
jottka Re: cut the crap 11.01.07, 12:52 wiesz co, wejdź sobie może na forum 'młode słowa' (w 'edukacji') i rozejrzyj się po wątkach - sporo śmiecia, ale trafiają się też zwroty świeże i przydatne albo przejrzyj oba słowniki bartka chacińskiego (wypasionej i wyczesanej polszczyzny), tam jest sporo tego typu pomocnych określeń Odpowiedz Link
pulbek Re: cut the crap 11.01.07, 18:56 "Skoncz z tym smieciem" ewentualnie, zeby sie od razu kojarzylo ze smieciowym jedzeniem... Pulbek. Odpowiedz Link
ampolion Gwara uczniowska 11.01.07, 20:16 W tym źródle słownikowym ("Wiem") jest słownik gwary uczniów, może w nim znajdziesz coś odpowiedniego: portalwiedzy.onet.pl/abc-polszczyzna.html?S&tr=pol-gwa Odpowiedz Link
ampolion Re: Gwara uczniowska 11.01.07, 20:31 I jeszcze coś z tego może pasować: throw the bull/ crap pieprzyć głupoty, gadać głupoty, chrzanić głupoty, gadać pierdoły, nawijać bez sensu Odpowiedz Link
hopik Re: Gwara uczniowska 16.01.07, 13:53 ekhmm ekhmm... że se tak pozwolę skomentować: ni w pięć ni w dziewięć... Odpowiedz Link