Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

oświetlenie roweru w przepisach

IP: *.com.pl 12.01.06, 16:06
    Czy w okresie 1.10-31.03 musze miec w ciagu dnia oswietlony rower?
    Czy moge miec lampke czerwona migajaca jako oswietlenie podstawowe z tylu?
    A lampka biala migajaca z przodu?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: oświetlenie roweru w przepisach IP: *.icpnet.pl 12.01.06, 16:59
        Oświetlony raczej być powinien, nie wiem czy światła mijania istnieją w rowerze ale całkiem rozsądny pomysł... po co nakręcać koniunkturę na rynku pogrzebowym.

Rower w przepisach powinien mieć:

jedno światło przednie białe lub żółte - czyli np lampka przednia na baterie, lub dynamo, również lampka diodowa żółta, ale świecąca ciągłym światłem (nie może mrugać)

jedno światło tylne czerwone, odblaskowe

jedno światło tylne czerwone, które może być migające - czyli mogą to być popularne "mrugacze" diodowe

co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec,

dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku

Konia z rzędem temu kto wie po co w rowerze dzwonek, skoro po chodniku jeździć nie wolno, a w samochodzie nikt dzwonka nie usłyszy... Niedawno miałem ciekawą dyskusję w tym temacie i w końcu Policmajster kupił że w moim rowerku zamiast dzwonka zamontowana jest grzechotka (zwana częściej przezutką) a "silnik" generuje komunikaty słowne w kilku językach.
        • Gość: marcin ha Re: oświetlenie roweru w przepisach IP: *.gprspla.plusgsm.pl 12.01.06, 20:47
          > Oświetlony raczej być powinien, nie wiem czy światła mijania istnieją w rowerze
          > ale całkiem rozsądny pomysł... po co nakręcać koniunkturę na rynku pogrzebowym

Rower NIE musi być oświetlony w ciągu dnia od 1 października od końca lutego;
          przepisy mówią o tym wyraźnie i jednoznacznie (art. 51 ust. 6 ustawy Prawo o
          Ruchu Drogowym).

Nie wiem, co jest według Ciebie rozsądnego w używaniu w ciągu dnia świateł
          rowerowych. Są kompletnie niewidoczne, zwłaszcza na tle świateł reflektorów
          samochodowych - więc nie ma znaczenia, czy są włączone czy nie. Już lepiej jest
          używać odblaskowych kamizelek czy po prostu jasnej, w jaskrawych kolorach,
          dobrze widocznej odzieży.

Przepisy dopuszczają miganie tylnego światła pozycyjnego w rowerzze, przedniego
          - nie. Ale też - literalnie - nie zabraniają używania migającego światła
          przedniego.

Moim zdaniem migające światło jest lepiej widoczne od światła stałego, bo choć
          słabsze od samochodowych, to właśnie przez miganie jest łatwiej zauważalne.

Wielu wyższych funkcjonariuszy policji wypowiadało się publicznie w mediach, że
          byłoby bzdurą karanie rowerzysty za migające światło (skoro w ogóle ma jakieś
          światło). Zresztą w przypadku niektórych świateł LED o wysokiej częśtotliwości
          mrugania trudno stwierdzić, czy one jeszcze migają czy już dają światło ciągłe.

O przepisach dotyczących rowerzystów więcej jest tutaj:

www.rowery.org.pl/prawo.html
          • uruk-hai Re: oświetlenie roweru w przepisach 16.01.06, 09:07
            art. 56 ust. 6 Ustawy o Ruchu Drogowym:

"6. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się do kierujących pojazdami, które nie są
            wyposażone w światła mijania, drogowe lub światła do jazdy dziennej. W
            przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1 i 3 zamiast tych świateł należy używać
            świateł stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdów."

czyli jeszcze raz: " W przypadkach (...) zamiast tych świateł NALEŻY UŻYWAĆ
            świateł stanowiących obowięzkowe wyposażenie pojazdów"

żeby nie było wątpliwosci o czym mówią ustępy 1-3 rzeczonego 56 artykułu:

"1) w czasie od zmierzchu do świtu,
            2) w okresie od 1 października do ostatniego dnia lutego - przez całą dobę,
            3) w tunelu.
            2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości
            powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do
            jazdy dziennej.
            3. W czasie od zmierzchu do świtu, na nie oświetlonych drogach, zamiast świateł
            mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o
            ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie.
            Kierujący pojazdem, używając świateł drogowych, jest obowiązany przełączyć je
            na światła mijania w razie zbliżania się:
            1) pojazdu nadjeżdżającego z przeciwka, przy czym jeżeli jeden z kierujących
            wyłączył światła drogowe - drugi jest obowiązany uczynić to samo,
            2) do pojazdu poprzedzającego, jeżeli kierujący może być oślepiony,
            3) pojazdu szynowego lub komunikacji wodnej, jeżeli poruszają się w takiej
            odległości, że istnieje możliwość oślepienia kierujących tymi pojazdami."

Więc to że nam pan Milicjant/Policjant (ostatnio coraz częściej widać że to
            jednak Policja a nie Milicja - ja długo nie widziałem różnicy) wlepi manadat
            czy nie zależy od JEGO widzi-mi-się i poczucia humoru

Liczę na zdrowy rozsądek i jak dotąd np wczoraj jest dobrze, wystarczy jednak
            że np narzeczona funkcjopnariusza mu nie da (pls nie pytajcie czego) i w będąc
            w konfuzji napotka biker-a - mandat gwarantowany!!

P.S.
            a-propos dzwonek jest bardzo przydatny!!!! Ale nie w ... Polsce, tutaj nie
            zauważyłem oczekiwanej reakcji gawiedzi na uruchomiony dzwonek, myślą że to
            jakieś jaja chyba, oczywiście doskonale działa pnaglenie głosowe: "K..A!!!!
            SPIER...AJ!!!)
            Kraje w których dzwonek działa efektywnie - dla zainteresowanych - to np
            Austria, Niemcy, i nie szukając daleko Słowacja, Czechy

Dzwonek z kierownicy usunąłem .... na razie się za granicę nie wybieram :)

• Gość: marcin ha Re: oświetlenie roweru w przepisach IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.01.06, 13:29
              uruk-hai napisał:

> art. 56 ust. 6 Ustawy o Ruchu Drogowym:
              >
              > "6. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się do kierujących pojazdami, które nie są
              > wyposażone w światła mijania, drogowe lub światła do jazdy dziennej. W
              > przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1 i 3 zamiast tych świateł należy używać
              > świateł stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdów."

> czyli jeszcze raz: " W przypadkach (...) zamiast tych świateł NALEŻY UŻYWAĆ
              > świateł stanowiących obowięzkowe wyposażenie pojazdów"

Jeśli nie zauważyłeś (a najwyraźniej nie zauważyłeś, bo z tego, co piszesz
              wynika, że pomyliły Ci się ustępy art. 56 z punktami ustępu 1 tego artykułu),
              "te przypadki" o których piszesz, czyli ust. 1 punkt 1 i 3 to jazda w nocy (od
              zmierzchu do świtu, ust. 1 punkt 1) oraz jazda w tunelu (ust. 1 punkt 3).

Ust. 1 punkt 2 nie obowiązuje rowerzystów, bo rowery nie są wyposażone w światła
              mijania, drogowe lub do jazdy dziennej, co wynika z rozporządzenia w sprawie
              obowiązkowego wyposażenia pojazdów.

> Więc to że nam pan Milicjant/Policjant (ostatnio coraz częściej widać że to
              > jednak Policja a nie Milicja - ja długo nie widziałem różnicy) wlepi manadat
              > czy nie zależy od JEGO widzi-mi-się i poczucia humoru

W tym konkretnym przypadku - absolutnie nie zależy od jego widzimisię.

marcin ha
              www.rowery.org.pl
              • Gość: marcin ha Re: oświetlenie roweru w przepisach IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.01.06, 13:44
                > uruk-hai napisał:
                >
                > > art. 56 ust. 6 Ustawy o Ruchu Drogowym:

Aha - to jest art. 51 ustawy, a nie 56, jak piszesz.

marcin ha
                www.rowery.org.pl
                • uruk-hai Re: oświetlenie roweru w przepisach 16.01.06, 14:12
                  oczywiście art. 51 ... - sorka mogłem wprowadzić w błąd
          • Gość: gosc Re: oświetlenie roweru w przepisach IP: *.crowley.pl 16.01.06, 09:47
            >Przepisy dopuszczają miganie tylnego światła pozycyjnego w rowerzze, przedniego
            >- nie. Ale też - literalnie - nie zabraniają używania migającego światła
            >przedniego.

Literalnie - owszem - nie zabraniają, ale zauważ, że w przerwach między
            świeceniem a drugim świeceniem jednak nie świeci.

Jeśli chodzi o dzwonek, to owszem na TIRa się nie nakrzyczy dzwonkiem, ale na
            wycieczkę pieszych maszerujących całą szerokością ścieżki już tak
            • uruk-hai Re: oświetlenie roweru w przepisach 16.01.06, 11:57
              "> Jeśli chodzi o dzwonek, to owszem na TIRa się nie nakrzyczy dzwonkiem, ale
              na
              > wycieczkę pieszych maszerujących całą szerokością ścieżki już tak"

oj nie!

rozbiegają się dopiero jak im w dupę wijediesz - sprawdzałem!
              • mirxx Re: oświetlenie roweru w przepisach 16.01.06, 15:45
                dzwonek->
                warto mieć jednak... dlaczego?
                na ścieżkach rowerowych jednak rowerzyści nie są najważniejsi- tak zasądził Sąd
                w Olsztynie w sprawie koleżki, który potrącił dzieciaka na ścieżce. dziecko
                wyrwało się rodzicom w wbiegło niespodziewanie pod koło.
                sędzina stwiedziła, że powinien koleżka zawczasu dzwonić "na wszelki wypadek",
                nie mówiąc o zwolnieniu tempa jazdy i wzmożeniu szczególnej uwagi....:/

światełka->
                migające przednie: używam od kilku miesięcy trybu pulsacyjnego do codziennej
                jazdy w mieście. dziesiątkom składów radiowozów, które mnie mijały to na razie
                nie przeszkadzało.
                obym tak dalej był traktowany.
                fakt, że tylne migające mam też dobre, kamizelka odblaskowa na ciele,
                przepisowe odblaski na rowerze.
            • Gość: Artur Re: oświetlenie roweru w przepisach IP: *.net.icm.edu.pl 19.01.06, 14:07
              Kierunkowskaz w samochodzie w przerwach między świeceniem a drugim świeceniem nie świeci. To znaczy, że "działa - nie działa - działa - nie działa"? ;-)
              • Gość: gosc Re: oświetlenie roweru w przepisach IP: *.crowley.pl 20.01.06, 08:48
                nie chce mi się guglać, ale kierunkowskaz z definicji ma być przerywany,
                podejrzewam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka