Dodaj do ulubionych

ZDANIA Z MALEJ LITERY

28.12.10, 00:46
CO TO ZNOW ZA NOWA MODA ROZPOCZYNANIA ZDAN Z MALEJ LITERY ?? DAR COS TAM KIEDYS TLUMACZYL, ZE NIBY TAK MOZNA ALE JAKOS TO DO MNIE NIE TRAFILO. CIEKAW JESTEM OPINII INNYCH.

WIEDZIELISCIE, ZE PRZED "?" I "!" NIE DAJE SIE SPACJI ? (CZYLI INACZEJ NIZ JA ROBIE)
Obserwuj wątek
    • efedra Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 01:10
      bimota napisał:

> CO TO ZNOW ZA NOWA MODA ROZPOCZYNANIA ZDAN Z MALEJ LITERY ??

Bimoto, oczywiście zdań nie zaczyna się z małej litery, tak samo, jak nie pisze się ich całych dużymi.
      Równie oczywiście nie daje się spacji przed żadnym znakiem interpunkcyjnym, z wyjątkiem myślnika. Może jeszcze jest jakiś wyjątek, ale sobie nie przypominam.
      Żeby się o tym przekonać, wystarczy wziąć do ręki i obejrzeć jakąkolwiek książkę (z wyjątkiem telefonicznej), gazetę lub inne pismo.
      Pozdrowienia,
      e.

• stefan4 Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 02:12
        efedra:
        > Równie oczywiście nie daje się spacji przed żadnym znakiem
        > interpunkcyjnym, z wyjątkiem myślnika.

W języku polskim stawiam spacje przed
        • myślnikiem,
        • nawiasem otwierającym,
        • cudzysłowem otwierającym.

W hiszpańskim jeszcze przed
        • wykrzyknikiem otwierającym,
        • pytajnikiem otwierającym

W angielskim wiem, że nie powinienem stawiać spacji wokół myślnika, ale je stawiam, bo tekst bez nich wygląda tak łyso, że nie potrafię się przyzwyczaić...

efedra:
        > Żeby się o tym przekonać, wystarczy wziąć do ręki i obejrzeć jakąkolwiek
        > książkę

Za dużo wymagasz...

- Stefan
      • bimota Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 12:05
        W SZKOLE MIALEM PRZEDMIOT "PRACA-TECHNIKA" I TAM UCZYLI PISMA TECHNICZNEGO I PISALO SIE TYM CHYBA PRZY UZYCIU DUZYCH LITER. POZA TYM BYLEM TEZ NA JAKIMS DZIWNYM KURSIE PAMIECI I SZYBKIEGO CZYTANIA I TAM WYCHWALALI ZALETY PISANIA DRUKOWANYMI (CZYLI DUZYMI) LITERAMI. WIELE RAZY WIDZIALEM TEKSTY PISANE DUZYMI. NATOMIAST ZWYCZAJ ZACZYNANIA Z MALEJ ZAUWAZYLEM NIEDAWNO. JAK KTOS SIE NIE CHCE BAWIC W MALE-DUZE TO CHYBA LEPIEJ WSZYSTKO PISAC DUZYMI NIZ MALYMI...

DAR NA TEMAT PISANIA Z MALYCH NAPISAL:

"Nie tu na to miejsce do dysputy, ale odpowiem, że minuskuły nie przeszkadzają tu, nawet dla Stwórcy.
        To zwyczaj/ maniera/ szkoła - wzięta np. z przedwojnia. Od, pono, konkretystów . "

JA MAM CZESTO PROBLEMY ZE ZROZUMIENIEM JEGO JEZYKA WIEC TO DO MNIE NIE TRAFILO... ZROZUMIALEM TYLE, ZE TO CHYBA ZWYCZAJ PRZEDWOJENNY. TYLKO DLACZEGO WYPLYNAL AKURAT TERAZ ??
        • efedra Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 15:30
          bimota napisał:

> W SZKOLE MIALEM PRZEDMIOT "PRACA-TECHNIKA" I TAM UCZYLI PISMA TECHNICZNEGO I PI
          > SALO SIE TYM CHYBA PRZY UZYCIU DUZYCH LITER.

Pismo techniczne nie jest częścią języka, tylko elementem warsztatu pracy (chyba kreślarza?), więc nie jest to argument w dyskusji językowej.
          Odnisi się to również do rozmaitych "dziwnych kursów" - pamięci, samouwielbienia, autohipnozy itp.

> ZWYCZAJ ZACZYNANIA Z MALEJ ZAUWAZYLEM NIEDAWNO. JAK KTOS SIE NIE CHCE BAWIC W MALE-DUZE TO CHYBA LEPIEJ WSZYSTKO PISAC DUZYMI NIZ MALYMI...

Dlaczego uważasz, że musisz się jakoś odnosić do niechlujnego i leniwego "zwyczaju zaczynania z małej"? A jeżeli już nie względy językowe i estetyczne, to może przekona Cię reguła "netykiety", która mówi, że pisanie dużymi literami w internecie oznacza krzyk.
          Więc może przestań krzyczeć, bo to irytuje.

A może rozpocznij nowy zwyczaj (możesz go nazwać "zwyczajem Bimoty") i pisz wszystko dużymi, a zaczynaj zdania małymi. To przynajmniej będzie oryginalne.

• bimota Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 16:52
            > Pismo techniczne nie jest częścią języka,

HMM... PISMO, KTORE NIE JEST CZESCIA JEZYKA ?? A TY OD RAZU SIE UCZYLAS LITEREK PISANYCH ? JA NAJPIERW PISALEM DRUKOWANYMI (DUZYMI) I NIKT NIE MOWIL, ZE TO NIE JEST W JEZYKU, ANIE NAWET, ZE NIE PO POLSKU.

> Dlaczego uważasz, że musisz się jakoś odnosić do niechlujnego i leniwego "zwycz
            > aju zaczynania z małej"? A jeżeli już nie względy językowe i estetyczne, to moż
            > e przekona Cię reguła "netykiety", która mówi, że pisanie dużymi literami w int
            > ernecie oznacza krzyk.

ANO WLASNIE DLATEGO, ZE SIE DZIWIE DLACZEGO NIKT NIE PROTESTUJE PRZECIW TEMU, A PRZECIW PISANIU TUZYMI - TAK. NO I TAK SOBIE MYASLE, ZE MOZE DLATEGO, ZE NIE ZAPISALI W "NIETYKIECIE" CO TO ZLEGO OZNACZA. JAK WYMYSLA I DOPISZA, TO PEWNIE WSZYSTKIM JUZ BEDZIE PRZESZKADZAC...

> A może rozpocznij nowy zwyczaj (możesz go nazwać "zwyczajem Bimoty") i pisz wsz
            > ystko dużymi, a zaczynaj zdania małymi. To przynajmniej będzie oryginalne.

TEN JEST JUZ WYSTARCZAJACO ORYGINALNY I MNIEJ SKOMPLIKOWANY. JAK JUZ PISALEM - TO NIE MOJ WYMYSL, WIEC NIE POCZUWAM SIE DO NAZYWANIA GO. :p
      • maitresse.d.un.francais Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 18:15
        a czemu drzesz się?
        • bimota Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 21:14
          Tak latwiej namierzyc idiotke...
          • maitresse.d.un.francais Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 22:05
            bimota napisał:

> Tak latwiej namierzyc idiotke...

to znaczy w tym wątku są same idiotki?

jak masz w swojej zawodówce kiepską panią od polskiego, to nie moja wina

• bimota Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 22:07
              Uczyli cie w zawodowce nietykiety ?
              • maitresse.d.un.francais Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 22:37
                bimota napisał:

> Uczyli cie w zawodowce nietykiety ?

Nie, skończyłam ogólniak.

A ciebie tam jej nie uczą, co?
              • maitresse.d.un.francais Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 22:51

bimota napisał:

> Uczyli cie w zawodowce nietykiety ?

W liceum ogólnokształcącym? Nie, bo to było много лет тому назад.
                • bimota Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 29.12.10, 12:49
                  Teraz juz ucza ? Mnie juz w podstawowce uczono, ze krzyk oznacza sie wykrzyknikami. Od kiedy to juz nieaktualne ? Od ogloszenia nietykiety ?
            • bimota Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 29.12.10, 12:50
              Jak kiepska... Panie od polskiego to najwybitniejsze jednostki spoleczne... smile
    • maitresse.d.un.francais Re: ZDANIA Z MALEJ LITERY 28.12.10, 18:14

WIEDZIELISCIE, ZE PRZED "?" I "!" NIE DAJE SIE SPACJI ?

Od jakichś dwudziestu lat wiedziałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka