joyia 05.06.04, 10:49 witam! czy ktos z Was moglby mi doradzic, gdzie moglabym znalezc jakas dobra klasyfikacje jezykow swiata? joyia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: klasyfikacja jezykow 05.06.04, 12:05 joyia: > czy ktos z Was moglby mi doradzic, gdzie moglabym znalezc jakas dobra > klasyfikacje jezykow swiata? www.linguasphere.org/major.pdf Pogooglaj, znajdziesz więcej. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
skarbek-mm Re: klasyfikacja jezykow 09.06.04, 13:03 Odbiegając z lekka od tematu: Co sadzicie o pomyśle grupy nostratyckiej? Ktoś już udowodnił jej istnienie lub nieistnienie? Pozdrawiam MM. Odpowiedz Link
ladyblue Re: klasyfikacja jezykow 05.06.04, 14:01 joyia napisała: > witam! > czy ktos z Was moglby mi doradzic, gdzie moglabym znalezc jakas dobra > klasyfikacje jezykow swiata? joyia dobrą czyli jaką? dziwne pytanie... Odpowiedz Link
szarykot Re: klasyfikacja jezykow 09.06.04, 14:33 > poczytaj na Wikipedia absolutnie odradzam. Odpowiedz Link
szarykot Re: klasyfikacja jezykow 09.06.04, 23:46 > dlaczego taka ostra odpowiedź? postaram się na dniach znaleźć chwilkę i podrzucić kilka 'perełek' Odpowiedz Link
ladyblue Re: klasyfikacja jezykow 10.06.04, 13:53 jak rzadko się z Szarym zgodzę bełkot koszmarny poza tym zapomnieli podac czyjego autorstwa ta klasyfikacja (choc nie sądze by jakikolwiek autor sie do takiego "dzieła" przyznał) Odpowiedz Link
ladyblue suplement 10.06.04, 13:54 i nadal nie wiem co znaczy "dobra" klasyfikacja (ta z pierwszego postu)... Odpowiedz Link
harfiarka Re: klasyfikacja jezykow 11.06.04, 18:22 ladyblue napisała: > poza tym zapomnieli podac czyjego autorstwa ta klasyfikacja (choc nie sądze by > jakikolwiek autor sie do takiego "dzieła" przyznał) Gdybyś poczytała o Wikipedii, to doczytałabyś się, że to dzieło zbiorowe. A jak wejdziesz w historię strony, to zobaczysz autrstwo wszystkich dokonanych zmian i poprawek. Odpowiedz Link
ladyblue Re: klasyfikacja jezykow 11.06.04, 19:40 harfiarka napisała: > Gdybyś poczytała o Wikipedii, to doczytałabyś się, że to dzieło zbiorowe. A > jak wejdziesz w historię strony, to zobaczysz autrstwo wszystkich dokonanych > zmian i poprawek. wiem że wikipedia jako całośc to dzieło zbiorowe. klasyfikacje języków mają konkretnych autorów (i prawa autorskie), stąd moje zdziwienie, że tego nie podano. powiem więcej - każda naukowa klasyfikacja języków ma swoje podstawy teoretyczne, uzasadnienie dla takiego, a nie innego podziału. tam tego nie zauważyłam. jako ciekawostkę dodam ze zależnie od autora klasyfikacji liczba samych języków słowiańskich waha się od 12 do 40. i każda z tych klasyfikacji jest dobra. ta z wikipedii - niestety nie. jesli ktoś nie obeznany z tematem się z tym zetknie - otrzyma błędne informacje, a chyba liczył na poprawne. Odpowiedz Link
harfiarka Re: klasyfikacja jezykow 11.06.04, 18:21 szarykot napisał: > > dlaczego taka ostra odpowiedź? > > postaram się na dniach znaleźć chwilkę i podrzucić kilka 'perełek' Szary, ty nie podrzucaj, tylko napisz swoją i popraw Wikipedię. Wiki jest otwarta dla wszystkich. Odpowiedz Link
szarykot Re: klasyfikacja jezykow 11.06.04, 23:26 > Szary, ty nie podrzucaj, tylko napisz swoją i popraw Wikipedię. Wiki jest > otwarta dla wszystkich. dziękuję za propozycję, pozostanę przy papierowej PWN. Odpowiedz Link
kuala_lumpur Re: klasyfikacja jezykow 15.06.04, 02:21 Jestem ciekaw co tam jest nie tak... : pl.wikipedia.org/wiki/Klasyfikacja_j%C4%99zyk%C3%B3w Odpowiedz Link